Emigreren als 40 plusser: emigratieverhaal van Francisca

Emigreren als 40 plusser - Het emigratieverhaal van Francisca - Huis Mogan

Emigreren als 40 plusser is natuurlijk heel anders dan wanneer je op jonge leeftijd naar het buitenland verhuisd. Ik vroeg me af hoe dat in de praktijk gaat en besloot in gesprek te gaan met een iemand die me er meer over kon vertellen. En zo kwam ik in contact met de Nederlandse Francisca. Op haar 47ste besloot de definitief naar Gran Canaria te emigreren en inmiddels wonen zij en haar man alweer 7 jaar op dit fantastische eiland! Over haar leven op Gran Canaria zegt ze: “alles gaat op een heel rustig tempo en op Gran Canaria voel ik me veel vrijer dan in Nederland.” In dit interview vertelt ze over haar leven op Gran Canaria, de grootste uitdagingen van emigreren als 40 plusser én geeft ze tips om andere emigranten in spé op weg te helpen!

Vertel eens wat over je leven op Gran Canaria?

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag Gran Canaria deel 3 - Las Palmas & Playa del Inglés - Shoppen in winkelcentrum Las Arenas

“Mijn man en ik genieten, ook na 7 jaar, nog iedere dag van ons leven op Gran Canaria. Zo nemen we regelmatig de auto voor een dagje strand of om een stukje te gaan rijden in de bergen. Ook gaan we vaak op onderzoek uit naar lekkere restaurantjes. We zijn gek op het weer hier en de gezelligheid hier! Wat ik ook erg leuk vind, is om richting Las Palmas te rijden. Dan pakken we een terrasje of doen we een rondje op Las Terrazas.”

Hoe ben je op Gran Canaria terecht gekomen?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren als 40 plusser - Het emigratieverhaal van Francisca - Strand Puerto Rico

“Ik droomde ervan om ooit in Spanje te gaan wonen, maar zocht een plek waar 365 dagen per jaar de zon scheen. Op veel plaatsen in Spanje heb je nog steeds last van koude winters, maar op Gran Canaria is het altijd goed weer! Toen ik voor het eerst op Gran Canaria kwam, was ik gelijk verliefd. Daarnaast is Gran Canaria maar een kleine 4 uur vliegen vanaf Nederland, dus dat was ook makkelijk met op- en neer vliegen. En bovenal is Gran Canaria een veilig eiland.”

Wat waren je grootste uitdagingen bij het emigreren als 40 plusser?

“Mijn grootste zorg was of het wel allemaal zou lukken met het regelen van de praktische zaken. Hoe zou het bijvoorbeeld gaan met inschrijven, verzekeringen en het vinden van een woning? En wat ook speelde was of we geaccepteerd zou worden door die community daar. Gelukkig zijn al deze dingen uiteindelijk allemaal goed gekomen! De grootste uitdaging was om de taal te kunnen begrijpen en praten. Vooral wanneer je gaat emigreren als 40 plusser is niet zo makkelijk als wanneer je hier op jonge leeftijd komt. Spaans leren uit een boekje is lastig. Je moet eigenlijk gewoon opgaan in het leven daar en de taal vanuit de praktijk leren. Dat werkt het beste.”

Hoe vind jij de verschillen met het leven in Nederland?

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag Gran Canaria deel 3 - Las Palmas & Playa del Inglés - Strand Playa del Ingles

“Alles gaat op een heel rustig tempo. Laatst was onze wasmachine bijvoorbeeld stuk gegaan. Dan moet je geduld hebben, want het is niet zo dat er gelijk een reparateur langs kan komen. Wat ik heel fijn vind is dat je overdag lekker kunt genieten van het weer en ‘s avonds nog om een boodschap kunt gaan. Je hoeft je niet bezig te houden met openingstijden, want alles is tot laat geopend. Ook is alles een stuk voordeliger hier en niet zo achterlijk duur als in Nederland. En het allergrootste verschil met Nederland vind ik dat je je op Gran Canaria een stuk vrijer voelt ten opzichte van Nederland.”

Hoe heb je je leven op Gran Canaria opgebouwd en welke stappen heb je ondernomen?

“Als je gaat emigreren als 40 plusser is dat natuurlijk een stuk lastiger dan wanneer je 20 of 30 bent. En dan bedoel ik vooral het opbouwen van een leven daar en het opdoen van sociale contacten. In het begin zijn we constant op pad geweest naar leuke plekken en lekkere restaurantjes. Daar raakten we vanzelf aan de praat met de lokale bevolking, ondernemers en andere emigranten. Inmiddels hebben we een hele leuke internationale vriendenkring opgebouwd. Deze dingen kosten tijd en die tijd moet je jezelf ook gunnen.”

Wat heb je geleerd in die 7 jaar dat je nu op Gran Canaria woont?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren als 40 plusser - Het emigratieverhaal van Francisca - Puerto Rico Gran Canaria

“Het valt me op dat veel Nederlanders de stap niet durven te maken. Dan zie ik op Facebook berichtjes van mensen voorbij komen, die zeggen: als ik geld had, als ik de loterij zou winnen, dan zou ik zo naar Gran Canaria verhuizen. Maar ik zeg: gewoon doen! Op Gran Canaria heb je echt geen bergen en bakken met geld nodig om een bestaan op te kunnen bouwen. Je hebt een klein buffertje nodig voor je woning en opstart en de rest komt vanzelf!”

