Wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Nu we massaal aan huis gebonden zijn en we onze reisplannen naar zonnige bestemmingen moeten uitstellen, gaat heel Nederland op verkenning in eigen land. Nog nooit eerder was ons kleine kikkerlandje zó populair. En eigenlijk is Nederland ook prachtig mooi, als je maar weet waar je moet zijn. Ook ik vind het heerlijk om op pad te gaan in eigen regio en dan het liefst met mijn chocoladebruine labrador Bram aan mijn zij. Tegenwoordig ben ik vaak in mijn spreekwoordelijke achtertuin te vinden en ga ik graag wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom.

De Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Dit artikel over wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Hoewel de Kraaijenberg in Bergen op Zoom letterlijk tegenover mijn huis ligt, heb ik dit plekje pas sinds kort (weer) ontdekt. Natuurgebied de Kraaijenberg ligt aan de zuidkant van Bergen op Zoom. Het is een geliefde plek voor veel Bergenaren om een heel jaar door te wandelen met de hond, te fietsen en te picknicken.

De Kraaijenberg in Bergen op Zoom staat ook wel bekend als Het Markiezaat en beslaat zo’n 1931 hectare aan groen. Wat dit gebied vooral zo bijzonder maakt is dat je hier de meeste verschillende soorten broedvogels van Nederland vindt. De Kraaijenberg is onderdeel van de Brabantse Wal: een uitgesleten stijlrand met zandgronden en kleipolders met hoogteverschillen tot wel 20 meter.

Geschiedenis van de Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Honderden jaren lang lagen hier, aan de voet van de Brabantse Wal, de slikken en de schorren, die direct in contact stonden met Oosterschelde. De slikken werden bij vloed overspoeld en bleven vervolgens droog achter, terwijl de schorren juist hoger boven het water uitstaken. Hierdoor begonnen er planten te groeien op de schorren. Ik kan me zelfs nog verhalen van familieleden herinneren die het fenomeen zelf nog hebben meegemaakt. Zij gingen dan in hun jeugd op pad om zeekraal en lamsoor te plukken op de schorren.

Door de aanleg van het Schelde-Rijnkanaal in ’84 werd een groot gebied, inclusief de Kraaijenberg, afgesloten van de Oosterschelde. Hierdoor veranderde het natuurgebied rondom de Kraaijenberg in Bergen op Zoom langzaam in een zoetwatermoeras. Iets dat je heel goed kunt terugzien aan de verschillende bloemen en planten die hier groeien.

Bezienswaardigheden op de Kraaijenberg

Buiten dat je heel fijn kunt wandelen op de Kraaijenberg, is er meer dan genoeg te zien en te doen. Ik vind zelf echt een feestje om hier in het weekend naartoe te gaan. Zeker vroeg in de ochtend is het hier prachtig mooi, wanneer de ochtenddauw langzaam verdwijnt door de eerste zonnestralen en je niets anders hoort dan fluitende vogels. Ik heb al een aantal keer meegemaakt dat Bram en ik lekker aan het wandelen waren en dat we ineens verrast werden door konijntjes. Andere dieren die je hier kunt spotten zijn: vossen, koeien, (IJslandse) paarden en maar liefst 125 soorten vogels, waaronder een aantal bedreigde soorten.

Wandelroutes op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom

Wanneer je wilt gaan wandelen op Kraaijenberg zijn er twee wandelroutes waaruit je kunt kiezen: een route van 3 km en eentje van 1 km. Een goed startpunt van je wandeling is de route langs de vogelkijkhut. Deze wandelroute staat aangegeven zodra je van de parkeerplaats naar boven loopt. Aan het begin van je wandeling kun je kiezen om over het dijkje te lopen, langs de wei te lopen, of door het poortje te gaan. Om de vogelkijkhut te bezoeken moet je door het poortje gaan, maar let op: hier kunnen paarden staan, dus deze route is niet mogelijk als je je hond bij hebt.

Een alternatief is om langs de wei te blijven lopen via het looppad. Dit vind ik zelf de leukste route voor als ik met Bram ga wandelen op de Kraaijenberg. Hoewel je je hond officieel aan de lijn moet houden kun je ‘m op deze route ook even los laten lopen (mits je zeker weet dat je hond niet de paardenwei in gaat). Als je het looppad blijft volgen kom je uiteindelijk uit bij de plas en kun je via het bosgebied terug naar boven lopen. Dit is ook een fijn wandelpad als je toe bent aan een goede workout, want op sommige plekken tref je nog flinke hoogteverschillen!

