Botanische tuin in Málaga: 150 jaar historie

Botanische tuin in Málaga 150 jaar historie

Hoewel Málaga misschien eerder beelden oproept van een bruisende stad onder de Spaanse zon, valt er in en rondom Málaga nog veel meer te ontdekken. Zo stuitte ik tijdens mijn verblijf aan de Zuid-Spaanse kust per toeval op een wel heel bijzondere bezienswaardigheid: de botanische tuin in Málaga.

Botanische tuin in Málaga

Dit artikel over de botanische tuin in Málaga bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Botanische tuin in Málaga: een van de grootste van Europa

Jardín Botánico La Concepción, ofwel de Botanische tuin in Málaga is zo’n verborgen plekje waar je even kunt ontsnappen aan de drukte van de stad en aan de hordes toeristen op het strand. Met name op warme dagen, wanneer de temperatuur in Andalusië met gemak boven de 35 graden uitschiet, biedt de tuin een welkome verkoeling.

Mede door haar oppervlakte en de meer dan 3000 plantsoorten mag Jardín Botánico La Concepción zich tot een van de grootste Botanische tuinen van Europa rekenen. De tuin ligt op zo’n 10 minuten rijden van de stad Málaga en een halfuurtje van de bekende badplaats Torremolinos en is een leuk uitje voor het hele gezin.

Voor het ontstaan van deze groene oase reizen we af naar het jaar 1855, toen de Markies van huize Loring en zijn vrouw een gigantisch stuk grond aankochten. Destijds was dit grondgebied ten Noorden van Málaga niet veel meer dan een verzameling aan vruchtbare landgoederen, mede door de nabijheid van de rivier Guadalmedina. In die tijd waren hier met name citroen-, amandel- en olijfbomen te vinden.

Hoe kwamen de Markies en Markiezin dan aan inspiratie voor de aanleg van een Botanische tuin in Málaga? Tijdens hun huwelijksreis trok het stel door Europa, waar ze kennis maakten met prachtige landgoederen, sfeervolle botanische tuinen en stijlvolle parken. Na deze reis schakelden ze de hulp in van de Franse tuinarchitect Jacinto Chamoussent, die al diverse prijswinnende tuinen met exotische plantensoorten had ontworpen.

Jardín Botánico La Concepción bezoeken

Het feest begint eigenlijk al zodra je van de parkeerplaats richting de ingang loopt, want hier krijg je gelijk een indruk van de grootte en geschiedenis van de Botanische tuin in Málaga. Zo zijn er bij de kassa twee tegels te vinden die zeker de moeite waard zijn om voor te stoppen.

Vooral de grote tegel geeft je een goede impressie van hoe Jardín Botánico La Concepción eruit heeft gezien in de tijd van de Markies en Markiezin. Belangrijk om te vermelden is dat het niet de tuin was die bekendheid gaf aan Jardín Botánico La Concepción, maar de grote verzameling aan archeologische overblijfselen die de familie in bezit had.

Archeologische vondsten in Jardín Botánico La Concepción

Vanaf de ingang zijn er verschillende routes die je kunt nemen om de Botanische tuin in Málaga te verkennen. Enerzijds heb je de langgerekte, rechthoekige vijver bomvol waterplanten en anderzijds de laan met gigantische platanen die al zo oud zijn als de tuin zelf.

Aan weerszijden van het onverharde zandpad is een verzameling aan metershoge platanen en reuze palmbomen van tientallen jaren oud te bewonderen. Wat helemaal bijzonder is, is dat de platanen op volledig natuurlijke wijze over het pad zijn gegroeid, waardoor een schaduwrijke, groene tunnel is ontstaan.

Wanneer je deze sprookjesachtige weg naar boven vervolgd kom je vanzelf uit bij het Loring museum. Het museum is gebouwd in Dorische stijl, wat zoveel wil zeggen als: naar Oud-Griekse bouwstijl. Het museum werd gebouwd op een mozaïek die gevonden werd in Cartama (Spanje).

Op de mozaïek worden de heldendaden van Hercules weergegeven. Toen de tuin nog eigendom was van de Loring familie hadden zij als missie om alle archeologische vondsten die in hun bezit waren in stand te houden. De originele werken uit de Loring collectie zijn overigens niet in de Botanische tuin in Málaga, maar in het Museo de Málaga te zien, op een kwartiertje rijden van de Botanische tuin in Málaga.

Metershoge Monstera’s

Vanaf het Loring museum heb je een aantal routes die je verder door de tuin vervoeren. Ik koos voor de route langs de watervallen richting het landhuis, waar ik me telkens als een kind (zo blij!) in Disneyland voelde.

