De mooiste dorpjes op Gran Canaria

De mooiste dorpjes op Gran Canaria

De langgerekte stranden, de helderblauwe zee en eindeloze warme zomeravonden maken Gran Canaria een geliefde bestemming voor velen. Maar het is ook een eiland dat veel mogelijkheden biedt voor cultuursnuivers en actieve vakantiegangers. Als je een week op Gran Canaria verblijft zou je tenminste een volle dag moeten uittrekken om het eiland te verkennen én de mooiste dorpjes op Gran Canaria te ontdekken. Maak kennis met dorpjes zoals Arucas, Moya en Puerto de Mogán, die allemaal hun eigen unieke charme en betovering hebben. Dit zijn de mooiste dorpen op Gran Canaria!

Mooiste dorpjes op Gran Canaria

Dit artikel over de mooiste dorpjes op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

De geschiedenis van Gran Canaria is onlosmakelijk verbonden met tal van mythen en legendes, want over het exacte ontstaan van het eiland en haar originele bewoners is helaas nog steeds weinig bekend. Wat inmiddels wel duidelijk is, is dat er een link bestaat tussen de eerste bewoners en Noord Afrika.

Omstreeks 500 v. Chr., zo’n duizend jaar voordat de Spanjaarden Gran Canaria veroverden, werd het eiland vermoedelijk al eerder gekoloniseerd. Die lange Canarische geschiedenis maakt dat er onwijs veel mooie plekken op Gran Canaria te vinden zijn. Bouwwerken en grotwoningen van honderden jaren geleden, historische gebouwen en de prachtige bergdorpjes met bijzondere bezienswaardigheden.

Mooiste dorpen op Gran Canaria

De beste manier om Gran Canaria te ontdekken is toch echt met eigen vervoer. Reserveer je auto vooraf via Sunny Cars zodat je je auto na aankomst gelijk kunt oppikken. Vanaf het vliegveld is het slechts een klein halfuurtje rijden naar het Zuiden van Gran Canaria.

1. Agaete

Agaete valley / dalen / barranco - Gran Canaria

Agaete is absoluut een van de meest bijzondere en mooiste dorpjes op Gran Canaria. Het dorpje is vooral bekend vanwege haar koffie. Het dorpje ligt in het Noordwesten van het eiland, op een halfuur rijden van de hoofdstad Las Palmas en een uur rijden vanaf het Zuiden van Gran Canaria. De extreem vruchtbare grond, zon en andere gunstige weersomstandigheden maken Agaete tot een super speciaal plekje. Waar de witte huizen van het dorp fel afsteken tegen de groene heuvels van de vallei vind je de enige plek in Europa met koffieplantages. Naast koffie groeien hier trouwens ook mango’s, papaya’s, avocado’s, sinaasappels, citroenen en zelfs druiven.

Het historisch centrum van Agaete vormt een groot contrast met de groene vallei, maar is daarom zeker niet minder mooi. De kern bestaat uit een doolhof van straatjes met witgekalkte huisjes en houten balkons, die de o-zo-typische en traditionele architectuur van Gran Canaria weerspiegelen. Andere bijzondere bezienswaardigheden in het centrum zijn de Plaza de la Constitución met daar tegenover de kerk uit 1874 en de botanische tuin Huerto de Las Flores.

Op een steenworp afstand van de dorpskern vind je het vissersdorpje Puerto de las Nieves, dat tegenwoordig ook een belangrijke functie dient als verbinding naar Tenerife. Vanaf hier maak je heel gemakkelijk een dagtrip met de ferry, die je binnen 1,5 uur naar Tenerife brengt.

Een andere bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen is het natuurpark Tamadaba, dat aan Agaete grenst. Hier vind je het grootste inheemse pijnboombos van Gran Canaria.

