Reisadvies voor Gran Canaria tijdens Corona uitgelegd

Reisadvies voor Gran Canaria

Nog nooit eerder was het reisadvies voor Gran Canaria zo belangrijk als nu. We leven in bizarre tijden waarin het lang niet meer zo vanzelfsprekend is om op reis te gaan. Dus heb je binnenkort een vakantie naar Gran Canaria gepland en wil je weten wat de mogelijke gevolgen zijn van het reisadvies voor Gran Canaria? In dit artikel vertel ik je alles over het reisadvies voor zowel Nederlanders en Belgen en welke gevolgen dit mogelijk heeft voor jouw vakantie, reisverzekering en meer!

Reisadvies voor Gran Canaria

Als gevolg van een nationale lockdown in Spanje in was het reisadvies voor Gran Canaria lange tijd negatief en kon je niet naar Gran Canaria reizen. Gelukkig zijn de Spaanse grenzen weer gewoon geopend en kun je dus ook weer naar Gran Canaria op vakantie te gaan. Helaas zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden als het gaat om het reisadvies voor Gran Canaria. Zo kan het zijn dat het reisadvies voor Gran Canaria vlak voor je vertrek wijzigt. Kijk dus altijd vóórdat je op reis gaat wat het actuele reisadvies is.

Het actuele reisadvies voor Gran Canaria

Per 15 mei 2021 vervalt het negatieve reisadvies voor Nederlanders. Vanaf dat moment is het reisadvies Gran Canaria en Spanje (voor Nederlanders) dus worden aangepast.

Nederlandse kleurcodes

Het Nederlandse reisadvies wordt afgegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken en is gebaseerd op informatie afkomstig van verschillende partijen zoals de Nederlandse Ambassade, Nederlandse Ministeries en inlichtingendiensten, lokale autoriteiten en andere lidstaten van de Europese Unie. Het reisadvies voor Gran Canaria en andere landen blijft te allen tijde een advies en is dus zeker niet bindend.

In Nederland wordt het reisadvies voor Gran Canaria en andere landen ingedeeld aan de hand van kleurcodes. Het kleurcode systeem kent vier verschillende kleuren: groen, geel, oranje en rood. Iedere kleur geeft aan of het veilig is om naar een bepaald land, een bepaalde bestemming of regio af te reizen en/of dat er juist veiligheidsrisico’s gelden. Na de uitbraak van het virus wordt het reisadvies voor Gran Canaria en andere landen aangepast op basis van het aantal besmettingen in heel Spanje en niet per sé op de Canarische Eilanden of Gran Canaria.

Groen

Een groen reisadvies is super positief en betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico’s zijn. Er is dan sprake van een vergelijkbare situatie als met die in Nederland. Concreet bekent dit dat er geen afwijkende Corona maatregelen van kracht zijn die van invloed zijn op jouw vakantie. Bij een groen reisadvies kun je dus gewoon en zonder problemen naar Gran Canaria reizen. Let wel: als je naar Gran Canaria wilt reizen zul je altijd een negatief testresultaat moeten laten zien. Meer hierover lees je in dit artikel.

Geel

Bij een geel reisadvies zijn er mogelijk veiligheidsrisico’s en is de situatie afwijkend ten opzichte van Nederland. Dit betekent dat er maatregelen getroffen zijn die invloed kunnen hebben op jouw vakantie. Hierbij kun je denken aan regels zoals de mondkapjesplicht op Gran Canaria. Je wordt dan aangeraden om extra alert te zijn wanneer je naar Gran Canaria reist.

Oranje

Wanneer er sprake is van een oranje reisadvies voor Gran Canaria gelden er ernstige veiligheidsrisico’s en kunnen er, volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken, gevaarlijke situaties ontstaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt dan af om naar Gran Canaria te reizen wanneer dit niet noodzakelijk is, maar het is niet verboden om naar Gran Canaria te reizen. Ook dien je je extra voor te bereiden op je reis. Hierbij kun je denken aan een (thuis)quarantaine na je vakantie. Het oranje reisadvies kan ook gevolgen hebben voor je vakantie en (reis)verzekering.