De mensen die mij al een tijdje op YouTube volgen weten dat ik gék ben op planten en zelfs dat is (met 50 kamerplanten) een understatement. Een van mijn favoriete planten is de Monstera Deliciosa en aan deze plantsoort is hier zeker geen gebrek.

De route richting het landhuis voert je langs watervallen, beekjes en metershoge Monstera’s die tegen de bomen omhoog klimmen. Opvallend is de grootte van de bladeren, die al aangeven wat voor ‘monsters’ het kunnen worden. De meeste exemplaren zijn nog groter dan de arm van een volwassene.

Oudste Bamboo van Spanje

Op deze wandelroute zijn trouwens niet alleen Monstera’s te spotten. Ik zou het eerder omschrijven als ‘een tocht door de jungle’ met alle watervalletjes en tropische planten die je onderweg tegenkomt. In dit gedeelte is het overigens ook een stuk vochtiger, wat logisch is gezien het vele aantal tropische planten dat hier te vinden is.

Een andere bijzondere bezienswaardigheid in dit stuk van de tuin is bamboo forest. Dit stuk bevindt zich vlakbij de gardener’s lodge, het voormalige ‘schuurtje’ van de tuinmannen. Een aantal van deze bamboo soorten behoren tot de oudste van Spanje en zijn al bij het ontstaan van de tuin aangeplant.

Het landhuis

Landhuis in de botanische tuin in Malaga

Buiten een indrukwekkende collectie aan exotische bloemen- en plantsoorten zijn er nog een aantal unieke bezienswaardigheden te ontdekken in Jardín Botánico La Concepción. En het statige landhuis is er een die je zeker niet mag overslaan. Deze prachtige villa is te vinden in het groene hart van het 30.000m² grote terrein en werd kort na de aanleg gebouwd als vakantiehuis voor de Markies en Markiezin.

Het bescheiden optrekje werd tevens gebruikt voor feestjes waar zowel politici als Málaga’s upper class voor werden uitgenodigd. Hoewel het landhuis nu enigszins verscholen ligt, kon je eind 19e eeuw vanaf hier de zee en zelfs de kathedraal van Málaga zien.

Het imposante gebouw telt twee verdiepingen met diverse zit- en slaapkamers, meerdere keukens, een biljartkamer, kapel en een prachtige binnentuin die me deed denken aan de typerende koloniale bouwstijl in de historische wijk Vegueta, Las Palmas. Ook is er een bibliotheek met een schat aan historische werken en ongepubliceerde manuscripten. Helaas kun je de villa niet betreden, met uitzondering van de patio. Spieken door de ramen mag dan weer wel.

Aan de zijkant van het landhuis is een prachtige boog met blauweregen te bewonderen, die helaas niet in bloei stond op het moment van mijn bezoek, maar zeker de moeite waard is om onderdoor te lopen. De Wisteria die hier in 1857 werd aangeplant kwam uit China. De 12 stekjes zijn inmiddels helemaal over de boog gegroeid en hebben zelfs de omliggende ficussen en palmbomen overgenomen. In het voorjaar is het hier een waar kleurenspektakel van heerlijk geurende, paars- en blauwe bloemen.

Historische gebouwen

In en rondom de kern van de Botanische tuin staan een aantal historische gebouwen die je zeker niet mag missen. Een daarvan is de Cypress Cottage, die vernoemd is naar de rij cipressen naast de cottage. Naast dit kleine huisje is tevens een van de oudste bomen van het park en Málaga te vinden: een Hackberry boom van 200 jaar oud en maar liefst 24 meter hoog.

Wanneer je de laan met cipressen blijft volgen kom je bij een ander historisch gebouw uit: La Escuela, Spaans voor school. Dit schooltje werd begin 1900 gebouwd voor de kinderen van het personeel van de Botanische tuin in Málaga zodat zij kans hadden op onderwijs. Meest opvallend aan dit gebouwtje is het kleurrijke glas-in-lood raampje die de deurpost van de ingang siert.

Verspreid over de route staan ook een aantal oude broeikassen die dateren uit halverwege 19e eeuw. In die tijd werden deze greenhouses gebruikt om tropische planten en stekjes te laten acclimatiseren voordat ze in de tuin geplant werden. Ze werden gebouwd van ijzer en glas en voorzien van een verwarmingssysteem, wat heel modern was voor die tijd.

Hoogtepunt van mijn bezoek was de gazebo uit 1920 op de heuvel van de tuin, dat tevens dienst doet als spectaculair viewpoint. Aan de voet van dit prieeltje ligt een vijver met nieuwsgierige schildpadden, maar het mooiste plekje vind je wanneer je aan de andere kant gaat staan. Vanaf dit punt heb je namelijk spectaculair uitzicht op de stad Málaga, de kathedraal, het kasteel en de Mediterraanse zee. Dit is ook een mooi plekje om fotogenieke plaatjes te schieten!

