Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen!

Emigreren Gran Canaria - Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen!

Gefeliciteerd, je bent er! Na maanden van plannen en voorbereiden, is het eindelijk zover: je bent geëmigreerd naar Gran Canaria! Tja, en nu? Welke stappen moet je ondernemen? In deze post deel ik de 5 dingen die je direct moet regelen na je emigratie naar Gran Canaria!

Ik kan me nog herinneren hoé blij ik was met alle tips en hulp na mijn emigratie naar Gran Canaria. Om je een beeld te schetsen: er zijn niet veel mensen in Gran Canaria die je gratis en voor niets – gewoon zomaar uit goedheid- willen helpen. Nee, daar moet je voor betalen. En dat vind ik best stom. De waarheid is namelijk dat diezelfde mensen die jou kosten in rekening brengen voor ‘hulp’, zelf ook in een situatie gezeten hebben dat ze hulp nodig hadden. En dus help ik je middels deze post alvast een eindje op weg. Gratis en voor niets!

NIE nummer aanvragen

Een NIE nummer, ofwel NIE is een persoonlijk identificatienummer voor ‘buitenlanders’. Jij dus! Omdat je een NIE letterlijk overál voor nodig hebt, is dit het eerste dat je MOET regelen nadat je bent geëmigreerd. Meer weten over het aanvragen van een NIE nummer? Lees dan verder in deze post.

Emigreren Gran Canaria - Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen! - NIE nummer aanvragen

Woning zoeken

Ik krijg regelmatig vragen over wonen in Gran Canaria. Wat is beter? Vooraf regelen óf ter plaatse na aankomst. Laat ik voorop stellen dat het aan joú is. Maar, om weer eens even ‘uit persoonlijke ervaring‘ te spreken. Ik ben een lichtelijke control-freak. Om die reden ben ik dan ook vóór mijn emigratie naar Gran Canaria op-en neer gevlogen om alvast een huis te regelen. Mijn situatie was natuurlijk iets anders, gezien ik ook mijn hond Bram had om rekening mee te houden. Dan is een tijdelijk verblijf in een hotel natuurlijk geen ideale oplossing… Mocht je nergens naar hoeven te kijken zou ik je eerder adviseren lekker naar Gran Canaria te gaan en vanuit daar naar een woning te zoeken. Hier zijn 2 redenen voor: 1. door het énorme tekort aan huurwoningen staan deze gemiddeld 1 á 2 dagen te huur en 2. het merendeel van de eigenaren vraagt tegenwoordig een bewijs van inkomen in de vorm van werk (uitzonderingen daar gelaten). Als je dus kan aantonen dat je ergens aan de slag gaat (of al werkt), kom je sneller in aanmerking voor een woning. Daarbij zou ik ook zéker contact opnemen met een makelaar, om je alvast goed te laten informeren over de actuele situatie (huurprijzen, aanbod, voorwaarden etc). En om dit gelijk maar even helder te hebben: ja, je betaalt een makelaar voor zijn/haar diensten! Die mensen werken natuurlijk niet voor noppes… Maar hierover later meer.

Emigreren Gran Canaria - Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen! - WoningBron: Facebook annarentals

Geëmigreerd en werk vinden

Indien je voornemens bent te gaan werken in Gran Canaria, is het belangrijk hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen. Ken je al wat mensen in Gran Canaria? #DurfTeVragen om hulp. Misschien kennen zij wel bedrijven die mensen zoeken! Zo niet, doe dan gewoon een rondje en spreek mensen aan (vooral promoters, excursieverkopers en animators weten altijd wel iemand die personeel zoekt). En mocht jij nog in Nederland of België verblijven terwijl je dit leest, kijk dan eens rond in de diverse Facebook groepen over Gran Canaria óf stuur mij een berichtje. Ik help je graag!

Telefoonnummer aanvragen

Oké, het is heus niet zo’n ramp als je je Nederlandse of Belgische telefoonnummer een tijdje aanhoudt. Echter, zou ik je tóch adviseren om z.s.m. na aankomst een Spaans telefoonnummer aan te vragen (via prepaid óf abonnement). Waarom? Nou, voor je bank/ internet bankieren app, werk en allerlei andere overheidsinstanties bijvoorbeeld. Het zal je verbazen wat voor blikken je krijgt als je een bankrekening wilt openen en niet in bezit bent van een Spaans nummer. Daarnaast kun je je afvragen wat voor indruk je op mensen achterlaat als je niet eens een Spaans nummer hebt. Logischerwijs vragen ze zich dan af of je wel écht in Gran Canaria wil blijven wonen…

Bankrekening openen

Aansluitend op bovenstaande over werk spreekt het voor zich dat je ook een Spaanse bankrekening nodig hebt. Een bankrekening is essentieel als je van plan bent te gaan werken in Gran Canaria en een keuze indien je beschikt over eigen vermogen. Hierover zal ik later nog een aparte post schrijven.

Dokter en verzekering regelen

Goed, we zijn beland bij de laatste stap die je direct moet regelen na emigratie: dokter en verzekering. Laat ik je eerst even gerust stellen. Als je nét in Gran Canaria bent aangekomen en onverhoopt naar een arts MOET – terwijl je nog geen dokter/verzekering hebt – kun je bij iedere willekeurige arts met uithangbord terecht. Hier betaal je uiteraard wél de hoofdprijs maar hé, als je zo’n klungel bent als ik heb je soms geen keuze… Echter is het wel zaak dat je zo snel mogelijk een zorgverzekering aanvraagt. Hierdoor kun je – afhankelijk van je verzekering – in ieder geval terecht bij Centro Salud voor een huisarts óf bij diverse privé klinieken/Hospitales San Roque.Meer weten over zorgverzekering in Gran Canaria? Kijk dan hier. Ik zal later nog een post schrijven over (huis)artsen in Gran Canaria.

Ben jij al naar Gran Canaria geëmigreerd? Wat heb jij direct geregeld na je emigratie? Laat het ons weten via een reactie in de comments!

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.