Zien en doen in Bergen op Zoom

Zien en doen in Bergen op Zoom

Als rasechte Bergenaar kon ik het natuurlijk niet laten om tenminste één artikel te wijden aan mijn prachtige woonplaats, Bergen op Zoom. Deze historische stad werd rond de 13e eeuw gesticht en mag zich daarom tot de oudste steden van Nederland rekenen. Het is een stad boordevol monumenten, historistische gebouwen en natuurlijk het bourgondische leven. Kortom, een perfecte stad voor een dagje uit! In dit artikel laat ik je zien wat je zoal kunt zien en doen in Bergen op Zoom.

Doen in Bergen op Zoom

Dit artikel over zien en doen in Bergen op Zoom bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via onderstaande linkjes, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Wat je echt moet zien en doen in Bergen op Zoom? Goh, dat is eigenlijk teveel om op te noemen! Daarom beperk ik mijn tips tot een gezellige stadswandeling door het historische centrum, met alle bezienswaardigheden op loopafstand.

Geschiedenis van Bergen op Zoom

Op het meest Westelijke puntje van Noord-Brabant, op de grens met Zeeland en België in de achtertuin, vind je de vestingstad Bergen op Zoom. Hoewel archeologische vondsten bewijzen dat Bergen in de Romeinse tijd al een belangrijke handelsfunctie had, verwierf de stad zo’n 800 jaar geleden haar stadsrechten.

In de periode daarna bloeide Bergen op als een welvarende handelsstad. Tijdens de grote brand van 1397 werd de stad in as gelegd, waardoor ook het gros van de vroege geschiedenis verloren ging. Na de brand groeide Bergen opnieuw uit tot een belangrijke handelsstad, die druk bezocht werd door kooplui vanuit heel Europa.

Halverwege de 16e eeuw werd Bergen op Zoom een militaire vesting, met als doel de toegang tot Holland en Zeeland te verdedigen. Tot twee keer toe probeerden de Spanjaarden Bergen op Zoom te veroveren, maar zonder succes. Over de belegering van Bergen (1622) wordt onder meer gezongen in het volkslied ‘Merck toch hoe Sterck’:

Berg op Zoom hout sich vroom,

‘t Stut de Spaensche scharen;

Na twee onsuccesvolle pogingen van de Spanjaarden slagen de Fransen er in 1747 wél in om de stad te veroveren. In de stad wordt hevig gevochten, maar uiteindelijk besluiten de Fransen te vertrekken, met een spoor van vernieling en plunderende soldaten achter zich latend.

Eind 19e eeuw, tijdens de Industriële revolutie, moet de vesting plaatsmaken voor industrie. Als gevolg hiervan wordt de Bergse vesting ontmanteld zodat de stad verder uitgebreid kan worden.

1. Het Markiezenhof

Iets dat je zeker moet doen in Bergen op Zoom is een kijkje nemen in het Markiezenhof, dat zich met recht ‘het oudste stadspaleis van Nederland’ mag noemen. Het Markiezenhof werd gebouwd in 1485, als adelijk stulpje voor de heren en Markiezen van Bergen op Zoom. In de 18e en 19e eeuw deed het dienst als militair ziekenhuis en in de 20ste eeuw als kazerne. Het is één van de topattracties van Bergen op Zoom en een pareltje voor iedere geschiedenis- en architectuurliefhebber.

De binnenplaats van het paleis is gratis te bezoeken, maar een kijkje binnenin is ook zeker de moeite waard. Hier ontdek je meer over het Markiezenhof, Bergen op Zoom en de rijke historie van de stad. En de weelderig gedoceerde stijlkamers en hofzaal geven je kijkje in het leven van de voormalige bewoners, de Heren en Markiezen van Bergen op Zoom.

Het museum is geopend van dinsdag tot zondag tussen 11.00 en 17.00 uur. Toegang €9,50 voor volwassenen. Koop je tickets via deze link (reserveren noodzakelijk).

2. De Peperbus

Voor Bergenaren is de Peperbus veel meer dan een klokkentoren: het is een symbool van onze stad. De Peperbus bezoeken is dus iets wat je echt moet doen in Bergen op Zoom! Deze 62 meter hoge toren zou omstreeks 1370 gebouwd zijn, maar pas rond 1750 z’n huidige vorm hebben gekregen. De originele Sint-Gertrudiskerk werd grotendeels verwoest tijdens de belegering van de Fransen. Pas nadat de bovenkant van de toren herbouwd werd kreeg de Peperbus zijn huidige naam.

