Geëmigreerd naar Gran Canaria? 5 dingen die je direct moet regelen!

Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen!

Gefeliciteerd! Na maanden van plannen en voorbereiden, is het eindelijk zover: je bent geëmigreerd naar Gran Canaria! Tja, en nu? Welke stappen moet je ondernemen? In deze post deel ik de 5 dingen die je direct moet regelen na je emigratie naar Gran Canaria!

Ik kan me nog herinneren hoé blij ik was met alle tips en hulp na mijn emigratie naar Gran Canaria. Om je een beeld te schetsen: er zijn niet veel mensen in Gran Canaria die je gratis en voor niets – gewoon zomaar uit goedheid- willen helpen. Nee, daar moet je voor betalen. En dat vind ik best stom. De waarheid is namelijk dat diezelfde mensen die jou kosten in rekening brengen voor ‘hulp’, zelf ook in een situatie gezeten hebben dat ze hulp nodig hadden. En dus help ik je middels deze post alvast een eindje op weg. Gratis en voor niets!

NIE nummer aanvragen

Emigreren Gran Canaria - Geëmigreerd naar Gran Canaria, en nu? 5 dingen die je direct moet regelen! - NIE nummer aanvragen

Een NIE nummer, ofwel NIE is een persoonlijk identificatienummer voor ‘buitenlanders’. Jij dus! Omdat je een NIE letterlijk overál voor nodig hebt, is dit het eerste dat je MOET regelen nadat je bent geëmigreerd. Meer weten over het aanvragen van een NIE nummer? Lees dan verder in dit artikel.

Woning zoeken

Bungalows op Gran Canaria

Ik krijg regelmatig vragen over wonen in Gran Canaria. Wat is beter? Vooraf regelen óf ter plaatse na aankomst. Laat ik voorop stellen dat het aan joú is. Maar, om weer eens even ‘uit persoonlijke ervaring’ te spreken. Ik ben een lichtelijke control-freak. Om die reden ben ik dan ook vóór mijn emigratie naar Gran Canaria op-en neer gevlogen om alvast een huis te regelen.

Mijn situatie was natuurlijk iets anders, gezien ik ook mijn hond Bram had om rekening mee te houden. Dan is een tijdelijk verblijf in een hotel natuurlijk geen ideale oplossing… Mocht je nergens naar hoeven te kijken zou ik je eerder adviseren lekker naar Gran Canaria te gaan en vanuit daar naar een woning te zoeken.

Hier zijn 2 redenen voor: 1. door het énorme tekort aan huurwoningen op Gran Canaria staan deze gemiddeld 1 á 2 dagen te huur en 2.het merendeel van de eigenaren vraagt tegenwoordig een bewijs van inkomen in de vorm van werk (uitzonderingen daar gelaten). Als je dus kan aantonen dat je ergens aan de slag gaat (of al werkt), kom je sneller in aanmerking voor een woning. Daarbij zou ik ook zéker contact opnemen met een makelaar, om je alvast goed te laten informeren over de actuele situatie (huurprijzen, aanbod, voorwaarden etc). En om dit gelijk maar even helder te hebben: ja, je betaalt een makelaar voor zijn/haar diensten! Die mensen werken natuurlijk niet voor noppes… Maar hierover later meer.

Werk vinden op Gran Canaria

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 30 redenen om naar Gran Canaria te emigreren - Arguineguin Gran Canaria

Indien je voornemens bent te gaan werken in Gran Canaria, is het belangrijk hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen. Ken je al wat mensen in Gran Canaria? #DurfTeVragen om hulp. Misschien kennen zij wel bedrijven die mensen zoeken! Zo niet, doe dan gewoon een rondje en spreek mensen aan (vooral promoters, excursieverkopers en animators weten altijd wel iemand die personeel zoekt). En mocht jij nog in Nederland of België verblijven terwijl je dit leest, kijk dan eens rond in de diverse Facebook groepen over Gran Canaria!

Telefoonnummer aanvragen

Oké, het is heus niet zo’n ramp als je je Nederlandse of Belgische telefoonnummer een tijdje aanhoudt. Echter, zou ik je tóch adviseren om z.s.m. na aankomst een Spaans telefoonnummer aan te vragen (via prepaid óf abonnement). Waarom? Nou, voor je bank/ internet bankieren app, werk en allerlei andere overheidsinstanties bijvoorbeeld. Het zal je verbazen wat voor blikken je krijgt als je een bankrekening wilt openen en niet in bezit bent van een Spaans nummer. Daarnaast kun je je afvragen wat voor indruk je op mensen achterlaat als je niet eens een Spaans nummer hebt. Logischerwijs vragen ze zich dan af of je wel écht in Gran Canaria wil blijven wonen…

Bankrekening openen

Aansluitend op bovenstaande over werk spreekt het voor zich dat je ook een Spaanse bankrekening nodig hebt. Een bankrekening is essentieel als je van plan bent te gaan werken in Gran Canaria en een keuze indien je beschikt over eigen vermogen. Hierover zal ik later nog een aparte post schrijven.

Dokter en verzekeringen

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - Voorbereiden op emigratie in 4 stappen - San Fernando Gran Canaria

Goed, we zijn beland bij de laatste stap die je direct moet regelen na emigratie: dokter en verzekering. Laat ik je eerst even gerust stellen. Als je nét in Gran Canaria bent aangekomen en onverhoopt naar een arts MOET – terwijl je nog geen dokter/verzekering hebt – kun je bij iedere willekeurige arts met uithangbord terecht. Hier betaal je uiteraard wél de hoofdprijs maar hé, als je zo’n klungel bent als ik heb je soms geen keuze… Echter is het wel zaak dat je zo snel mogelijk een zorgverzekering aanvraagt. Hierdoor kun je – afhankelijk van je verzekering – in ieder geval terecht bij Centro Salud voor een huisarts óf bij diverse privé klinieken/Hospitales San Roque. Meer weten over zorgverzekering in Gran Canaria? Kijk dan hier.

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
alles over wonen op Gran Canaria
levensonderhoud op Gran Canaria
voorbereiden op emigreren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.