Ik heb altijd het gevoel gehad dat ik in een ander leven ook een prinses ben geweest, want ik ben onwijs gek op kastelen. landgoederen en landhuizen. Al van kinds af aan deed ik niets liever dan kastelen bezoeken wanneer we op vakantie waren in Frankrijk, Spanje en België. Maar ook in Nederland barst het van de kastelen en landgoederen met een rijke historie. Zo ook Landgoed Mattemburgh in Hoogerheide, een landgoed dat zich praktisch in mijn achtertuin bevindt, op de grens van Bergen op Zoom en Hoogerheide. In dit artikel vertel ik je alles over dit statige landgoed uit begin 1800 en waarom je deze bezienswaardigheid zeker een keer moet bezoeken!
Landgoed Mattemburgh
Dit artikel over wandelen op Landgoed Mattemburgh bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!
Landgoed Mattemburgh: 200 jaar geschiedenis
Voor het ontstaan van Landgoed Mattemburgh reizen we terug in de tijd naar het jaar 1807, toen een welgestelde man genaamd Petrus Cuypers een stuk grond aankocht op de grens van Bergen op Zoom en Hoogerheide. Petrus kwam uit een welgestelde familie kooplieden uit Oudenbosch, een klein plaatsje op zo’n 25 km van Bergen op Zoom.
Petrus zat niet alleen in de slappe was, maar was ook erg succesvol zijn politieke carrière. Eind 1700 weet hij op te klimmen van lokale bestuurder, naar burgemeester van Oudenbosch tot persoonlijk raadsheer van Koning Lodewijk Napoleon. In 1814 wordt hij door Koning Willem I der Nederlanden benoemd tot lid van de Staten van Brabant en nog geen 2 jaar later mag hij zich officieel Burgemeester van Bergen op Zoom noemen.
Petrus heeft het op dat moment prima voor elkaar, maar mist nog één ding en dat is een vrouw. En dan ontmoet hij Maria van Mattemburgh, een dame uit een machtige familie. Ze worden verliefd, trouwen en krijgen samen maar liefst 6 koters. In 1846 schrijft Maria een brief aan haar zoon Louis, waarin ze aangeeft een landhuis te willen stichten in neo-classicistische stijl. In 1849 werd daaraan een landschapstuin toegevoegd.
Hoewel Maria opdrachtgever was van dit project, heeft ze zelf amper kunnen vertoeven in haar bescheiden optrekje, want slechts een jaar na de voltooiing van haar buitenplaats komt ze te overlijden. Na haar dood komt het landgoed, dat toen nog de Musschenpot heette, in handen van zoon Louis, die de naam verandert in ‘Mattemburgh’ om zo zijn moeder te eren. Louis gebruikte Landgoed Mattemburgh echter alleen als buitenverblijf tijdens de zomermaanden en om er te jagen tijdens het jachtseizoen.
Na Louis’ dood wordt Mattemburgh eigendom van zoon Aymen, die het landgoed op zijn beurt doorgeeft aan zijn dochter Marie Louise Cuypers. In 1939 erft de dan 30-jarige Marie het gehele familiebezit. In datzelfde jaar trouwt Marie met Jacques Pelletier, graaf de Chambure. Door dit huwelijk en haar kleine postuur kreeg ze de bijnaam ‘Het Gravinneke’. Omdat het echtpaar kinderloos was gebleven, zochten ze naar een oplossing om het erfgoed over te dragen aan iets of iemand die het geheel met net zoveel liefde zou beheren als dat zij hadden gedaan.
Daarom besloten ze om zowel Landgoed Mattemburgh als het landhuis te schenken aan de Stichting Brabants Landschap, die bij het overlijden van Marie in 1970 eigenaar werden van het landgoed. En toen graaf Pelletier in 1982 overleed kwam daar ook het landhuis bij.
Zien en doen op Landgoed Mattemburgh
Zelfs 200 jaar na het ontstaan van Mattemburgh lijkt het nog alsof de graaf en gravin hier ieder moment naar buiten kunnen stappen. Het landhuis is verkeerd in uitstekende conditie en is een prachtig staaltje 19e eeuwse architectuur. Hoewel de villa niet permanent is opengesteld voor publiek worden er wel (betaalde) rondleidingen gegeven door VVV Brabantse Wal.
