Reisverslag: hoogtepunten van NY – Amerika reis deel 4

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4

In deel 1, 2 en 3 van mijn reisverslagen met hoogtepunten van NY nam ik je mee naar Times Square, Top of the Rock, Central Park, The Upper East Side én gingen we op pad met de Hop on, Hop off bus. Vandaag gaan we op sightseeing tour voor een kijkje bij een aantal top bezienswaardigheden in New York: Grand Central Station, The Empire State Building én de Flat Iron Building.

Hoogtepunten van NY

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Straten van New York City in de regen

New York City in de regen

Vandaag valt de regen letterlijk met bakken uit de hemel en dus besluiten we om zoveel mogelijk binnen te doen, totdat het weer een beetje opklaart. Bewapend met paraplu’s trotseren we de regen en lopen we richting Grand Central Station. Al gauw komen we tot de conclusie dat we een kleine inschattingsfout hebben gemaakt. Grand Central is een goede 20 minuten lopen en inmiddels regent het zó hard dat we van alle kanten worden aangevallen door de regen. Er zit dus niets anders op dan schuilen totdat de regen minder wordt. Oh en ook de hoop op een taxi geven we al snel op. Iedere taxi die ons passeert is bezet.

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - New York City regen

Grand Central Station

Na een goed halfuurtje schuilen vervolgen we onze weg richting Grand Central Station en als we aankomen bij de terminal zijn we allemaal zeiknat en verkleumd. Maar zodra we bij Grand Central naar binnen gaan zijn we de kou al snel vergeten en kijken we onze ogen uit!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Grand Central Terminal Manhattan NY

De terminal is echt gigantisch en overal waar ik kijk is wel iets bijzonders te zien. Middenin de hal, op de informatiekiosk, staat de prachtige klok die ik herken uit de vele films die hier opgenomen zijn. Leuk weetje: de waarde van de klok is geschat op 10 tot 20 miljoen dollar én de klok is een populaire ontmoetingsplaats voor New Yorkers!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Grand Central Terminal NYC

Als ik naar boven kijk word mijn oog getrokken door het spectaculaire plafond. Op het plafond is een schitterende vertegenwoordiging van de sterrenhemel met de 12 sterrenbeelden te zien, wauw! Hoe krijgen ze het voor elkaar? Ergens in het plafond zie ik een klein donker vlekje. Dit blijkt later een van de oude tegels te zijn, die ze express hebben laten zitten, als herinnering aan de vieze gewoonten van de vorige generaties New Yorkers. Het plafond scheen destijds zo vervuild te zijn, dat het haast zwart zag!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Plafond Grand Central Terminal NYC

Dagelijks passeren hier maar liefst 750.000 mensen. En met 44 verschillende perrons is Grand Central ook een van de grootste treinstations ter wereld. Leuk feitje: in mijn vorige reisverslag vertelde ik je over een geheime tunnel in het Waldorf Astoria Hotel. De tunnel leidt naar perron 61 hier op Grand Central, welke ooit gebruikt werd door niemand minder dan President Franklin D. Roosevelt 😉

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Grand Central Station NYC

Boven de uitgang naar 42nd street hangt is een grote Amerikaanse vlag te zien. Op zich niets geks in Amerika, maar deze vlag blijkt een herinnering te zijn aan 9/11. Nadat we een tijdje hebben rondgelopen in de terminal, is het tijd voor een koffietje. We lopen richting de great Northern Food Hall, waar we verschillende standjes zien die zowel koffie als vers belegde broodjes serveren. Ondertussen geniet ik van de imposante bouwstijl en prachtige kroonluchters in deze hall. Terugkijkend op ons bezoek aan Grand Central Station, kan ik alleen maar zeggen dat dit echt één van de hoogtepunten van NY was!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Grand Central Terminal Food Hall

The Empire State Building

Na ons bezoek aan Grand Central lopen we richting het nabij gelegen Empire State Building, één van de meest iconische gebouwen in New York. Ondertussen is het gestopt met regenen en is het alleen nog koud en bewolkt.

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Ingang Empire State Building

Empire State behoort tot de hoogste gebouwen van de VS en New York en je krijgt eigenlijk pas een goed idee van de hoogte wanneer je er vlak voor staat. Door de bewolking valt het 381 meter hoge gebouw vandaag halverwege weg in de wolken. Het heeft dus weinig zin om naar de top van de Empire State te gaan, die zich op de 102e verdieping bevindt 😉

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Empire State Building

Hoewel we het uitzicht vanaf de Empire State vandaag niet kunnen bewonderen, is er genoeg te zien in de luxueuze lobby. De lobby is trouwens ook erkend als officieel Historisch monument door de Landmarks Preservation Commission. Op het plafond is een goudkleurige beeltenis van sterren en planeten te zien en ook het paneel boven de receptie is het bekijken waard!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Hall Empire State Building
Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Plafond hall Empire State Building

The Flat Iron Building

Na ons bezoek aan de Empire State gaan we door naar sightseeing stop nummer 3 en lopen we via Korea Town richting het Flat Iron building. The Flat Iron Building dankt haar naam aan de vorm die veel weg heeft van een strijkijzer. Deze wolkenkrabber is trouwens één van de weinige niet-moderne gebouwen in New York en springt er gelijk tussenuit! Leuk weetje: de bouw van ‘het strijkijzer’ in Den Haag is geïnspireerd op The Flat Iron Building!

Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Flat Iron Building
Emigreren Gran Canaria - Reisverslag - Hoogtepunten van NY - Amerika reis deel 4 - Flat Iron Building NY

Wil je meer lezen over mijn avonturen en hoogtepunten van NY? Lees dan verder in:
Reisverslag New York deel 1: Times Square, Rockefeller Center en Top of The Rock
Reisverslag New York deel 2: Central Park en The Upper East Side
Reisverslag New York deel 3: Hop on, hop off bus tour
♥ Reisverslag New York deel 5: chelsea market, ground zero, 9/11 memorial

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.