Andere bezienswaardigheden

 • Roque Faneque: een van de hoogste zeekliffen ter wereld (1008 meter)
 • Las Salinas: natuurlijk zwembad in de zee
 • Charco Azul: waterval en natuurlijk zwembad
 • Maipés de Agaete: archeologische vindplaats

2. Agüimes

Dorpskern van Aguimes een van de mooiste dorpen op gran canaria

Agüimes ligt in het Oosten van Gran Canaria, op zowel een halfuur rijden van de hoofdstad Las Palmas als het Zuiden van Gran Canaria. Het dorpje heeft een historisch centrum met witgekalkte huisjes, terracotta daken, oude gebouwen en sfeervolle plazas. Een van de hoogtepunten in Aguïmes is de kerk San Sebastián: een imposante, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel, die hoog boven het dorp uitrijst.

Een andere mooie bezienswaardigheid is het 300 jaar oude hotel: Casa de los Camellos. Alvorens Casa de los Camellos een hotel werd, was het ooit in bezit van een rijke aristocratische familie. Opvallend aan dit gebouw is de koloniale bouwstijl met warme kleuren en houten kozijnen, die zo typerend is voor Gran Canaria.

Andere bezienswaardigheden

 • San Sebastián kerk: in 1981 erkend als nationaal historisch monument
 • Centro de Interpretación de Agüimes: bezoekerscentrum met informatie over de geschiedenis van Agüimes

3. Arucas

Iglesia Matriz de San Juan Bautista

In het Noorden van Gran Canaria vind je een aantal mooie dorpjes, zoals het rumdorpje Arucas. Dit dorpje ligt op een kwartiertje rijden van de hoofdstad Las Palmas en zo’n 50 minuten vanaf de Zuidkust van Gran Canaria. Arucas is niet alleen een van de mooiste dorpjes van Gran Canaria, maar ook een met een zeer rijke historie.

Arucas was honderden jaren geleden al een belangrijke plek op Gran Canaria en dat had alles te maken met de suikerhandel. De suiker die hier geproduceerd werd, werd onder meer gebruikt voor het stoken van rum en zo werd in 1884 de Fábrica de San Pedro Factory geopend. Een jaar later werd de rum zelfs onderscheden met een zilveren en bronzen trofee en ontving het de eretitel Hofleverancier van het Koninklijk huis en het Hof van Spanje.

Tegenwoordig is de Arehucas rum niet meer weg te denken uit de schappen van supermarkten, souvenirwinkels en horeca van Gran Canaria. Bovendien ontvangen de rumfabriek en het museum Ron de Arehucas ieder jaar meer dan 95.000 bezoekers. Voor €4,20 kun je tijdens een rondleiding (met proeverij) zelf een kijkje nemen in de rumfabriek én een flesje Ron Miel kopen!

Andere bezienswaardigheden in Arucas zijn onder meer de San Juan Bautista Kathedraal, het Teatro Nuevo en de Casa de la Cultura. De gigantische kathedraal werd in 1909 gebouwd en de totale bouw nam maar liefst 68 jaar in beslag. Voor de bouw van de kathedraal werd blauwsteen uit de nabijgelegen steengroeve gebruikt en de hoogste toren telt een verbluffende 60 meter.

Andere bezienswaardigheden

 • Jardín de la Marquesa: het huis en botanische tuin van de Markiezin van Arucas (uit 1880)
 • Teatro Nuevo (1906): een nooit afgemaakt theater in neoclassicistische stijl
 • Casa de la Culture: 17e eeuws huis in typische Canarische stijl

4. Gáldar

810_6142

Het dorpje Gáldar mag zich zeker tot een van de mooiste dorpen op Gran Canaria rekenen. Voordat Gran Canaria door de Spanjaarden werd veroverd, was Gáldar de hoofdstad van één van de Guanche Koninkrijken op het eiland. Je bereikt dit historische dorpje binnen uurtje rijden vanaf het Zuiden van Gran Canaria en een halfuurtje vanaf de hoofdstad Las Palmas.

Een van de belangrijkste ontdekkingen en archeologische vindplaatsen uit die tijd is te vinden in de Cueva Pintada: een 2000 jaar oude grot met muurschilderingen waar een volledig archeologisch museum omheen gebouwd is. Hier treed je in de voetsporen van de originele eilandbewoners, bewonder je de bijzonder goed geconserveerde grotschilderingen en ontdek je alles over de geschiedenis van Gran Canaria.