IJslandse paarden

Ook liefhebbers van (IJslandse) paarden kunnen hun hart ophalen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom. Een heel jaar door staat er een grote kudde IJslandse paarden te grazen in het natuurgebied. De eerste IJslandse paarden werden rond het jaar 800 door de Vikingen naar Europa gebracht. Dit ras komt oorspronkelijk uit, de naam zegt het eigenlijk al: IJsland. Gelijktijdig met de komst van IJslanders in Europa ging de IJslandse grens ook op slot en zijn er sinds die tijd amper nieuwe paarden(rassen) in het land gekomen. Hierdoor is het ras goed in stand gebleven en hebben de IJslanders veel gelijkenissen met het Europese oerpaard.

IJslanders staan bekend om hun vriendelijke karakter en dat is zeker te merken wanneer je gaat wandelen op de Kraaijenberg. Ik ben al een aantal keer met Bram gaan wandelen op de Kraaijenberg en iedere keer weer komen ze vanzelf naar het hek voor een kroel. Ze zijn zeker niet bang en ook altijd erg nieuwsgierig naar Bram!

Uitkijktoren

Een andere leuke bezienswaardigheid op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom is de uitkijktoren. Sterker nog, wie aan de Kraaijenberg denkt, denkt al gauw aan de houten toren die op heuvel prijkt. De toren is een herinnering aan het Bergse en Nederlandse oorlogsverleden. Van ’53 tot ’64 stond er op dezelfde plek een militaire uitkijktoren van 10 meter hoog. Deze uitkijkpost was er een van de 276 verspreid over Nederland, met als doel om vijandige vliegtuigen op te sporen die niet op de radar waar te nemen waren.

Na de Koude Oorlog en met de komst van modernere technieken werden uitkijktorens zoals die op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom overbodig. De meeste torens werden daarom gesloopt. Tegenwoordig doet de uitkijktoren op de Kraaijenberg dienst als prachtig uitkijkpunt om vogels te spotten en te genieten van het uitzicht op het Brabantse Landschap.

Bezoekerscentrum de Kraaijenberg

Naast de uitkijktoren vind je het bezoekerscentrum de Kraaijenberg, wat ook een goed startpunt is van je wandeling. In het bezoekerscentrum worden activiteiten georganiseerd voor zowel kids en volwassenen. Ook vinden er regelmatig wisselende exposities plaats over alle planten en dieren in de omgeving. Klik hier voor meer informatie over het bezoekerscentrum op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom.

Overnachten in Bergen op Zoom

Overweeg je een bezoek aan Bergen op Zoom en ben je benieuwd waar je het beste kunt overnachten? Bergen op Zoom werd rond de 13e eeuw gesticht en heeft tal van toffe bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn. En als Bergenaars ergens van houden dan is het wel lekker eten. Kortom, het is de perfecte stad voor een citybreak. Zoek je een goede plek om te overnachten in Bergen op Zoom? Dit zijn mijn aanraders.

  • In het kleinschalige Boutique hotel de Heidetuin combineren ze slapen in Franse stijl met échte Brabantse gastvrijheid.De Heidetuin bevindt zich op een prachtig landgoed in een groene omgeving, op een steenworp afstand van de Bergse Heide én het gezellige centrum van Bergen op Zoom. Gasten beoordelen dit Boutiquehotel met een 8,9 op 10. Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid.
  • Bij Aan Huisje 49 kun je heerlijk ontspannen in een natuurrijke omgeving, terwijl je tóch overal dichtbij zit. Je verblijft tussen rondscharrelende kippen start je dag met een huisgemaakt Brabants ontbijt met streekproducten. Gasten beoordelen Aan Huisje 49 met maar liefst 9,3 op 10. Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid. 
  • Naast het Oude Stadhuis in hartje Bergen vind je het oudste hotel van Nederland: hotel de Draak. Ook leuk: geen enkele van kamer van dit prachtige, 600 jaar oude hotel 4 sterren hotel, is hetzelfde. Jezelf in de watten laten leggen bij hotel de Draak? Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid.

Wandelen op de Kraaijenberg: parkeren en tips

  • Bezoekerscentrum de Kraaijenberg is iedere woensdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur (toegang is gratis)
  • Parkeren bij de Kraaijenberg doe je gratis op het parkeerterrein aan de voet van de Kraaijenberg. Vanaf hier loop je zo richting het bezoekerscentrum of naar de vogelhut.
  • Op zomerse dagen, tijdens schoolvakanties en in het weekend kan het nog best druk worden in dit natuurgebied, dus ik raad je aan om vroeg of juist aan het eind van de middag te gaan.
  • Er zijn geen eet- en drinkgelegenheden in de buurt. Ik raad je dus aan om wat lekkers mee te nemen zodat je kunt picknicken aan een van de picknicktafels.
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

Ook interessant:
 bezienswaardigheden in Bergen op Zoom
 wandelen op de Bergse Heide in Bergen op Zoom
 5 x gratis doen in Londen

Pin voor later

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.