Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Bahia Meloneras Gran Canaria

Je moet er toch niet aan denken: opgelicht worden door een makelaar! Het klinkt eerder als de headline van een sensatiekrant. Maar helaas gebeurde het toch echt. Afgelopen week werd ik getipt door een van de lezers van Emigreren Gran Canaria. En hoewel mijn voorkeur uitgaat naar het belichten van positieve dingen op Gran Canaria, vind ik het belangrijk om andere lezers te behoeden. Om toch een positieve draai aan deze blog post te geven, deel ik vandaag een aantal tips om oplichting door makelaars op Gran Canaria te voorkomen.

*Om privacyredenen zijn de (bedrijfs)namen in dit artikel weggelaten of gefingeerd. 

Oplichting door makelaars op Gran Canaria

Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Maspalomas Campo Internacional Gran Canaria

Eerder deze week sprak ik met lezeres Tineke, die mij het volgende schreef: “Hoi Melissa. Ik heb een enorm probleem. Wij hebben van 1 tot 30 november een bungalow gehuurd in de buurt van Faro 2. Nou blijkt dat wij zijn opgelicht door deze (nep)site en de dame die ons geholpen heeft. Ik heb gisteravond met iemand gesproken en die mij vertelde dat dit niet de eerste keer is dat er iemand is opgelicht door die lui.” Ik was geschokt, maar wist ook dat ze niet de eerste was die dit meemaakte. Sterker nog, door de jaren heen heb ik verschillende mensen gesproken die dit hebben meegemaakt… Zelfs directe vrienden, die al járen op Gran Canaria wonen. En dat is ook gelijk het punt: het kan de beste overkomen.

Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Puerto de Mogan Gran Canaria

Mijn eigen ervaring met oplichting door makelaars op Gran Canaria

In mijn tijd op Gran Canaria deed ik, naast mijn gewone baan, freelance werk voor een makelaardij. Dit betekende concreet het bijhouden van de website, het afhandelen van bezichtrigingsaanvragen en het beantwoorden van klantvragen. Wat me het meest bij is gebleven uit die periode, zijn de ontelbare sneue verhalen van mensen die opgelicht waren. Mensen die bijvoorbeeld een (aan)betaling hadden gedaan voor een woning die niet eens bestond. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Het grootste probleem op Gran Canaria is dat iedereen zich zomaar makelaar mag noemen. Zoals bij veel regels en wetten op Gran Canaria, is het een behoorlijk grijs gebied. Over verplichte licenties en controles kun je amper spreken. En dus kan, plat gezegd, iedere randdebiel starten met het bemiddelen in de verhuur van (vakantie)woningen. Maar als je eenmaal weet waar je op moet letten, vis je de dubieuze makelaar er gelukkig zo tussenuit.

Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Arguineguin Gran Canaria

Hoe herken je een oplichter?

Er bestaat natuurlijk niet zoiets als een standaard checklist voor oplichters 😉 Noch een standaard omschrijving of lijst met kenmerken die je kunt gebruiken om de oplichter te ontmaskeren. Maar wat je wél kunt doen, is rekening houden met de punten hieronder:

 • Veel oplichting door makelaars op Gran Canaria gebeurt via Facebook. Facebook is een open platform waar iedereen klakkeloos dingen kan aanbieden, zonder enige vorm van controle. Typerend voor dit soort advertenties zijn: gebrek aan foto’s (of foto’s die erg gedateerd zijn), een duidelijke beschrijving of basis informatie. Daarnaast staat bij dit soort advertenties vaak zoiets als: PB mij wanneer je geïnteresseerd bent, of meer informatie als je contact met mij opneemt. Als ik dit soort dingen zie, check ik ALTIJD wie de persoon achter deze advertentie is.
 • Facebook profiel of pagina: klik altijd even op de persoon, of het bedrijf, dat de advertentie geplaatst heeft. Bij mij gaan de vlaggen omhoog als ik de volgende dingen zie: een net aangemaakt Facebook profiel, alleen een profielfoto (of juist een hele vage profielfoto), weinig vrienden, lid van veel Facebook groepen. Bij bedrijfspagina’s kun je letten op: wanneer is het bedrijf opgericht, link naar de website, reviews van huurders etc.
 • Typ je de bedrijfsnaam in van de makelaar en kom je amper informatie tegen? Dan kan dat weleens foute boel zijn. Op Gran Canaria kun je zo’n beetje ieder bedrijf naar boven halen. Echte bedrijven zijn vaak makkelijk terug te vinden (Bedrijfsnaam + SL). Je zou dan ook gelijk alle linkjes naar Social Media kanalen, foto’s, website etc. moeten zien.
 • Contactgegevens: hierbij kun je denken aan alléén een mobiel nummer óf een e-mail adres dat eindigt op gmail.com. Wat je ook vaak ziet is dat een oplichter alleen maar contact via Facebook messenger wil onderhouden en bijvoorbeeld geen persoonlijk contact, zoals een telefoongesprek.
 • De prijs is te mooi om waar te zijn: laten we eerlijk wezen. De tijd dat je een huisje kon huren voor minder dan 500 euro is gewoon voorbij. Dus zie jij een mooie 2-slaapkamer bungalow in hartje Maspalomas voor 450 euro per maand? Dan klopt er sowieso al iets niet!
 • Hetzelfde huis bij meerdere makelaars: op Gran Canaria hebben verhuurders lak aan makelaars en exclusiviteit. Hierdoor kan het gerust voorkomen dat een huis bij meerdere makelaars wordt aangeboden. En als je de keuze hebt tussen een gerenommeerde makelaar met tal van goede reviews, kies daar dan gewoon voor. Overigens zie je ook weleens dat een huis zowel bij een makelaar als op een onafhankelijk verhuur platform wordt aangeboden, zelfs zonder dat de eigenaar hiervan op de hoogte is. Vraag dus altijd om een bezichtiging, bij voorkeur in het bijzijn van de eigenaar.
Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Arguineguin

