Tijdelijk wonen op Gran Canaria

Uitzicht op de haven van Arguineguin in Gran Canaria laat in de middag

Misschien is de stap naar definitieve emigratie nog net iets te groot, ben je toe aan een extreem lange vakantie óf wil je liever eerst even proeven van het leven op Gran Canaria. Wat de reden ook mag zijn, tijdelijk wonen op Gran Canaria is de perfecte oplossing bij twijfel! Zie het als een proefemigratie, een kans om te ontdekken of het leven daar iets voor jou zou kunnen zijn. In dit artikel vertel ik je alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria!

Tijdelijk wonen op Gran Canaria

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Arguineguin Gran Canaria

Woning behouden of opzeggen?

Of je je woning in je thuisland wilt behouden of opzeggen is natuurlijk volledig aan jou. Het grootste voordeel van je woning behouden is dat je een plek hebt om terug te keren. Maar wat doe je dan met de kosten van je huur? Blijf je doorbetalen óf kies je ervoor om deze kosten tijdelijk te dekken? In een ideale situatie is het misschien mogelijk je woning tijdelijk te verhuren.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Huizen Arguineguin Gran Canaria

Een mooi alternatief voor tijdelijke verhuur zijn grote verhuurplatforms zoals booking en Airbnb. Hier kun je je woning vrij gemakkelijk en tijdelijk te huur aanbieden. Let wel: je kunt je woning natuurlijk niet oneindig verhuren. Zo is de verhuur in Amsterdam namelijk beperkt tot een maximum van 60 dagen per kalenderjaar. Lees je daarom vooraf goed in of laat je adviseren door een professional!

Werk

Bij steeds meer werkgevers is het tegenwoordig mogelijk (onbetaald) verlof op te nemen of een sabbatical in te lassen. In dat geval zou je je baan dus niet eens op te hoeven zeggen! Maar wat als je nou geen break van je werk kunt nemen? Je kunt natuurlijk overwegen om je baan op te zeggen en opnieuw solliciteren bij terugkeer naar Nederland of België. Het zou zelfs kunnen dat je kansen op de arbeidsmarkt juist vergoten door jouw opgedane ervaring in het buitenland. Denk aan: zelfstandigheid, talen, cultuur, etc. En wie weet besluit je om helemaal niet meer terug naar Nederland of België te gaan! Indien je ervoor kiest je baan op de zeggen is het wel raadzaam om te informeren over de gevolgen voor je pensioen.

Verzekeringen

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Haven Anfi del Mar Gran Canaria

De meeste Nederlanders en Belgen hebben zo goed als ieder risico afgedekt met diverse verzekeringen. Afhankelijk van de duur tijdelijk wonen op Gran Canaria, is het raadzaam je verzekering aan te houden of juist op te zeggen. Zo kan een reisverzekering zeker nog handig van pas komen en is het aanhouden van een zorgverzekering in Nederland soms ook wat interessanter. Misschien is het zelfs een goed moment om je huidige zorgverzekering eens goed onder de loep te nemen. Houd wel rekening met de kleine lettertjes en laat je goed informeren over de voorwaarden en dekking. Het kan zelfs zo zijn dat je je verzekeringen helemaal niet meer kunt behouden bij een langer verblijf op Gran Canaria. In dat geval zul je een zorgverzekering op Gran Canaria af moeten sluiten.

Bankrekening

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Puerto Rico Gran Canaria

Als je op voorhand al weet dat je verblijf in Gran Canaria van tijdelijke aard is, zou ik afraden je Belgische of Nederlandse bankrekening op te zeggen. Je kunt tegenwoordig bijna overal met je pinpas betalen en bij zo goed als iedere pinautomaat geld opnemen. Daarbij heb je waarschijnlijk nog kosten in Nederland of België die maandelijks worden afgeschreven, of met een béétje geluk inkomsten die binnenkomen op je Nederlandse of Belgische rekening. En dan is er nog een dingetje. Want mocht er een keer iets zijn waardoor je snel geld nodig hebt, is het makkelijker een Belgische of Nederlandse bankrekening te hebben waar je familie geld naar kan overmaken, dan naar een Spaanse rekening (een overboeking naar een buitenlandse bankrekening duurt vaak wat langer).

Wel of niet uitschrijven?

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Anfi del Mar strand Patalavaca Gran Canaria

Op de website van de Nederlandse (rijks)overheid is te lezen dat je je moet uitschrijven wanneer je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Jouw verhuizing wordt dan gelijk en automatisch doorgegeven aan alle overheidsinstanties. Het is overigens wel aan te raden dit te checken vóór je vertrek en overige instanties zelf te verwittigen van je (tijdelijke) vertrek uit Nederland.

Lees ook: emigreren in 4 stappen

Tijdelijk wonen op Gran Canaria – Woning

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Lois Caideros Arguineguin Gran Canaria

Qua tijdelijk wonen op Gran Canaria in vergelijking met (definitief) emigreren naar Gran Canaria zit er in het regelen maar weinig verschil. Wellicht ben je tewerkgesteld en krijg je een woning aangeboden. Als dit niet het geval is, dan zul je zélf op zoek moeten gaan naar een woning. Afhankelijk van de duur van je verblijf zijn er verschillende mogelijkheden. Zo zijn er tegenwoordig ook genoeg huiseigenaren op Gran Canaria die hun woning voor een aantal maanden verhuren.

Wanneer je het niet ziet zitten om zelf een woning te huren dan zijn er ook nog tal van opties om een woning te delen. Zo vind je regelmatig berichten op Facebook van mensen die op zoek zijn naar een huisgenoot. Kijk daarvoor even in de groepen: Jobs and help GCGran Canaria Rentals en Rent & Share Gran Canaria. Een groot voordeel van een huis delen is dat je de kosten kunt splitten en je niet meer na hoeft te denken over het aanvragen van bijzaken zoals Internet en TV. Daarnaast biedt het je ook een leuke mogelijkheid om in contact te komen met locals en toffe plekjes te ontdekken.

Tijdelijk wonen op Gran Canaria – Praktische informatie

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Tijdelijk wonen op Gran Canaria - Huizen Puerto Rico

Tot slot nog een praktische en belangrijke tip voor het tijdelijk wonen op Gran Canaria. Zorg dat je direct na aankomst een NIE nummer aanvraagt. NIE staat voor Número de Identidad de Extranjeros en is een persoonlijk identificatienummer dat gelijk staat aan een Nederlands burgerservicenummer. Dit nummer heb je overal, maar dan ook OVERAL nodig: van het openen van een Spaanse bankrekening, tot het huren van een woning en afsluiten van telefoonabonnement. Het NIE nummer is o.a. aan te vragen bij de Policía Nacional in San Fernando. Het inschrijven bij de gemeente is overigens niet noodzakelijk bij het tijdelijk wonen op Gran Canaria. BewarenBewaren

Ook interessant:
alles over levensonderhoud op Gran Canaria
waarom zoveel Nederlanders willen emigreren
alles over emigreren met je hond

2 reacties op “Tijdelijk wonen op Gran Canaria

 1. Avatar
  Jacq raijmann zegt:

  Hallo melissa.
  Ik heb even nog een vraagje over de zorgkosten verzekering navigatie onder andere je Blog hierover.
  Zouden we hierover even met je kunnen bellen.

 2. Melissa
  Melissa zegt:

  Hi Jacq, ik heb je nummer even uit je reactie verwijderd gezien deze openbaar zijn 🙂 Uiteraard help ik jullie graag met jullie vragen! Kun je me even toevoegen op Facebook? Groetjes Melissa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.