Reizen naar Gran Canaria tips + (Corona)regels

Reizen naar Gran Canaria tips + regels

Het zonnige Gran Canaria is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders en Belgen. Na een lange tijd van alarmtoestand, lockdowns en maatregelen zijn de Spaanse grenzen eindelijk weer geopend en is reizen naar Gran Canaria dus ook weer mogelijk! De Canarische Eilanden zijn één van de minst getroffen regio’s van Spanje en misschien wel een van de meest veilige en zonzekere bestemmingen voor zowel de zomer als de winter. Overweeg je zelf een vakantie naar Gran Canaria of staat er een op de planning? In dit artikel vertel ik je alles over reizen naar Gran Canaria, inclusief tips en een overzicht van de belangrijkste (Corona)regels om rekening mee te houden tijdens je vakantie op Gran Canaria.

Reizen naar Gran Canaria

Dit artikel met informatie over reizen naar Gran Canaria tijdens Corona bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via onderstaande linkjes, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Let op: het reisadvies voor reizen naar Gran Canaria kan tussentijds wijzigen. Mocht je alsnog naar Gran Canaria moeten of willen reizen, dan leg ik je graag uit waar je zoal rekening mee moet houden.

Let op: dit artikel is tot 12 oktober actueel en zal regelmatig met nieuwe informatie geüpdatet worden!

Totdat de pandemie uitbrak was er eigenlijk niet zoveel spannends aan je reis naar Gran Canaria. Je boekte je vakantie of een losse vlucht vanuit een willekeurige luchthaven in Nederland of België en landde 4,5 uur later op de zonnige luchthaven van Las Palmas. Maar na de wereldwijde uitbraak van het virus is er een hoop veranderd in de reiswerel. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed zijn voor reizen naar Gran Canaria. Let op: voor Gran Canaria en de andere Canarische Eilanden gelden andere regels dan voor het vasteland van Spanje. Mocht je bijvoorbeeld naar Barcelona moeten of willen reizen, lees dan dit artikel met tips van local Martha.

Wanneer mag je weer naar Gran Canaria reizen?

Voor Europese Burgers was het lange tijd helaas niet mogelijk om naar Spanje, Gran Canaria en de andere Canarische Eilanden te reizen. Gelukkig zijn de Spaanse grenzen alweer een tijdje open en is het dus wel mogelijk om naar Gran Canaria te reizen. Reizen naar Gran Canaria was in 2020 al wel mogelijk, maar alleen voor Spaanse inwoners, eilandbewoners en residenten en uitsluitend onder zeer strikte voorwaarden.

Reizen naar Gran Canaria: is het veilig?

Strand en de zee van het dorpje Puerto Rico op Gran Canaria reizen naar gran canaria tijdens corona

Zoals gezegd waren de Canarische Eilanden een van de minst getroffen gebieden van Spanje met relatief weinig besmettingen. Een groot geluk is dat de Canarische Eilanden weliswaar onderdeel zijn van Spanje, maar geografisch gezien heel ver van het vasteland verwijderd zijn. De eilandregering van de Canarische Eilanden doet er dan ook alles aan om het virus onder controle te houden. Dit gebeurt onder andere door actieve controles bij aankomst op de luchthaven. Hierbij kun je denken aan temperatuurmetingen en het aantonen van een negatief testresultaat of het digitale EU-certificaat bij aankomst in Las Palmas.

Zowel de Nederlandse als Belgische overheid hebben het reisadvies voor Spanje en de Canarische Eilanden recent weer aangepast. Let op: reizen naar Gran Canaria tijdens Corona kan mogelijk invloed hebben op je vakantie en gevolgen hebben voor je werk en reisverzekering.

De eerste en meest belangrijke tip die ik je dus kan meegeven is om altijd het reisadvies te controleren vóór je vertrekt. Voor Nederlanders kan dit via Nederlandwereldwijd.nl en voor Belgen via Diplomatie.Belgium.be. Wil je het reisadvies tijdens Corona nog even nalezen en welke regels er per kleurcode gelden? In dit artikel vertel ik je alles over het Nederlandse en Belgische reisadvies voor Gran Canaria.

Vliegen naar Gran Canaria

Inmiddels is de reiswereld weer opgestart en zijn er ook weer een voldoende vliegmaatschappijen begonnen met vluchten naar Gran Canaria. Ook hier geldt: check voor je vertrekt wat de status is van je vlucht en of je aanvullende maatregelen moet nemen. Indien je een vlucht naar Gran Canaria gepland hebt en deze niet door kan gaan zal je daarvan op de hoogte gesteld worden via je touroperator. Wanneer je een losse reis naar Gran Canaria geboekt hebt is het de vliegmaatschappij die jou op de hoogte houdt.

