Levensonderhoud in Gran Canaria

Kosten van Levensonderhoud in Gran Canaria

Ben je van plan om naar Gran Canaria te verhuizen? Vraag je je ook af wat je zoal kwijt bent aan levensonderhoud in Gran Canaria? Zoals de kosten van een woning, gas, water en elektriciteit? En de kosten van een boodschappen en (openbaar) vervoer? In dit artikel geef ik je een uitgebreid overzicht van alle kosten van levensonderhoud op Gran Canaria.

Kosten van levensonderhoud in Gran Canaria

Dat de kosten van levensonderhoud op Gran Canaria een stuk lager zijn dan in Nederland en België zal je vast niet verbazen. Allereerst is de BTW ofwel IGIC vele malen lager dan bij ons, namelijk 7%. Hierdoor betaal je al een stuk minder voor bijvoorbeeld kleding en boodschappen. Ook zijn andere zaken zoals belastingen, verzekeringen, benzine voordeliger dan bij ons.

Huren op Gran Canaria

De enige kosten die niet voordeliger zijn op Gran Canaria, zijn die van je woning. Helaas zijn de huurprijzen de laatste jaren ontzettend gestegen en betaal je nu flink meer voor een huurwoning. Vooral in populaire regio’s zoals de Zuid- en Zuid-Westkust zijn de prijzen fors. Zo betaal je voor een 2-slaapkamer bungalow in Maspalomas al gauw tussen de 850 tot 1500 euro excl. Meer hierover lees je in dit artikel over huren op Gran Canaria en in dit artikel over wonen op Gran Canaria.

Gas, water en elektriciteit

De meeste (huurwoningen) op Gran Canaria zijn al voorzien van een elektrische of inductie kookplaat. Daarom zal je over het algemeen niet snel te maken krijgen met gas. Mocht je wel een woning vinden met een gaskookplaat, dan zul je zelf gasflessen moeten kopen. Voor het kopen of omwisselen van gasflessen kun je terecht bij verschillende tankstations op Gran Canaria (zoals DISA in Puerto Rico of in Playa del Inglés).

Water- en elektriciteitsvoorzieningen zullen in negen van de tien gevallen al via de verhuurder verlopen, dus die de kosten zullen dan doorbelast worden in de huurprijs. Als dat niet het geval is krijg je de rekeningen vaak om de twee maanden thuisgestuurd. Om je een indicatie te geven moet je bij een twee-persoons huishouden rekenenen waren op 25 tot 35 euro aan water en 40 tot 50 euro voor elektriciteit per twee maanden. Uiteraard zijn deze kosten volledig afhankelijk van je verbruik. Let op: de kosten van drinkwater zijn hierin niet berekend, omdat je deze in flessen koopt.

Internet, TV en telefoon op Gran Canaria

Sommige huurhuizen op Gran Canaria zijn gelukkig al voorzien van Internet en/of (satelliet) TV en dus zijn ook deze kosten al berekend in je huurprijs. Indien dat bij jou niet het geval is, zal deze informatie zeker van pas komen! Allereerst wil ik je meegeven dat 1.) de internet snelheid in Gran Canaria een heel stuk lager is dan in Nederland en België en 2.) het helaas nog niet overal mogelijk is om een internetaansluiting aan te vragen. Hier krijg je vooral op afgelegen plekken zoals in de bergen en in het binnenland mee te maken. De kosten van internet kunnen per provider verschillen en vaak is het voordeliger om alles onder te brengen bij één provider. Over het algemeen ben je zo’n 35 euro per maand kwijt voor een normale internetverbinding. De snelheden zijn ontzettend afhankelijk van jouw locatie en kunnen dus eigenlijk pas bij gebruik worden vastgesteld.

Handige tip: vraag na bij je buurtbewoners hoe het met hun internetsnelheid is gesteld. Woon je in een buitengebied of (bungalow)park, dan kan het zijn dat er óf een aparte lijn voor jou moet worden aangelegd óf je alleen gebruik kunt maken van een communidad netwerk. Voor het aanvragen van internet stap je gewoon binnen bij een winkel van een internetprovider. Het aanvragen van internet kan soms wel 2 maanden duren en er wordt vaak geen indicatie afgegeven van wanneer de monteur langskomt. Geduld is dus een schone zaak.

Een Spaans telefoonnummer is eigenlijk onmisbaar als je van plan bent om op Gran Canaria te gaan wonen. Net zoals in Nederland en België zijn er diverse providers om een SIM-kaart met beltegoed te kopen of telefoonabonnement af te sluiten. Dit kan heel simpel in de winkel, maar het is wel aan te raden dit te doen in een winkel waar ze Engels spreken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Vodafone in San Fernando, Movistar in El Tablero of Arguineguin. Qua dekking en bereik heb ik zelf nooit veel problemen ervaren, met uitzondering van wat meer afgelegen gebieden zoals El Slabonen. Abonnementen bij Movistar heb je al vanaf 26 euro per maand. Informeer voor exacte prijzen en voorwaarden bij de provider!

