Dit zijn de lekkerste Spaanse recepten

Dit zijn de lekkerste Spaanse recepten

Als ik één ding mis aan wonen in Spanje, dan is het het eten. Als onwijze foodie en ex-Gran Canaria bewoonster ben ik dól op Spaanse recepten. Nou is op- en neer vliegen voor een paella, gamba’s al ajillo, pimientos rellenos, datiles con bacon of pimientos de padrón een beetje te zot, dus in dit artikel deel ik de 5 lekkerste Spaanse recepten die thuis kunt maken!

Top 5 lekkerste Spaanse recepten

1. Paella

Wist je dat de authentieke Paella niet alleen uit Valencia komt, maar ook nog eens zonder vis werd gemaakt? Dit rijstgerecht is geïnspireerd op de Arabische keuken, en werd van oudsher als dorpsactiviteit het berggebied rondom Valencia bereid. In een grote pan werd langzaam rijst gegaard, waarna er verschillende groenten en kruiden werden toegevoegd. Door de grote afstand richting de zee werd geen vis, maar vlees gebruikt van dieren uit de regio, zoals kip, konijn en geit.

Pas later ontstond de (vis) Paella zoals wij die kennen, doordat het gerecht ook de kust bereikte. Tegenwoordig bestaan er honderden Paella recepten, die vaak afhankelijk zijn van de Spaanse regio waar het gerecht bereid wordt. Klik op de link voor meer heerlijke paella recepten.

2. Gamba’s al ajillo

Naast Paella zijn Gamba’s al ajillo mijn favoriete Spaanse recept. Dit gerecht betekent letterlijk ‘garnalen in knoflook’. De bereiding is eigenlijk vrij simpel, maar de juiste gamba’s zorgen ervoor dat je dit Spaanse recept kunt maken of breken. Ik kies altijd voor (roze) bevroren vannamei garnalen, die het perfecte formaat hebben voor Gamba’s al ajillo. Ik laat de garnalen een aantal uur voor bereiding ontdooien in koud water, dep ze droog en ontdoe ze van kop, schil en darmkanalen.

Daarna snijd ik een bol (ja echt!) knoflook in dunne plakjes, hak ik wat peterselie fijn, en warm ik een pannetje olijfolie op. Wanneer de olie op temperatuur is bak ik de garnalen voor ca. 1,5 minuut met wat zout, voeg de knoflook en gedroogde rawit of chilipepertjes doe (dit zorgt voor een beetje spice aan dit gerecht). Daarna draai ik de garnalen om, en als ze roze beginnen te kleuren haal ik ze uit de pan en top ik af met de fijngehakte peterselie.

Dit Spaanse recept brengt mij altijd direct terug naar zomerse dagen en zwoele avonden op het terras van een van mijn favoriete tapaszaakjes!

3. Pimientos rellenos

Als ik je één Spaans recept mag aanraden dat absoluut niet mag ontbreken op je borrelplank, dan is het Piemientos rellenos, ofwel gevulde paprika’s. Deze tapa komt in verschillende varianten voor, bijvoorbeeld met gehakt, ragout, kaas en nog veel meer vullingen. Ik ben zelf dól op de spicy variant, waarbij ik gebruik maak van Jalapeños. Deze snijd ik doormidden, ontdoe ik van de zaadlijsters, en maak dan een vulling door roomkaas met geraspte kaas te mixen.

Daarna vul ik iedere Jalapeño met het kaasmengsel, en top ik af met stukjes bacon. Deze doe ik 10 minuutjes in de airfryer, en klaar is deze heerlijke spicy snack!

4. Datiles con bacon

Datiles con bacon, ofwel dadels met spek is een van de makkelijkste Spaanse snacks die je thuis kunt bereiden, en serveren bij een borrelplank met een Spaans tintje. Hiervoor zou ik wel aanraden om de grote Medjoul dadels te gebruiken, want die zijn – naar mijn mening – het meest smaakvol. Wikkel iedere dadel om met wat ontbijtspek, zet vast met een prikker en in ca. 10 minuten in de oven of airfryer, totdat de spek een beetje knapperig is geworden.

5. Pimientos de padrón

Tot slot nog een Spaanse klassieker die je vast weleens ergens op de kaart hebt staan: Pimientos Padrón. Deze van origine Zuid-Amerikaanse, milde peper (of eigenlijk meer paprika) is tegenwoordig bij iedere (grotere) toko of Turkse supermarkt te verkrijgen, en zooo lekker op de BBQ! Na het wassen van de pepers bestrooi ze met een flinke hoeveelheid zeezout vlokken, en schroei je ze als het ware. Hierdoor wordt de buitenkant gerimpeld, zacht en een beetje zwartgeblakerd. Een heerlijke tapa voor bij een vino!

Ook interessant:
♥ beste restaurants in Playa del Inglés
mijn e-kookboeken 
♥ tips voor je eerste keer Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.