De rijke geschiedenis van Gáldar maakt dat het dorpje ook bomvol historische gebouwen staat. Zo is er de imposante Santiago de Gáldar kerk aan het Plaza de Santiago en ook het oude stadhuis Casas de Consistoriales is zeker een bezoekje waard. Hier staat ook een van de oudste Drakenbomen van het eiland, gepland in 1718.

Andere bezienswaardigheden

 • Casa Antonio Padrón: museum met werken van de expressionistische kunstenaar Antonio Padrón
 • El Agujero: strand en natuurlijke zwembaden
 • Vuurtoren Punta Sardina

5. Fataga

Fataga, dat regelmatig een van de mooiste dorpen van Gran Canaria wordt genoemd, staat ook wel bekend als de vallei van de duizend palmbomen. Via prachtige bergwegen bereik je Fataga in 25 minuten vanaf de Zuidkust van Gran Canaria. Het bergdorpje is een doolhof van smalle straatjes met witte huizen, omgeven door honderden soorten wuivende palmbomen.

Fataga telt slechts 400 inwoners en in het dorpje vind je slechts een handjevol barretjes en (souvenir)winkeltjes. De meeste bezoekers doen dit dorpje aan om rond te wandelen in de omgeving of als tussenstop bij een trip naar Roque Nublo.  Een toffe bezienswaardigheid hier is de Mundo Aborigen. Dit openluchtmuseum geeft je een kijkje in de geschiedenis van Fataga en de Guanches, de originele eilandbewoners.

Andere bezienswaardigheden

 • San Jose kerkje (1880)
 • Oude watermolen Molino del Agua
 • Aloe Vera plantage (gratis toegankelijk)
 • Kamelentocht door de bergen

6. Firgas

Paseo de Gran Canaria (Firgas, Gran Canaria)

Ze noemen Firgas ook wel het waterdorp van Gran Canaria. En dat is niet voor niets, want er loopt letterlijk een waterval door het dorp! Bovendien is Firgas een van de meest gedronken watermerken op Gran Canaria. Dit dorpje is te vinden in het Noorden van Gran Canaria, op 55 minuten rijden vanaf de Zuidkust. Bezienswaardigheden die je hier zeker moet zien zijn: de Paseo de Canaria, Casa de la Cultura, de Paseo de Canarias, de Plaza de San Roque en de San Roque kerk.

De dorpskern van Firgas is al meer dan 500 jaar oud en kenmerkt zich door nauwe straatjes met witgeschilderde huizen en terracotta daken. Een van de absolute hoogtepunten hier is de oude koningsweg Calle Real, die dwars door het centrum loopt. Dit gebied is uitsluitend toegankelijk voor voetgangers en is een waar feest voor het oog. Aan de ene zijde kun je de 21 wapens van alle gemeenten van Gran Canaria bewonderen en aan de andere de wapenschilden en landschappen van de 7 Canarische Eilanden. Tot slot is er de 30 meter lange waterval die trapsgewijs naar beneden loopt.

Andere bezienswaardigheden

 • Stenen muziekfontein, gebouwd ter ere van het 500 jarig bestaan
 • Molino del Conde: maismeelmolen uit de 16e eeuw (tussen Firgas en Valleseco)
 • Natuurpark Doramas
 • Barranco de Azuaje: natuurgebied met ruïnes van een kuuroord (met natuurlijke baden)

7. Moya

Moya (Gran Canaria)

Veel toeristen laten Moya links liggen. Zonde, want Moya behoort zeker tot de mooiste dorpen op Gran Canaria. Moya is te vinden in de bergachtige omgeving van het Noorden van Gran Canaria, op een uurtje rijden vanaf Maspalomas. Wat Moya zo bijzonder maakt? Naast een lange historie en een rijke culturele achtergrond lijkt het haast alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Dit slaperige dorpje werd gebouwd op een unieke locatie: een rotswand, met spectaculair uitzicht over het eiland en de zee. Aan rand van de rotswand is de imposante kerk Nuestra Señora De La Candelaria De Moya te bewonderen, die haast lijkt te zweven boven de afgrond. Recht tegenover de kerk staat de voormalige woning van de Canarische dichter Tomás Morales, die hier in 1884 geboren werd. In het museum, gewijd aan Morales, is een uitgebreide collectie van zijn werken te bewonderen.

