Emigreren als twintiger: Elise (21) emigreerde naar Gran Canaria

Emigreren als twintiger

Hoewel ik zelf natuurlijk ook op Gran Canaria gewoond heb, vind ik het heerlijk om verhalen van andere emigranten te lezen. Hoe hebben zij de stap ervaren? Wat ging er goed en wat hadden ze over willen doen? Kortom, zou jij ook willen emigreren als twintiger of droom je ervan om ooit naar Gran Canaria te emigreren? Elise (21) deed het en vertelt hier over haar emigratie naar Gran Canaria!

Emigreren als twintiger

Voor dit artikel ging ik gesprek met Elise, die sinds 2019 op Gran Canaria woont. Ik vroeg haar naar haar leven op het eiland en hoe het emigreren als twintiger voor haar was. Wat ging er goed? Tegen welke uitdagingen liep ze aan? En zou ze ooit nog terug naar Nederland verhuizen?

Vertel eens wat over jezelf?

“Ik ben Elise en ik ben 21 jaar. Ik ben geboren in Sneek, Friesland en ben daar ook opgegroeid. Op mijn achtste zijn we verhuisd naar het buitenland en sindsdien heb ik altijd in het buitenland willen wonen! Ik woon sinds juli 2019 op het Gran Canaria en ik heb er nog geen dag spijt van gehad.”

Hoe ben je zo bij Gran Canaria terecht gekomen?

“We zijn eigenlijk naar Gran Canaria gekomen omdat mijn zusje nog een jaar Amerikaanse high school moest doen. We zochten naar een warm land binnen Europa en kwamen er toen we achter dat er ook een vestiging op Gran Canaria was. Uiteindelijk was de keuze dus snel gemaakt.”

Hoe reageerde je omgeving toen je vertrok?

“Ik ben samen met mijn ouders en zusje verhuisd op een moment dat we al in het buitenland woonden. Mijn omgeving reageerde dus niet heel erg verrast en ik denk dat ze ook wel verwacht hadden dat wij in het buitenland zouden blijven. Inmiddels zijn mijn moeder en zusje weer naar Nederland vertrokken en werkt mijn vader nog steeds in het buitenland. Hierdoor ben ik wel een soort van alleen achtergebleven op Gran Canaria en daar waren de meningen van mijn omgeving wel een beetje verdeeld over. Over het algemeen waren de reacties gelukkig wel heel positief.”

Wat vond je lastig?

“Ik woon in Las Palmas (de hoofdstad van Gran Canaria) en was in de eerste twee maanden redelijk gedesoriënteerd. Ik heb redelijk lang gebruik moeten maken van Google Maps. Ik deed dit om naar de makkelijkste locaties te komen zoals het Las Canteras strand. Normaal gesproken heb ik sowieso niet echt een richtingsgevoel, maar dit had ik nog niet eerder meegemaakt. Het gaat ondertussen wel beter en ik kan veel locaties inmiddels zonder Google Maps vinden. Ik dacht dat ik het lastig zou vinden om te integreren zonder vloeiend Spaans te kunnen spreken, maar dat viel heel erg mee. De lokale bevolking is heel behulpzaam en vindt het alleen maar leuk om te zien dat je het probeert.”

Wat doe je voor werk op Gran Canaria?

“Ik werk bij de makelaardij Canary Life in Meloneras, dus ik maak drie keer per week de ‘tocht’ van Las Palmas naar het zuiden. In het begin keek ik er een beetje tegen op. Er waren veel mensen die zeiden dat de snelweg heel lang duurde, maar ik vind het redelijk meevallen. Door dit werk leer ik veel (nieuwe) locaties kennen op het eiland en dat is natuurlijk een groot pluspunt.”

Wat vind je het leukste aan Gran Canaria?

“Het allerleukste aan Gran Canaria vind ik de diversiteit aan natuur. Toen ik hier kwam wist ik niet dat het eiland ook wel een ‘mini continent’ genoemd wordt. De eerste paar weken snapte ik dit ook niet. Dit kwam omdat we alleen Las Palmas hadden gezien. Toen we het eiland echt zijn gaan ontdekken kwamen we op de meest indrukwekkende locaties. Dit is ook de reden waarom ik mijn Instagram account @travel_gran_canaria ben begonnen, want niet iedereen weet wat Gran Canaria te bieden heeft. Er zijn mensen die ik spreek die al 30 jaar op Gran Canaria komen en alleen Maspalomas kennen. Als dit je favoriete plek is, is dat natuurlijk prima en kan je daar heerlijke vakanties houden. Ik wil laten zien dat Gran Canaria meer te bieden heeft dan alleen strand en zwembaden. Door mijn account heb ik zelf ook heel veel plekken ontdekt. Zo zijn er mensen die mij locaties sturen of hun vakantiefoto’s delen en zo leer ik zelf ook elke keer weer meer.”

Wat vond je lastig aan emigreren als twintiger?

“Mijn grootste uitdaging kwan na anderhalf jaar pas en dat was om op mezelf te gaan wonen in een land waarvan ik de taal nog niet vloeiend sprak. Ik vond dit best wel spannend omdat alles samen kwam: op mezelf in het buitenland, een nieuwe baan en net mijn rijbewijs. Uiteindelijk zou ik niks over willen doen, want ik denk dat de moeilijke momenten ‘part of the experience’ zijn. Al die momenten en herinneringen maken Gran Canaria ook zo speciaal voor mij. Hierdoor voelt het als thuis.”

Welke tips zou je andere emigranten willen geven?

“Mijn tip voor mensen die ook naar Gran Canaria willen emigreren is: neem ruim de tijd voor alles: van een bankrekening openen tot een huis zoeken, want uiteindelijk duurt alles langer dan gepland. Hierdoor kan het tien keer zo stressvol worden omdat er tijdsdruk achter zit. Je kan natuurlijk wel een ruime planning maken, maar ik zou niet een dag tot dag planning doen aangezien alles hier toch altijd anders loopt dan gepland.”

Is er iets dat je mist aan Nederland?

“Wat ik het meest mis aan Nederland (behalve mijn familie en vrienden) is een Nederlandse supermarkt. Het klinkt waarschijnlijk heel stom, maar ik mis het om lekker naar de AH te gaan en nog niet te weten wat je precies gaat halen, maar in de winkel allemaal lekkere dingetjes ziet liggen. Natuurlijk heb je hier ook heel veel lekkere dingen en genoeg keuze, maar ik mis soms de simpele dingen zoals de Knorr soepen, echte boter en vleeswaren. Ik denk dat dit ook een kwestie van gewenning is en daarom is het altijd een extra groot feestje als ik in Nederland ben!”

Zou je ooit nog terug naar Nederland verhuizen?

“Of ik ooit terug wil? Dat is een goede vraag. Ik zou het niet vervelend vinden om terug te gaan, maar dan moet er wel een goede reden voor zijn. Voor nu vind ik het heerlijk op Gran Canaria en staat het zeker niet in de planning. Maar wie weet in de toekomst.”

Vond jij dit artikel over emigreren als twintiger leuk en wil je meer weten van Elise? Je kunt haar volgen via haar Instagram account: Travel Gran Canaria

Ook interessant:
emigreren als 40 plusser
voorbereiden op emigratie in 4 stappen 
meer emigratieverhalen

2 reacties op “Emigreren als twintiger: Elise (21) emigreerde naar Gran Canaria

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.