Verzekeringen op Gran Canaria

Wat je minimaal nodig hebt aan verzekeringen op Gran Canaria is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw situatie. Uiteraard heb je tenminste een zorgverzekering nodig om in ieder geval je medische kosten te kunnen dekken. Heb je een auto? Dan zul je die uiteraard ook moeten verzekeren. Deze kun je eenvoudig afsluiten via een tussenpersoon of direct bij de verzekeraar. Ook hier geldt dat je te maken hebt met een aantal voorwaarden en daarom is het aan te raden om je vooraf goed te laten informeren naar de mogelijkheden per verzekeraar.

Vervoer op Gran Canaria

Als je net geëmigreerd bent en nog geen kosten wil maken aan een auto, dan zijn er tal van betaalbare opties om uit te kiezen. De meest bekende en handige manier van vervoer zijn de taxi’s op Gran Canaria. Ze rijden zo’n beetje overal en zijn makkelijk te herkennen aan de kleuren van het dak. Iedere gemeente heeft zo z’n eigen kleur: rood voor San Bartolomé de Tirajana (o.a. Playa del Inglés, Maspalomas, San Agustin, etc), groen voor Mogán (bv. Puerto Rico en Arguineguin) en ga zo maar door. Je kunt de taxi’s overal aanhouden (indien het lampje groen is), oproepen via de Pide App, of bellen de telefooncentrale (30 sec tot 1 min wachttijd) of naar een taxi standplaats lopen. Als je een taxi oproept ontvang je een (L.M.) nummer van de taxi centrale, welke correspondeert met het nummer op de deur van de taxi.

De tarieven staan vast en hebben zowel een start (afhankelijk van dag/nacht/feestdagen) als kilometertarief. Dat wil overigens nog niet zeggen dat ze ook altijd de kortste route nemen. Sommige taxichauffeurs willen nog al eens ‘een rondje om’. Zorg dus dat je bekend bent met de kortste route richting huis. Taxi’s zijn ook een prima oplossing voor de boodschappen, gezien de meeste taxi chauffeurs wel zo vriendelijk zijn om je te helpen met in- en uitladen. Over het algemeen ben je slechts een paar euro kwijt aan een ritje (afhankelijk van in- en uitstap plaats).

Een andere handige manier van vervoer is de bus, ofwel GuaGua (wah-wah). De Global buslijn rijdt zo’n beetje het hele eiland rond en is een prima alternatief voor verre afstanden (denk Playa – Las Palmas). Kaartjes kun je gewoon contant betalen in de bus en bij de ‘grotere’ busstops is er altijd wel een vriendelijke (soms Engelssprekende) medewerker aanwezig om je de weg te wijzen. Ook hier geldt dat je voor een paar euro zo op- en neer kunt reizen. Houd er wel rekening mee dat de rijstijl van buschauffeurs op Gran Canaria vaak wat ruiger is dan dat wij gewend zijn.

Ben je van plan om zelf een auto te huren of te kopen? Dan kun je voortaan lachend afrekenen. De kosten van benzine op Gran Canaria schommelen altijd zo rond de 1 euro.

Boodschappen doen op Gran Canaria

De kosten van boodschappen op Gran Canaria zijn natuurlijk heel persoonlijk en volledig afhankelijk van je eigen eet- en drinkgedrag. Boodschappen op Gran Canaria zijn een stuk goedkoper dan bij ons, maar geïmporteerde producten kunnen juist weer wat duurder zijn. Daarbij kunnen prijzen per supermarkt enorm verschillen. Daarom pak ik even mijzelf als voorbeeld voor dit onderdeel van levensonderhoud in Gran Canaria. Als ik dan een ruime schatting moet maken was ik zo’n 50 euro per week kwijt (incl. snacks en voer voor mijn labrador Bram).

Tot slot…

Hoewel Gran Canaria zéker niet meer zo goedkoop is als een aantal jaar geleden, zijn de kosten van levensonderhoud in Gran Canaria nog steeds stukken voordeliger dan in Nederland. Je kunt het zo duur of goedkoop maken als dat je zelf wilt.

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
alles over wonen op Gran Canaria
♥ de beste supermarkten op Gran Canaria
♥ hoe sluit je een zorgverzekering af op Gran Canaria?

2 reacties op “Levensonderhoud in Gran Canaria

  1. Melissa zegt:

    Hi Harry,

    Leuk dat je even een reactie achterlaat en fijn om te lezen dat je er iets aan hebt!

    Groetjes Melissa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.