Wonen in Gran Canaria 5 tips

Alles over wonen in Gran Canaria

Overweeg jij om naar Gran Canaria te emigreren? En vraag je je af hoe het zoal zit met de mogelijkheden qua wonen in Gran Canaria? In dit artikel vertel ik je alles over wonen op Gran Canaria: van woonlocaties tot huizenprijzen en huurvoorwaarden!

Alles over wonen in Gran Canaria

Appartementen op de heuvel boven het witte Amadores strand op Gran Canaria

1. Woonlocatie

Appartementen bij het Amadores strand in Gran Canaria

Wonen in Gran Canaria biedt in veel opzichten tal van mogelijkheden qua locatie. Even kort gezegd kun je een onderscheid maken tussen het toeristische Zuiden, Het Noorden met de bruisende (hoofd)stad Las Palmas en het ongerepte binnenland van Gran Canaria. Iedere regio heeft zo z’n eigen charme, maar ook voor- en nadelen. Zo is het in het Noorden van Gran Canaria vaak wat kouder dan in het Zuiden en Westen van het eiland. In de winter kan de temperatuur zelfs wel 5 graden schelen! Dat is dan ook direct een van de grootste redenen dat emigranten kiezen voor het zonnige Zuiden van Gran Canaria. Dit terwijl het ook heerlijk kan zijn om juist een afwisseling te hebben van seizoenen en temperatuur.

Vecindario op Gran Canaria uitzicht op huizen en snelweg omgeving Vecindario

Zeker tijdens de warme zomers op Gran Canaria, waarbij de temperatuur rustig op kan lopen tot een 35 graden, is het soms heerlijk om een afwisseling in temperatuur te ervaren. Desalniettemin zullen veel mensen toch het Zuiden boven het Noorden verkiezen. Want zeg nou zelf: wat heeft wonen in Gran Canaria voor zin als je niet vaak kan genieten van zon, zee en strand?

Uitzicht op de baai en het strand van La Lajilla in Arguineguin Gran Canaria

Wonen in een toeristische zone kent overigens ook een aantal nadelen. Want hoewel het in het Zuiden absoluut heerlijk is, zijn er ook een paar dingen om rekening mee te houden. Zo liggen de huurprijzen aanzienlijk hoger, zijn de boodschappen een stuk duurder en leef je dag en nacht tussen het toerisme en de vakantiegangers. Uiteraard allemaal niet zó rampzalig, maar wel iets om in gedachten te houden! Zeker na een aantal jaar wonen in Gran Canaria kun je soms echt snakken naar een dagje weg van de toeristen 😉

2. Geschiedenis van de woningmarkt

Appartementen bij de haven van Puerto Rico in Gran Canaria

In Nederland en België zijn we eigenlijk best wel verwend wat betreft onze woningen. Zo hebben we een grote diversiteit aan prachtige huizen, veelal met (grote) tuin en met de meest uiteenlopende extra’s. Wonen op Gran Canaria is in dat opzicht nét een tikkeltje anders. Dit heeft onder andere te maken met bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening. Toen het toerisme op Gran Canaria in de jaren 60 begon toe nemen werd zo’n beetje iedere vierkante meter benut. Appartementen, villa’s en bungalow complexen schoten als paddestoelen uit de grond om maar aan de toenemende vraag van het toerisme te kunnen voldoen.

Hotel Marieta en Cafe Ola Blanca in Playa del Ingles op Gran Canaria

Niet heel gek, gezien het eiland het daarvoor moesten hebben van inkomsten uit de landbouw, zoals de export van tomaten, bananen etc. Kortom, opeens kreeg Gran Canaria de kans om de economie een enorme boost te geven door het toerisme. Echter, had die gretigheid ook een keerzijde. De vraag van toeristen naar luxe (all-in) resorts (á la Egypte en Turkije) zorgde ervoor dat grotere reisorganisaties steeds meer wegtrokken uit de verouderde accommodaties en vakantieparken. Appartementen, bungalows en vakantievilla’s die initieel gebouwd werden om aan de groeiende vraag van toerisme te kunnen voldoen stonden plots leeg.

Amadores strand op Gran Canaria en hotel Gloria Palace op de heuvel

De touroperators trokken naar nieuwe regio’s en luxere complexen. Bouwprojecten werden op hold gezet, met als gevolg: half-bebouwde heuvels die er tot op de dag van vandaag nog staan (zoals op de heuvels van Arguineguin). Dit alles leidde tot een buitenkansje voor tal van welgestelde Canarische families, welke maar wát graag een vakantiehuisje in het zonnige Zuiden wilden hebben. Dit alles zorgde uiteindelijk voor een kettingreactie met flink nadelige gevolgen voor de mensen die vandaag de dag een huis zoeken op Gran Canaria.

