Hoewel ik jarenlang op Gran Canaria heb gewoond, zijn er nog tal van bijzondere plekjes te ontdekken. Tijdens mijn laatste reis naar Gran Canaria nam ik me voor om tenminste één van die plekjes van dat lijstje af te strepen: de grotten op Gran Canaria. In dit artikel neem ik je mee op reis langs de grotten op Gran Canaria die ik echt de moeite waard vond om te bezoeken én vertel ik je het verhaal achter deze fascinerende archeologische vindplaatsen van de Guanches.
Grotten op Gran Canaria en de Guanches
Dit artikel over de grotten op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan support je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!
Voordat Gran Canaria bekend kwam te staan als fijne vakantiebestemming met een Spaans tintje, werden het eiland bewoond door Guanches. Deze originele eilandbewoners leefden vredig, in kleine nederzettingen en in de buurt van grotten en zonder enig contact met de buitenwereld, totdat ze eind 1400 – tijdens de Spaanse verovering – massaal werden uitgemoord. Zij die deze bloederige vervoering overleefden werden ingelijfd als slaven of storven later aan ziektes, meegenomen door de Spanjaarden.
Met deze gruwelijke geschiedenis in het achterhoofd kun je je zo voorstellen dat het leed diep zit en Canario’s (mensen die op Gran Canaria wonen) dubbele gevoelens hebben wanneer je aan hen refereert als Spanjaarden. De afgenomen onafhankelijkheid zit namelijk diep, zelfs vandaag de dag.
Na de komst van de Spanjaarden werd het handjevol overgebleven Guanches verdrukt en uitgebuit, waardoor hun cultuur en leefgewoontes bijna verloren gingen. Gelukkig is er in de afgelopen jaren steeds meer interesse ontstaan in deze bijzondere cultuur en wordt er nu meer aandacht besteed aan het behoud van het Guanche-erfgoed.
De precieze afkomst van de Guanches is nog steeds een groot vraagteken, maar men vermoedt dat zij verwant zijn aan de Berbers uit Noord-Afrika, en zo’n 5 á 6000 jaar geleden op de Canarische Eilanden arriveerden. Hoe ze dat gedaan zouden hebben is eveneens een groot raadsel. Archeologisch onderzoek wijst uit dat de Guanches een agrarische samenleving waren, met hun eigen unieke religie en taal, die zelfs per eiland verschilde.
Ze woonden in kleine nederzettingen aan zee en koele grotten in het binnenland van Gran Canaria, die tevens dienden als opslag voor hun geoogste gewassen. Veel van de grotten op Gran Canaria geven je een fascinerend kijkje in het leven van de originele eilandbewoners en al hun leefgewoontes. Hieronder heb ik een overzicht gemaakt van de mooiste grotten op Gran Canaria.
Cueva Pintada, Gáldar
Bovenaan het lijstje van grotten op Gran Canaria die je absoluut moet bezoeken staat de Cueva Pintada. Hoewel deze grot al meer dan 500 jaar oud is, werd haar bestaan pas halverwege de 19e eeuw ontdekt. Dit was een gigantische ontdekking, want tot op dat moment was er nog weinig bekend over de leefgewoontes en cultuur van de Guanches.
In de jaren die volgden, werd de Cueva Pintada uitvoerig onderzocht en ontdekt dat de grot oorspronkelijk diende als plaats voor religieuze activiteiten waar de Guanches hun goden aanbaden en offers brachten. In de grot zijn schilderingen te zien waarop verschillende dieren, mensen worden afgebeeld, evenals symbolen en geometrische patronen.
Pas na de archeologische opgravingen werd duidelijk wat de grootte van deze archeologische vindplaats was. De opgravingen onthulden een dorp met meer dan vijftig huizen en kunstmatige grotten, die ooit onderdeel waren van het pre-Spaanse Agáldar.
Halverwege de 20ste eeuw werd de Cueva Pintada uitgeroepen tot museum en sindsdien is het open voor het publiek. Het museum – Museo y Parque Arqueológico Cueva Pintada de Gáldar – bevindt zich in het noorden van Gran Canaria, in het bergdorpje Gáldar, op een klein uurtje rijden van Playa del Inglès.
Een bezoek aan Cuava Pintada is een absolute must voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eerste bewoners. Via de voetgangersbrug kun je een wandeling maken over het prehistorische dorp en uiteindelijk aankomen bij de geschilderde grot. Let op: hier mogen helaas geen foto’s en video-opnames gemaakt worden.
Praktische tips voor je bezoek
- Een bezoek is gratis, maar wel onder begeleiding van een gids
- Bij de receptie dien je vooraf een ticket te halen
- De voertaal is Spaans, maar er zijn ook gidsen die Engels spreken
- Cueva Pintada bezoeken op eigen initiatief? Huur dan een auto! Klik hier voor betrouwbare autoverhuur via Sunny Cars (all-inclusive v.a. €181 voor een week)
Cenobio de Valerón, Guía
Een andere archeologische vindplaats die niet mag ontbreken aan het lijstje met mooiste grotten op Gran Canaria is Cenobio de Valerón. Deze grot is – met een oppervlakte van bijna 7.000 vierkante meter – de grootste van het eiland. De totale nederzetting bestaat uit meer dan 300 uitgehouwen grotten en zijn het restant van een prehistorische nederzetting die vermoedelijk ergens tussen 500 voor en 500 na Christus gesticht is.
De grotten bevinden zich in een bergwand met talloze kamers, elk met hun eigen archeologische en culturele betekenis. De grotten dienden niet alleen als woningen voor de originele eilandbewoners, maar ook als opslag en als plek voor culturele en religieuze activiteiten. Er zijn zowel inscripties als schilderingen te vinden die een fascinerend inzicht geven in het dagelijks leven en de religieuze praktijken van de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria.
Bij de opgravingen zijn ook verschillende vondsten gedaan, waaronder resten van meubels, kookgerei en andere artefacten en voorwerpen die een beter beeld geven over het leven van de Guanches.
Een bezoek aan Cenobio de Valerón begint met een wandeling langs de voetgangersbrug die door het prehistorische dorp loopt. Het zijn een flink aantal trappen, dus voor mensen die slecht ter been zijn is een bezoek aan deze grotten op Gran Canaria niet aan te raden.
Praktische tips voor je bezoek
- Een bezoek kost een paar euro (een combi ticket is voordeliger en biedt toegang tot meerdere archeologische vindplaatsen)
- De grotten liggen op aanzienlijke hoogte in een bergwand. Mensen die hoogtevrees hebben of slecht ter been zijn kunnen deze bezienswaardigheid beter overslaan.
- Cenobio de Valerón bezoeken op eigen initiatief? Huur dan een auto! Klik hier voor betrouwbare autoverhuur via Sunny Cars (all-inclusive v.a. €181 voor een week)
Verblijven op Gran Canaria
- Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
- Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan op TUI voor de beste aanbiedingen
- Losse hotels boek je via Booking.com
- Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars
Ook interessant:
♥ mooiste plekjes van Gran Canaria
♥ Roque Nublo bezoeken
♥ eilandtour op Gran Canaria