Alles over wonen in Gran Canaria

Alles over wonen in Gran Canaria

Denk jij er al langer over na om Nederland achter je te laten en om naar Gran Canaria te emigreren? En vraag je je af hoe het zoal zit met de mogelijkheden qua wonen in Gran Canaria? In dit artikel vertel ik je alles over wonen op Gran Canaria: van woonlocaties tot huizenprijzen en huurvoorwaarden zodat jij precies weet waar je rekening mee moet houden als je zelf de stap gaat maken!

Alles over wonen in Gran Canaria

Appartementen op de heuvel boven het witte Amadores strand op Gran Canaria

Ben je op dit moment nog in een oriënterende fase? En wil je je meer verdiepen over emigreren naar Gran Canaria? Dan raad ik je aan om eerst dit artikel te lezen waarin ik alles uitleg over hoe je je het beste kunt voorbereiden op emigreren naar Gran Canaria!

1. Woonlocatie

Appartementen bij het Amadores strand in Gran Canaria

Wonen in Gran Canaria biedt in veel opzichten tal van mogelijkheden qua locatie. Even kort gezegd kun je een onderscheid maken tussen het toeristische Zuiden, het Noorden met de bruisende (hoofd)stad Las Palmas en het ongerepte binnenland van Gran Canaria. Iedere regio heeft natuurlijk zo z’n eigen charme, maar ook een aantal voor- en nadelen.

Één van de grootste nadelen van wonen in het Noorden is de temperatuur. In het Noorden van Gran Canaria is het vaak wat kouder dan in het Zuiden en Westen van het eiland. Dit merk je met name in de wintermaanden. Zo kan de temperatuur in de winter zelfs wel tot 5 graden schelen! Dat is dan ook direct één van de meest gehoorde redenen dat emigranten eerder voor het zonnige Zuiden van Gran Canaria kiezen. Dit terwijl het ook heerlijk kan zijn om juist een afwisseling te hebben van seizoenen en temperatuur.

Vecindario op Gran Canaria uitzicht op huizen en snelweg omgeving Vecindario

Zeker tijdens de warme zomers op Gran Canaria, waarbij de temperatuur rustig op kan lopen tot een 35 graden, is het soms heerlijk om een afwisseling in temperatuur te ervaren. Desalniettemin zullen veel mensen toch het Zuiden boven het Noorden verkiezen. Want zeg nou zelf: wat heeft wonen in Gran Canaria voor zin als je niet vaak kunt genieten van zon, zee en strand?

Uitzicht op de baai en het strand van La Lajilla in Arguineguin Gran Canaria

Wonen in een toeristische regio kent overigens ook een aantal nadelen. Want hoewel het in het Zuiden absoluut heerlijk vertoeven is, zijn er ook een paar dingen om rekening mee te houden. Zo liggen de huurprijzen aanzienlijk hoger dan in andere regio’s van Gran Canaria, zijn de boodschappen een stuk duurder en leef je dag en nacht tussen het toerisme en de vakantiegangers. Uiteraard allemaal niet zó rampzalig, maar wel iets om in gedachten te houden! Zeker na een paar jaar wonen in Gran Canaria kun je soms echt snakken naar een dagje weg al het toerisme

2. Woningmarkt

Appartementen bij de haven van Puerto Rico in Gran Canaria

In Nederland en België zijn we eigenlijk best wel verwend wat betreft onze woningen. Zo hebben we een grote diversiteit aan prachtige en goed geïsoleerde huizen, veelal met (grote) tuin en met de meest uiteenlopende extra’s. Wonen op Gran Canaria is in dat opzicht nét een tikkeltje anders. De huizen zijn veel minder luxe dan dat wij gewend zijn. Ook ligt de focus meer op het buitenleven. Wat betreft de woningmarkt op Gran Canaria bestaat het aanbod vooral uit woningen op voormalige vakantieparken. In sommige gevallen tref je huizen op parken die nog steeds gedeeltelijk gebruikt worden voor toeristen.

Dit heeft onder andere te maken met bestemmingsplannen en ruimtelijke ordening. Toen het toerisme op Gran Canaria in de jaren 60 begon toe nemen werd zo’n beetje iedere vierkante meter aan de Zuidkust volgebouwd. Appartementen, villa’s en bungalow complexen schoten als paddestoelen uit de grond om maar aan de toenemende vraag van het toerisme te kunnen voldoen.