Rood

Bij een rood reisadvies adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken om niet naar Gran Canaria te reizen wanneer dit niet noodzakelijk is. Dit reisadvies wordt alleen afgegeven wanneer er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan of als een land, regio of gebied totaal is afgesloten. Een voorbeeld hiervan is de lockdown in Spanje aan het begin van 2020.

Belgische kleurcodes

Het Belgische reisadvies wordt afgegeven door de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken en werkt met een systeem vergelijkbaar als dat van Nederland. Ze noemen het ook wel het stoplichtsysteem. Het reisadvies voor Gran Canaria wordt dus op dezelfde manier ingedeeld. De Belgische krant HLN schrijft daarover: “Groen licht betekent dat reizen mogelijk is, zonder meer. Bij oranje is reizen mogelijk, maar is er nog een quarantaineperiode van kracht of gelden andere voorwaarden. Rood licht betekent dat reizen nog niet mogelijk is.”

Gevolgen voor je vakantie en reisverzekering

Dat het reisadvies voor Gran Canaria belangrijk is voor je vakantie weten de meeste mensen inmiddels wel, maar dat het ook gevolgen kan hebben voor je reisverzekering is vaak niet helemaal duidelijk. Vooral wanneer een kleurcode plots verandert naar oranje of rood ontstaan er veel vragen. Het eerste aanspreekpunt is dan je reisorganisatie of touroperator. Zij zullen een oplossing moeten bieden als het reisadvies voor Gran Canaria vanwege Corona verandert naar oranje of rood. Indien je tóch besluit om op vakantie te gaan, dan ben je in veel gevallen helaas niet meer verzekerd.

Om zeker te zijn van jouw rechten neem je dus ook het beste contact op met je reisverzekeraar. Zij kunnen je precies vertellen in welke gevallen je wél en niet verzekerd bent en of je je dekking eventueel moet aanpassen. Zo zijn er inmiddels al een aantal verzekeraars die een doorlopende reisverzekering met Corona dekking aanbieden, voor het geval jouw vakantie naar Gran Canaria, Spanje of een ander land geannuleerd wordt als gevolg van een inreisverbod. Een andere situatie om rekening mee te houden is wanneer je onverwachts extra reis- en verblijfskosten moet maken doordat jij of je reisgenoot besmet raakt met het virus.

Reistips voor Gran Canaria

De Canarische Eilanden (inclusief Gran Canaria) zijn één van de minst getroffen regio’s van Spanje met een relatief laag aantal besmettingen. Dit komt onder meer omdat Gran Canaria redelijk geïsoleerd en ver van het vasteland van Spanje ligt. Het gros van het (zeer lage aantal) positief geteste mensen op Gran Canaria woont in Las Palmas, de hoofdstad van Gran Canaria. De hoofdstad is behoorlijk ver verwijderd van de toeristische zones en hier komen een heel stuk minder toeristen. Kortom, het aantal besmettingen in de toeristische gebieden van Gran Canaria is echt te verwaarlozen. Mocht je binnenkort naar Gran Canaria reizen dan wil ik je de volgende tips nog wel meegeven:

  • Houd het reisadvies voor Gran Canaria goed in de gaten via wijsopreis.nl
  • Plan je vakantie zo veel mogelijk vóórdat je vertrekt
  • Zorg dat je voldoende mondkapjes bij hebt voor zowel je heenreis en je verblijf op Gran Canaria, als je terugreis (mondkapjes zijn overal verplicht)
  • Informeer vooraf of kijk online of je een vaste bezoektijd moet reserveren voor bezienswaardigheden, pretparken en attracties
  • Houd je aan social distancing, neem desinfectie mee en was regelmatig je handen

Ook interessant:
♥ tips + Corona regels voor reizen naar Gran Canaria
alles over de verplichte Corona test voor Gran Canaria
♥ 10 tips voor 8 dagen Gran Canaria

Pin voor later

Het reisadvies voor Gran Canaria | Emigreren Gran Canaria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.