Goed, je hebt dus besloten om te emigreren naar Gran Canaria en bent op zoek naar een woning. In mijn eerdere posts schreef ik al hoe het precies zit met huren in Gran Canaria. Ook kon je lezen over waar je zoal rekening mee moet houden als je in Gran Canaria wilt wonen. En dus besloot ik vandaag aan de slag te gaan met een checklist huis huren in Gran Canaria. Deze checklist is handig voor wanneer je je aan het oriënteren bent, óf binnenkort al een bezichtiging hebt ingepland.
Checklist huis huren in Gran Canaria
1. Wat is de huurtermijn?
Een van de belangrijkste vragen die je moet stellen is: wat is de huurtermijn? Vaak staat deze informatie inderdaad al vermeld bij de advertentie van de woning, maar in de praktijk blijkt het soms weer heel anders te zijn. Daarnaast komt het ook weleens voor dat een eigenaar van gedachten verandert en ineens besluit dat het tóch maar voor een half jaar te huur is (in plaats van de overeengekomen termijn van een jaar). Vooral in het zuiden van Gran Canaria zul je zien dat veel huurhuizen niet meer voor lange tijd verhuurd worden. Dit heeft er mee te maken dat eigenaren liever verhuren aan toeristen, zodat ze meer kunnen vangen voor de woning. Wil je dus een huis huren in Gran Canaria? Vergeet deze vraag dan zeker niet te stellen!
2. Is er een internet aansluiting?
Anno 2017 vinden wij Nederlanders en Belgen het vanzelfsprekend dat er standaard een internetaansluiting aanwezig is. Maar de mensen die al langer in Gran Canaria wonen, weten dat dat niet altijd het geval is. Vooral de buitengebieden, het binnenland en op toeristische complexen blijkt internet vaak nog een probleem te zijn. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat er standaard een internet aansluiting is. In het beste geval heeft de vorige bewoner al een aansluiting gehad of is internet inbegrepen bij je huurwoning. Als dat niet het geval is zul je een aanvraag in moeten dienen bij een van de internet providers en hopen dat deze wordt goedgekeurd. In sommige situaties zal er een lijn aangelegd moeten worden. Wanneer dit niet mogelijk is, dan zit er helaas niets anders op dan een dongel aan te schaffen.
3. Kunnen de meubels eruit?
Canario’s zijn gek op hun meubels! En heel vaak zijn ze zelfs trots op de manier waarop ze de woning hebben ingericht. Ja, en dan kom jij ineens met ‘ik vind de meubels niet mooi’. Daar moet je echt mee oppassen. Als een huurhuis gemeubileerd verhuurd wordt, is er een kleine kans dat de meubels eruit mogen. Maar misschien heb je geluk en geeft de eigenaar toestemming om ze eruit te halen. Let wel op: dan is het vaak aan jou om een opslagplaats te vinden waar je ze beschermd kunt opslaan. De meeste verhuurders hebben namelijk zelf geen opslagplaats. Wil je een huis huren op Gran Canaria? Vergeet deze vraag dan ook zeker niet te stellen!
4. Wat zijn de regels van de comunidad?
Als je een huurhuis op het oog hebt wat toevallig op een complex staat, is het goed om navraag te doen over de regels van de comunidad. Zo kan het zijn dat je geen veranderingen mag aanbrengen in de tuin, of aan de buitenkant van de woning. Maar ook huisdieren kunnen een probleem vormen. En denk nou niet: ik doe het lekker toch. Zo’n comunidad heeft namelijk altijd een president, welke regelmatig rondloopt en contact heeft met de woningeigenaar. Mocht je dus betrapt worden op een overschrijding van de regels, krijg je op z’n minst een waarschuwing aan je broek. Dit geldt overigens ook voor de algemene regels: zoals herrie maken na een bepaalde tijd. Zo had ik een vriendinnetje die in Vista Faro, Sonneland woonde. Als we dan op een vrijdagavond (nota bene) lekker zaten te kletsen (om 20.00 uur ‘s avonds), kwam de bewaker al op de deur kloppen dat we zachtjes moesten doen. Even een dingetje om na te vragen dus 🙂
5. Wat zijn de kosten voor water en elektriciteit?
In principe kun je ervan uitgaan dat de kosten van water en elektriciteit altijd los staan van de huurprijs, tenzij anders aangegeven. Maar zelfs bij huizen waar deze kosten inbegrepen wordt er een limiet gesteld. Meestal is dit 50 á 75 euro. Wanneer je een huis huurt excl. deze kosten is het goed na te gaan wat de gemiddelde kosten zijn, want net zoals in Nederland en België is dit afhankelijk van de zuinigheid van de woning én je eigen verbruik. De rekeningen staan overigens in 99% van de gevallen op naam van de verhuurder, welke hij naar jou doorstuurt.
