Alles over huren in Gran Canaria

Bungalows op Gran Canaria

Vertrek je binnenkort voorgoed naar Gran Canaria? En wil je meer weten over woning huren in Gran Canaria? Zoals het verschil tussen korte tijd, lange tijd en vakantieverhuur. Of het verschil tussen met huren in Nederland en België? In dit artikel vertel ik je alles over huren op Gran Canaria! Zoals waar je op moet letten en rekening mee moet houden!

Tips huren op Gran Canaria

In de jaren dat ik op Gran Canaria woonde werkte ik een tijdje bij een verhuurmakelaar. En hoewel ik me vooral bezig hield met het schrijven van teksten voor de website, hielp ik ook vaak mee met andere zaken, zoals het inplannen van bezichtigingen en het controleren van contracten. Hieronder een uitgebreid overzicht van alle zaken die ik leerde over huren op Gran Canaria.

Korte en lange tijd huren in Gran Canaria

Laten we beginnen bij het begin. Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen korte en lange tijd huren op Gran Canaria. We praten over lange tijd huren (larga temporada) indien er een huurovereenkomst wordt afgesloten voor minimaal 12 maanden. En alles daarvoor (<12 maanden) is dus automatisch korte tijd. Binnen die laatste categorie kunnen we ook nog een onderscheid maken tussen korte tijd huur en vakantie. We praten over vakantie indien een woning tot maximaal 3 maanden wordt verhuurd.

 • vakantie: t/m 3 maanden
 • korte tijd: 3 t/m 12 maanden
 • lange tijd: > 12 maanden

Huurvoorwaarden

Nu je bekend bent met de betekenis van korte en lange tijd huren in Gran Canaria, gaan we dieper inzoomen op de huurvoorwaarden. Bij deze wil ik je dan ook meegeven dat, ongeacht of je via een makelaar of direct bij de eigenaar huurt, de huurvoorwaarden (incl. de huurprijs) ALTIJD door de eigenaar bepaald worden.

Waarom vertel ik je dit? Nou, omdat 90% van de woningzoekenden op Gran Canaria constant klagen over de belachelijke huurprijzen. Mensen, ik snap het echt wel, maar het is niet de makelaar die de huurvoorwaarden- en prijzen bepaalt. Dat doet de eigenaar namelijk zelf. Sterker nog, de makelaar handelt in opdracht van de huurder en behartigt dus joúw belangen!

Maar wat wordt er gevraagd en/of zijn de voorwaarden om te huren in Gran Canaria?

 • NIE nummer
 • een bewijs van inkomen uit loon of eigen onderneming, pensioen, uitkering of eigen vermogen (er is dus geen minimale inkomenseis zoals in Nederland)
 • een kopie van je arbeidsovereenkomst of inschrijving als autonomo
 • aanvullend eventueel bankafschriften van 3 tot 6 maanden terug (dit wordt met name gevraagd indien je geen structurele inkomsten hebt, maar bv. over genoeg eigen vermogen beschikt of als autonomo werkt)

Over het algemeen volstaan bovenstaande documenten. Uitzonderingen daargelaten bij zéér lastige huiseigenaren…

Huren met huisdieren

Huren met een hond of ander huisdier… Het verschilt echt per eigenaar of ze dit wel of niet goedkeuren. Normaliter wordt er in de advertentie al aangegeven of huisdieren (mascotas) toegestaan zijn. Soms is het zo dat (hoe oneerlijk!) kleinere honden en overige huisdieren wel worden toegelaten, maar grotere honden een probleem vormen.

TIP: check vooraf je huurovereenkomst op huisdieren. In veel contracten (vooral voor woningen op vakantiecomplexen) staat een clausule die het houden van dieren in de woning verbiedt. Onderhandel hierover en vraag ook zéker om schriftelijke toestemming van de eigenaar! In dit artikel vertel ik je meer over emigreren met je hond.

Beschikbaarheid van huurwoningen

Terugkomend op de korte en lange verhuur. Hoe is de verhouding in beschikbaarheid? We kunnen stellen dat er tegenwoordig meer huurwoningen op Gran Canaria beschikbaar zijn voor korte, dan voor lange tijd. Daar is ook een simpele verklaring voor: de verstandige huureigenaar kiest liever eieren voor z’n geld en gaat voor garantie van inkomsten. Toeristen betalen maar wat graag om een paar weekjes of maandjes op Gran Canaria te vertoeven. Dit merk je dan ook vooral in de wintermaanden, wanneer het aantal Scandinavische overwinteraars toeneemt.

Onderverhuur

Ben jij inmiddels al aan het rondneuzen? Pas dan goed op voor onderverhuur! Er zijn namelijk veel Facebook groepen waar woningen aangeboden worden door diverse particulieren (die zich al dan niet voordoen als makelaar). Vaak zijn deze woningen geen eigen bezit en worden ze gewoonweg illegaal (onder)verhuurd, ondanks dat dit door een clausule in de huurovereenkomst verboden wordt. Buiten het feit dat dit 100% illegaal is, loop je ook nog eens ontzettend veel risico omdat je als (onder)huurder feitelijk geen rechten hebt en huurbescherming geniet…

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
woningtypen op Gran Canaria
alles over wonen op Gran Canaria
handige checklist huis huren op Gran Canaria

2 reacties op “Alles over huren in Gran Canaria

 1. Martha Mooij zegt:

  Wat schrijf je het goed en duidelijk
  Wij willen december/januari vertoeven en huren in Maspalomas
  Nu heb ik kontact met verschillende makelaars maar ik vraag me af wat ze aan bemiddelings kosten mogen vragen dacht misschien weet U dat
  Hartelijk dank Martha Mooij

 2. Melissa zegt:

  Hi Martha,

  Dankjewel voor je reactie en je complimenten! Het is gebruikelijk dat ze hier een bemiddelingsbijdrage vragen die gelijk staat aan één maand huur.

  Groetjes Melissa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.