Praktische tips

 • doe NOOIT een (aan)betaling zonder getekende overeenkomst en sleutel.
 • alle contracten in een andere taal dan Spaans zijn sowieso ongeldig. Een vertaalde overeenkomst voor je eigen administratie is op zich prima, maar geen vervanging voor het originele contract.
 • let op met het verschaffen van persoonsgegevens (denk aan paspoort, bankafschriften etc.). Als je geen vast inkomen op Gran Canaria hebt, vraagt men vaak om een bankafschrift zodat je aan kan tonen dat er voldoende vermogen beschikbaar is. Deel dit soort gegevens pas als je echt ZEKER bent dat je wil overgaan tot huur.
 • pas op met betalen: het gebeurt weleens dat er om een cash betaling wordt gevraagd, maar zonder geldig betalingsbewijs (inclusief firmastempel) heb je geen poot om op te staan. Doe daarom bij voorkeur alles per bankoverschrijving en zakelijke rekening.
 • een makelaar zal in de meeste gevallen een commissie berekenen die gelijk staat aan 1 maand huur (dit is dus anders dan in Nederland, waar de verhuurder de commissie afdraagt). In uitzonderlijke gevallen wordt er weleens 2 maanden berekend (denk aan luxe woningen, pas gerenoveerde huizen, of omdat je een huisdier hebt, wat bullshit is als je het mij vraagt). Alles meer dan dat, is gewoon vreemd.
 • kijk uit met makelaars die vragen om een aantal maanden huur vooruit te betalen. De huizenmarkt op Gran Canaria is zwaar oververhit, waardoor mensen vaak gepusht worden om tot 6 maanden vooruit te betalen. Gewoon niet doen! Het is niet waard.
 • check of een woning te koop staat: het gebeurt weleens dat een woning die te koop staat in de verhuur wordt gegooid. En hoewel dit op zich niet erg is, komt het nog té vaak voor dat een huurder ineens mag vertrekken omdat de woning verkocht is. Juridisch gezien zou dit natuurlijk niet mogen, maar zoals gezegd: op Gran Canaria is er amper toezicht op wetten en regels.
 • Tot slot: vertrouw op je buikgevoel. Misschien erg cliché, maar ik geloof erin dat als je gevoel niet klopt, je iets beter niét kunt doen 🙂
Emigratie tips - Voorkom oplichting door makelaars op Gran Canaria - Strand Arguineguin Gran Canaria

Heb je tips of ervaringen met oplichting door makelaars op Gran Canaria? Deel ze dan hieronder! Let op: negatieve comments tegen een bedrijf of een persoon worden niet getolereerd en verwijderd.

Lees ook:
Vraag & Antwoord: alles over emigreren, wonen en werken op Gran Canaria
♥ Waar moet je rekening mee houden als je op Gran Canaria wil wonen?

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Christa
Gast
Christa

Ik heb, jammer genoeg, ervaring wat betreft oplichting. Het contract zag er heel echt uit. Het bedrijfslogo was (in mijn ogen) echt, ik was het al vaker tegengekomen tijdens ons verblijf op GC. Maar helaas was het echt nep. Dus een bedrijfslogo wil ook niet alles zeggen. Ik kwam er achter toen ik een mail stuurde met een aantal vragen. Deze kwam retour, mailadres onbekend. Toen ben ik gaan zoeken en heb een mail gestuurd naar de ECHTE makelaar. Zij deelden mij mee dat ik geen contract met hun had, maar met de oplichter. Nou daar sta je dan. Ik… Lees verder »

Birgit
Gast

Ik heb er gelukkig geen ervaring mee nog. Wat vervelend Christa… Kon de politie ook niks doen?