Leuk weetje: tijdens de kindervastenavond (carnaval) kleden we ‘m aan en spreekt hij ons Krabbekes traditiegetrouw toe. De Peperbus is ook te beklimmen. Na maar liefst 183 treden word je beloond met spectaculair uitzicht over de Bergse binnenstad!

Het beklimmen van de Peperbus doe je van mei tot oktober van dinsdag tot zondag tussen 13.00 en 16.00 uur. Toegang voor volwassenen: €2,00 (kinderen tot 12 jaar gratis, onder begeleiding van een volwassene).

3. Het Oude Stadhuis

Een andere mooie bezienswaardigheid in Bergen op Zoom is het Oude Stadhuis. Hoewel het originele stadhuis al bijna net zo oud is als Bergen zelf, werd de huidige voorgevel pas in 1611 opgetrokken. Bovenaan de gevel van dit statige gebouw prijkt in gouden letters ‘mille periculis supersum’, wat Latijns is voor ‘duizend gevaren kom ik te boven’. Deze uitspraak refereert aan de vele veroveringspogingen die Bergen onderging, die we telkens weer te boven kwamen.

Het Oude Stadhuis is opengesteld voor publiek en ook een populaire trouwlocatie. Leuk weetje: Traditiegetrouw wordt onze vastenavond (carnaval) ingeluid met het overhandigen van de sleutel van de stad op het bordes van, je raadt het al, het Stadhuis!

Pal naast het Oude Stadhuis vind je het oudste hotel van Nederland, hotel de Draak. Geen enkele kamer van dit prachtige, 600 jaar oude hotel, is hetzelfde. Iedere kamer van dit luxe 4 sterren hotel is anders qua vorm, hoogte en stijl. Zelf een nachtje logeren in hotel de Draak? Dat kan al vanaf €100. Klik hier voor prijzen en beschikbaarheid.

5. De Gevangenenpoort

Op een steenworp afstand van de Grote Markt vind je het oudste monument van Bergen op Zoom. Ook is het de enige Middeleeuwse stadspoort in Bergen die nog steeds intact is. Kortom, we zijn er best trots op en daarom is het iets dat je zeker moet zien én doen in Bergen op Zoom. De Gevangenpoort was vanaf halverwege de 14e eeuw tot de 20ste eeuw een heuse gevangenis.

Tegenwoordig kun je de Gevangenpoort ook van binnen bekijken tijdens een rondleiding met een gids. Zo ontdek je meer over het rijke verleden van Bergen en de belangrijke functie van de poort. De poort heeft trouwens ook een escaperoom: Escape the Gate.

De Gevangenpoort is geopend vanaf eind april tot eind oktober van dinsdag tot zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur. Toegang voor volwassenen  €3,00 (kinderen tot 12 jaar zijn gratis).

6. ‘t Vierkantje

Persoonlijk vind het Vierkantje één van de gezelligste buurten van Bergen op Zoom. Sterker nog, ik heb een behoorlijke tijd om de hoek van ‘t Vierkantje gewoond. Amsterdam heeft haar 9 straatjes en wij hebben ons Vierkantje. Het is eigenlijk een gezellige verzameling van schattige boetiekjes en kleine winkeltjes in sfeervolle straatjes. Hier vind je geen grote winkelketens, maar kleine zelfstandigen. Het gros van de winkels is gevestigd in schitterende monumentale panden en het is een waar feestje om hier rond te struinen en te genieten van al dat schoons.

Zelf ben ik helemaal gek op boekenwinkel Quist, waar ik úren kan doorbrengen onder het genot van een lekkere bak koffie bij Café Helene (bovenste verdieping). Klik hier voor een overzicht van alle leuke winkeltjes in ‘t Vierkantje.

8. Crusio

We sluiten deze lijst met Crusio, een begrip in Bergen op Zoom én een van de oudste ijsmakers van Nederland. Deze ijssalon bestaat al sinds 1915 en heeft letterlijk families zien opgroeien. Crusio heeft meer dan 100 ijssmaken en ik kan je de hazelnoot ten zeerste aanbevelen, natuurlijk met een flinke dot slagroom.

Crusio is alle dagen van de week geopend tussen 13.00 en 20.00 uur, vanaf eind april tot september.

Ook interessant:
wandelen op de Bergse Heide, Bergen op Zoom
wandelen op landgoed Mattemburgh Bergen op Zoom
wandelen op de Kraaijenberg in Bergen op Zoom 

Pin voor later

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.