Hotel Marieta en Cafe Ola Blanca in Playa del Ingles op Gran Canaria

Niet heel gek, gezien het eiland het daarvoor vooral moest hebben van inkomsten uit de landbouw, zoals de export van tomaten, bananen etc. Kortom, opeens kreeg Gran Canaria de kans om de economie een enorme boost te geven door het toerisme. Een prachtige vooruitgang voor de ontwikkeling van Gran Canaria en een mooie kans voor de werkgelegenheid. Echter had die gretigheid ook een keerzijde. De vraag van toeristen naar luxe (all-in) resorts (á la Egypte en Turkije) zorgde er al snel voor dat grotere reisorganisaties steeds meer wegtrokken uit de verouderde accommodaties en vakantieparken. Met name de appartementen, bungalows en vakantievilla’s die in de jaren ’60 en ’70 initieel gebouwd werden om aan de groeiende vraag van het toerisme te kunnen voldoen stonden plots leeg.

Amadores strand op Gran Canaria en hotel Gloria Palace op de heuvel

De touroperators trokken naar nieuwe regio’s en luxe complexen. Bouwprojecten werden op hold gezet, met als gevolg: half-bebouwde heuvels die er tot op de dag van vandaag nog bij staan, zoals op de heuvels van Arguineguin. Dit alles leidde tot een buitenkansje voor tal van welgestelde emigranten en Canarische families, die maar wát graag een vakantiehuisje in het zonnige Zuiden wilden hebben. Het massale opkopen van voormalige vakantiewoningen zorgde uiteindelijk voor een kettingreactie met flink nadelige gevolgen voor de mensen die vandaag de dag een huis proberen te zoeken op Gran Canaria.

3. Tekort aan betaalbare huurwoningen

Appartementen Los Caideros in Arguineguin Gran Canaria

Nu vraag je je misschien af wat dit alles uiteindelijk te maken heeft met wonen in Gran Canaria. Een nogal complex verhaal, maar ik zal proberen het zo simpel mogelijk te houden 😉 De problemen op de oververhitte woningmarkt hebben een behoorlijke impact gehad op het wonen op Gran Canaria. Op dit moment is er een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Met name in het Zuiden en Zuid-Westen van Gran Canaria rijzen de prijzen de pan uit en wordt het praktisch onmogelijk om een betaalbare huurwoning te vinden. Mensen met eigen geld hebben in dat opzicht geluk. Aan koopwoningen is er geen tekort op Gran Canaria.

Appartementen in hartje Playa del Ingles op Gran Canaria

Één van de andere problemen op de woningmarkt is dat er niet zoiets bestaat als een woningstichting zoals wij in Nederland kennen. De huurwoningen op Gran Canaria bevinden zich in de vrije sector en worden verhuurd door eerder genoemde Canarische families. Waar zij vroeger liever zelf gebruik maakten van een woning in het heerlijke Zuiden, kiezen zij er nu voor om hun woning (soms zelfs illegaal) te aan te bieden als vakantiewoning. Tegenwoordig vang je voor een weekje vakantieverhuur namelijk veel meer dan een huurcontract voor 12 maanden.

Alles samenvattend is het hierdoor is het voor veel mensen gewoon niet meer haalbaar om een woning te huren in het Zuiden van Gran Canaria. Vooral in Playa del Inglés, Maspalomas en tegenwoordig zélfs San Fernando is het haast onmogelijk om nog een betaalbare woning te vinden. De gemiddelde prijs voor een simpele 2 slaapkamer bungalow ligt nu al rond de 850 tot 1100 euro excl. servicekosten. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de keuze qua type woning en woonlocatie steeds beperkter wordt.

Kijk voor het actuele aanbod van huurwoningen in mijn Facebook groep: Gran Canaria Rentals. Hier kunnen zowel woningzoekers als makelaars en vastgoed eigenaren een oproepje plaatsen (let op: Engelstalig!).

4. Huurprijzen- en voorwaarden

Appartementen bij winkelcentrum Las Arenas in Las Palmas Gran Canaria

Waar je in 2014 voor een kleine 500 euro nog een prima 2-slaapkamer bungalow met tuin kon huren in het hart van Playa del Ingles, kom je nu met 850 euro net uit op een 1-slaapkamer appartement in de buitenwijk van San Fernando. Dit is belangrijke informatie, gezien de meeste mensen nog steeds in de veronderstelling zijn dat het wonen in Gran Canaria heel goedkoop is.

