Alles over een zorgverzekering in Gran Canaria

Alles over een zorgverzekering aanvragen in Gran Canaria

Als je besluit om definitief naar Gran Canaria te verhuizen kun je je huidige zorgverzekering niet behouden en zul je een nieuwe op Gran Canaria moeten afsluiten. Vertrek je binnenkort naar Gran Canaria en wil je meer weten over zorgverzekeringen op Gran Canaria? Zoals hoe je een goede zorgverzekering kunt vinden en waar je deze kunt afsluiten? In dit artikel vertel ik je alles over het vinden van een zorgverzekering in Gran Canaria.

Werken en zorgverzekering in Gran Canaria

Wanneer je op Gran Canaria in loondienst gaat, krijg je in bij veel werkgevers automatisch een zorgverzekering. Dit zal meestal zo zijn wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt voor bepaalde of onbepaalde tijd, ofwel een contrato de trabajo temporal of een contrato de trabajo indefinido. Indien je als zelfstandig ondernemer, ofwel autonomo, aan de slag gaat word je zelfs verplicht om je aan te melden via de Seguridad Social.

Zorg op Gran Canaria

De zorg op Gran Canaria is natuurlijk niet helemaal hetzelfde zoals bij ons. Hoewel de zorg op Gran Canaria op veel websites geprezen wordt, is mijn persoonlijke ervaring juist een stuk minder. Ik mag afkloppen wat betreft mijn gezondheid, maar er zijn door de jaren heen een aantal situaties geweest waarin ik blij was geen gebruik te hoeven maken van de lokale gezondheidszorg. Op Gran Canaria kunnen we met name de ziekenhuizen in twee categorieën onder brengen: publieke en privé zorg. Waar je geholpen wordt is vaak afhankelijk van jouw zorgverzekering op Gran Canaria.

Centro Salud

Heb je een standaard zorgverzekering in Gran Canaria? Dan kun je deze zorgverzekering vergelijken met onze basisverzekering en zul je in 99% van de gevallen terecht kunnen bij de Centro Salud. De Centro Salud is een soort polikliniek waar tevens de huisartsen zijn onder gebracht. Indien je net geëmigreerd bent is het van belang je zo spoedig mogelijk in te schrijven bij de balie van de Centro Salud. Het is belangrijk dat je iemand meeneemt die Spaans spreekt! Ze zijn er niet héél vriendelijk kan ik je vertellen. Vervolgens ontvang je een ‘tarjeta sanitaria’ (ofwel een soort ziekenhuiskaartje) en kun je een huisarts toe laten wijzen. In de Centro Salud in Maspalomas zit welgeteld 1(!) Nederlandse huisarts en die zit eigenlijk altijd vol (patiëntenstoot). Met een beetje pech kom je dus sowieso bij een Spaanse huisarts terecht, welke geen Engels spreekt.

Seguridad Social

Het ‘verzekeren’ via Seguridad Social geschied door aanmelding via de werkgever of als autonomo. In het laatste geval raad ik je aan om dit met behulp van een ‘gestor’ (accountant, manusje van alles) te regelen, gezien de complexiteit en stugheid van deze organisatie. Wanneer je in loondienst bent wordt de premie normaliter via de werkgever betaald. Als autonomo ben je hier zelf verantwoordelijk voor en het uitblijven van betaling kan tot forse (300 euro!) boetes leiden. De premie is onder meer afhankelijk leeftijd en de periode van autonomo zijn. Over het algemeen krijgt een startende autonomo de eerste 6 maanden een korting en wordt de premie daarna opgehoogd. In mijn geval startte ik met 85 euro per maand (eerste 6 maanden) en werd de premie daarna opgehoogd naar 214 euro per maand. Het daaropvolgende jaar werd dit zelfs 293 euro per maand. De bedragen zijn dus niet mis!

Emigreren Gran Canaria - Zorgverzekering in Gran Canaria. Hoe zit dat? - Betaling Seguridad Social

Privé verzekering afsluiten

Ongeacht of je al bent aangemeld bij Seguridad Social, ben je vrij om daarnaast nog een privé verzekering af te sluiten. Wanneer je geen verzekering hebt via Seguridad Social (via een werkgever of als autonomo), is dit (bij mijn weten) tevens je enige optie. Er zijn diverse aanbieders en tussenpersonen, waarvan de meesten ook Engels of Duits spreken. Het voordeel van een dergelijke verzekering is dat je terecht kunt bij de betere ziekenhuizen en klinieken (zoals Hospitales San Roque), met specialisten die vaak ook een andere taal dan Spaans spreken. Ander voordeel is dat de wachttijden een stuk korter zijn.

Hoewel ik zelf nooit noodzakelijk heb gevonden een privé verzekering af te sluiten, heb regelmatig met collega’s gesproken over de voordelen. Echter ben ik uitsluitend bekend met verzekeraar DKV en zal om die reden slechts deze aanbieder bespreken. Deze verzekering is zowel online, als via een tussenpersoon af te sluiten. De standaard dekking betreft o.a. basis en specialistische zorg via Hospitales San Roque. Daarnaast zijn er nog aanvullende opties zoals tandheelkunde, vrije keuze in behandelaar, bril/contactlenzen, lasertherapie, orthopedie, psychologie, transplantaties enz. Prijzen starten bij 22 euro per maand en zijn variabel, afhankelijk van o.a. leeftijd en (gezins)situatie.

Tot slot

Helaas komt niet iedereen in aanmerking voor een privé verzekering. Veel verzekeraars sluiten een grote groep mensen uit, waaronder patiënten met chronische aandoeningen. Daarom is het belangrijk om je op voorhand te laten informeren zodat jij zeker bent van acceptatie.

Meer weten over emigreren naar Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.BewarenBewaren

Ook interessant:
♥ kosten van levensonderhoud op Gran Canaria
emigreren met een ziektewet uitkering
alles over wonen op Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.