Andere bezienswaardigheden

 • Cueva de Doramas en La Montañeta: archeologische vindplaatsen met grotwoningen
 • Los Tilos de Moya: natuurreservaat met het enige laurierbos van Gran Canaria
 • San Bartolomé de Fontanales kerk (1872)
 • Heredad de Aguas (1705): gebouw van het waterbedrijf

8. Puerto de Mogán

Een van de mooiste dorpjes op Gran Canaria is wat mij betreft Puerto de Mogán. Dit sfeervolle vissersdorpje staat ook wel bekend als het Venetië van Gran Canaria. Dit dorpje is te vinden aan de Westkust van Gran Canaria, op ongeveer twintig minuten rijden vanaf het Zuiden van Gran Canaria.

Het pittoreske Puerto de Mogán is een waar labyrint van nauwe straatjes met witgeschilderde huisjes, gedecoreerd met prachtig gekleurde Bougainvillea die fel afsteken tegen de witte muren. Om die reden wordt Puerto de Mogán in reisgidsen vaak benoemd als een van de mooiste dorpjes op Gran Canaria.

Puerto de Mogán werd tegen een rotswand gebouwd en vanaf de top heb je geweldig uitzicht over het havengedeelte, terwijl je aan de andere zijde uitkijkt over het prachtige strand. In deze rotswand vind je ook een bijzondere archeologische vindplaats van de originele eilandbewoners, die geschat wordt op meer dan 1600 jaar oud.

Wat je verder nog kunt doen in Puerto de Mogán? Dit fotogenieke dorpje heeft een prachtig strand, een gezellige boulevard met tal van lekkere restaurants én een gezellige weekmarkt (iedere vrijdag). Het is daarnaast ook leuk om een kijkje te nemen het havengedeelte met vol met sfeervolle terrasjes en een charmante haven, waar je met de watertaxi de naastgelegen kustdorpjes kunt bezoeken.

Mocht je een hapje willen eten in Puerto de Mogán, dan raad ik je aan om aan te schuiven bij restaurant Mi Vida.

Andere bezienswaardigheden

9. San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana is de grootste gemeente van Gran Canaria. Deze gemeente is vooral bekend vanwege de duizenden toeristen die jaarlijks neerstrijken in bekende badplaatsen zoals San Agustin, Playa del Inglés en Maspalomas. Ver van al dat toerisme, op ongeveer 40 minuten rijden van Maspalomas, vind je het dorpje San Bartolomé de Tirajana. Dit dorpje, dat enigszins verscholen ligt tussen de groene heuvels, wordt vaak aangedaan op de route richting Roque Nublo.

De historische dorpskern, dat Tunte wordt genoemd, werd vernoemd naar de inheemse nederzetting van de Guanches, ofwel originele eilandbewoners, die hier ooit stond. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kerk van San Bartolomé de Tirajana (1922) en het prachtige uitkijkpunt Mirador de La Orilla.

Een bezienswaardigheid op zich is het knusse eco hotel Las Tirajanas, op nog geen 5 minuten rijden van de kerk. Maak hier vooral een tussenstop onderweg naar Roque Nublo. Buiten op het terras of in de lobby kun je lekker bijkomen met een bak koffie terwijl je geniet van verbluffende uitzichten op het bergachtige landschap vol groen. Bovendien is er ook nog een mini kerkje te bewonderen.

Andere bezienswaardigheden

10. Santa Lucía de Tirajana

Santa Lucía de Tirajana

Op nog geen kwartiertje rijden van San Bartolomé de Tirajana vind je het bergdorpje Santa Lucía de Tirajana. Hier steken vrolijke witte huisjes fel af tegen de groene heuvels en felblauwe lucht. Het dorpje ligt op ongeveer drie kwartier rijden vanaf Maspalomas en is een mooie tussenstop bij een trip naar de bergen. Liefhebbers van geit zouden hier zeker een authentieke geitenstoof moeten proberen.

Hoog op de heuvels pronkt de statige kerk van Santa de Lucía. Op diezelfde plek stonden driemaal eerder een kapel, die telkens in verval raakte. De huidige kerk werd in 1905 gebouwd, ter vervanging van haar voorlopers. Op diezelfde heuvels vind je La Fortaleza, een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Gran Canaria. Deze plek vormde het toneel voor de eindstrijd tussen de Guanches (originele eilandbewoners) en de Spanjaarden, die zich op 29 april 1483 gewonnen gaven. Volgens de legende deden ze dit door zich vrijwillig van de rotsen te werpen.

Andere bezienswaardigheden

 • Museo de la Fortaleza: vestingsmuseum
 • Mirador de la Sorrueda: uitkijkpunt bij het stuwmeer La Sorrueda

11. San Mateo

Een ander mooi dorpje op Gran Canaria is Vega de San Mateo, of San Mateo, op een uurtje rijden vanaf het Zuiden van Gran Canaria. Dit authentieke dorpje is een geliefde plek voor eilandbewoners en toeristen, die er wekelijks op uittrekken om de weekendmarkt te bezoeken. Hier koop je heerlijke streekproducten, afkomstig van de vruchtbare akkers op de terrasvormige heuvels van San Mateo, zoals cactusvijgen, appels, limoenen, mango’s, papaya’s, ambachtelijke broden, geitenkaas en honing.

De producten uit San Mateo worden over heel het eiland verkocht. En ook de wijn uit Vega de San Mateo wordt over het hele eiland gedronken. De zon en vruchtbare grond zorgen voor een uitstekende wijn die zeer geliefd is onder de eilandbewoners. Een hapje eten in San Mateo is dan ook echt een feestje, want aan verse producten is er zeker geen gebrek.

Maar ook liefhebbers van cultuur kunnen hier hun hart ophalen, want er is genoeg te zien in dit laidback bergdorpje. Aanraders voor je bezoek zijn de kerk en het omliggende wandelgebied Alameda de Santa Ana. De klokkentoren werd ontworpen door Canarische kunstenaar José Luján Pérez. De witte huisjes met oranje daken en vrolijke versieringen in Alameda de Santa Ana maken San Mateo een van de meest vrolijke dorpjes op Gran Canaria.

Andere bezienswaardigheden

 • La Cantonera Museo Etnológico: volksmuseum gevestigd in een 300 jaar oude boerderij
 • Barranco de La Mina: uitkijkpunt op de weg naar Cruz de Tejeda

12. Tejeda

World Heritage Site, Tejeda (Gran Canaria, Spain)-2904

Leer de charme van Gran Canaria kennen met een bezoek aan het dorpje Tejeda. De witgeschilderde huisjes met terracotta daken die afsteken tegen de groene bergtoppen zijn slechts één reden waarom Tejeda als een van de mooiste dorpjes op Gran Canaria wordt beschouwd. Dit bergdorpje is te vinden op een uurtje rijden van Maspalomas, op maar liefst 1050 meter boven de zeespiegel. Tejeda wordt omgeven door een ruig landschap van groene pijnboombossen, afgewisseld met hoge rotsen.

In en rondom Tejeda vind je tal van archeologische vindplaatsen, die je kennis laten maken met het verleden van Gran Canaria. Een goed voorbeeld hiervan is Roque Bentayga, dat ooit dienst deed als heilige offerplaats van de originele eilandbewoners.

Wat je nog meer kunt zien en doen in Tejeda? Neem ook een kijkje bij de Nuestra Señora del Socorro kerk (1921), het kruisbeeld La Cruz de Tejeda en natuurlijk het symbool van Gran Canaria: Roque Nublo, een van de allermooiste plekken op Gran Canaria.

