Emigreren naar Curaçao: emigratieverhaal van Caroline (26)

Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao

In de reeks emigratieverhalen delen Nederlandstalige emigranten van over de hele wereld hun verhaal: van jong tot oud, singles, koppels en families, ieder verhaal is uniek en tevens herkenbaar! We trappen deze reeks af met Caroline, die in 2015 besloot te emigreren naar Curaçao (Nederlandse Antillen). Ik vroeg haar naar haar ervaringen met emigratie, haar leven op Curaçao en of ze tips wilde delen met emigranten in spé.

Vertel is, wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Caroline, ik ben 26 jaar en ik ben geboren en getogen in Zeeland. Ik heb mijn certificiaten in Social Work & HBO diploma voor Vitaliteitsmanagement & Toerisme (BBA). Ik werk al een aantal jaar als model én in de hospitality sector. Op dit moment werk ik full time als Sales & Marketing Executive en zo af en toe heb ik nog eens een shoot!”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Caroline

Wat heeft je doen besluiten te emigreren?

“Voordat ik ben afgestudeerd, heb ik eerst ongeveer heel Europa doorgereisd. Ik heb zelfs even in Rusland gewoond! Na mijn opleiding heb ik veel banen in Nederland aangeboden gekregen, maar dat benauwde me enorm. En omdat ik breed ben opgeleid én een veelzijdig persoon ben, was ik bang om me te binden aan één bedrijf. Dus besloot ik om een halfjaar buiten Europa te gaan werken en eens goed na te denken over welke richting ik op wilde. Ik had geen specifieke voorkeur voor het land waar ik naar toe zou gaan, want ik had sollicitaties over heel de wereld gestuurd. Toevallig kwam de eerste reactie kwam vanuit Curaçao. Binnen dat half jaar leerde ik mijn huidige vriend kennen en ondertussen woon ik hier alweer 2 jaar!”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Caroline quad

Hoe heb je je voorbereid op je vertrek?

“Ik ben niet echt bewust bezig geweest met het voorbereiden. Puur het formele gedeelte, dat ik de juiste papieren mee zou nemen! Verder had ik een kleine koffer mee. Ik leef minimalistisch. En wat heb je nou aan kleding nodig op zo’n tropisch eiland.”

Zag je ergens tegenop?

“Nee, ik zag nergens tegenop. Ik houd van avontuur en uitdaging. En geloof me, dat heb ik gehad… Zelfs iets te veel van het goede!”

Wat vind je fijn aan Curaçao?

“Wat ik fijn vind aan Curaçao is dat alles wat spontaner gaat dan in Nederland. Afgelopen jaar ben ik een paar maanden voor werk even in Nederland geweest en ineens moest ik weer met een agenda werken voor sociale afspraken! En die moet je dan soms zelfs máánden vooruit plannen.”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Caroline en vriendinnen

Wat is minder leuk?

“Hoe langer ik hier woon, hoe bewuster ik raak van alles. Curaçao is traag, raakt onveiliger en ik voel me vaak ‘opgesloten’. Ik was gewend om 2 x per jaar, of meer spontaan naar het buitenland te gaan. Maar om hier van het eiland af te komen is gelijk heel duur. Ik houd van heerlijk touren met de auto, maar binnen 1 uur ben je al aan de andere kant van het eiland.”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Caroline en hond

“Mijn plezier in auto rijden is sinds 5 weken geleden ook afgenomen, omdat ik een auto ongeluk heb gehad. Er gebeuren hier (net als overal in de wereld) dagelijks ernstige auto ongelukken. Op Curaçao ben je er alleen wat bewuster van, omdat je eigenlijk op een groot dorp woont en continue met dit nieuws geconfronteerd wordt.

Mijn ruggenwervel is uit zijn vorm, dus ik heb nog dagelijks veel pijn. Ik werd voordat ik vertrok al wel gewaarschuwd over de onveiligheid van het eiland, hield het altijd in mijn achterhoofd en was daardoor extra alert. Helaas heb ik, ondanks mijn alertheid, in die 2 jaar dat ik hier nu woon ook een gewapende overval mee moeten maken, is mijn auto gestolen en is er een inbraak geweest in huis. En ik kan ook niet overal zomaar een stukje lopen met mijn hond, zonder lastig gevallen te worden. Dat is jammer.”

Zou je ooit terug naar Nederland willen?

“Aan de ene kant zou ik graag terug willen naar Nederland. Je hebt daar meer zekerheid, beter betaalde banen en dan kan ik bij mijn familie zijn. Maar verder benauwd het gehaaste leven van Nederland me ook enorm. En mijn vriend kan helaas ook niet mee naar Nederland verhuizen, omdat hij van Haitiaanse afkomst is. We hebben al van alles geprobeerd maar het kan gewoon niet.”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Caroline en haar vriend

Wat is je advies voor emigranten in spé?

“Ondanks mijn negatieve ervaringen heb ik ook heel veel mooie ervaringen. Daarom raad ik, iedereen die twijfelt over emigratie, aan om gewoon te gaan! Het klinkt misschien gek, maar de afstand heeft bijvoorbeeld juist de relatie met mijn familie sterker gemaakt. Je gaat ook vrienden verliezen, maar degene die REAL zijn, daar wordt de band juist ook sterker mee. En je leert meer over jezelf omdat je in je eentje een leven ergens anders gaat opbouwen. Zorg trouwens ook voor genoeg spaargeld als je gaat emigreren. Er komen vaak onverwachtste kosten en ik vind het zelf een geruststellend idee dat als er iets mocht gebeuren, ik makkelijk het vliegtuig terug naar huis of ergens anders kan pakken!”

Emigreren Gran Canaria - Het emigratieverhaal van Caroline (26) op Curaçao - Strand met palmbomen

Meer lezen over Caroline’s leven op Curacao? Ze is te volgen via FacebookInstagram, LinkedIn, en op Snapchat: @CCabboort Meer emigratieverhalen lezen? Kijk dan hier

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
dagboek van een digital nomad op Gran Canaria
emigreren als twintiger voor- en nadelen
voorbereiden op emigreren in 4 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.