Alles over een huis kopen op Gran Canaria

Alles over een huis kopen op Gran Canaria

Wil je een (tweede) huis kopen op Gran Canaria en ben je op zoek naar informatie over dit onderwerp? In dit artikel help ik je graag op weg met een aantal handige tips die je kunnen helpen bij zowel de voorbereiding zoals het vinden van een woning als het aankoopproces op Gran Canaria.

Huis kopen op Gran Canaria

In de jaren dat ik op Gran Canaria woonde heb ik zelf een tijdje voor een makelaar gewerkt en kreeg ik de kans om kennis te maken met de vastgoedsector op Gran Canaria. Hierdoor leerde ik o.a. over het aankoopproces en waar men zoal aan moet denken bij een huis kopen op Gran Canaria. Hoewel ik geprobeerd heb om een volledig beeld te geven, wil ik je ten zeerste adviseren om je goed te laten informeren door een professional. Gran Canaria is weliswaar onderdeel van Spanje, maar heeft haar eigen regering, wetten en regels, die nogal eens willen veranderen.

Een koopwoning vinden

Op Gran Canaria zijn er verschillende makelaars die hun huizen via internet adverteren. Zo heb je een aantal Facebook groepen waar je een verzameling aan koophuizen op Gran Canaria vind, maar ook rechtstreeks op de site van de makelaar.

Hoewel er veel goede makelaars zijn die je kunnen helpen bij een huis kopen op Gran Canaria, kan ik je helaas geen aanbevelingen geven. De enige tip die ik je hierin kan geven is om met verschillende makelaars om tafel te gaan en de referenties van de betreffende makelaars te checken. Uiteraard kun je ook een kijkje nemen op huizensites zoals Idealista, Fotocasa en Vibbo, maar let wel dat deze sites in het Spaans zijn.

Wie op zoek is naar een mooie investering doet er goed aan na te denken over de toekomst. Pak nu de regio Tauro als voorbeeld. Waar dit vroeger min of meer een dode vallei was, is dit de laatste jaren uitgegroeid tot een toplocatie. En met renovatie van het Tauro strand zal het niet lang duren voordat de huizenprijzen ook daar de pan uit gaan rijzen.

Sommige mensen moeten er natuurlijk niet aan denken om een bouwval te kopen, maar wie een béétje creatief en handig is, kan een aardig slaatje slaan. Vooral in de bergen en in het binnenland van Gran Canaria vind je veel ‘bouwvallen’ voor 50.000 euro tot 100.000 euro, welke je zo om kunt toveren tot je eigen paleis. Zorg wel dat je gedegen onderzoek doet. Niet alle huizen beschikken over de juiste vergunningen, dus hulp van een makelaar is aan te raden!

Pas ook op met woningen in toeristische zones, zoals in het Zuiden van Gran Canaria. Een huis kopen in de toeristische zones om hier vervolgens zelf fulltime te gaan wonen gaat niet meer zo gemakkelijk. De Canarische regering probeert dit namelijk al een aantal jaar aan banden te leggen en dit soort woningen hun originele, toeristische bestemming terug te geven.

Schakel hulp in

De allerbelangrijkste tip die ik je kan meegeven bij het kopen van een huis op Gran Canaria is om hulp in te schakelen van een makelaar en advocaat of gestor. Ze spreken de taal, hebben de juiste connecties én zijn helemaal up-to-date betreft de lokale wetten en regelgeving, die soms erg verwarrend kunnen zijn. Een ander voordeel is dat je altijd een partij hebt die jou kan helpen bij de begeleiding van het gehele aankoopproces. Eventueel kun je er zelfs nog voor kiezen om een advocaat met volmacht in te schakelen. Zo hoef je niet op eigen houtje aan de slag te gaan.

Het aankoopproces

De vastgoedmarkt is booming en een huis kopen op Gran Canaria is nog nooit zo populair geweest! En dat weten de Canarische huiseigenaren natuurlijk ook. Op het moment dat je een geschikte woning gevonden hebt, zijn er een aantal vervolgstappen, zoals het onderhandelen over de vraagprijs. Dat de huizenmarkt booming is, wil namelijk nog niet zeggen dat je direct akkoord hoeft te gaan met de vraagprijs. Wie slim is gaat daarom in onderhandeling.

Zodra je een akkoord bereikt hebt over de prijs, zal er een reservering (aanbetaling) gedaan moeten worden zodat de woning van de markt gehaald kan worden. Vervolgens moeten alle documenten gecontroleerd worden zoals of alle vergunningen wel kloppen. Indien op dat moment blijkt dat er iets niet in orde is kun je nog van de koop afzien. Het is daarom aan te raden om de reservering nooit over te maken aan de verkoper, maar op naar een aparte rekening (zoals een derdenrekening van de advocaat).

Als alles in orde is wordt er een koopovereenkomst opgemaakt, gecontroleerd en getekend. Daarna zullen er nog een aantal aanvullende documenten opgevraagd worden, zoals de nota simple, waarmee je kunt checken of er nog openstaande schulden zijn. Indien je een huis koopt dat onderdeel is van een comunidad (zoals een bungalowpark) kan het zijn dat ook hier nog e.a. opgevraagd dient te worden om na te gaan of de eigenaar ook daar aan al zijn betaalverplichtingen heeft voldaan. Vervolgens zal de notariële overdracht plaatsvinden, waarbij ook alle kosten voldaan dienen te worden.

Voor meer informatie over dit onderwerp verwijs ik je ook graag door naar deze video van NICLA TV, waarin dieper ingegaan wordt op het aankoopproces in Spanje. Let wel dat niet alle informatie van toepassing is voor het aankoopproces op Gran Canaria!

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
alles over wonen op Gran Canaria
woningtypen op Gran Canaria
alles over een huis huren op Gran Canaria

4 reacties op “Alles over een huis kopen op Gran Canaria

 1. Sofia zegt:

  Hola. 25/1 kom ik naar Gr. Can. voor 3 wk. Op huizenjacht.
  Kun je mij hierbij helpen ?
  Vr dank. Grtjes. Sofia

 2. Melissa zegt:

  Hi Sofia,

  Wat leuk dat je deze kant op komt en op huizenjacht gaat. Hoewel ik je heel graag zou willen helpen bij het vinden van jouw droomwoning, is dit helaas niet mijn expertise. Mocht je vragen hebben dan kan ik deze misschien wel voor je beantwoorden. In dat geval mag je me altijd even mailen op info@emigrerengrancanaria.nl

  Groetjes Melissa!

 3. Irma Bottenheft zegt:

  Waar moet ik beginnen? Wij komen al 25 jaar op GC en hebben in NL een koopwoning. We zijn allebei de 50 gepasseerd. Ik heb een goede baan en mijn partner heeft ook inkomsten. W zouden graag een plek hebben waar we zelf een bungalow op playa del ingles hebben die we kunnen verhuren aan bekende familie en vrienden waar beginnen we. Als we vervroegd stoppen met werken willen we er gaan wonen.We hebben wel vrienden op het eiland, maar die hebben hier geen verstand van.

 4. Margriet Walinga zegt:

  hallo melissa,ik heb zojuist jou video bekeken.zeer duidelijk en interessant.ik denk er over na,om een appartement of bungalow te kopen.ik verdiep mij in alle dingen die ik moet weten,alvorens te handelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.