Werken op commissiebasis op Gran Canaria

Werken op commissiebasis op Gran Canaria

Enige tijd geleden ontving ik een bericht van een lezer met vragen over werken op commissiebasis op Gran Canaria. Niet heel gek, gezien slechts een klein percentage van de banen op Gran Canaria een vast inkomen biedt. Maar wat wel gek is, is dat dat de meeste mensen heel angstig zijn voor het begrip commissiebasis. En daarom neem ik jullie vandaag mee in de voor- en nadelen van werken op commissiebasis op Gran Canaria!

Werken op commissiebasis op Gran Canaria

Toen ik in 2013 op vakantie was en via een bekende hoorde dat hij in dienst was bij een bedrijf waar je geen vast salaris had, viel m’n bek open. Ik kon me in de verste verte niet voorstellen dat iemand alles in Nederland zou achterlaten én zijn goedbetaalde baan zou opgeven voor zo’n onzeker bestaan in Gran Canaria. 100% verantwoordelijk voor je eigen inkomen? No way, jose! Maar goed, ik wist toen ook niet beter. Een jaar later deed ik namelijk precies hetzelfde.

Werken op commissiebasis, iets voor jou?

Kijk, ik ben een raséchte salestijger, het zit in mijn bloed. Als ik een nieuwe klant binnenhaal of order scoor, dan gaat mijn hart sneller kloppen en giert de adrenaline door mijn lijf. De mensen die in sales werken – of gewerkt hebben – die kennen dat gevoel. En wat is er nou mooier voor een sales persoon dan om beloond te worden in geld? Het is geen hogere wiskunde, het is gewoon een kwestie van presteren. Als jij scoort, krijg je betaald. Klinkt dit je als muziek in de oren? Mooi, dan is werken op commissiebasis zéker wat voor jou! Word je nu al akelig als je eraan denkt? Dan betwijfel ik of je door deze post en mijn verhaal ooit van gedachten zal veranderen…

Banen en inkomsten

Gezien de economie in Gran Canaria hoofdzakelijk draait op toerisme, is het logisch dat de meeste banen hieraan gerelateerd zijn. Banen als promoter, propper en excursieverkoper zijn dus allemaal op basis van commissie. Maar ook hierin kun je weer een mooi onderscheid maken. De ene baan levert nu meer op, dan de andere. 

Zo kende ik een Nederlandse jongen die excursies verkocht. Hij had een leuke stand aan de boulevard in Playa del Inglés en sprak zo’n beetje alles en iedereen aan. Hij verdiende best leuk ook. Tuurlijk, hij had ook dagen van 20 euro, maar in de wintermaanden haalde hij makkelijk 150 á 200 euro per dag. Waarschijnlijk had hij zelfs nog meer kunnen verdienen ook, ware het niet dat hij vaak eerder naar huis ging.

Mijn ervaring met werken op commissiebasis

En nu denk jij natuurlijk: ja dat is leuk, maar dat is slechts 1 voorbeeld. Klopt helemaal! Want hoe zat het met mij dan? Ik werkte gedurende 3 jaar als autonomo (zelfstandige) op commissiebasis. Mijn baan bestond uit het aanspreken van willekeurige mensen (op straat) van allerlei nationaliteiten met als doel hen uit te nodigen voor een rondleiding in het allermooiste resort van Gran Canaria! Als zij besloten te gaan – en akkoord gingen met de minimale duur van de rondleiding – kreeg ik daarvoor betaald (ongeacht of ze daar ooit op vakantie zouden gaan).

Natuurlijk waren er ook dagen dat ik geen reet had verdiend, maar dat had ik dan vooral aan mezelf te wijten en het gebrek aan motivatie. Zoals mijn baas altijd zei: it’s just a numbers game baby 😉 Over het algemeen kon ik er prima van rondkomen en verdiende ik zo’n 1000 tot 1500 euro per maand. En het mooiste van deze baan? De hele dag buiten in de zon met mensen kletsen én koffiedrinken met de allérleukste collega’s!

Nadelen

Alright, wil je de nadelen weten? Bovengenoemde inkomsten zijn natuurlijk bruto bedragen. Want ook in Gran Canaria moet je gewoon belasting betalen. Nu had ik het geluk dat ik slechts 15% inkomstenbelasting betaalde, want hoe meer je verdient, hoe hoger de belasting. Daarnaast moet je ook rekening houden met het betalen van de BTW ofwel IGIC. Makkelijk gezegd: jouw opdrachtgever keert jouw inkomsten uit + 7% IGIC.

Dit bedrag moet je vervolgens apart zetten en iedere 3 maanden doorstorten aan de belastingdienst. Leuk voordeel is dan wel dat je je verschuldigde IGIC mag verrekenen met de noodzakelijke kosten om jouw werk uit te voeren. Denk aan: etentjes, laptop, kleding, benzine en zélfs behandelingen bij de schoonheidsspecialiste 😉 Echter praten we binnen deze verrekening wel over de IGIC óp de door jou gedane uitgaven en niet het volle bedrag. En dan is er nog je zorgverzekering – of wel Seguridad Social – waarvoor je maandelijks een premie hoort af te dragen, wat kan oplopen tot een forse 295 euro.

Conclusie

Als je het mij vraagt zijn er meer voordelen, dan nadelen aan werken op commissiebasis op Gran Canaria. Ergens geeft het een onwijs bevredigend gevoel om geld te verdienen puur en alleen op basis van je eigen prestaties. Je kan zóveel en weinig verdienen als je zelf wilt. Maar, het is ook niet voor iedereen weggelegd. Ik kan je in ieder geval adviseren om het op z’n minst te proberen.

Meer weten over wonen en werken op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
♥ alles over wonen op Gran Canaria
alles over werken op Gran Canaria
emigreren naar Gran Canaria in 4 stappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.