Wonen in het binnenland van Gran Canaria in de natuur

Daarbij zit je als huurder in een lastig parket en niet langer in een luxe positie om allerlei eisen te gaan stellen aan de ideale woning. Plat gezegd mag je al heel blij zijn als je überhaupt een woning kunt vinden die een beetje fatsoenlijk is. De instelling van de gemiddelde huiseigenaar op Gran Canaria is: “voor jou tien anderen”. Lullig, dat zeker, maar het is helaas wel de realiteit. Wil jij woning X niet huren? Prima, dan zijn er genoeg anderen die dat wel willen.

5. Alternatieven

Huizen in een woonwijk van de vallei van Tauro Gran Canaria

Maar gelukkig is er ook goed nieuws! Indien je niet de financiële middelen bezit, of simpelweg niet zoveel wil betalen voor een huurwoning, dan zijn er nog een aantal alternatieven. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iets verder van de toeristische zones te gaan wonen in Gran Canaria. Dit soort regio’s zijn een stuk minder populair en daarom vele malen goedkoper dan de kustplaatsen.

Wonen in het binnenland van Gran Canaria tussen de bergen en natuur

Bovendien is Gran Canaria een klein eiland met relatief korte reisafstanden waardoor je nooit meer dan een halfuur moet rijden om op plaats van bestemming te komen. Wil je toch graag in de buurt van het toerisme wonen? Op zo’n een paar km afstand van het toerisme zijn er meer dan genoeg kleine dorpjes waar je nog steeds heel betaalbaar kunt huren.

Oriënteer je bijvoorbeeld op plekjes als Mogán (achter Puerto de Mogán), El Salobre (buitengebied achter El Tablero), Montaña la Data, Ayagaures (voorbij Aqualand) of Vecindario. In deze plaatsen vind je de meest rustieke huisjes met tuinen vol fruitbomen en prachtig uitzicht op de bergen. Een ander bijkomstig voordeel is dat er in de buitengebieden vaak niet zo moeilijk gedaan wordt over huisdieren. Tot slot wonen daar genoeg mensen met honden, geiten, kippen en paarden!

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
alles over tijdelijk wonen op Gran Canaria
checklist huis huren op Gran Canaria
een overzicht van alle soorten woningen op Gran Canaria

12 reacties op “Alles over wonen in Gran Canaria

 1. Melissa zegt:

  Hi Soukaina,

  Bedankt voor je reactie en leuk dat je zo enthousiast bent over Gran Canaria!

  Groetjes Melissa

 2. Linn zegt:

  Ben op zoek naar een huurappartement voor de wintermaanden.
  Het probleem is dat we (door een handicap) niet tegen bergen op kunnen klauteren en alles een beetje op loopafstand zoeken. Houden wel erg van een strandje / boulevard
  Heb je nog suggesttie’s qua locatie?

 3. Melissa zegt:

  Hi Linn,

  Bedankt voor je berichtje! Ik kan me voorstellen dat het lastig is een locatie te vinden die een beetje ‘begaanbaar’ is. Tijdens mijn werk in het toerisme op Gran Canaria, heb ik vaak met mensen gesproken die tegen hetzelfde probleem aanliepen. Plaatsen als Playa del Inglés en Puerto Rico zou ik – vanwege de vele heuvels – dus niet aanraden. Wellicht is Maspalomas (Campo Internacional) een optie? Maspalomas ligt lager en is dus een stuk vlakker. Als je bijvoorbeeld kijkt in de omgeving van Dunas Maspalomas heb je veel kleinschalige bungalowparkjes. Vanaf loop je weliswaar in ca. 30 minuten naar de vuurtoren (Meloners) en het strand van Maspalomas, maar eventueel kun je ook gebruik maken van de busverbinding of taxi. Je betaalt dan een paar euro richting het strand van Maspalomas / Boulevard Meloneras en Playa del Inglés.

  Mocht je nog vragen hebben, laat het me gerust weten!

  Groetjes Melissa.

