Echte Aloe Vera Gel kopen? Hier moet je op letten!

Echte Aloe Vera Gel kopen? Hier moet je op letten!

Misschien heb je weleens over de Aloe Vera plant gehoord, of zelfs een product gekocht waar Aloe Vera in verwerkt is. Maar wat je vast nog niet wist, is dat er een wezenlijk verschil zit tussen alle Aloe Vera producten die tegenwoordig te verkrijgen zijn. Sommige Aloe Vera crèmes bevatten namelijk niet of nauwelijks (echte) Aloe Vera óf zijn aangevuld met allerlei chemische stoffen zoals parfum. Wil jij alleen de echte Aloe Vera Gel kopen? En wil je weten wat de beste Aloe Vera Gel is? Let dan zeker op deze 5 tips, want zo herken je de enige echte Aloe Vera Gel en voorkom je een miskoop!

Echte Aloe Vera Gel kopen

Echte Aloe Vera Gel kopen doe je natuurlijk niet bij een van de vele winkels waar alles voor een prikkie wordt aangeboden. De Aloe Vera Gel die je in dat soort winkels en voor een paar euro kunt kopen zou zelfs niet eens het label ‘Aloe Vera Gel’ mogen krijgen, omdat er simpelweg nauwelijks echte Aloe Vera in zit. De kans dat je daar gel koopt waar verse Aloe Vera sap in verwerkt zit is nagenoeg nihil. Meer weten waar je op moet letten als je de echte Aloe Vera Gel wilt kopen? Houd onderstaande tips dan goed in de gaten als je zoekt naar de beste Aloe Vera Gel!

1. Water als hoofdingrediënt

Wist je dat het etiket op de achterkant van je huidverzorging en cosmetica allesbepalend is voor de echtheid van jouw Aloe Vera Gel? De Internationale Naamgeving voor Cosmetische Ingrediënten (ofwel INCI) geeft namelijk de samenstelling van ingrediënten aan zodat jij duidelijk kunt zien wat de bestanddelen zijn als je echt Aloe Vera Gel wilt kopen.

Ook de volgorde van de ingrediënten op het etiket is van belang voor de hoeveelheid van een bepaalde werkzame stof. Bij veel Aloe Vera Gels staat ‘aqua’ of ‘water’ als eerste en als hoofdingrediënt vermeld op het etiket, wat eigenlijk zoveel wil zeggen als dat er hoofdzakelijk water en dus nauwelijks (echte) Aloe Vera in zit. De beste Aloe Vera Gel heeft altijd als eerste ingrediënt ‘Aloe Vera (Barbadensis sap)’.

2. Aloe Vera poeder

Echte Aloe Vera Gel is helaas niet goedkoop. Maar hoe kan het dan dat sommige gels nog geen 5 euro kosten? Het antwoord is: Aloe Vera poeder. De goedkoopste Aloe Vera Gels zijn van ge(vries)droogde poeder gemaakt, wat vele malen voordeliger is dan echte Aloe Vera. Vervolgens wordt de poeder ook nog eens gemixt met allerlei chemische stoffen (én een lekker geurtje), waardoor er geen enkele werkzame stof uit de Aloe Vera plant overblijft.

Concreet betekent dit dat alle goede eigenschappen van de Aloe Vera plant totaal ontbreken. De beste kwaliteit Aloe Vera gels zijn gemaakt van de pure pulp uit het binnenste deel van de bladeren van een volwassen plant. Deze pulp wordt dan direct verwerkt tot Aloe Vera gel, met alle goede eigenschappen van de moederplant.

3. Echte Aloe Vera stinkt

Aloe Vera behoort tot dezelfde familie als de lelie, knoflook en ui en is qua smaak en geur dus ook heel vergelijkbaar met deze plantsoorten. Je kunt je voorstellen dat echte Aloe Vera gels dus allesbehalve lekker ruiken. Sterker nog, pure Aloe Vera stinkt! Dit merk je vooral wanneer je een blad van de moederplant afsnijdt.

De geur is het best te omschrijven als zweterig. Omdat deze geur niet prettig is voor de gemiddelde consument, wordt er aan de meeste (goedkope) gels een lekker en kunstmatig geurtje (parfum) toegevoegd. Geur is dus een hele belangrijke indicator voor de kwaliteit van jouw Aloe Vera Gel!

4. Aloe Vera Gel is niet groen

De echte Aloe Vera Gel is helemaal niet groen, maar transparant of eerder tegen het kleurloze aan. Wanneer je een Aloe Vera blad zou afsnijden behoort de verse sap dik uit het binnenste deel van de plant gelatineachtig te zijn, die hooguit wittig oogt.

Het binnenste deel van de bladeren, waar de echte en pure Aloe Vera gel van gemaakt wordt, is zo goed als transparant. Nep Aloe Vera producten die onterecht verkocht worden als ‘echt’, zijn groen tot intens groen omdat hier een kunstmatige kleurstof aan toegevoegd wordt. Kortom, laat je niet misleiden, want de originele Aloe Vera Gels hebben dus géén kleur.

5. 100% Aloe Vera Gel bestaat niet!

Laat je vooral niets wijsmaken, want 100% Aloe Vera Gel bestaat niet, = omdat dit simpelweg de plant zelf zou zijn. Echte Aloe Vera Gel heeft tenminste 0,2% (natuurlijk) conserveermiddel nodig zodat de Aloe gel niet direct bederft.

Bovendien is een echte Aloe Vera gel gemaakt van koudgeperste Aloe Vera pulp. Om deze gels te kunnen verwerken, verpakken en te vervoeren is nou eenmaal een klein percentage natuurlijk conserveermiddel nodig. Om de Aloe gel houdbaar te maken wordt hier vaak een minimale hoeveelheid ascorbinezuur (ofwel Vitamine C), E en/of Kaliumzout voor gebruikt.

Waar kun je echte Aloe Vera Gel kopen?

Je vraagt je misschien af: waar kun je dan nog wel echte Aloe Vera Gel kopen? Het aanbod van Aloe Vera producten is de laatste jaren gigantisch gestegen. Je zou het haast een Aloe Vera hype kunnen noemen.

En er zijn tegenwoordig tal van grote webshops, (online) platformen en gezondheidswinkels die Aloe Vera gels, crèmes en sappen aanbieden die allemaal beweren de originele producten te verkopen, vaak ook nog tegen een belachelijk lage prijs. Zolang dat je op bovenstaande tips let, zul je gelukkig niet snel een miskoop doen!

Ook interessant:
grootste voordelen van Aloe Vera voor je huid
aloe vera tegen de eikenprocessierups

Pin voor later

Een reactie op “Echte Aloe Vera Gel kopen? Hier moet je op letten!

 1. Henny Feijer zegt:

  Dag Melissa,
  Je site is prachtig en prettig te lezen.
  De bodylotion is fantastisch.
  Ik hoop binnenkort de gel puro 99% aloe Vera bij je te kunnen bestellen.
  Dat staat nog steeds op uitverkocht,
  Met vriendelijke groet,
  Henny Feijer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.