Levensonderhoud in Gran Canaria

Kosten van Levensonderhoud in Gran Canaria

Vraag jij je ook af wat je zoal kwijt bent aan levensonderhoud in Gran Canaria? Zoals de kosten van een woning, gas, water en elektriciteit? En de kosten van een boodschappen en (openbaar) vervoer? In dit artikel een uitgebreid overzicht van de kosten van levensonderhoud op Gran Canaria.

Kosten van levensonderhoud in Gran Canaria

Gas, water en elektriciteit

De meeste (huurwoningen) op Gran Canaria zijn al voorzien van een elektrische of inductie kookplaat. Daarom zal je over het algemeen niet snel te maken krijgen met gas. Mocht je een woning vinden met een gaskookplaat, dan zul je gasflessen moeten kopen. Voor het kopen of omwisselen van gasflessen kun je terecht bij verschillende tankstations op Gran Canaria (zoals DISA in Puerto Rico of Playa del Inglés).

Water- en elektriciteitsvoorzieningen zullen in negen van de tien gevallen al via de verhuurder verlopen, die de kosten zal doorberekenen in de huurprijs. Als dat niet het geval is krijg je de rekeningen vaak om de twee maanden doorgestuurd. Om je een indicatie te geven: mijn rekeningen, gebaseerd op een twee-persoons huishouden waren destijds 25 á 30 euro aan water en 40 á 50 euro voor elektriciteit per twee maanden.

Internet, TV en telefoon op Gran Canaria

Sommige huurhuizen op Gran Canaria zijn al voorzien van Internet en/of (satelliet) TV en dus, zijn deze kosten al berekend in je huurprijs. Indien dat bij jou niet het geval is, zal deze informatie je zeker van pas komen! Allereerst wil ik je meegeven dat 1.) de internet snelheid in Gran Canaria een heel stuk lager ligt dan in Nederland en België en 2.) het niet overal mogelijk is om een internetaansluiting aan te vragen. De kosten van internet kunnen per provider verschillen en het is vaak voordeliger om alles onder te brengen bij 1 provider. Algemeen kun je stellen dat je v.a. ca. 35 euro / maand prima internet (ADSL) hebt. De snelheden zijn ontzettend afhankelijk van jouw locatie en kunnen eigenlijk pas bij gebruik worden vastgesteld.

Handige tip: vraag na bij je buurtbewoners hoe het met hun snelheid is gesteld. Woon je in een buitengebied of (bungalow)park, dan kan het zijn dat er óf een aparte lijn voor jou moet worden aangelegd óf je alleen gebruik kunt maken van een communidad netwerk. Wat betreft het aanvragen van internet, is gewoon een kwestie van een bezoekje langs een willekeurige provider en daar je aanvraag indienen. Dit kan soms wel 2 maanden duren en er wordt vaak geen indicatie afgegeven van wanneer de monteur langskomt… Geduld is dus een schone zaak 🙂

Een Spaans telefoonnummer is eigenlijk onmisbaar als je op Gran Canaria wil wonen. Net zoals in Nederland en België zijn er diverse providers om een SIM-kaart met beltegoed te kopen of telefoonabonnement af te sluiten. Dit kan heel simpel in de winkel, maar het is wel aan te raden dit te doen in het Zuiden (vanwege de taal). Zo spreken ze bij Vodafone in San Fernando en Movistar in El Tablero en Arguineguin prima Engels. Qua dekking en bereik heb ik zelf nooit veel problemen ervaren, met uitzondering van wat meer afgelegen gebieden (zoals El Salobre). Abonnementen bij Movistar heb je al vanaf 26 euro / maand (200 belminuten + 6GB data). Informeer voor exacte prijzen en voorwaarden bij de provider!

Verzekeringen op Gran Canaria

Wat je minimaal nodig hebt aan verzekeringen op Gran Canaria is natuurlijk geheel afhankelijk van jouw situatie. Uiteraard heb je tenminste een zorgverzekering nodig om in ieder geval je medische kosten te dekken. Heb je een auto? Dan zul je die uiteraard ook moeten verzekeren. Deze kun je eenvoudig afsluiten via diverse tussenpersonen of direct bij de verzekeraar. Ook hier geldt dat je te maken hebt met een aantal voorwaarden en daarom is het aan te raden om je vooraf goed te laten informeren naar de mogelijkheden per verzekeraar.