 4. Jore zegt:

  Je hebt helemaal gelijk, de woningmarkt is helaas meer dan verzadigd. Ik woon in Mogán en het was verde van makkelijk om iets te vinden. Uit eindelijk iets gevonden maar stukken duurder dan verwacht. De prijzen hier voor boodschappen zijn helaas ook niet goedkoper dan in de grotere supermarkten.
  Wat ik mensen aanraad is om hier eerst een keer op vakantie te gaan en dan te informeren naar mogelijkheden. Vaak zijn er plekken die je niet zo snel via Internet vindt.

 5. Melissa zegt:

  Hi Sonja,

  Leuk dat je even reageert. Jazeker kan dat! Dat werkt net als een gewone vakantie, maar dan wat langer. Als je direct bij een hotel boekt betaal je over het algemeen minder dan via een tussenpersoon zoals een reisorganisatie. Ik vermoed dus dat je op die manier ook een betere prijs kunt onderhandelen. Zo zijn er behoorlijk wat Nederlanders die voor een langere tijd op Parque Bali in Maspalomas of Los Arcos in Playa del Inglés verblijven.

  Groetjes Melissa

 6. Rene en David zegt:

  Hoi Melissa,

  wij zitten te denken om voor een paar maanden (3 of 4) wat te huren in Gran Canaria, terwijl we dan ons appartement aan de grachten in Amsterdam verhuren aan een expat. Op die manier zouden we wel een redelijk budget hebben, maar ik vroeg me af of het betaalbaar is om bijvoorbeeld in een van de dorpjes zoals Firgas of Moya iets te huren en dan een auto te huren voor die 3 maanden. Weet jij of er in die plaatsjes betaalbare woningen te huur zijn?

  Groet

 7. Melissa zegt:

  Hi Rene en David,

  Leuk dat jullie even een reactie achterlaten en erover nadenken om een tijdje deze kant op te komen! De dorpjes die jij noemt zijn zeker betaalbaar. Een stuk voordeliger zelfs, dan de toeristische zones in het Zuiden van Gran Canaria. In de bergen en het binnenland van Gran Canaria kun je voor een paar honderd euro een ruim appartement of een prachtige finca huren.

  Voor meer vragen mag je me altijd even mailen op info@emigrerengrancanaria.nl

  Ik kan je allicht wat onafhankelijke huizensites (vergelijkbaar met onze Funda) doorsturen.

  Groetjes Melissa

 8. Thijs zegt:

  Hoi Melissa,
  Een vriend van mij en ik zouden een jaartje op de Canarische eilanden willen wonen en werken (vooral in barrentjes of restaurants). We zijn allebei studenten en hebben niet al te veel geld, heb je misschien wat tips waar we wat aan hebben qua woning en werk?

  Groeten, Thijs.

 9. Mark zegt:

  Mevrouw Melissa, volgend jaar in Mei 2021 gaat als 62 jarige het pensioen in te België. Financieel word dit ongeveer 1380 euro. Een 50.000 (niet veel) staat op spaarrekening. Om niet herkend te worden geef ik wel een juiste e-mail adres doch fictieve naam. Dat ik u de bovenvermelde gegevens hier op dit forum opgeef is omdat dit internet is en u anderzijds los van dit forum normaal niet te bereiken bent. Graag wil ik wat info naar de toekomst toe in verband met een vaste verblijfplaats waar kan uitgebold tot de natuur heeft beslist. Ik kan nu al duiden dat luxe niet belangrijk dan wel het simpele levensvreugde dat inhoud de minimale levensvoorzieningen. Dat houd in niet te willen vertoeven in drukke omgevingen en blij zou zijn met een bijna net niet vervallen doch leefbare woning met wat tuin eromheen en waar de leefruimte de zon verwelkomt vanuit het zuid/-westen wat inhoud zo’n van middags tot zonsondergang toe. De communicatie met u kan in stappen verlopen gezien het niet nu maar gepland kan na 1/5/21.
  Het is wat tasten en ja, ik begrijp na dit internet verslag gelezen dat het Noorden in opzicht het inkomen het de place to be zal zijn. Meer uitleg verschaf ik u voor zover mogelijk in de eventueel volgende contacten. Het e-mail adres dat ik opgeef word weinig gebruikt en past dus in het mom van internet veiligheid. Met internet weet u nooit hè, Melissa, hoe aantrekkelijk ook is misschien fictief en een middel naar wat we kennen om over de streep te gaan. Bedankt voor het doornemen dit verhaal en ik kijk voorwaarts met de hope hierop een antwoord te ontvangen. Marc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.