5 jaar bloggen: dit heb ik ervan geleerd

5 jaar bloggen wat heb ik ervan geleerd

Hoera! Emigreren Gran Canaria bestaat dit jaar 5 jaar! En daarom leek het me leuk om samen met jullie terug te blikken op 5 jaar bloggen, want: wat heb ik ervan geleerd? In dit artikel neem ik je graag mee op mijn reis door 5 lessen te delen die ik de afgelopen 5 jaar heb geleerd. Of je nou zelf een blogger of andere content maker bent, of iemand in je omgeving hebt, of die iemand kent die die ambitie heeft! Enneh, misschien ben je gewoon nieuwsgierig.

5 jaar bloggen

Dit artikel over over 5 jaar bloggen bevat affiliate linkjes. Mocht je je inschrijven via deze linkjes, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

5 lessen van 5 jaar bloggen

Wist je dat ik pas met deze reisblog ben begonnen toen ik niet meer op Gran Canaria woonde? Ja echt! Een nieuw leven opbouwen in Nederland en het gemis naar Gran Canaria maakte dat ik in 2017 besloot om met een blog over Gran Canaria te starten. In die tijd was dat hoofdzakelijk om andere Nederlanders en Belgen te helpen met mijn emigratie tips. Nu, 5 jaar later, staan de zaken er natuurlijk HEUL anders voor.

Tegenwoordig zeg ik liever dat ik een online reisplatform over Gran Canaria heb, met tips die je niét in de reisgidsen vindt. Anyway, ik dwaal af van het onderwerp. We zouden het hebben over de lessen die ik geleerd heb van 5 jaar bloggen.

1. Keihard werken zonder iets te verdienen

In mijn bloggers carrière heb ik veel mensen zien komen en gaan. In de afgelopen jaren is mijn content meermaals één op één gekopieerd en zijn mijn ideeën op een lachwekkende manier gejat en op andere sites gebruikt. Ik kan je vertellen dat van al die mensen er geen één stand heeft gehouden. Zie, bloggen is kei en keihard werken. Zeker wanneer je van je hobby je werk probeert te maken.

Je hebt geen idee hoeveel gezellige etentjes, stapavonden en uren slaap ik heb moeten missen om mijn platform te laten groeien zonder daar ook maar één euro mee te verdienen. En daar ben ik helemaal oké mee, want in mijn ervaring kun je geen succesvolle blog opbouwen zonder daar al je tijd en energie in te steken.

We hebben het niet alleen over het schrijven van artikelen, maar ook het doen van research, op- en neer reizen naar Gran Canaria, het maken en zoeken van foto’s, het sleutelen aan de achterkant om alles soepel te laten lopen, het volgen van cursussen om je kennis te verrijken, alle reacties, mailtjes en persoonlijke berichtjes beantwoorden, het bijhouden van statistieken en het inplannen van berichten op Social Media.

En toch: tot op de dag van vandaag schrijf ik nog ieder artikel, iedere letter zelf. Daar ben ik trots op.

2. Je kunt (nog steeds) geld verdienen met je blog

Omdat ik mijn blog niet begon om hier geld mee te verdienen heeft het heel lang geduurd voordat ik doorhad dat een blog best een leuk centje kan opleveren. Maar ook hier geldt: daar gaan járen overheen. In het begin is het namelijk heel veel eigen geld investeren in de vorm van webhosting, thema’s, plugins, beveiliging, abonnementen op fotodatabases en ga zo maar door. Hoe groter je bereik, hoe meer je moet investeren.

Daarna wordt het leuk. Dan kun je samenwerken met merken en bedrijven die diensten aanbieden die interessant zijn voor lezers en bestaat er een mogelijkheid om advertenties op je blog te zetten. Je wordt er zeker niet rijk van, maar je kunt absoluut nog iets met je blog verdienen.

Jammer genoeg lijkt dat nog steeds een soort van taboe te zijn. De meeste mensen die mijn blog lezen hebben geen idee dat ik met een gemiddeld artikel zo’n 4 tot 6 uur bezig ben. Naast het schrijven krijg ik dagelijks tientallen mailtjes en berichtjes met vragen over Gran Canaria. Na 5 jaar bloggen is dat helaas niet meer bij te houden. Maar ik dwaal weer af. Mijn punt is: ik ben er trots op dat ik een centje kan verdienen met mijn blog!

3. Haters gonna hate

Jezelf in de spotlight zetten, op welke manier dan ook, brengt altijd haat met zich mee. Persoonlijk snap ik niet waarom mensen hun kostbare tijd willen verdoen aan het haten op een ander, maar goed. Dat ben ik. Je zou denken hoezo krijg je haat als je een reisblog hebt? Ik geloof erin dat als jíj iets doet dat een ander graag zou willen, maar die andere dat om welke reden dan ook niet doet of durft, je onbewust een envy oproept. Ik noem het bewust geen jaloezie, maar ik denk dat mensen je er zeker om benijden.

Na 5 jaar bloggen en een paar jaar vloggen en TikTokken heb ik een harde huid gekregen voor haters. Dat heeft me niet alleen geholpen op werkgebied, maar ook op persoonlijk vlak. Ook kan ik hierdoor veel kritischer te kijken naar mijzelf en mijn werk. Niet iedere comment is namelijk een haat reactie. Sommige opmerkingen zijn juist super waardevol en dragen bij aan het verbeteren van mijzelf en de content die ik maak.

4. Het is eenzaam

Vroeger keek ik enorm op tegen collega bloggers en andere content makers. En ik hoor vaker in mijn omgeving dat we allemaal wel opkijken tegen bepaalde mensen die de hoogtepunten van hun werk of leven delen. Zelden wordt er gesproken over het eenzame bestaan van content makers. Juist omdat het nog geen genormaliseerd beroep is weten we vaak niet wat er schuilt achter een persoon. Daarnaast zijn er, in tegenstelling tot pakweg Amerika, nog steeds niet heel veel Nederlanders die content maker zijn van beroep.

Kijk maar naar jouw omgeving: hoeveel mensen ken jij met een blog, vlog, Instagram of TikTok account, die ook daadwerkelijk centjes verdienen? Veel content makers beginnen uit een passie voor het maken. Wanneer het dan een heuse carrière wordt, wordt het steeds eenzamer. De druk om telkens weer mooie content te maken die aanslaat en jezelf willen verbeteren. Dat is echt zwaar.

Zeker als je in jouw omgeving niemand hebt die hetzelfde doet. Ik bedoel: veel aspecten die bij content maken komen kijken moet je echt zelf uitvinden. Ook wanneer jouw omgeving niet precies begrijpt wát je doet is het soms lastig uit te leggen waar je mee bezig bent, waarom dat zoveel tijd kost en waarom je het zo serieus neemt.

5. Het helpt je verder in je carrière

Toegegeven, ik schreef al ruim voordat ik met dit platform begon. Juist die ervaringen hielpen mij enorm om verder te groeien. Na 5 jaar bloggen merk ik ook dat het mij enorm helpt in mijn carrière. Naast dit platform, een Youtube en TikTok kanaal heb ik ook gewoon een baan. Maar wel een waar al mijn ervaringen die ik de afgelopen 5 jaar heb opgedaan enorm van pas komen.

Ik denk dat het opbouwen van een eigen merk (lees: Emigreren Gran Canaria) je enorm helpt op dat vlak. Je doet waardevolle skills op en leert fouten te maken zonder dat daar ernstige gevolgen aan vasthangen. Zo wilde ik een paar jaar geleden de vormgeving van mijn blog aanpassen. Het was letterlijk één druk op de knop en heel mijn website lag eruit.

In zulke gevallen kun je jezelf vervloeken, maar moet je het toch echt zelf uit zien te vogelen. Hierdoor leer je niet alleen waar je fout zat, maar ook hoe je het moet oplossen.

5 jaar bloggen: dit zijn mijn tips voor jou!

Ben je of ken je iemand die blogt of daar mee wil starten? Hieronder een overzicht van mijn beste tips die je enórm gaan helpen als je wilt starten met een blog of daar al een tijdje mee bezig bent.

  • Geld verdienen met je blog? Voor samenwerkingen met toffe merken en bedrijven gebruik ik het platform Linkpizza. Hier kun je je inschrijven met je blog én Social Media kanalen en pitchen op campagnes, of je nou net begint of al een tijdje bezig bent. Klik hier om je gratis in te schrijven.
  • Een andere manier om geld te verdienen met je blog is door je in te schrijven bij een affiliate platform. Ik maak zelf gebruik van Tradetracker. Door je aan te melden en in te schrijven op campagnes kun je ieder linkje omzetten naar een affiliate linkje. Hierdoor ontvang je een kleine vergoeding als iemand een aankoop doet via jouw linkje, zonder dat het die persoon iets extra kost. Dit doe ik bijvoorbeeld met reizen, vakanties en vliegtickets. Schrijf je gratis in via deze link.
  • Je blog laten groeien? Werk samen met andere bloggers die over dezelfde onderwerpen schrijven. Zo werkte ik eerder samen met Espanje, myfootprints.nl, ontdekjebestemming en Spanjevandaag. Door gastblogs te schrijven op andere sites stijgt de Domain Authority van jouw blog én boor je een nieuwe groep lezers aan die nog nooit van jou gehoord hadden!
  • Je mag niet zomaar foto’s van internet gebruiken, want die zijn beschermd onder het auteursrecht. Voor gratis (stock)foto’s kun je kijken op: unsplash, kaboompics en pexels.
  • Tot slot: zorg dat je er vooral plezier in hebt en in houdt! Een succesvolle blog runnen kost enorm veel tijd en kan (zeker in het begin) aanvoelen als: waar doe ik het voor? Voor mij geldt: als ik ook maar één persoon kan helpen of blij kan maken met mijn tips, dan is mijn missie al geslaagd!

In deze video ontdek je meer over 5 jaar bloggen en hoe ik ooit begon!

Ook interessant:
mijn jaaroverzicht van 2021
♥ tips voor je eerste keer Gran Canaria
♥ Gran Canaria of Tenerife?

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.