Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas

Emigreren Gran Canaria - Vakantie tips - Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas - Plaza de Santa Ana - Bengt Nyman via Flickr

Ook zo gek op cultuur en oude gebouwen? Dan mag een dagje rondstruinen in de historische wijk Vegueta zéker niet ontbreken tijdens een bezoekje aan Las Palmas! Deze wijk ademt één en al geschiedenis. Van de prachtige Santa Ana kathedraal tot de smalle straatjes en vele kleurrijke huizen in Koloniale bouwstijl. Maar zelfs als je geen liefhebber bent van oude gebouwen is er genoeg te zien en te beleven in Vegueta. Zo is er de overdekte  Mercado de Vegueta, met lokale lekkernijen en verse groente- en fruitsoorten én zijn er tal van gezellige terrasjes en tapas zaakjes. Kortom, er zijn genoeg redenen om Vegueta op je bucketlist te zetten!

Geschiedenis van Vegueta

D81_5236

Voor het ontstaan van de wijk Vegueta moeten we terug naar halverwege de 15e eeuw, de tijd waarin de Spaanse kolonisten bezig waren met de verovering van de Canarische Eilanden. Na een lange en bloederige strijd, waarbij zo goed als de hele lokale bevolking werd uitgemoord, stichtte kapitein Juan Rejón in 1478 de Spaanse (militaire) nederzetting Real de Las Palmas.

Emigreren Gran Canaria - Vakantie tips - Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas - Oude gevels Vegueta - Bengt Nyman via Flickr

In diezelfde periode was een jonge, ambitieuze Italiaan met grote plannen al druk bezig met het verkennen van de Atlantische Oceaan. Enkele jaren daarna zette hij zijn zinnen op Azië en begon hij, onder Spaanse vlag, op 1492 aan de grootste ontdekkingsreis uit zijn carrière. Deze Italiaanse ontdekkingsreiziger was natuurlijk niemand minder dan Christoffel Columbus die, tijdens zijn zoektocht naar Azië, Amerika min of meer per ongeluk ‘ontdekte’.

Emigreren Gran Canaria - Vakantie tips - Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas - Oude gebouwen in de Historische wijk Vegueta - Bengt Nyman via Flickr

Deze dag (12 oktober) wordt door de Spaanstalige wereld nog steeds gevierd als Día de la Hispanidad. Nu vraag je je misschien af: wat heeft Columbus dan met Vegueta? Volgens geruchten zou Columbus tijdens zijn reis naar Amerika een tussenstop gemaakt hebben op de Canarische Eilanden en nog specifieker in het Las Palmas van toen. En dus zijn de sporen van zijn bezoek ook terug te vinden in het historische Vegueta.

Columbus Museum

Vegueta D81_5475

Als je meer wilt weten over Columbus en zijn band met Gran Canaria en de Canarische Eilanden is Casa de Colón, ofwel het Columbus Museum een echte aanrader! Casa de Colón betekent vrij vertaald Huis van Columbus, maar of Columbus hier ooit een stap binnen heeft gezet (laat staan gewoond heeft), is erg onwaarschijnlijk.

Emigreren Gran Canaria - Vakantie tips - Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas - Columbus Museum Vegueta - Bengt Nyman via Flickr

Casa de Colón was ooit eigendom van de eerste regenten van Gran Canaria. Dit bescheiden optrekje werd in 1777 herbouwd en wordt sinds 1952 actief gebruikt als museum. In het museum zijn diverse tentoonstellingen met Columbus gerelateerde voorwerpen zoals scheepsmodellen, tekeningen en kaarten, schilderijen en een replica van de cabine van El Niña (één van de schepen uit de vloot van Columbus).

Museo Canario

Wil je meer te weten komen over de historie en originele eilandbewoners van Gran Canaria en de Canarische Eilanden? Ga dan naar het Museo Canario! Het relatief kleine museum werd opgericht in 1879 en geeft je een goede indruk van hoe de vroegere Canarische bevolking leefde, voordat de Spaanse bezetters het eiland overnamen. Er worden verschillende objecten en voorwerpen tentoongesteld die tijdens opgravingen teruggevonden zijn. Vooral de kamer met botten en schedels heeft een, laten we zeggen, bijzonder tintje.

Santa Ana Kathedraal

D81_5263

Één van de mooiste en meest imposante gebouwen in Vegueta aan de Plaza de Santa Ana. De kathedraal werd kort na de Spaanse verovering gebouwd, maar werd pas járen later voltooid. Tijdens de bouw werd de hulp van diverse architecten ingeroepen, wat leidde tot een mengelmoes van bouwstijlen.

Vegueta D81_5460

Voor ca. 3 euro kun je de kathedraal ook van binnen bekijken én krijg je toegang het museum en de binnenplaats. Om je bezoek aan de Santa Ana Kathedraal compleet te maken, zou ik je zéker aanraden om de lift naar boven te nemen. Ik geloof dat je hier 1,50 euro extra voor betaalt, maar eenmaal boven aangekomen heb je fantastisch uitzicht over Vegueta, de Plaza en de zee!

Emigreren Gran Canaria - Vakantie tips - Rondstruinen in de historische wijk Vegueta Las Palmas - Santa Ana kathedraal - Bengt Nyman via Flickr

Mercado de Vegueta

Mercado de Vegueta. Barrio de Vegueta

Gek op verse producten, hapjes en lokale lekkernijen? Dan mag je een tussenstop bij de Mercado de Vegueta absoluut niet missen! De markt bestaat al sinds 1787 en werd op initiatief van de burgemeester opgericht, met als doel om alle kooplieden bij elkaar te brengen. Een kleine honderd jaar later, in 1858, ging de overdekte markthal open. De markt is dagelijks te bezoeken tussen 06.30 en 14.00 uur (op zondag gesloten is de markt gesloten).

Hoe kom je in Vegueta?

Vanaf het Zuiden van Gran Canaria doe je er ongeveer een halfuurtje over om in Vegueta te komen. Het makkelijkste is om je navigatie in te stellen op de grote, betaalde parkeerplaats naast de markthal. Adres: Parking Mercado de Vegueta, Avenida Alcalde Díaz Saavedra Navarro 1 in Las Palmas. Je kan ook met de bus naar Vegueta. Neem hiervoor bus 30 richting Las Palmas.

Lees ook:
tips voor je eerste keer Gran Canaria
wat te doen in Las Palmas de Gran Canaria?
mooiste bezienswaardigheden in Las Palmas

Foto’s: Bengt Nyman | Flickr (hoofdfoto verkleind)

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.