Alles over emigreren met je hond

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met je hond - Hoe zit dat? - Bram

Ga jij emigreren met je hond en wil je graag meer weten over hoe je je daarop moet voorbereiden? Een aantal jaar geleden emigreerde ik samen met mijn Labrador Bram naar Gran Canaria. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke ervaringen en beste tips om jullie emigratie zo stressvrij mogelijk te maken! Hieronder alles wat je moet weten over emigreren met je hond.

Alle tips voor emigreren met je hond

In dit artikel staan producten die van pas kunnen komen als je gaat emigreren met je hond. Mocht je iets kopen via onderstaande links, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met je hond. Hoe zit dat? - Even Voorstellen - Dit is Bram

Voorbereiding op emigreren met je hond

Dit is Bram! Geboren in juni 2013, Duitsland en sinds 22 augustus 2013 zijn Bram en ik onafscheidelijk. Bram is gek op avontuur en gaat graag mee op ontdekking. Dus als het even kan neem ik Bram mee in de auto en gaan we samen op pad!

Bram was 6 maanden toen ik besloot om naar Gran Canaria te emigreren. Ik vond het erg spannend en probeerde zoveel mogelijk informatie in te winnen over emigreren met je hond. Dat is nog best lastig! En hoewel de auto en boot ook een optie zijn om naar Gran Canaria te gaan, heb ik die optie nooit overwogen. Ik ervoor om met het vliegtuig, omdat dit een stuk sneller is dan met de auto en boot.

Allereerst heb ik heb grondige research gedaan naar informatie over emigreren met je hond, maar helaas was daar destijds nog niet veel over te vinden. Ook heb ik gezocht naar reviews over airlines die regelmatig dieren vervoeren en welke vliegvelden het beste zijn.

Uiteindelijk koos ik ervoor om via Brussel-Zaventem te vliegen. Eindhoven Airport stond destijds nog in de kinderschoenen. Bovendien had ik veel goeds gelezen over JetAir. En na een aantal gesprekken met de klantenservice kocht ik een one-way ticket voor Bram (60 euro) en mijzelf. Tegenwoordig zijn er trouwens genoeg mensen die via Transavia reizen met hun huisdier.

IATA kennel

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met je hond. Hoe zit dat? - IATA kennel

Na de tickets kwam het volgende probleem: hoe ging ik Bram vervoeren? Ik zette mijn internet-zoektocht weer voort en kwam al snel uit bij diverse goedkope kennels, die allemaal prima geschikt leken. Oeps, niet dus! Niet iedere vervoersbox is geschikt. De kennel moet namelijk IATA approved zijn.

Het transport van dieren staat (gelukkig) onder zeer strenge regels en wetgeving. Zo zijn er minimale afmetingen vastgesteld zodat je hond makkelijk kan staan en ronddraaien in de kennel. Daarnaast kan de vliegtuigmaatschappij nog aanvullende voorwaarden stellen, afhankelijk van het ras en bijvoorbeeld het gewicht van je hond. Bram was destijds al over de 25 kg en dus zat er geen andere optie op dan in het ruim. Als je een kleinere hond hebt (<5 kg) zoals een Chihuahua, heb je goed kans dat hij/zij met je mee mag in de cabine. Uiteindelijk heb ik geluk gehad en mijn kennel voor een prikkie via Marktplaats kunnen kopen.

Dierenarts

Heel belangrijk in je voorbereiding op emigreren met je hond is om tijdig en ruim voor vertrek langs de dierenarts te gaan! Dit is niet alleen ter controle van paspoort/chip, maar ook voor de gezondheidsverklaring en inentingen. Zo is de inentingen tegen rabiës VERPLICHT en dien je je hond minimaal 21 dagen vóór vertrek te laten enten. Daarnaast wil ik je ook een persoonlijke tip meegeven. Laat je hond ook direct inenten tegen hartworm. Dit is dodelijk en zeer makkelijk op te lopen in Gran Canaria!

Zorg er ook voor dat alle entingen correct (met datum en sticker) staan in het paspoort. Als laatste tip wil ik je aanraden om de gezondheidsverklaring op het juiste moment in te plannen. Voor Bram gold dat (vanuit Gran Canaria naar Nederland) deze maximaal 48 uur oud mocht zijn, op het moment van vliegen.

Kennel, douane en vliegen

Voordat je gaat emigreren met je hond is het aan te raden je hond alvast te laten wennen aan de kennel. Ik heb Bram dus ruim vóór ons vertrek alvast laten wennen aan de transportbox, waar hij minstens 4,5 uur in zou verblijven. Omdat er niets in de kennel mag liggen heb ik al zijn dekentjes en speeltjes al een maand van tevoren in zijn kennel gelegd, zodat de geur er goed in zou trekken. Tijdens het gewenningsproces kreeg hij veel lekkers om van te snoepen in de kennel. Daarnaast hebben we ook veel geoefend met het liggen in de kennel (eerst deurtje open en later dicht). Dat was nog best lastig! Bram heeft geen bench en mag normaal gesproken gewoon lekker liggen waar hij wil.

Uiteindelijk heeft dit oefenproces wel geholpen om het voor hem zo normaal mogelijk te maken op de dag van vertrek. Toen onze vertrekdag was aangebroken en we op Zaventem aankwamen verliep alles heel soepel. Tijdens de check-in heb ik alle documenten aan de grondstewardess laten zien en werd Bram meegenomen naar het vliegtuig.  Hoewel mijn hart brak, wist ik dat hij in goede handen was. Bovendien zaten er nog genoeg andere hondjes op de vlucht 🙂 De vlucht ging vrij snel en na de landing werd Bram er gelijk (nog voor de koffers uitgehaald).

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met je hond. Hoe zit dat? - Bram vliegtuig

Praktische tips voor emigreren met je hond

 • koop een IATA goedgekeurde kennel en laat je hond hier tijdig aan wennen
 • Geef je hond 2 tot 4 uur voor vertrek geen drinken meer en laat hem/haar indien mogelijk nog even uit
 • Pas ook op met eten. Sommige honden kunnen misselijk worden (Bram kreeg 12 uur voor vertrek niks meer)
 • Tegenwoordig zijn er anti-stress bandjes met lavendel te koop. Ze geven een natuurlijke en kalmerende stof af. Deze kun je een week voor vertrek omdoen

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria
checklist huis huren op Gran Canaria
voorbereiden op emigreren in 4 stappen

Een reactie op “Alles over emigreren met je hond

 1. Ans zegt:

  Ik lees je schrijven regelmatig
  Ik ga zelf vanaf oktober 2020 6 maanden wonen op gran Canaria kijken hoe het mij bevalt.
  Maar ik zit met 1 probleem.
  Ik heb een papegaai een amazone hij heeft al paspoort en een chip en ik weet ook dat ik ongeveer maand voor vertek weer moet laten checken op gezondheid bij de dierenarts.
  Maar vervoer enz en hoe het op vliegveld gaat ophalen en eventueel inchecken enz
  Dat niet..
  Heb jij tips waar ik moet wezen. Advies en welke maatschappij het beste is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.