Levenslessen uit Gran Canaria

De meest waardevolle levenslessen uit Gran Canaria

Een leven zonder stress, een utopie? Als je het mij vraagt kunnen wij Nederlanders en Belgen in dat opzicht nog best een hoop van Canario’s leren. Als ik puur even naar mezelf kijk, ben ik door de jaren heen ontzettend veranderd. Hoe dan? Nou, door deze 5 levenslessen uit Gran Canaria die ook jíj direct kunt toepassen!

Levenslessen uit Gran Canaria

1. Geduld is een schone zaak

Misschien een beetje cliché, maar in dit geval ó zo waar. Wij Noord-Europeanen zijn alles behalve geduldig en houden absoluut niet van wachten. Pak bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Zodra de bus, trein of metro komt aanrijden weten we niet hoe snél we naar die deur moeten lopen. Want stel je toch eens voor dat er iemand nét iets eerder dan jij zou instappen… Neem een voorbeeld aan de locals op Gran Canaria. Of je nou bij de bank, dokter, in de supermarkt of in de winkel aan de kassa staat, daar neemt men lekker de tijd. Sterker nog, iedereen is er op ingesteld.

Als je het mij vraagt kunnen een hoop Nederlanders hier nog wat van leren 😉 Kortom, maak je niet zo druk als je even ergens moet wachten. Wat zijn die paar minuten wachttijd nou op een mensenleven?

2. Ben jij wel een leuk persoon?

Waar vriendschappen in Nederland toch vooral draaien om alles behálve persoonlijkheid, is dat op Gran Canaria juist het tegenovergestelde. Het is namelijk heel simpel. Het enige dat er echt toe doet is: ben jij wel een leuk persoon? En zo niet, dan komt het überhaupt niet eens tot een vriendschap.

We zouden allemaal best eens wat kritischer mogen kijken naar onze sociale kring en vriendschappen. Want hoe leuk zijn de mensen waar jij omgaat nou werkelijk? Geven ze je oprecht plezier? Of ben jij juist degene die altijd voor entertainment en gezelligheid moet zorgen?

3. Maak je niet zo druk joh!

Ik weet nog dat ik even langs het postkantoor in Playa del Inglés moest voor een pakketje. Ervaring leert dat je daar gerust een uur kan zitten. Tijdens het wachten zag ik dat er een pittige discussie uitbrak aan de balie. Een ouder Canarische echtpaar was in gesprek was met een medewerker van het postkantoor. Een niet-Canarische man die vlak na mij binnen was binnengekomen, vond het wel welletjes en wilde zijn ongenoegen maar wát graag met de rest van het postkantoor delen. Het duurde hem allemaal te lang. Zowel de baliemedewerker als het echtpaar keken de man niet begrijpend aan en barstten in lachen uit, tot zichtbare woede van de man in kwestie. Hij somde zo’n beetje ieder scheldwoord en denkbare verwensing op, toen hij werd onderbroken door een oud vrouwtje met de woorden: mira, tranquilo. It’s Gran Canaria. Ofwel: maak je niet zo druk joh!

Kortom, een van de mooiste levenslessen uit Gran Canaria die je direct kunt toepassen: maak je niet zo druk joh! Wij Nederlanders maken ons echt véél te druk. Vaak over dingen die niet eens belangrijk zijn. En waarom? Want wat schiet je er uiteindelijk mee op? Stop daarmee! Stop met jezelf constant zo druk te maken over van alles en nog wat. Je schiet er echt niets mee op.

4. Wat vandaag niet komt, komt morgen

Ah, Mañana, mañana, een van mijn favoriete Spaanse uitdrukkingen! Een gezegde wat ongetwijfeld tot veel frustratie bij niet-Canario’s zorgt. Veel mensen begrijpen dit gezegde dan ook helemaal verkeerd. Wat hier namelijk mee bedoeld wordt is: wat vandaag niet komt, komt morgen. Prima, toch? Sinds mijn tijd op Gran Canaria ben ik een groot voorstander van mañana, mañana.

Denk er eens over na: is het echt zo’n ramp als iets vandaag niet afkomt? Kan het echt niet tot morgen wachten? Misschien is het een idee om eens te stoppen met zoveel druk op jezelf te leggen. De wereld vergaat niet omdat jij x … vandaag niet hebt gedaan!

5. Geniet van de kleine dingen

Ga op een willekeurige zaterdag naar een locals strand op Gran Canaria en je kijkt je ogen uit. Dit is dé plek waar families bij elkaar komen om van hun weekend en vóóral elkaar te genieten. Van oma en opa, tot de kleinkinderen, de buren, achterburen en de honden. Kortom, alles en iedereen komt bij elkaar, inclusief partytent, barbecue en genoeg eten een heel weeshuis te voeden. Waar wij Nederlanders toch wel materialistisch zijn ingesteld, geniet men op Gran Canaria voornamelijk van de kleine dingen in het leven.

Van een vers kopje Café con leche tot een glaasje vino of een familiebarbecue op het strand… Echt waar, mensen op Gran Canaria genieten zoveel meer van de kleine dingen in het leven. Word eens wat bewuster, kijk om je heen en geniet! Niet alles hoeft om geld te draaien. Een mooie zonsondergang, je hond die door de dolle heen is als je thuiskomt, je kinderen die gezond zijn.. Daar gaat het om 🙂

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Lees ook:
dingen die veranderen wanneer je in Spanje woont
alles over wonen op Gran Canaria
alle tips voor je eerste keer Gran Canaria
BewarenBewaren

2 reacties op “Levenslessen uit Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.