Welke tips kun je geven aan mensen die overwegen om ook naar Gran Canaria te gaan emigreren?

“Niet romantiseren! Als je nog niet gepensioneerd bent en op Gran Canaria wil gaan werken moet je minstens 2 talen spreken en niet te beroerd zijn om je handen vuil te maken. Ook moet je je geen voorstelling maken van hoge lonen, want die zijn er niet. Voel je ook zeker niet te goed om een baan aan te nemen. Ik zie het maar al te vaak gebeuren met de jongere generatie hier. En denk er over na waar je wil wonen en wat je daarvoor over hebt. Wonen in de toeristische zone is onbetaalbaar geworden, dus ook daar moet je enigszins flexibel in zijn. Tenslotte wil ik meegeven dat Gran Canaria een fantastisch eiland is, maar dat je het geluk nog steeds zelf moet maken.”

Wat vind je het allerfijnste aan je leven op Gran Canaria?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren als 40 plusser - Het emigratieverhaal van Francisca - Anexo 2 Playa del Ingles

“Mensen hier zijn niet zo nieuwsgierig en bemoeierig als de mensen in Nederland. Hier kijken ze niet constant over de schutting om te kijken hoe groen het gras van de buren is. Ik voel me hier vrij en kan ook echt mezelf zijn. De mensen houden zich met hun eigen leven bezig en men laat elkaar in zijn of haar waarde. Ook hoor je ze zelden klagen, dat is in Nederland wel anders! Als wij Nederland bezoeken valt het ons op dat de mensen daar heel gestresst en negatief zijn. Jammer!”

Wat mis je uit Nederland?

“Familie blijft altijd een gemis, maar gelukkig kunnen we allemaal makkelijk het vliegtuig nemen en elkaar op die manier blijven zien. Het is nu ook makkelijker dan 7 jaar geleden. De techniek laat het toe om elkaar even te spreken via FaceTime en WhatsApp. Wat ik na 7 jaar wel begin te missen is de Nederlandse natuur (het bos) en het fietsen. Op Gran Canaria zijn de fietspaden niet zo goed aangelegd. Als laatste zou ik zeggen: sommige etenswaren, maar die nemen we dan weer mee terug na een bezoek aan Nederland of kopen we in de Nederlandse Winkel.”

Droom jij er ook van om naar Gran Canaria te emigreren, maar weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Boek dan snel een 1 op 1 consult met Melissa van Emigreren Gran Canaria via deze link.

Ook interessant:
 waarom zoveel Nederlanders emigreren
 alles over wonen op Gran Canaria
 alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria

5 reacties op “Emigreren als 40 plusser: emigratieverhaal van Francisca

 1. Maris zegt:

  Leuk om te lezen weer! Altijd leuk hoe mensen iets beleven en meemaken en grappig ook om te lezen dat Francisca het ook zo opvalt hoe negatief (veel) Nederlanders zijn. Dat roep ik ook al super lang en dan ben ik niet eens geëmigreerd. Heel jammer vind ik dat ook!
  Ik praat altijd alles om naar iets positiefs! Althans dat probeer ik 😛 Hoe meer je oefent hoe beter het je af gaat. Merk ik zelf heel erg.

 2. Miranda zegt:

  Hoi Melissa. Weet jij toevallig ook wat over scholen daar?
  Ik zou naar daar willen verhuizen met mijn 15 en 17 jarige kids.
  De ene zit op de kapperschool en de andere studeert technisch sociale fotografie.
  Ik ben vooral bezorgd om hen.
  Ik spreek 5 talen, waaronder Spaans dus maak ik me niet direct druk voor mezelf

 3. Eric zegt:

  Hoi Hoi, zeker cool om dit verhaal te lezen, ik ben zelf ook 40+ en ben al jaren bezig om NL te verlaten, inmiddels ben ik singel en heb ook geen sociale verplichtingen meer in NL, Familie is weggevallen en de laaste drempel is nu ook weg (mijn vader waar ik de zorg voor had). ik ben natuurlijk benieuwd wat is het advies om minimaal start kapitaal te hebben, ik ben mijn leven lang actief geweest in Horeca/Toeristen industrie, ik spreek nog 3 talen ben bezig met mijn 4e taal . maar ook als reisleider gewerkt en als taxi- busje gewerkt. hoe zijn je kansen op de arbeidsmarkt ? en luxe wonen heb ik niets mee, slapen, douchen – klein vindt ik meer dan prima hoe staat het dan met keuze en kosten.

 4. Paul Vossen zegt:

  Hallo Fransisca,
  wat zijn de mogelijkheden om te wonen op Gran Canaria? Gemiddelde prijs van huizen etc… Ik spreek perfect Spaans, 35 jr getrouwd geweest met een Spaanse. Ik wil graag een huis kopen daar. Natuurlijk kan ik de plaatselijke makelaars bellen. Kun je me iemand aanraden? Hartelijke groet Paul

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.