Na een onvergetelijke week in New York City reizen we door naar Memphis, de grootste stad van de zuidelijke staat Tennessee. Memphis staat vooral bekend als de thuishaven van Elvis en de geboorteplaats van Blues, Soul en Rock n Roll. Kortom, een fantastische bestemming voor muziekliefhebbers! In dit reisverslag vertel ik je wat de highlights waren en je zoal kunt zien en doen in Memphis.
Zien en doen in Memphis ♫
We vertrekken vanaf vliegveld New Jersey, New York. We vliegen met een minuscuul vliegtuigje met slechts 24 passagiers aan boord. Het vliegtuigje is zó klein dat het eigenlijk meer weg heeft van een privéjet. Na een horror vlucht met gigantische turbulentie landen we na 3 uur op de luchthaven van Memphis. De temperatuur is heerlijk: bijna 25 graden! Een welkome afwisseling na het koude New York, waar we vertrokken met slechts 9 graden. En ook de mensen zijn erg ‘warm’. Je kunt duidelijk merken dat je in een Zuidelijke staat bent met Southern Hospitality. Iedereen die we tegenkomen, van de beveiliging op het vliegveld tot onze buschauffeur, is supervriendelijk, vrolijk en beleefd. Ook het accent is heel anders dan in New York, bijna zingerig in de uitspraak.
Verblijf in Memphis
We verblijven in hotel The Guest House at Graceland, grenzend aan het echte Graceland. Het hotel is bijna een exacte kopie van het de voormalige woning van de King of Rock & Roll en schijnt enorm populair te zijn onder Elvis fans van over heel de wereld.
Na het inchecken en toewijzen van onze kamer gaan we op verkenning in het hotel. Onze kamer bevindt zich in de rechtervleugel, praktisch tegen het Graceland landgoed aan. Als we de hotelkamer binnenkomen worden we vanaf de TV welkom geheten door een zingende Elvis.
Bekijk op BookingBeale Street
Na een kleine opfrisbeurt hebben we allemaal honger. Omdat we maar een paar dagen in Memphis zijn, besluiten we geen tijd te verspillen en direct op verkenning te gaan in het gezellige Beale Street. Een taxi vinden blijkt moeilijker dan gedacht. In tegenstelling tot het drukke New York, waar het barst van de taxi’s, is het hier nog een behoorlijke uitdaging om een taxi te krijgen. Hulde aan Uber!
Na een kwartiertje rijden komen aan bij Baele Street, waar we kennis maken met het gezellige uitgaansleven van Memphis. Beale Street is één van de bekendste straten in Memphis en is the place to be voor jazz bars en blues clubs met live muziek en entertainment. Deze straat is trouwens ook een van de weinigen in Amerika waar je met je drankje over straat mag lopen. Een bezoek aan Beale Street is een van de leukste dingen om te zien en doen in Memphis en mag zeker niet ontbreken bij een trip naar deze muziekstad!
We besluiten een kijkje te gaan nemen bij B.B. King’s: een populaire Blues Club aan het begin van Beale Street. We krijgen een tafeltje toegewezen op de eerste verdieping, met perfect uitzicht op het podium. Op dat moment staat er ook een live band te spelen. Ik bestel de Pulled Pork Platter: slow cooked Pulled Pork met BB’s Barbecue saus, huisgemaakte coleslaw en hawaiian roll (zoet broodje). De Pulled Pork is bereid in typische Memphis-style Barbecue (langzaam gegaard aan het spit) en smaakt extra lekker door de ambiance in BB King’s.
VIP rondleiding op Graceland
De volgende ochtend staan we vroeg op voor een Southern Breakfast: buttermilk bisquets met gravy, scrambled eggs en bacon. Diëten? Daar doen ze niet aan in het Zuiden! Vandaag staat de VIP rondleiding op Graceland op de planning. Graceland is natuurlijk ook een echte must op je lijstje zien en doen in Memphis, als je ook maar een beetje geïnteresseerd bent in muziek.
We verzamelen bij een soort welcome center aan de overkant van het ‘echte’ Graceland, waar we ons melden aan de VIP balie. Het is allemaal heel Amerikaans: de VIP ontvangst, het aangesproken worden met je familienaam, de uitleg, de speciale keycords met ‘VIP’ badge. Lachwekkend, dat dan weer wel. Even later maken we kennis met onze tour guide, die al zo’n 15 jaar op Graceland werkt.
Vanuit het welcome center lopen we naar de busstop, waar we in een speciaal VIP busje stappen dat ons naar het landgoed Graceland (aan de overkant) brengt. Als we op Graceland uitstappen, krijg ik de kriebels. Het is een raar gevoel om op een plek te komen waar zo’n grote artiest als Elvis heeft gewoond. Dat gevoel wordt alleen maar sterker wanneer we bij Elvis’ huis naar binnen gaan. Ik snap best dat diehard fans denken dat The King nog doodleuk van z’n oude dag geniet op Graceland. Het huis ziet er namelijk uit alsof Elvis ieder moment kan thuiskomen. Onze gids vertelt dat Graceland perfect wordt onderhouden. Zelfs het tapijt wordt nog dagelijks gestofzuigd, zoals te zien op de foto hierboven.
