NIE nummer aanvragen op Gran Canaria: hoe doe je dat?

NIE nummer aanvragen in Gran Canaria

Wellicht heb je de term NIE nummer al voorbij horen komen, of heb je er zelfs al wat over gelezen. In dit artikel vertel ik je alles over een NIE nummer aanvragen op Gran Canaria en vertel ik je waar je zoal rekening mee moet houden.

Wat is een NIE nummer?

Een NIE nummer (of kort gezegd NIE), staat voor Número de Identidad de Extranjero. Het NIE nummer is een persoonlijk identificatienummer voor buitenlanders op Gran Canaria. Je zou het kunnen vergelijken met het burgerservicenummer in Nederland. Het NIE nummer is van essentieel belang als je gaat emigreren naar Gran Canaria. Een van de belangrijkste tips die ik je kan meegeven is om DIRECT na aankomst op Gran Canaria een NIE nummer aan te vragen. Dit nummer heb je namelijk niet alleen nodig bij iedere officiële of overheidsinstantie, maar ook om te kunnen werken, een huis te huren of zoiets simpels als een telefoonabonnement afsluiten. Kortom, een NIE nummer aanvragen op Gran Canaria is prioriteit nummer 1 na je emigratie!

Hoe kun je een NIE nummer aanvragen op Gran Canaria?

Policia Nacional Citroen Xsara & Nissan Patrol/CNP2008AL & CNP2016AL

Een NIE nummer aanvragen op Gran Canaria is op zich niet zo ingewikkeld, maar er zijn wél een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo kun je je NIE alleen aanvragen bij een politiebureau (lees Comisaría Policía Nacional) met een kantoor voor buitenlanders. De voertaal op het bureau is natuurlijk Spaans. Dit klinkt logisch, maar ik wil je bij deze op het hart drukken om iemand mee te nemen die de taal spreekt indien je zelf (nog) geen Spaans spreekt. Er zijn genoeg mensen die een NIE proberen aan te vragen in het Engels of Duits, om vervolgens linea recta de deur gewezen worden.

Meenemen voor je NIE nummer aanvraag

De noodzakelijke documenten om een NIE nummer aan te vragen lijken nogal eens te veranderen. Soms het is zelfs sterk afhankelijk van de politieagent tegenover je. En helaas zijn ze ook niet allemaal even vriendelijk en behulpzaam. Wat je sowieso nodig hebt:

 • Geldig Paspoort
 • minimaal 2 kopietjes van je paspoort

Vervolgens krijg je een aanvraagformulier (zie hieronder), welke volledig ingevuld en ondertekend ingeleverd dient te worden. Hierna ontvang je 2 formulieren:

Emigreren Gran Canaria - NIE nummer aanvragen in Gran Canaria - Wat moet je meenemen?
 • een aanvraagbewijs van je NIE
 • kwitantie, te voldoen bij de dichtstbijzijnde bank (ca. 10 euro)

Na betaling kun je het bewijsje hiervan mee terug naar het politiebureau meenemen en je NIE gelijk of na 14 dagen ophalen (ook dit kan nog al eens veranderen).

Geldigheid van je NIE nummer

Officieel is je NIE nummer eigenlijk maar 3 maanden geldig. In de praktijk (hier heb ik zelf ook ervaring mee) is de situatie heel anders en kun je je NIE onbeperkt blijven gebruiken, totdat je een Residencia gaat aanvragen.

Goed om te weten

Het kan echt gigantisch druk zijn op het politiebureau. Zorg er daarom voor dat je al vroeg in de ochtend aanwezig bent, bij voorkeur al om 8.00 uur. Hierdoor bespaar je jezelf een hoop tijd, moeite en ellende. Check de actuele openingstijden (het bureau is namelijk niet de gehele dag geopend!) en houd daarbij ook rekening met feestdagen. ​Zoals gezegd kunnen de benodigde documenten nog al eens verschillen. Ga daarom op voorhand na welke documenten je precies nodig hebt. Soms kan er bijvoorbeeld ook naar een huurcontract/verblijfsadres gevraagd worden.

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
 waarom zoveel Nederlanders emigreren
 alles over wonen op Gran Canaria
 alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria

3 reacties op “NIE nummer aanvragen op Gran Canaria: hoe doe je dat?

 1. Melissa zegt:

  Hi Ria,

  Leuk dat je even een berichtje achter hebt gelaten. Is het inmiddels gelukt?

  Groetjes Melissa

 2. Solange Coussement zegt:

  Hallo,
  Ik zoek voor mijn dochter iemand die haar ‘officieel’ kan begeleiden voor een NIE nummer in Fuerteventura, alsook import van haar auto. Ze is momenteel al op het eiland met haar auto, heeft een adres, maar nog geen NIE nummer. We zien door het bos de bomen niet meer qua administratie en volgorde van de te ondernemen stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.