Alles over huren in Gran Canaria

Een woning huren in Gran Canaria, tja hoe zit dat precies? Je hebt korte tijd, lange tijd, vakantieverhuur. Vergeet alles wat je weet over huren in Nederland en België. Huren in Gran Canaria is nu eenmaal anders dan waar jij vandaan komt. In deze post gaan we dieper in op dit onderwerp en leg ik jullie alles uit over huren in Gran Canaria!

Tips huren op Gran Canaria

Korte en lange tijd huren in Gran Canaria

Laten we beginnen bij het begin. Er is een wezenlijk verschil tussen korte en lange tijd huren op Gran Canaria. We praten over lange tijd huren (larga temporada) indien er een huurovereenkomst wordt afgesloten voor minimaal 12 maanden. En alles daarvoor (<12 maanden) is dus automatisch korte tijd. Binnen deze categorie kunnen we ook nog een onderscheid maken tussen korte tijd huur en vakantie. We praten over vakantie indien een woning tot maximaal 3 maanden wordt verhuurd.

  • vakantie: t/m 3 maanden
  • korte tijd: 3 t/m 12 maanden
  • lange tijd: > 12 maanden

Huurvoorwaarden

Nu je bekend bent met de betekenis van korte en lange tijd huren in Gran Canaria, gaan we kijken naar de huurvoorwaarden. Bij deze wil ik je dan ook meegeven dat – ongeacht of je via een makelaar of direct bij de eigenaar huurt – de huurvoorwaarden (incl. huurprijs) ALTIJD door de eigenaar bepaald worden. Waarom vertel ik je dit? Nou, omdat 90% van de woningzoekenden constant klagen over belachelijke huurprijzen. Mensen, ik snap het echt wel, maar het is niet de makelaar die de huurvoorwaarden- en prijzen bepaalt. Dat doet de eigenaar namelijk zelf. Sterker nog, de makelaar handelt in opdracht van de huurder en behartigt dus joúw belangen!

Maar wat wordt er gevraagd en/of zijn de voorwaarden om te huren in Gran Canaria?

  • NIE nummer
  • een bewijs van inkomen uit loon/onderneming, pensioen, uitkering of eigen vermogen (er is dus geen minimale inkomenseis zoals in Nederland)
  • een kopie arbeidsovereenkomst of inschrijving autonomo
  • aanvullend eventueel bankafschriften t/m 3 á 6 maanden terug (dit wordt met name gevraagd indien je geen structurele inkomsten hebt, maar bv. over eigen vermogen beschikt of als autonomo werkt)

Over het algemeen volstaan bovenstaande documenten. Uitzonderingen daargelaten bij zéér lastige huiseigenaren…

Huren met huisdieren

Huren met een hond of ander huisdier… Het verschilt echt per eigenaar of ze dit wel of niet goedkeuren. Normaliter wordt er in de advertentie al aangegeven of huisdieren toegestaan zijn. Soms is het zo dat (hoe oneerlijk!) kleinere honden en overige dieren wel worden toegelaten, maar grotere honden een probleem vormen. TIP: check vooraf je huurovereenkomst op huisdieren. In veel contracten (vooral voor woningen op vakantiecomplexen) staat een clausule die het houden van dieren in de woning verbiedt. Onderhandel hierover en vraag ook zéker om schriftelijke toestemming van de eigenaar!

Beschikbaarheid van huurwoningen

Terugkomend op korte en lange verhuur. Hoe is de verhouding in beschikbaarheid? We kunnen stellen dat er tegenwoordig meer huurwoningen beschikbaar zijn voor korte, dan lange tijd. Daar is ook een simpele verklaring voor: de verstandige huureigenaar kiest liever eieren voor z’n geld en gaat voor garantie van inkomsten. Toeristen betalen maar wat graag om een paar weekjes of maandjes op Gran Canaria te vertoeven. Dit merk je vooral in de wintermaanden, wanneer het aantal Scandinavische overwinteraars toeneemt.

Onderverhuur

Ben jij inmiddels al aan het rondneuzen? Pas dan goed op voor onderverhuur! Er zijn namelijk veel Facebook groepen waar woningen aangeboden worden door diverse individuen. Vaak zijn deze woningen geen eigen bezit en worden ze gewoonweg illegaal (onder)verhuurd, ondanks dat dit door een clausule in de huurovereenkomst verboden wordt. Buiten het feit dat dit 100% illegaal is, loop je ook nog eens ontzettend veel risico omdat je als (onder)huurder feitelijk geen rechten hebt en huurbescherming geniet…

Ook interessant:
woningtypen op Gran Canaria
voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria
handige checklist huis huren op Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.