Voorbereiden op emigratie in 4 stappen

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Puerto de Mogan Huizen

Na maanden van plannen en voorbereiden was het dan eindelijk zover: in februari 2014 stapte ik op het vliegtuig en liet ik Nederland voorgoed achter me voor een enkele reis naar Gran Canaria! Inmiddels weet ik maar al te goed wat er allemaal bij komt kijken als je besluit om te gaan emigreren. Dus droom jij er ook van om deze stap te maken? In dit artikel geef ik je een uitgebreid overzicht van het voorbereiden op emigratie (in 4 stappen)!

Voorbereiden op emigratie

Dit artikel over voorbereiden op emigratie in 4 stappen is geschreven in samenwerking met Vodafone.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Puerto de Mogan Huisjes

Stap 1: maak een plan

Besluiten om te emigreren is natuurlijk één ding. En als je de knoop eenmaal definitief hebt doorgehakt begint het echte werk eigenlijk pas. Mijn advies hierin: begin met het prikken van een datum en maak daarna een plan. Op deze manier heb je niet alleen ruim de tijd om alles te regelen, maar ook om jezelf en je omgeving alvast aan het idee te laten wennen.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Maak een plan - Transavia Gran Canaria

Je zult merken dat, zodra je het besluit hebt gemaakt om te gaan emigreren, er een knopje in je hoofd omgaat en je alles ineens in een heel ander perspectief gaat plaatsen. Het kan behoorlijk overweldigend zijn: al die dingen die je nog moet doen en regelen. Misschien word je er zelfs een beetje emotioneel van 😉 Geef jezelf daarom ook echt ruim de tijd voor het voorbereiden op emigratie.

Houd qua voorbereiden op emigratie echt rekening met tenminste 6 tot 8 maanden, maar liever een jaar of wat langer. Die tijd zal je namelijk hard nodig hebben om alles voor elkaar te krijgen alvorens je vertrekt.

Idealiter boek je in deze fase ook al gelijk een vliegticket. Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar als je je vliegticket al hebt wordt het ook definitief. Voor jezelf, maar ook voor je omgeving en de mensen die dicht bij je staan. Je datum staat vast en daarmee dwing je jezelf ook om je aan je plan te houden.

Stap 2: proef emigreren

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Proef emigreren op Gran Canaria - Tauro Gran Canaria

Tot op het moment dat je daadwerkelijk geëmigreerd bent, blijft het heel lastig om in te schatten hoe je nieuwe leven eruit zal gaan zien. En laten we wel wezen: die paar weken per jaar dat je op vakantie gaat, zijn totaal niet te vergelijken met emigreren. Tot nog toe heb je alles beleefd als een toerist en niet als een resident.

Ik wil je daarom ook adviseren om, als je de mogelijkheid hebt, eerst een tijdje te gaan proef emigreren. Zie het als de ultieme test die weinig tot geen risico met zich meebrengt.

Ik begrijp dat je nu denkt: “maar ik weet echt zéker dat dit is wat ik wil”. Maar geloof me als ik zeg dat ik door de jaren heen genoeg mensen op Gran Canaria heb zien komen en gaan. Sommige Nederlanders en Belgen kwamen er binnen 3 maanden al aan achter dat Gran Canaria niets voor ze was. En daar is ook niets mis mee!

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Proef emigreren op Gran Canaria

Het zou zo zonde zijn om alles op te geven om vervolgens tot de conclusie te moeten komen dat het niets voor je is. Kortom, probeer het eerst een maandje of 2, 3 uit. Hierdoor krijg je een goed beeld van het leven daar en de mogelijkheden daar en weet je ook wat je te wachten staat als je de definitieve stap zet!

Gebruik deze periode van proef emigreren ook om na te gaan waar je graag zou willen wonen en maak een paar afspraken om huizen te bekijken. De huizen op Gran Canaria zijn totaal anders als bij ons. Zo zijn binnenruimte en interieur veel minder belangrijk, omdat je toch vaker buiten bent en leeft.

Dit soort bezichtigingen bieden trouwens ook een mooie kans om op pad te gaan met diverse makelaars. Zo kun je een beetje aanvoelen wie het meest geschikt is om jou te helpen met het vinden van een woning.

Zo had ik bijvoorbeeld al een woning gevonden en besproken alvorens ik daadwerkelijk emigreerde. Wanneer dit voor jou niet mogelijk is kun je natuurlijk ook een tijdje verblijven in een vakantiewoning, totdat je een permanente oplossing gevonden hebt.

Naast het bezichtigen van woningen kun je door te proef emigreren ook een goede inschatting maken van andere belangrijke zaken, zoals telefonie. In deze tijd willen we allemaal goed bereikbaar zijn en er iets niets vervelenders dan op Gran Canaria aankomen en niet bereikbaar te zijn.