3. Tekort aan betaalbare huurwoningen

Appartementen Los Caideros in Arguineguin Gran Canaria

Nu vraag je je misschien af: wat heeft dit alles uiteindelijk te maken met wonen in Gran Canaria? Een nogal complex verhaal, maar ik zal proberen het zo simpel mogelijk te houden 😉 De problemen op de oververhitte woningmarkt hebben een behoorlijke impact gehad op het wonen op Gran Canaria. Op dit moment is er een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen, met name in het Zuiden en Zuid-Westen van Gran Canaria.

Appartementen in hartje Playa del Ingles op Gran Canaria

Een van de problemen is dat er niet zoiets bestaat als een woningstichting, zoals wij in Nederland kennen. De huurwoningen bevinden zich in de vrije sector en worden verhuurd door eerder genoemde Canarische families. Waar zij vroeger liever zelf gebruik maakten van een woning in het heerlijke Zuiden, kiezen zij er nu voor om hun woning (soms zelfs illegaal) te verhuren aan de hoogste bieder of vakantieganger. Een weekje vakantieverhuur levert nu eenmaal meer op dan een heel jaar verhuur.

Hierdoor is het voor veel mensen gewoon niet meer haalbaar om een woning te huren in het Zuiden van Gran Canaria. Vooral in Playa del Inglés, Maspalomas en tegenwoordig zélfs San Fernando is het haast onmogelijk om nog een betaalbare woning te vinden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de keuze qua type woning en locatie steeds beperkter wordt.

4. Huurprijzen- en voorwaarden

Appartementen bij winkelcentrum Las Arenas in Las Palmas Gran Canaria

Waar je voorheen voor een kleine 500 euro een prima 2-slaapkamer bungalow met tuin kon huren in het hart van Playa del Ingles, kom je nu met 850 euro net uit op een 1-slaapkamer appartement in de buitenwijk van San Fernando. Dit is belangrijke informatie, gezien de meeste mensen nog steeds in de veronderstelling zijn dat het wonen in Gran Canaria heel goedkoop is. Maar niets is minder waar…

Wonen in het binnenland van Gran Canaria in de natuur

Daarbij zit je als huurder nu niet meer in de (luxe) positie om allerlei eisen te gaan stellen aan de ideale woning. Plat gezegd mag je al heel blij zijn als je überhaupt een woning kunt vinden die een beetje fatsoenlijk is. De gemiddelde huiseigenaar op Gran Canaria is denkt: “voor jou tien anderen”. Lullig, dat zeker, maar het is helaas wel de realiteit. Wil jij woning X niet huren? Prima, dan zijn er genoeg anderen die wel willen.

5. Alternatieven

Huizen in een woonwijk van de vallei van Tauro Gran Canaria

Maar er is ook goed nieuws! Indien je niet de financiële middelen bezit, of simpelweg niet zoveel wil betalen voor een huurwoning, dan zijn er gelukkig nog een aantal alternatieven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iets verder van de toeristische zones te gaan wonen in Gran Canaria.

Wonen in het binnenland van Gran Canaria tussen de bergen en natuur

Gran Canaria is een klein eiland met relatief korte reisafstanden. Wil je toch graag in de buurt van het toerisme wonen? Op zo’n een paar km afstand van het toerisme zijn er meer dan genoeg kleine dorpjes waar je nog steeds heel betaalbaar kunt huren. Oriënteer je bijvoorbeeld op plekjes als Mogán (achter Puerto de Mogán), El Salobre (buitengebied achter El Tablero), Montaña la Data of Ayagaures (voorbij Aqualand).

Lees ook:
alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria
checklist huis huren op Gran Canaria
een overzicht van alle soorten woningen op Gran Canaria

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Soukaina
Gast
Soukaina

Ik zou graag zelf willen verhuizen naar gran canaria !

Linn
Gast
Linn

Ben op zoek naar een huurappartement voor de wintermaanden.
Het probleem is dat we (door een handicap) niet tegen bergen op kunnen klauteren en alles een beetje op loopafstand zoeken. Houden wel erg van een strandje / boulevard
Heb je nog suggesttie’s qua locatie?

Jore
Gast
Jore

Je hebt helemaal gelijk, de woningmarkt is helaas meer dan verzadigd. Ik woon in Mogán en het was verde van makkelijk om iets te vinden. Uit eindelijk iets gevonden maar stukken duurder dan verwacht. De prijzen hier voor boodschappen zijn helaas ook niet goedkoper dan in de grotere supermarkten.
Wat ik mensen aanraad is om hier eerst een keer op vakantie te gaan en dan te informeren naar mogelijkheden. Vaak zijn er plekken die je niet zo snel via Internet vindt.