6. Huisdieren toegestaan?
Je zou misschien denken: nee is nee, en ja is ja. Maar zo zwart-wit is het helaas niet. Er zijn advertenties waarin duidelijk staat: huisdieren toegelaten, maar dan blijkt achteraf dat het alleen gaat om kleine huisdieren. Daarnaast is het – zoals ik hierboven al even aanhaalde – goed om te informeren naar de regels van de comunidad. Zo kan het namelijk zijn dat je huisbaas akkoord geeft, maar er geen huisdieren zijn toegestaan vanuit de comunidad. Laat dit trouwens ook altijd op papier zetten, zo voorkom je een hoop gezeik achteraf. Waarom die afkeer tegen huisdieren? Helaas zijn veel mensen niet in staat goed voor hun dier te zorgen. Het gevolg: honden die úren alleen zitten (binnen, of soms in de tuin) en uit frustratie begin te janken en blaffen. Maar ook het niet opruimen van uitwerpselen zorgt voor veel problemen. En jammer genoeg is het toch zo dat de goede baasjes altijd moeten lijden onder de slechte…
7. Wie is verantwoordelijk voor het onderhoud/reparaties?
Over het algemeen kun je stellen dat kleine reparaties altijd voor de rekening komen van de huurder. Grote onderhoudswerkzaamheden zoals lekkages zijn voor de verhuurder. Echter, is het wel goed om dit duidelijk op papier te hebben staan. Zo huurde ik vlak na mijn emigratie een bungalow in het complex Vista Dorada, Sonneland. Na een paar dagen van extreme regenval begon er niet alleen water langs de muren te stromen, maar had ik binnen een paar dagen ook last van schimmel in huis. En dat is natuurlijk niet heel erg bevorderlijk voor je gezondheid… In zo’n situatie ben je maar wat blij dat je niet zelf hoeft te ‘dealen’ met een schimmel probleem. Maar er zijn ook gevallen waarin verhuurders de regels volledig aan hun laars lappen… Goed om dit dus duidelijk met elkaar af te spreken!
8. Wat is de borg?
Ook dit lijkt een voor de hand liggende vraag, maar helaas is ook dit weer een grijs gebied. Laat ik het zo stellen: normaliter betaal je 1 maand borg die gelijk staat aan 1 maand huur. Echter, zie je vaak dat een verhuurder gerust 2 tot 3 maanden(!) borg durft te vragen. Dit hangt onder andere af van de staat van de woning, inrichting en huisdieren. Zo kan het zo zijn dat je voor een recent gerenoveerde woning 2 maanden borg moet lappen, of een extra maand omdat je een hond hebt. Eerlijk? Nee! Maar het probleem is dat er zoveel vraag is naar huurhuizen in Gran Canaria, dat men voor jou gerust 10 anderen kan vinden die wél bereid zijn te betalen…
9. Mag ik verven?
Ken je dat, dat je ergens binnenstapt en dat je ogen gewoon pijn doen van de afzichtelijke kleuren op de muren? Nou, dat kom je in Gran Canaria maar ál te vaak tegen. Zo ging ik afgelopen november nog naar een woning kijken die volledig paars was. Paarse meubels, paarse decoraties én paars op de muren. Walgelijk! In zo’n geval ben je natuurlijk hartstikke blij dat je die muren kunt verven. Wat betreft het huis waar ik naar ging kijken: daar mocht dus niet geverfd worden. Je begrijpt: ik heb vriendelijk bedankt 😉
10. Staat dit huis ook te koop?
Nee, niet voor jezelf natuurlijk 😉 Hoewel het veelal in de advertentie benoemd wordt, zijn er huizen die alleen op huur-koop basis verhuurd worden. In zo’n situatie kun je het huis dus niet zomaar huren. Daarnaast zijn er huizen die – ook al worden ze verhuurd – nog steeds te koop staan. Dit is niet alleen vervelend vanwege de bezichtigingen die te pas en to onpas ingepland worden, maar ook wanneer het huis verkocht wordt. Uiteraard zijn hier allerlei wetten en regels voor en kun je in theorie dus niet zomaar uit je huis gezet worden, maar in de praktijk kom je soms gekke situaties tegen.
Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!
Hulp nodig?
Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.
Ook interessant:
♥ alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria
♥ checklist huis huren op Gran Canaria
♥ voorbereiden op emigreren in 4 stappen