Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria?

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria?

Wie weleens op reis is geweest – al dan niet naar Gran Canaria – is ongetwijfeld bekend met het fenomeen inpak lijstjes. Zo ook ik – perfectionist en chaoot – werk maar al te graag met lijstjes. Je zou het bijna obsessief kunnen noemen. Lijstjes voor mijn (werk)tas, de boodschappen, to do lijstjes, lijstjes met blog ideeën en ga zo maar door. En zelfs voor ons weekendje Ardennen in september ben ik al máánden bezig met een checklist om maar niets te vergeten. Goed, allemaal leuk en aardig, maar je hebt vast niet op deze blog post geklikt om te lezen over mijn lijstjes-obsessie. Waar je wél voor heb geklikt is omdat je meer wilt weten over wát je mee moet nemen als je emigreert naar Gran Canaria 🙂 En dat is precies waar ik je vandaag mee ga helpen!

Ik ga op vakantie emigreren en neem mee…

Ken je dat spelletje nog van vroeger? Ik ga op vakantie en neem mee? Vandaag spelen we: ik ga emigreren en ik neem mee 😉 Voordat je überhaupt begint met pakken en plannen raad ik je aan om eens na te denken over wat je precies wilt meenemen. Wat is waardevol? Waar heb je mooie herinneringen aan? En wat is essentieel? Sommige dingen heb je namelijk nódig wanneer je emigreert naar Gran Canaria. Denk aan een geldig paspoort en rijbewijs. Op basis daarvan kun je dan heel goed plannen en afwegen wat wel en niet meegaat, al dan niet direct.

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Ik ga emigreren naar Gran Canaria en neem mee - Vliegveld

Koffers en andere bagage

Nog een handige tip vanuit mijn kant: denk goed na over het aantal koffers en andere bagage items. Alvorens je een vlucht gaat boeken bij een bepaalde airline is het ook raadzaam te checken wat het maximum gewicht per passagier is. Geen zin om al die websites van verschillende maatschappijen af te speuren? Kijk dan even op Cheaptickets. Daar kun je heel gemakkelijk diverse vluchten zoeken en met elkaar vergelijken. En over koffers gesproken, eventueel kun je grote items ook laten verschepen of op een andere manier versturen. Heb je nou écht heel veel dingen die nu mee moeten, zorg dan dat je die als eerste op je inpak lijstje zet. Houd hier ook rekening met je huisdieren. Spullen die niet gelijk meegaan, kun je ook nog tijdelijk opslaan bij familie, vrienden of bewaren in een storage unit.

Checklist: meenemen als je emigreert naar Gran Canaria


1. Financiële buffer

Als je emigreert naar Gran Canaria is het raadzaam vooraf een financiële buffer op te bouwen. Je moet tenslotte even vooruit kunnen totdat je aan het werk gaat. Denk hierbij aan: kosten voor je woning (en inrichting), boodschappen, NIE nummer etc. Overigens is het wel zo handig om ook wat cash geld mee te nemen, voor het geval dat je daar niet direct toegang hebt tot je bank.

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Geld buffer

2. Pinpas en identifier

Misschien houd je je Nederlandse bankrekening voorlopig even aan omdat je je geld daar wilt laten staan of omdat je nog een aantal afschrijvingen hebt lopen. Hoe dan ook zijn je pinpas en identifier onmisbaar in Gran Canaria, ook wanneer je je geld wilt overboeken naar je nieuwe Spaanse rekening. Mensen die geen gebruik maken van een identifier, maar werken met een SMS-code (zoals bij ING): houd er ook rekening mee dat je Nederlandse telefoonnummer actief blijft. Anders wordt overboeken een lastig verhaal 😉

3. Paspoort, ID en rijbewijs

Bij zo’n beetje iedere instantie in Gran Canaria vragen ze om je paspoort, maar ook een ID en rijbewijs zijn natuurlijk onmisbaar. Mijn advies hierin is dat je deze documenten laat verlengen vóór je vertrek. Vanuit Gran Canaria is het namelijk een stuk lastiger om ze te vernieuwen. Zo moet je voor het verlengen van je paspoort langs de ambassade in vasteland Spanje óf bij een grensgemeente in Nederland. Meer hierover vind je op de website van het Nederlandse consulaat. Het vernieuwen van je rijbewijs is overigens niet eens mogelijk. Deze zul je dan om moeten wisselen in Gran Canaria. Dan heb je dus geen Nederlands rijbewijs meer, totdat je terug gaat naar Nederland. Voor meer informatie, zie de website van RDW.

