Alles over werken in Gran Canaria

Straat in Arguineguin Werken in Gran Canaria

Tenzij je de pensioengerechtigde leeftijd al hebt bereikt, een bescheiden vermogen hebt opgebouwd of een dikke vette jackpot hebt gewonnen, zul je er toch aan moeten geloven. Maar wees gerust, werken in Gran Canaria hoeft geen ramp te zijn. Sterker nog, er zijn tal van mogelijkheden! Lees snel verder om meer te weten te komen over werken op Gran Canaria!

1. Inkomen op Gran Canaria

Wanneer je niet alleen overweegt om naar Gran Canaria te emigreren, maar ook om er te gaan werken, is het handig om vooraf al een aantal zaken te weten. Een van de belangrijkste daarvan is uiteraard: inkomen. Laat ik je maar gelijk met je neus op de feiten drukken, dat is nou niet heel denderend. Sterker nog: één op de drie Canarische huishoudens leeft op de grens van armoede en moet rond zien te komen met een jaarinkomen van minder dan 8209 euro, meldt de Canarische site Gran Canaria Actueel. Hoewel dat nieuws natuurlijk om te janken is, valt het in praktijk gelukkig allemaal best mee. Volgens een ander artikel van Gran Canaria Actueel ligt het gemiddelde salaris in Gran Canaria op 1402 euro. Valt reuze mee, toch?

2. Werken in Gran Canaria: inkomen in de praktijk

Zoals ik al eerder schreef, is Gran Canaria in veel opzichten anders dan bv. Nederland. Zo is salaris een heel variabel begrip en tevens sterk afhankelijk van je persoonlijke prestaties. Zo kun je als medewerker bar/bediening of promotiemedewerker een heel laag uurloon hebben, maar dit 150% compenseren met fooi. Heb je gelijk een verklaring voor al die ‘proppers’  die jou (en je familie) hun restaurant binnen proberen te trekken 😉 In de afgelopen 3 jaar dat ik in Gran Canaria heb gewoond, kreeg ik regelmatig de vraag slash opmerking: “hier hebben jullie zeker ook wel last van de crisis, hè”? Ik kan wederom alleen uit eigen ervaring spreken, maar crisis in Gran Canaria? Daar heb ik m.b.t. werkgelegenheid en inkomen vrijwel niets van gemerkt of gezien. Zowel bij mijzelf, collega’s en vrienden niet. Het punt is, dat je in Gran Canaria op een heel andere manier aan een baan kunt komen. Veelal gaat dit via via, ofwel door ‘netwerken’.

3. Loondienst vs. zelfstandige (autonomo)

Arbeidsovereenkomsten, ofwel contracten zijn een schaars begrip in Gran Canaria. En de laatste jaren zijn bedrijven er steeds slimmer in geworden om werknemers in dienst te nemen op basis van autonomo. Maar wat houdt dit alles in? Als je heel veel geluk hebt kun je een werkgever vinden die je een contrato de trabajo temporal (tijdelijke arbeidsovereenkomst) aanbiedt of zelfs een contrato de trabajo indefinido (arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd). Ondanks dat deze zelden gegeven worden, zal ik je van beide toch een beeld schetsen.

In allebei de gevallen praten we hier over een arbeidsovereenkomst waarin werkgever, werkzaamheden, aantal werkuren, duur van de overeenkomst en verzekering wordt opgenomen. In Gran Canaria is het namelijk zo dat je via je werkgever verzekerd kunt worden tegen ziekte (lees: zorgverzekering). Niet zo heel bijzonder dus. Dan hebben we nog het begrip ‘autonomo’. Dit betekent eigenlijk niets meer of minder dan het zijn van een zelfstandig ondernemer. Simpel, toch? Nou, niet helemaal. Een van de randvoorwaarden hiervan is dat je zelf een verplichte zorgverzekering af dient te sluiten middels (monopolist!) Seguridad Social. De exacte bijdrage van deze verzekering is variabel en met name leeftijdsgeboden. Daarnaast draag je ieder kwartaal je IGIC (lees: BTW) af en betaal je je reguliere inkomsten belasting (die overigens fors lager is dan in Nederland). Maar, ook hierover zal ik je later meer vertellen…

4. Werken op Gran Canaria: taalkennis

Aangenomen dat je geen vloeiend Spaans spreekt, zal het aanbod van banen een stuk minder zijn. Heb je het geluk meerdere talen te spreken (Engels, Duits, Frans, Italiaans, of zelfs Zweeds, Noors of Fins), dan gaat er een wereld voor je open. Ik zou zeggen dat het merendeel van de Nederlandstalige emigranten terecht komt in de volgende branches: horeca, toerisme/animatie, promotiewerk of timeshare. Nog een leuk feitje: in Gran Canaria doen leeftijd en opleiding er totaal niet toe. Geen ingewikkelde sollicitatieprocedures, CV’s, enz. Nee, het gaat erom wie jíj bent. Nu maar hopen dus dat je een leuke persoonlijkheid hebt 😉

5. Werktijden en balans

Goed, nu ik je kennis heb laten maken met de basis rest nu alleen nog de vraag: hoe zit het met werktijden en de werk-privé balans? Ik kan je eerlijk bekennen dat er een wereld voor mij open ging. De relaxte mentaliteit is heerlijk, in vergelijking met een hectisch, gestrest leven wat veel mensen in Nederland hebben. Over het algemeen kun je zeggen dat iedereen zo tussen een uur of 9 á 10 start en rond een uur of 16 klaar is. En vooral in de hete zomermaanden is het tempo een stuk langzamer… Al met al heb je dus veel meer tijd voor leuke dingen en om te relaxen. Ik had daarbij ook nog het geluk niet in de weekenden te hoeven werken, maar dat geldt helaas niet voor iedereen. O, en als je in de horeca of animatie werkt, zijn je werktijden natuurlijk heel anders ingedeeld. Maar al met al is het lekker ontspannen!

Ook interessant:
alles over levensonderhoud op Gran Canaria
alles over huren op Gran Canaria
alles over wonen op Gran Canaria

3 reacties op “Alles over werken in Gran Canaria

 1. Avatar
  Nick Hendriks zegt:

  Hoi ik zoek voor de periode februari of maart 2018 (plus/minus 4 weken) een tijdelijk baantje in gran canaria. Heeft u voor mij wat tips of weet u eventueel waar ik terecht zou kunnen? Het liefst in de bediening/beveiliging.

 2. Melissa
  Melissa zegt:

  Hi Nick,

  Superleuk dat je even een berichtje achterlaat! Voor zo’n korte periode zou ik je adviseren ter plaatse te informeren bij diverse horeca gelegenheden. Over het algemeen kunnen ze altijd wel iemand gebruiken in de bediening of promotie. Als je nog meer vragen hebt mag je me ook altijd een mailtje sturen via: info@emigrerengrancanaria.nl

  Groetjes Melissa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.