Natuurlijk kun je er net zoals ik ook op eigen houtje naartoe en zelf op ontdekking gaan. Er zijn 2 wandelroutes uitgezet door het gebied in de omliggende bossen en de tuinen, het parkbos en de Orangerie zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Fun fact: het koetshuis op Landgoed Mattemburgh wordt bewoond door de eigenaren van Orangerie Mattemburgh.
Dus wat kun je zoal zien op het landgoed? Een van de dingen die ik zelf bijzonder fascinerend vond was de muur bij de kruidentuin, waar 6 grafstenen te bewonderen zijn. Een beetje luguber, dat wel. Op de grafstenen zijn de namen te lezen van zowel de familie Mattemburgh als Cuypers, maar meer dan dat kan ik je er helaas niet over vertellen. Achter de muur schuilt een eetbare tuin met (vergeten) groenten, (exotische) fruitsoorten en verse kruiden, die gebruikt worden in de Orangerie van Frank en Marloes. Iets anders dat ik, als plantengek, helemaal geweldig vond waren de gigantische Strelitzia’s, ofwel paradijsvogels tegen de muur bij het koetshuis. Wauw!
Een andere bijzondere bezienswaardigheid op het landgoed is het mozaïekperk in de vorm van een achtkantige tulband. Dit bloemperk wordt ieder jaar opnieuw beplant met zo’n 5000 bloeiende planten. Fun fact: dit is bloembed behoort tot de laatste in haar soort in heel Nederland!
Wat ook erg mooi vond was de enorme vijver waarop het landhuis uitkijkt. Als je er langsloopt is het een muzikaal schouwspel van kwakende kikkers. Nog een leuk weetje: in de winter werden er grote brokken ijs uit de vijver gehakt en opgeslagen in de ijskelder onder het theehuisje. Ijs (in de zomermaanden) was een luxe die alleen de rijken zich konden permitteren. Andere mooie bezienswaardigheden zijn: de stijltuin (een van de 5 gaafst bewaarde van Nederland) met klassieke standbeelden, het Zwarte Zwanen beeld, het Chinese en Japanse bruggetje en het Hertenhuisje.
Eten op Landgoed Mattemburgh
In 2005 werden Frank en Marloes trotste eigenaren van Orangerie Mattemburgh, met aan de voorzijde de chique Franse stijltuin met 100-jaar oude citroen- en sinaasappelboompjes. Na een grote verbouwing in 2018 hebben ze de historische binnentuin aan laten sluiten op de Orangerie, waar zelf verse producten kweken die geserveerd worden in het restaurant. De Orangerie doet tevens dienst als trouwlocatie. En zeg nou zelf, het is toch net een sprookje?
Parkeren + tips
Landgoed Mattemburgh is een heel jaar geopend tussen zonsopgang en zonsondergang. Parkeren doe je gratis op het openbare parkeerterrein tegenover de Orangerie. Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
Overnachten in de buurt van Landgoed Mattemburg
Overweeg je een bezoekje te brengen aan Mattemburgh en wil je dit combineren met een citytrip naar Bergen op Zoom? In Bergen op Zoom heb je een aantal hele toffe bezienswaardigheden, die je zeker niet mag overslaan tijdens een weekje weg. Deze Middeleeuwse stad ligt op het meest Westelijke puntje van Brabant, op de grens België en Zeeland. En als je voor natuurliefhebbers zijn ook de Kraaijenberg en Bergse Heide echt de moeite waard!
- Bij Boutiquehotel de Heidetuin combineren ze overnachten in Franse stijl met Brabantse gastvrijheid. Dit kleine hotel bevindt zich op een schitterend landgoed in een groene omgeving en op een steenworp afstand van de Bergse Heide én het bruisende centrum van Bergen op Zoom. Gasten beoordelen de Heidetuin met een 8,9 op 10. Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid.
- In hartje Bergen op Zoom, naast het Oude Stadhuis vind je het oudste hotel van Nederland. Geen enkele kamer van dit 600 jaar oude hotel is hetzelfde. Elke kamer van dit 4 sterren hotel is anders layout, hoogte en design. Zelf een nachtje slapen in hotel de Draak? Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid.
Ook interessant:
♥ bezienswaardigheden in Bergen op Zoom
♥ wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom
♥ wandelen op de Bergse Heide in Bergen op Zoom