Elvis’ lichaam werd gevonden in zijn badkamer op de eerste verdieping, die off limits is voor bezoekers. Deze verdieping verkeerd tot op de dag van vandaag nog in dezelfde staat als de dag van zijn dood, creepy! De begane grond (met de slaapkamer van Elvis’ ouders, keuken, woon- en eetkamer en Jungle room) en de kelderverdieping (met TV en biljartkamer) zijn wel toegankelijk voor publiek. Na de woonkamer nemen we een kijkje in de eetkamer. De eettafel wordt nog altijd netjes gedekt alsof Elvis ieder moment kan aanschuiven.
Vanaf de begane grond lopen we naar de kelderverdieping met Elvis’ TV- en biljartkamer. De jaren ’70 TV room was trouwens heel modern voor die tijd, met alle technische hoogstandjes én maar liefst ingebouwde 3 TV’s.
De biljartkamer tegenover de TV kamer is heel schreeuwerig ingericht: zowel de muren als het plafond zijn volledig bedekt met gedecoreerde doeken. Verder staan er een aantal banken en een pooltafel uit de jaren ’60.
Nadat we het huis van binnen hebben gezien, neemt onze gids ons mee naar achterzijde en bijgebouwen. Hier zien we Vernon’s kantoor, het racquetball gebouw en de trophy building met persoonlijke bezittingen van Elvis, Priscilla en Lisa Marie.
Tot slot brengen we een bezoek aan de mediation garden aan de achterkant het huis, met de laatste rustplaats van de King en de Presley familie (zijn grootmoeder Minnie Mae en ouders Vernon en Gladys).
Graceland is wat mij betreft echt iets wat je moét zien en doen in Memphis, voor fans en niet-fans. Als je heel Graceland wil beleven (het landgoed, de musea, vliegtuigen enz.) dan ben je wel een dagje zoet. Reguliere tickets zijn verkrijgbaar vanaf $41.00 via de Graceland website.
Music bus tour – Sun studio
De volgende dag staat de Music bus tour met een bezoek aan de Sun Studio op de planning. Sun Studio is vooral bekend vanwege de doorbraak van veel artiesten uit de jaren ’50, zoals Elvis Presley, Johnny Cash en B.B. King.
We verzamelen om de hoek van Beale street, waar we opgewacht worden door een ouderwetse bus. Onze gids is een bekende muzikant uit Memphis, die regelmatig staat de spelen in grote clubs. Als we zitten krijgen we een soort eitje met zand en worden we gevraagd mee te shacken op de maat van de muziek.
We rijden langs bekende plekken in Memphis, zoals de voormalige woning van Elvis, Cotton Row, het Peabody Hotel en het Lorraine Motel, waar in ’68 Martin Luther King werd vermoord. Daarna rijden we door richting de Sun Studio en stappen we uit voor de studio tour.
Sun Studio is nog steeds in gebruik als muziekstudio en werd opgericht door muziekproduct Sam Phillips. De tour begint in het Sun Studio Café. Daarna mogen we naar de bovenetage met een mini museum. Hier worden tal van gitaren, platen en foto’s tentoongesteld van de artiesten die Sun Studio heeft voortgebracht.
Helaas krijgen we niet heel lang de tijd om alles te bekijken.De studio werkt met groepen die op ca. ieder kwartier door moeten naar de volgende ruimte. Na het mini museum gaan we de trap af richting de studio met het voormalige kantoor van Marion Keisker.
Toen Elvis hier in ’53 naar binnen liep wilde hij een plaatje voor zijn moeder Gladys opnemen. Muziekproducer Sam Phillips was niet aanwezig en dus was het secretaresse Marion Keisker die Elvis toen ontving. Keisker zag wel wat in Elvis en zo volgde een ontmoeting met Philips. Kort daarna kwam de hit single That’s All Right Mama ♫ uit, die opgenomen werd in de studio hierboven.
Stax Museum
Op onze laatste volle dag in Memphis blijven we in de muzikale sferen en gaan we naar het Stax Museum. Het huidige museum staat op de plek van de voormalige Stax Studio, die onder andere Otis Redding voortbracht. Stax is niet iets wat ik zou aanraden om te zien en doen in Memphis. Het museum staat in een high crime buurt in Memphis waar veel gangs actief zijn en is een behoorlijke tegenvaller na Graceland en Sun Studio. Mocht je overwegen om Stax te bezoeken, dan kun je dit het beste overdag doen en je vervoer vooraf regelen zodat je niet te lang in de buurt hoeft te blijven 😉
En met dit reisverslag van zien en doen in Memphis komt er alweer een einde aan deze trip. Memphis is een geweldige stad voor muziekliefhebbers en een must do voor iedere Elvis fan!
Ook interessant:
♥ zien en doen in New York City
♥ in de Business Class naar Londen