Verlaten kuuroord Balneario de Azuaje: urbex Gran Canaria

Verlaten kuuroord Balneario de Azuaje Spa

Er zijn maar weinig plekken op Gran Canaria die nog écht onontdekt zijn, maar Balneario de Azuaje is zo’n plek die je niet in de reisgidsen zult vinden. Sterker nog, het is zó verborgen dat veel locals het niet eens kennen! De 150 jaar oude Azuaje Spa laat het hart van iedere urban explorer sneller kloppen. Kortom, ben je gek op verlaten gebouwen, geschiedenis en natuurschoon? Dan is dit een must doe tijdens je vakantie naar Gran Canaria!

Verlaten kuuroord op Gran Canaria

Dit artikel over het verlaten kuuroord op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Wat is Urbex?

De term Urbex werd bedacht in de jaren ’90 door de Canadese explorer Jeff Chapman en is een samentrekking van de Engelse woorden ‘urban’ en ‘exploring’. Urbex staat voor het verkennen van verlaten gebouwen en soms zelfs volledige steden.

Hoofdfoto via: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Credit: urbexcanarias

Hoewel Gran Canaria misschien niet direct het urbex gevoel oproept zijn er toch zeker een aantal fantastische plekken die je kunt ontdekken. Sterker nog, sommige urbex plekken op Gran Canaria zijn zo goed verborgen dat de locals ze niet eens kennen!

Balneario de Azuaje

Credit: urbexcanarias

Balneario de Azuaje of Spa Azuaje was ooit een prestigieus kuuroord in een groene barranco in het noorden van Gran Canaria. De spa werd zo’n 150 jaar geleden gebouwd, in het jaar 1868. In die tijd bestond Balneario de Azuaje uit een hotel met spa faciliteiten en werd het graag bezocht door zowel welgestelde toeristen als locals.

En zelfs vandaag de dag is het nog een populaire regio op Gran Canaria. Balneario de Azuaje bevindt zich namelijk op een steenworp afstand van het dorpje Firgas, beroemd om haar waterbronnen en het gelijknamige merk mineraalwater dat in de omgeving wordt gebotteld. Vanwege haar vulkanische oorsprong is Gran Canaria van rijk aan natuurlijke waterbronnen, die volgens geruchten zelfs geneeskrachtige eigenschappen bevatten.

Credit: Archivo de fotografía histórica de Canarias

In de 19e eeuw waren kuuroorden niet alleen een populaire gezondheidsbestemming, maar ook een belangrijke ontmoetingsplaats voor de aristocratie. Overigens gaat de geschiedenis van kuuroorden een heel stuk verder terug dan eind 1800. De eerste badhuizen zijn namelijk al zo oud als de Romeinen en het ‘baden’ is zelfs te herleiden naar de Oude Egyptenaren.

Kortom, kuuroorden zoals Balneario de Azuaje hadden dus een dubbele functie. Ze werden enerzijds gezien als een natuurlijke behandelmethode tegen tal van aandoeningen en klachten en anderzijds als sociale ontmoetingsplaats voor de elite.

Credit: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

De bijzondere locatie en geneeskrachtige eigenschappen van het water van de Azuaje Spa zorgde al gauw voor een stormloop aan toeristen vanuit Noord-Europa. Om aan deze vraag te kunnen voldoen werden er steeds meer accommodaties in de omgeving van Firgas en Moya gebouwd en begon het (eerste echte) toerisme op gang te komen.

Credit: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

In de 19e en in het begin van de 20ste eeuw werden de Canarische Eilanden gezien als een bevoorrechte bestemming voor Europees gezondheidstoerisme. Voor de gewone mens waren reisjes naar dit soort bestemmingen simpelweg onbetaalbaar. Overigens werd de Azuaje Spa niet alleen door toeristen bezocht, want ook de locals waren graag geziene gasten van de Spa.

Door de toenemende drukte werden zowel de faciliteiten als de wegverbinding verbeterd. Tot de aanleg van het viaduct in 1907 waren bezoekers van Balneario de Azuaje genoodzaakt om gebruik te maken van smalle wegen die hen door de bergen voeren. En gezien de eerste auto’s pas eind 1800 in gebruik werden genomen waren gasten in het begin overgeleverd aan ezels en paarden.

Credit: 28dayslater

Credit: 28dayslater

De dertig jaar die daarop volgde waren hoogtijdagen voor Balneario de Azuaje, maar daar kwam voorgoed een einde aan in 1938. In die tijd liep de Spaanse burgeroorlog weliswaar tegen z’n eind, maar was het kuuroord al niet meer te redden. Dit was deels te wijten aan gezondheidsredenen en deels aan de negatieve omstandigheden en sombere economische situatie.

Ondanks dat de Azuaje Spa nooit meer officieel open is gegaan, werden de baden en alle andere faciliteiten van het kuuroord nog tot het begin van de jaren vijftig gebruikt door de lokale bevolking. Helaas gooide een grote storm in ’55 roet in het eten. De storm veroorzaakte een gigantische overstroming in de barranco waardoor de baden en de omgeving verwoest en in verval raakte. Sindsdien is het officieel een verlaten kuuroord.

Credit: urbexcanarias

De Azuaje Spa bezoeken

De gloriedagen van de Spa liggen natuurlijk al ver achter ons. Dat gezegd hebbende is het een prachtige Urbex locatie om te verkennen. Niet alleen het verlaten kuuroord, maar ook de buitengewone natuur van de barranco. De Azuaje barranco vormt een natuurlijke barrière tussen Firgas en Moya.

De wandelroute vanaf de top naar het dal voert je langs prachtige watervallen, natuurlijke beekjes en wonderschone natuur. Doordat er een heel jaar door water stroomt kom je hier de meest bijzondere flora en fauna tegen die uniek zijn voor deze regio. Mede hierdoor werd het tot beschermd gebied verklaard.

Urbex op Gran Canaria verlaten kuuroord Balneario de Azuaje

Credit: El Coleccionista de Instantes Fotografía & Video

Het betreden van verlaten gebouwen is in Nederland verre van legaal. Over de grens is dat een ander verhaal, maar voorzichtigheid is geboden en betreden is altijd op eigen risico. De barranco kan bereikt worden via de weg die tussen Firgas en Moya loopt. Rijd richting het viaduct totdat je het bordje ‘Barranco de Azuaje’ ziet. Sla daarna het weggetje in dat naar beneden loopt (in de bocht). Volg daarna het wandelpad totdat je het verlaten kuuroord hebt bereikt.

Tips voor Balneario de Azuaje

 • zorg voor een goede conditie
 • neem een paar flesjes water mee
 • smeer je vooraf in met zonbescherming
 • laad je telefoon op voordat je vertrekt
 • zorg voor een paar stevige wandelschoenen
 • de wandeling is niet aan te raden voor kleine kinderen, mindervaliden en beginnende wandelaars
 • er worden tours georganiseerd, maar je kunt de Spa ook op eigen houtje bezoeken
 • zelf de Spa bezoeken? Huur dan een auto! Klik hier voor betrouwbare autoverhuur via Sunny Cars (al vanaf €181 voor een week)

Verblijven op Gran Canaria

 • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
 • Zoek je goedkope vliegtickets naar Gran Canaria? Kijk en vergelijk via vliegtickets.nl
 • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan eens op TUI voor de beste aanbiedingen
 • Losse hotels kun je boeken via Booking.com
 • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:
 verborgen plekjes op Gran Canaria
 eilandtour Gran Canaria tips + route
 tips voor je eerste keer Gran Canaria

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.