Vervoer op Gran Canaria

Als je net geëmigreerd bent en nog geen kosten wil maken aan een auto, dan zijn er tal van betaalbare opties ter beschikking. De meest bekende en handige manier van vervoer is zijn de taxi’s op Gran Canaria. Ze rijden zo’n beetje overal en zijn makkelijk te herkennen aan de kleuren van het dak. Iedere gemeente heeft zo z’n eigen kleur: rood voor San Bartolomé de Tirajana (o.a. Playa del Inglés, Maspalomas, San Agustin, etc), groen voor Mogán (bv. Puerto Rico en Arguineguin) en ga zo maar door. Je kunt de taxi’s overal aanhouden (indien het lampje groen is), oproepen via de Pide App, of bellen de telefooncentrale (30 sec tot 1 min wachttijd) of naar een taxi standplaats lopen. Als je een taxi oproept ontvang je een (L.M.) nummer van de taxi centrale, welke correspondeert met het nummer op de deur van de taxi.

De tarieven staan vast en hebben zowel een start (afhankelijk van dag/nacht/feestdagen) als kilometertarief. Dat wil overigens nog niet zeggen dat ze ook altijd de kortste route nemen. Sommige taxichauffeurs willen nog al eens ‘een rondje om’. Zorg dus dat je bekend bent met de kortste route richting huis. Taxi’s zijn ook een prima oplossing voor de boodschappen, gezien de meeste taxi chauffeurs wel zo vriendelijk zijn om je te helpen met in- en uitladen. Over het algemeen ben je slechts een paar euro kwijt aan een ritje (afhankelijk van in- en uitstap plaats).

Een andere handige manier van vervoer is de bus, ofwel GuaGua (wah-wah). De Global buslijn rijdt zo’n beetje het hele eiland rond en is een prima alternatief voor verre afstanden (denk Playa – Las Palmas). Kaartjes kun je gewoon contact betalen in de bus en bij de ‘grotere’ busstops is er altijd wel een vriendelijke (soms Engelssprekende) medewerker aanwezig om je de weg te wijzen. Ook hier geldt dat je voor een paar euro zo op- en neer bent. Houd er wel rekening mee dat de rijstijl van menig buschauffeur een tikkeltje anders is dan wij gewend zijn.

Boodschappen doen op Gran Canaria

De kosten van boodschappen op Gran Canaria zijn natuurlijk heel persoonlijk en volledig afhankelijk van je eigen eet- en drinkgedrag. Daarom pak ik even mijzelf als voorbeeld voor deze kosten van levensonderhoud in Gran Canaria. Ik schat dat ik voor twee personen én mijn hond zo’n 50 euro per week besteedde. Omdat ik een koolhydraatarme leefstijl heb (en dus geen brood, pasta, rijst, aardappelen en suikerhoudende producten zoals frisdranken gebruik), ziet mijn boodschappenlijstje er dus iets anders uit.

Echter, het geld dat ik hierop ‘bespaar’ geef ik weer uit aan andere producten (zoals proteïnepoeder, melkvervangers, sojameel, véél flesjes water etc). Kortom, dit bedrag bevat groente, fruit, vlees, vis, eieren, snijwaar, water en hondenvoer voor zo’n zeven dagen. Alcohol (bier en wijn) drink ik alleen in het weekend en dus zijn ook deze niet inbegrepen in mijn berekening. Kortom, de kosten van boodschappen als onderdeel van levensonderhoud op Gran Canaria zijn heel persoonlijk.

Tot slot…

Hoewel Gran Canaria zéker niet meer zo goedkoop is als een aantal jaar geleden, is het zijn de kosten van levensonderhoud in Gran Canaria nog steeds stukken voordeliger dan in Nederland. En uiteraard kun je het zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt.

Ook interessant:
alles over wonen op Gran Canaria
♥ de beste supermarkten op Gran Canaria
♥ hoe sluit je een zorgverzekering af op Gran Canaria?

Een reactie op “Levensonderhoud in Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.