Maar ook qua eten schiet Tejeda zeker niet tekort. Op de route naar Tejeda passeer je honderden amandelbomen, die prachtig roze kleuren in het voorjaar, en ook kaas en wijn zijn behoren tot typische producten uit de regio.

Andere bezienswaardigheden

 • Roque Nublo (1813 meter): heilige plaats voor de Guanches
 • Degollada de Becerra: uitkijkpunt
 • Centro de Plantas Medicinales: informatiecentrum met informatie over inheemse plantensoorten
 • Cuevas del Rey: archeologische vindplaats met grotwoningen

13. Teror

Teror D81_6112

Ook het kleurrijke dorpje Teror wordt vaak bestempeld als een van de mooiste dorpen op Gran Canaria en dat is zeker niet onterecht. In het sfeervolle centrum is het een verzameling van vrolijk gekleurde huizen en met bloemen versierde, houten balkons. Als je aan de Zuidkust van Gran Canaria verblijft, bereik je Teror in zo’n 50 minuten.

Het hoogtepunt van Teror is natuurlijk de basiliek van Virgen del Pino, de beschermheilige van de Canarische Eilanden. Deze basiliek is te bewonderen aan de gelijknamige Plaza del Pino. Teror is ook een belangrijke bedevaartsplaats op Gran Canaria, omdat de heilige maagd Maria hier in de 15e eeuw verscheen tussen de takken van een dennenboom. Sindsdien is de Virgin del Pino verklaard tot beschermheilige en wordt ze om die reden vereerd. Op de plaats van deze verschijning werd in de 16e eeuw een kerk gebouwd, waarna Teror al snel uitgroeide tot een populair bedevaartsoord.

Teror staat bekend om haar typische Canarische producten, die ook iedere zondag op de boerenmarkt verkocht worden. Hier zijn veel lokale lekkernijen te verkrijgen zoals chorizo, bloedworst en ambachtelijke geitenkaas.

Andere bezienswaardigheden

 • Museum Patronos de la Virgen: voormalige residentie van verschillende beschermheren
 • Finca de Osorio: groot landgoed met een uitzonderlijke verzameling aan bomen, bloemen en planten
 • Caldera del Pino Santo: vulkaankrater

Verblijven op Gran Canaria

 • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
 • Zoek je goedkope vliegtickets naar Gran Canaria? Vergelijk ze via vliegtickets.nl
 • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan op TUI voor de beste aanbiedingen
 • Losse hotels boek je via Booking.com
 • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:
 reisgids voor je eerste keer Gran Canaria
 mooiste plekken op Gran Canaria
 leukste gratis activiteiten op Gran Canaria

2 reacties op “De mooiste dorpjes op Gran Canaria

 1. Wim Roxs zegt:

  Hallo, Melissa, dank voor jouw uitvoerige, en luchtige verhaal over de meest bekende en interessante dorpjes, verspreid over het eiland Gran Canaria. Zelf wonen wij al 35 jaar op het eiland, met als standplaats Agaete. De eerste 15 jaren in de vallei van Agaete, later verhuisd naar een groter huis in Agaete bij de kust. Goed gekozen, vinden wij, want het is hier goed toeven. Met de hoofdstad Las Palmas op redelijk korte afstand. Wij hebben vanaf ons ruime terras een prachtig vrij uitzicht over de gehele Westkust en oceaan..!
  Met vriendelijke groet,
  Wim Roxs en Hans Camps

 2. Melissa zegt:

  Hi Wim en Hans, wat leuk dat jullie even de moeite hebben genomen een reactie achter te laten! En ook bedankt voor jullie complimenten, erg tof om te horen dat jullie genoten hebben van mijn artikel. Heerlijk dat jullie al zo lang op Gran Canaria mogen vertoeven. Ik heb zelf altijd in het Zuiden gewoond, maar Agaete lijkt me goed vertoeven!

  Groetjes Melissa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.