Openingstijden Botanische tuin in Málaga + tips voor je bezoek

Zelf een keer de Botanische tuin in Málaga bezoeken? Hieronder een overzicht met tips voor je bezoek!

 • Openingstijden van de Botanische tuin in Málaga: van 1 april t/m 30 september: dagelijks geopend tussen 09.30 en 20.30 uur en van 1 oktober t/m 31 maart van 09.30 tot 17.30 uur
 • Jardín Botánico La Concepción is gesloten op 25 december en 1 januari
 • Ticketprijs: € 5,20 voor volwassenen en kinderen vanaf 7 jaar (kinderen tot 6 jaar zijn gratis)
 • Pro tip: bezoek je de Botanische tuin in Málaga op zondagen, dan krijg je gratis toegang (iedere zondag tussen 1 oktober en 31 maart tussen 14.00 en 17.30 uur en van 1 april tot 30 september tussen 16.30 en 20.00 uur)
 • Trek voor je bezoek minimaal een halve dag uit
 • Vraag om een plattegrond bij de ingang, zodat je niets mist!
 • Er is een eet- en drinkgelegenheid bij de ingang van het park, maar er zijn ook diverse picknickplekken (kortom, neem lekker Hollands wat broodjes en drankjes mee!)
 • Zorg dat je genoeg water bij hebt én vergeet je zonnebrandcrème niet
 • Op sommige paden liggen losse stenen en dennenappels, doe daarom goed schoeisel aan
 • Neem een opgeladen telefoon en/of camera mee (trust mee, zoveel mooie plekjes om plaatjes te schieten!)
 • Er zijn voldoende (gratis) toiletvoorzieningen in de botanische tuin

Hoe kom je bij de Botanische tuin in Málaga?

Wanneer je gebruik maakt van eigen vervoer, voer dan het volgende adres in: Camino del Jardín Botánico 3, Málaga. Parkeren is gratis en kun je direct naast de ingang doen. Liever met het OV? Dan kun je bus 2 nemen en stap je uit bij de laatste bushalte. Vanaf hier is het ongeveer 15 minuten lopen naar Jardín Botánico La Concepción.

Auto huren in Spanje? Reserveer je auto vooraf via Sunny Cars zodat je je huurauto direct na aankomst op de luchthaven kunt ophalen.

Verblijven in de buurt van Málaga

Op vakantie in de buurt van Málaga? Málaga ligt aan de Zuid-Spaanse kust in de provincie Andalusië en staat bekend om haar warme klimaat, dat heel vergelijkbaar is met Gran Canaria. In de buurt van Málaga aan de Costa del Sol heb je verschillende gezellige badplaatsen met langgerekte stranden, mooie baaitjes, bezienswaardigheden en fantastische Spaanse restaurants.

 • Málaga: de tweede grootste stad van Andalusië en ideaal voor singles of stelletjes die het beste zoeken van het bruisende van een stad en de ontspanning van een strand. Een vakantie naar Málaga boek je vanaf € 500 p.p. op basis van vlucht + verblijf. Klik hier voor de beste Málaga aanbiedingen via TUI.
 • Torremolinos: een van de bekendste vakantiebestemmingen aan de Costa del Sol en ideaal voor stelletjes en gezinnen met kinderen. La Carihuela: veruit de meest populaire wijk in Torremolinos met een Nederlands karakter en dat heel vergelijkbaar is met Playa del Inglés (Gran Canaria) en ideaal voor stelletjes en gezinnen met kinderen. Klik hier voor aanbiedingen naar Torremolinos via TUI en hier voor aanbiedingen via Sunweb.
 • Benalmádena: een badplaats ten zuiden van Torremolinos, bekend om haar goudgele stranden en jachthaven. Een fijne bestemming voor stelletjes en gezinnen met kinderen. Klik hier voor een voordelige vakantie naar Benalmádena via TUI.

Meer aanbiedingen naar de Costa del Sol? Neem dan een kijkje op de website van TUI of Sunweb voor een voordelige en onbezorgde reis naar de Spaanse Zuidkust!

Ook interessant:
complete reisgids Gran Canaria
♥ Gran Canaria of Tenerife?
♥ mooiste stranden op de Canarische Eilanden

Pin voor later

2 reacties op “Botanische tuin in Málaga: 150 jaar historie

 1. Melissa zegt:

  Ja het was echt heel indrukwekkend allemaal en zeker de moeite waard als je van planten houdt. op Gran Canaria heb je natuurlijk ook wel (botanische) tuinen, maar absoluut niet vergelijkbaar met deze. Echt een aanrader! Thnx voor je reactie ook, leuk.

  Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.