4. Zomer én winterkleding

In de eerste periode na je emigratie naar Gran Canaria zullen de temperaturen heerlijk aanvoelen. Maar geloof me, in de wintertijd kan het nog best eens fris zijn. Gooi daarom niet al je winterkleding weg! Die lange broek en laarzen zullen heus nog van pas komen! En wat ook handig is: laat een deel van je winterkleding (zoals een dikke winterjas) achter bij familie of vrienden. Mocht je dan een keer naar Nederland of België gaan, dan heb je in ieder geval nog warme kleding voor dáár.

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Zomer en winterkleding

5. Documenten

Denk hierbij aan alle documenten die van belang of toepassing zijn zoals: bewijs van uitschrijving Nederland, geboorteakte, eventuele diploma’s etc. Je weet tenslotte nooit wanneer deze nog van pas kunnen komen 🙂 Indien je kinderen hebt is het ook raadzaam een verklaring van school (incl. resultaten) aan te vragen en mee te nemen naar Gran Canaria. Vergeet ook niet om van alle belangrijke documenten (incl. paspoort!) kopieën te maken. In Gran Canaria wordt bij zo’n beetje iedere instantie een kopie gevraagd en hier dien je zelf zorg voor te dragen. Scheelt weer een tripje naar een printshop 😉

7. Medicijnen

Maak voor je vertrek nog een afspraak met de huis- en tandarts en vraag naar een overzicht van je medicijnen en – indien mogelijk – een uittreksel van je medisch dossier. Als je emigreert naar Gran Canaria en bepaalde medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, is het in veel gevallen verplicht een verklaring aan te vragen om deze mee te kunnen nemen. Meer hierover lees je op de website van de Rijksoverheid. Dan nog even een tip voor vrouwen: als je de anticonceptiepil gebruikt is het handig hier een voorraad van mee te nemen. Vraag bij je apotheker of je een recept voor 6 maanden kunt krijgen. Zo hoef je hier direct na je emigratie niet bij stil te staan 🙂 Wanneer je pil op is, ga dan met het doosje naar de apotheker. Zij zullen je dan een vergelijkbare anticonceptie pil geven.

8. Foto’s en andere spulletjes 

Gelukkig wordt 99% van de woningen in Gran Canaria gemeubileerd verhuurd. Maar dit zijn natuurlijk niet joúw spulletjes. Om van je nieuwe huis gelijk je thuis te maken is het daarom wel zo fijn als je al wat persoonlijke dingetjes bij hebt om de boel eigen te maken. Hierbij kun je denken aan leuke foto’s en spulletjes met fijne herinneringen.

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Foto's en andere spulletjes

9. Elektronica

Hiermee bedoel ik niet je TV en andere apparaten die veel ruimte in beslag nemen 😉 De elektronica in Gran Canara is een stuk voordeliger (alleen al de 7% BTW maakt een enorm verschil!) dan in Nederland en België, dus die dingen kun je het beste in Gran Canaria aanschaffen. Zoals ik hierboven al zei, worden huizen vaak inclusief inboedel verhuurd en zul je dus al een TV hebben. Maar de rest kun je gewoon bij een Mediamarkt, Carrefour of Worten kopen. In mijn geval wilde ik graag mijn telefoon, iPad, laptop (incl. opladers!) en Apple TV meenemen. Maar die laatste was meer te wijten aan mijn Netflix verslaving 😉

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Elektronica - Laptop en telefoon

10. Lekkere dingen uit Nederland en België

Dit klinkt natuurlijk heel gek, maar er zijn vast dingen die je gaat missen uit Nederland of België. Zo ben ik bijvoorbeeld helemaal weg van de HEMA rookworsten. Dus was het wel zo fijn dat ik een voorraadje had waar ik van tijd tot tijd van kon genieten. Zijn je rookworsten, stroopwafels en pakken hagelslag op? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Winkel in San Fernando.

Emigreren Gran Canaria - Wat moet je meenemen als je emigreert naar Gran Canaria - Lekkere dingen uit Nederland - Kaas

11. Huisdier

Zorg ervoor dat het paspoort en de gezondheidsverklaring van je huisdier up-to-date zijn én dat je hem of haar ook tijdig laat vaccineren. Daarnaast wil ik je ook adviseren om je hond rúim voor vertrek te laten wennen aan de transport bench. Mocht je die nog hebben, neem dan eens een kijkje op Zooplus. Meer weten over emigreren met je huisdier? Lees dan verder in deze post.

Ben jij al geëmigreerd en heb jij nog tips over wat je moet meenemen als je emigreert naar Gran Canaria? Deel het met de rest van de lezers via een reactie in de comments hieronder!

BewarenBewaren

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.