Viering van Dia de Hispanidad

Emigreren Gran Canaria - Feestdagen - De viering van Dia de Hispanidad - 12 oktober Nationale feestdag in Spanje - Spaanse vlag

Op vrijdag 12 oktober wordt in heel Spanje en de Spaanstalige wereld Dia de Hispanidad gevierd. En als de Spanjaarden ergens gek op zijn, dan is het wel een Spaanse feestdag die in het teken staat van de Spaanse cultuur en identiteit. Dia de Hispanidad is een nationale feestdag en dus zullen overheidsgebouwen en veel supermarkten en winkels gesloten zijn. Maar wat betekent het nou eigenlijk en wat vieren de Spanjaarden nou precies op deze dag? In dit artikel geef ik je er antwoord op!

Dia de Hispanidad

Dit artikel over de viering van Dia de Hispanidad op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Geschiedenis van Dia de Hispanidad

Emigreren Gran Canaria - Feestdagen - De viering van Dia de Hispanidad - 12 oktober Nationale feestdag in Spanje - Columbus beeld Barcelona

Voor de geschiedenis van Dia de Hispanidad moeten we terug naar 12 oktober 1492. Dit was namelijk de dag dat Amerika ‘ontdekt’ werd door de Italiaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus. Natuurlijk weten wij inmiddels allemaal dat Amerika niet ‘ontdekt’ is. Amerika was tenslotte al langere tijd bevolkt door de oorspronkelijke bevolking, de Native Americans. Daarbij was Columbus eigenlijk op zoek naar Azië, toen hij per toeval aankwam in The New World. Tijdens zijn ‘ontdekking’ voer Columbus onder de Spaanse vlag. En dus wordt 12 oktober ieder jaar herdacht als een grote verovering en hét moment waarop Spanje een grootmacht werd.

Columbus en Gran Canaria

Wist je dat je in de historische wijk Vegueta in Las Palmas sporen kunt terugvinden van de reis die Columbus naar Amerika maakte? Volgens geruchten zou hij tijdens deze reis een stop hebben gemaakt op Gran Canaria, in het oude Las Palmas. In Casa de Colón, of Columbus Museum in Las Palmas vind je tal van Columbus gerelateerde voorwerpen en een kopie van een deel van El Niña.

Nationale feestdag

Zoals gezegd is Dia de Hispanidad een nationale feestdag, net zoals een kerstdag bij ons, waarop de Spanjaarden een vrije dag dag hebben. Deze dag staat vooral het teken van de Spaanse cultuur, tradities en het trotste gevoel van ‘Spaans zijn’, viva España! Op het vasteland, in Madrid, wordt deze dag gevierd met de jaarlijkse militaire parade waar bijna 4000 militairen en agenten aan deelnemen.

De parade wordt ook via de nationale tv in Spanje uitgezonden. Houd er rekening mee dat in heel Spanje, dus ook op Gran Canaria, veel shopping centra en supermarkten gesloten zijn of afwijkende openingstijden hebben. In de toeristische zones zul je hier (met uitzondering van overheidsinstellingen, banken, etc.) over het algemeen minder van merken. Feliz Dia de Hispanidad!

Verblijven op Gran Canaria

 • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
 • Zoek je goedkope vliegtickets naar Gran Canaria? Kijk en vergelijk via vliegtickets.nl
 • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan eens op TUI voor de beste aanbiedingen
 • Losse hotels kun je boeken via Booking.com
 • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:
♥ mooiste bezienswaardigheden in Las Palmas
♥ reisgids voor je eerste keer Gran Canaria
mooiste bezienswaardigheden op Gran Canaria

Een reactie op “Viering van Dia de Hispanidad

 1. Jore zegt:

  Vaarde = voer (sorry mierenneuker)
  Leuk verhaalmet leuke weetjes!
  Hoe wordt het op GC gevierd?? Zijn er specials evenementen, rituelen of andere manieren waarop hier gefeest wordt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.