Mondkapjes verplicht op de luchthaven + in het vliegtuig

Gran Canaria mondkapje Melissa

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het dragen van een mondkapje is sinds 2020 verplicht in het vliegtuig. Deze maatregel is van kracht voor alle (vlieg) reizen naar Gran Canaria en geldt dus ook voor iedere passagier. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een schoon mondkapje voor zowel je heen- als je terugreis. Het hoeft trouwens geen medisch mondkapje te zijn, maar het mondmasker moet wel voldoende bescherming bieden aan jezelf en je medepassagiers. Dit is dan met name om de verspreiding van kleine druppeltjes tegen te gaan.

Aanvullend op de maatregelen die gelden voor in het vliegtuig is er nu ook een extra verplichting voor het dragen van een mondkapje op de luchthavens in Nederland en in België. Het dragen van een mondmasker is verplicht zodra je het vliegveld binnenloopt.

Mondkapjes verplicht op Gran Canaria

Een andere maatregel om rekening mee te houden is dat mondkapjes niet alleen verplicht zijn voor het reizen naar Gran Canaria, want ook na je reis en zodra je op het eiland aankomt moet je rekening houden met het dragen van een mondkapje. Mondkapjes zijn verplicht in alle binnenruimtes, zoals in de winkel of in de taxi. Op straat geldt geen mondkapjesplicht, tenzij je geen 1,5 meter afstand tot anderen kon houden, zoals in een drukke winkelstraat.

Controles op de luchthaven

Om jouw veiligheid te waarborgen zijn er een aantal maatregelen aangekondigd die van toepassing zijn vóór je vertrekt en zodra je aankomt op de luchthaven van Gran Canaria. Je moet momenteel rekening houden met de volgende maatregelen en controles bij aankomst:

  • Je hebt je laten testen en bent in bezit van een negatief testresultaat (een zelftest telt niet)
  • Je bent gevaccineerd en in bezit van het digitale EU-certificaat
  • Je hebt een gezondheidsverklaring ingevuld en je bezit (op papier of fysiek), klik hier voor de verklaring
  • Passenger Location Card (PLC): een formulier met informatie over jou als passagier, waar je verblijft. Klik hier voor de PLC kaart.
  • Temperatuurmetingen: zodra je aankomt in Spanje zal je temperatuur gemeten worden (de temperatuur mag niet hoger zijn dan 37,5°)
  • Visuele controle: hierbij wordt gekeken naar je algemene gesteldheid. Wanneer je ziekig oogt zal je worden getest.

Check altijd voor vertrek bij de overheid en bij je vliegmaatschappij of er aanvullende maatregelen gelden!

Corona stoplicht systeem

Sinds kort wordt er op de Canarische Eilanden gebruik gemaakt van een corona stoplicht systeem. Het systeem kent vier kleuren (groen, geel, rood en bruin) en geeft de regering van de Canarische Eilanden de mogelijkheid om maatregelen aan te scherpen of juist te versoepelen. Het rode stoplicht treedt in werking zodra het aantal besmettingen per eiland oploopt naar > 100 per 100.000 inwoners. Het actuele stoplicht per eiland vind je hier.

Verplichte Radar app

Een andere nieuwe regel is het installeren van de Radar app. De app dient door iedereen geïnstalleerd te worden en zowel tijdens het verblijf als 15 dagen daarna op je telefoon te staan. De app houdt bij of je in contact bent geweest met iemand die Corona heeft (gehad) en doet dit door gebruik te maken van Bluetooth technologie.

Wat mag wel en niet op Gran Canaria?

Binnenkort naar Gran Canaria reizen? Dan zijn er nog een aantal andere belangrijke dingen om rekening mee te houden. Spanje werkte met een de-escalatieplan. Inmiddels is de alarmtoestand voorbij en wordt er in heel Spanje, inclusief de Canarische Eilanden gewerkt aan ‘het nieuwe normaal’. De belangrijkste regel om in acht te nemen is de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht op Gran Canaria.

Momenteel zijn alle nachtclubs en discotheken op Gran Canaria gesloten. In een bericht van The Canary News is te lezen dat deze horecazaken moeten sluiten om 00.00 uur.

Ook interessant:
reisadvies voor Gran Canaria uitgelegd
alles over de verplichte Corona test voor Gran Canaria
waar verblijven op Gran Canaria

Pin voor later

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.