Als je gaat proef emigreren dan kun je je abonnement gewoon blijven gebruiken, zonder dat je direct met torenhoge kosten geconfronteerd wordt. Dit geldt niet alleen voor bellen en sms’en, maar ook voor roamen op het internet.

Voor gesprekken en sms’jes buiten je bundel betaal je dus net zoveel als dat je hier zou doen, maar er kunnen we beperkingen gelden afhankelijk van het type contract dat je hebt. In dit artikel van Vodafone lees je een paar handige tips om je telefoon veilig te gebruiken in het buitenland.

Ik zal dit onderwerp later in dit artikel nog even uitdiepen, maar ik heb zelf hele goede ervaringen met Vodafone in het buitenland en dan met name voor Gran Canaria. Ondanks dat Gran Canaria geografisch gezien ver van Spanje verwijderd ligt, behoort het volgens de tarieven wel tot Spanje!

Stap 3: maak een to-do lijstje

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Playa de Meloneras Gran Canaria

Gefeliciteerd: je hebt het moeilijkste deel al achter de rug! Na het prikken van een datum en het maken van een plan, is het tijd voor het echte werk. In deze fase ga je je daadwerkelijk voorbereiden op emigratie: één van de leukste stappen van je emigratieproces! Doe vooral veel research in deze fase.

Tegenwoordig kun je op internet tal van emigratieverhalen lezen van hoe andere emigranten het hun avontuur hebben aangepakt. Dit soort verhalen kunnen je niet alleen inzicht geven, maar ook antwoord geven op een aantal belangrijke vragen. Hierbij kun je denken aan dingen als: waar liepen ze tegenaan? Hoe hebben zij zich voorbereid? En wat kan jij ervan leren? Mocht je dit lastig vinden, dan kun je altijd een persoonlijk consult met mij inplannen om antwoord te krijgen op al je vragen.

Lees ook: emigreren als 40 plusser en emigreren als twintiger

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - Puerto Rico Gran Canaria

Probeer ook zo goed mogelijk in kaart te brengen welke stappen je moet ondernemen bij het voorbereiden op emigratie en schrijf ze op een to-do lijstje. Het grootste struikelblok bij verhuizen naar het buitenland is het regelen van alle zaken rondom je vertrek. En het is knap lastig om soort dingen netjes te regelen, als je hier niet te tijd voor neemt. Vooral de praktische zaken zijn niet binnen een dag gedaan en hebben vaak een doorlooptijd van 2 tot 4 weken. 

Hierbij kun je denken aan dingen als:

  • woning in Nederland – België
  • werk
  • pensioen
  • verzekeringen: inboedel-, aansprakelijkheids-, reis-, auto- en zorgverzekering enz.
  • abonnementen (inclusief telefonie)
  • belastingzaken: denk ook aan DigiD!
  • vermogen
  • inboedel
  • huisdieren
  • persoonlijke documenten: paspoort, id kaart, medisch dossier, diploma’s etc.
  • uitschrijving

Om nog even terug te komen op het stukje telefonie. De verbinding op Gran Canaria is bij veel providers niet super. Zeker in afgelegen en berggebieden kunnen zowel de verbinding als het internet gewoon wegvallen. Ik heb zelf hele goede ervaringen met het internet en bellen via Vodafone. Deze provider biedt in mijn ervaring de meest steady dekking op het hele eiland als ik dat vergelijk met andere aanbieders.

Stap 4: na je emigratie

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - San Fernando Gran Canaria

Als je eenmaal naar Gran Canaria geëmigreerd bent zijn er nog een aantal stappen die je moet doorlopen, voordat je emigratie echt is afgerond. Zo is het belangrijk om een aantal zaken direct na aankomst te regelen. En als je nog géén woning gevonden hebt, zou ik je adviseren om daar je prioriteit van te maken en dit zo snel mogelijk te doen.

Mocht je al wel een woning hebben, dan is het zaak om direct een NIE nummer aan te vragen. Een NIE nummer is een persoonlijk identificatienummer voor emigranten op Gran Canaria. Dit nummer heb je echt OVERAL nodig: van het aanvragen van een telefoon- en internet abonnement, tot het openen van een bankrekening. Mocht je eerst voor bijvoorbeeld een jaar naar Gran Canaria gaan en later pas de permanente stap willen zetten, en je hebt een abonnement bij bijvoorbeeld Vodafone, dan kun je je telefoon in het buitenland blijven gebruiken.

Je zou eventueel ook al een NIE nummer kunnen aanvragen tijdens je proef emigratie. Officieel gezien is je NIE nummer 3 maanden geldig, maar in de praktijk kun je dit document blijven gebruiken totdat je een Residencia aanvraagt.

Andere belangrijke zaken die je moet regelen zijn:

  • woning
  • NIE nummer
  • bankrekening
  • zorgverzekering
  • telefoon
  • internet en tv
  • auto
  • werk

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
 waarom zoveel Nederlanders emigreren
 alles over wonen op Gran Canaria
 alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.