Emigreren met een ziektewet uitkering: hoe zit dat?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met een ziektewet uitkering - Hoe zit dat?

Voor de meeste Nederlandse lezers hier is de stap om te emigreren naar Gran Canaria vrij makkelijk. Of even plat gezegd: een kwestie van je baan en huis opzeggen, papierwerk regelen en húp, op naar Gran Canaria! Maar helaas geldt dat niet voor hen die (deels) afhankelijk zijn van een uitkering. En jammer genoeg is de informatievoorziening omtrent dit onderwerp ook niet altijd even helder. Dus zeg ik: tijd voor opheldering! Voor deze post dook ik in de wereld van uitkeringen vertel ik je meer over emigreren met een ziektewet uitkering.

Voor deze blog post is de publieke site van UWV geraadpleegd. Emigreren Gran Canaria ontvangt géén inkomsten van het UWV voor de vermelding in dit artikel. Zie ook: disclaimer.

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met een ziektewet uitkering - Hoe zit dat? Huizen Puerto de Mogan

Kun je je ziektewet uitkering überhaupt meenemen?

In sommige gevallen kun je je uitkering meenemen en dus, emigreren met een ziektewet uitkering. Echter zijn hier wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Het UWV zegt hier het volgende over: “Nederland heeft niet met elk land dezelfde afspraken gemaakt over sociale zekerheid. Daarnaast hangt het ook af van of u er gaat wonen of er kort verblijft en welke uitkering u heeft. Verhuist u naar een land waar Nederland geen afspraken mee heeft? Dan stopt uw Ziektewet (ZW) uitkering. Verblijft u in het buitenland en woont u in Nederland? Dan behoudt u uw ZW uitkering en geldt de Nederlandse sociale wetgeving voor u. Het maakt niet uit naar welk land u gaat. Bij een verblijf in het buitenland worden wel afspraken met u gemaakt over bijvoorbeeld medische controles en uw re-integratietraject.”

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met een ziektewet uitkering - Hoe zit dat? Straat Las Palmas

Het verschil tussen wonen en verblijven in het buitenland

Hoe weet je nou of je in een land woont, of juist verblijft? Het klinkt zo simpel, maar toch is het niet altijd gelijk duidelijk. Om dit te bepalen heb ik deze informatie verwerkt in een handige infographic. Blijkt nu dat je in het buitenland woont? Dan kun je alleen een ZW uitkering meenemen als Nederland afspraken heeft gemaakt met het land waar je woont. Als dit niet het geval is, stopt je uitkering. Verblijf je in het buitenland en woon je in Nederland? Dan kun je je ZW uitkering meenemen en geldt de Nederlandse sociale wetgeving, ongeacht het land van bestemming.

Emigreren Gran Canaria - Emigreren met een ziektewet uitkering - Hoe zit dat? Infographic

Conclusie

Uit bovenstaande informatie kunnen we concluderen dat het helaas niet altijd gelijk duidelijk is of je wel of geen ZW uitkering kunt meenemen naar het buitenland en dat iedere situatie dus apart beoordeeld wordt. Wél kunnen we hieruit opmaken dat het in ieder geval mógelijk is om te emigreren met een ziektewet uitkering. En dat nieuws alleen al, betekent voor veel Nederlanders dat ze tóch een stukje dichterbij hun droom zijn om te emigreren naar Gran Canaria!

Wil je meer weten over jouw specifieke situatie? Neem dan eens een kijkje op de website van de UWV.

Lees ook: zorgverzekering in Gran Canaria

 

Heb jij ervaring met het meenemen van jouw ZW uitkering en wil je die graag delen met andere lezers? Laat dan een berichtje achter in de reacties onder dit bericht 🙂

BewarenBewaren

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: