Reizen naar Gran Canaria tips + (Corona)regels

Reizen naar Gran Canaria tips + regels

Het zonnige Gran Canaria is een van de meest geliefde vakantiebestemmingen voor veel Nederlanders en Belgen. Na 100 dagen alarmtoestand zijn de Spaanse grenzen eindelijk weer geopend en is reizen naar Gran Canaria dus ook weer mogelijk! De Canarische Eilanden zijn één van de minst getroffen regio’s van Spanje en misschien wel een van de meest veilige en zonzekere bestemmingen voor zowel zomer als winter. Overweeg je zelf een vakantie naar Gran Canaria of staat er een op de planning? In dit artikel vertel ik je alles over naar Gran Canaria reizen, inclusief tips en een overzicht van de belangrijkste (Corona)regels om rekening mee te houden tijdens je vakantie.

Reizen naar Gran Canaria

Dit artikel met informatie over reizen naar Gran Canaria tijdens Corona bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via onderstaande linkjes, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Tot voor kort was er eigenlijk niet zoveel spannends aan je reis naar Gran Canaria. Je boekte je vakantie of losse vlucht vanuit een willekeurige luchthaven in Nederland of België en landde 4,5 uur later op de zonnige luchthaven van Las Palmas. Maar na de wereldwijde uitbraak van het virus is er een hoop veranderd in de reiswereld. Hieronder een overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed zijn voor reizen naar Gran Canaria.

Let op: dit artikel is tot 25 november actueel en zal regelmatig met nieuwe informatie geüpdatet worden!

Wanneer mag je weer naar Gran Canaria reizen?

Voor Europese Burgers was het lange tijd helaas niet mogelijk om naar Spanje (en Gran Canaria) te reizen. Gelukkig zijn de Spaanse grenzen op 21 juni weer open gegaan en mocht je vanaf dat moment dus ook weer naar Gran Canaria reizen voor een vakantie onder de Canarische zon. Reizen naar Gran Canaria was al wel eerder mogelijk, maar alleen voor Spaanse inwoners, eilandbewoners en residenten en uitsluitend onder zeer strikte voorwaarden.

Is het veilig om naar Gran Canaria te reizen?

Strand en de zee van het dorpje Puerto Rico op Gran Canaria reizen naar gran canaria tijdens corona

Zoals gezegd waren de Canarische Eilanden een van de minst getroffen gebieden van Spanje met relatief weinig besmettingen. Een groot geluk is dat de Canarische Eilanden weliswaar onderdeel zijn van Spanje, maar geografisch gezien ver van het vasteland verwijderd zijn. De eilandregering doet er dan ook alles aan om het virus onder controle te houden. Dit gebeurt onder andere door actieve controles bij aankomst op de luchthaven. Hierbij kun je denken aan temperatuurmetingen en tests indien nodig.

Zowel de Nederlandse als Belgische overheid hebben het reisadvies voor Spanje recentelijk (weer) aangepast. Let op: reizen naar Gran Canaria tijdens Corona kan mogelijk invloed hebben op je vakantie en je reisverzekering.

Concreet betekent dit dat je dus wél naar Gran Canaria mag reizen, maar dat er wordt een 10-daagse (thuis)quarantaine en test aanbevolen (niet verplicht) bij terugkeer Nederland of België. Dat wil zeggen dat reizen naar Gran Canaria eveneens mogelijk is, maar afgeraden wordt. In dit artikel lees je meer over het reisadvies voor Gran Canaria en wat de kleurcodes inhouden.

De belangrijkste tip die ik je dus kan meegeven is om het reisadvies altijd te controleren vóór je vertrekt. Voor Nederlanders kan dit via Nederlandwereldwijd.nl en voor Belgen via Diplomatie.Belgium.be. Wil je het reisadvies tijdens Corona nog even nalezen? In dit artikel vertel ik je alles over het Nederlandse en Belgische reisadvies voor Gran Canaria.

Vliegen naar Gran Canaria

Enige tijd geleden zijn er gelukkig ook alweer een flink aantal vliegmaatschappijen begonnen met vluchten naar Gran Canaria. Hieronder een overzicht van de populairste vliegmaatschappijen die momenteel naar Gran Canaria vliegen of vluchten hebben gepland. Ook hier geldt: check voor je vertrekt wat de status is van je vlucht en of je aanvullende maatregelen moet nemen. Inmiddels heeft iedere vliegmaatschappij een speciale pagina met actuele vluchtinformatie. Indien je een vlucht naar Gran Canaria gepland hebt en deze niet door kan gaan zul je daarvan op de hoogte gesteld worden via de vliegmaatschappij.

Inmiddels heeft iedere vliegmaatschappij een speciale pagina met actuele vluchtinformatie. Indien je een vlucht naar Gran Canaria gepland hebt en deze niet door kan gaan zul je daarvan op de hoogte gesteld worden via de vliegmaatschappij.

Mondkapjes verplicht op de luchthaven + in het vliegtuig

Gran Canaria mondkapje Melissa

Het zal je vast niet ontgaan zijn: het dragen van een mondkapje is nu altijd verplicht in het vliegtuig. Deze maatregel is van kracht voor alle (vlieg) reizen naar Gran Canaria en geldt dus ook voor iedere passagier. Ook ben je zelf verantwoordelijk voor het meenemen van een schoon mondkapje voor zowel je heen- als je terugreis. Het hoeft trouwens geen medisch mondkapje te zijn, maar het mondmasker moet wel voldoende bescherming bieden aan jezelf en je medepassagiers. Dit is dan met name om de verspreiding van kleine druppeltjes tegen te gaan.

Aanvullend op de maatregelen die gelden voor in het vliegtuig is er nu ook een extra verplichting voor het dragen van een mondkapje op alle luchthavens in Nederland en in België. Het dragen van een mondmasker is verplicht zodra je de vertrekhal binnenloopt.

Om verspilling en vervuiling tegen te gaan kun je daarom eigenlijk het beste kiezen voor een wasbaar en herbruikbaar mondkapje. Deze zijn, in tegenstelling tot simpele wegwerp mondkapjes, meerdere malen te gebruiken en daarom op de langere termijn voordeliger dan een mondmasker voor eenmalig gebruik.

Bovendien is het een herbruikbaar mondkapje een veel milieuvriendelijkere optie, gezien deze varianten niet zo snel in de natuur of de oceaan belanden. Zoek je nog een herbruikbaar en wasbaar mondkapje met leuk en design? Kijk dan even in mijn mondkapjes webshop voor unieke mondkapjes voor Gran Canaria fans, die nergens anders verkrijgbaar zijn!

Mondkapjes verplicht op Gran Canaria

Een andere maatregel om rekening mee te houden is dat mondkapjes niet alleen verplicht zijn voor het reizen naar Gran Canaria, want ook na je reis en zodra je op het eiland aankomt moet je rekening houden met het dragen van een mondkapje. Tot voor kort was het op Gran Canaria, anders dan in de rest van Spanje niet noodzakelijk om altijd een mondkapje te dragen. De maatregel was alleen voor alle gevallen waarbij je geen 1,5 meter afstand tot anderen kon houden.

Na overleg van de eilandregering is besloten dat een mondkapje op Gran Canaria nu ook verplicht is wanneer je wél 1,5 meter afstand kunt houden, zowel binnen als buiten. Mondkapjes nu dus ook overal verplicht op Gran Canaria (per 14 augustus). De regels zijn geldig voor iedereen vanaf 6 jaar. Mondmaskers dienen overal in het openbaar gedragen te worden.

Mondkapjes zijn niet verplicht tijdens het zwemmen, eten of zonnebaden, maar wel tijdens verplaatsingen. Hierbij kun je denken aan situaties als: toiletbezoek en van- naar je zonnebedje lopen. Uitzondering hierop zijn afgelegen gebieden, zoals de bergen van Gran Canaria. Aanvullend op deze maatregel is het tevens verboden te roken op plaatsen waarbij men géén 1,5 meter afstand tot anderen kan houden. Dit geldt ook op openbare plekken, terrassen en op straat.

Controles op de luchthaven

Om jouw veiligheid te waarborgen zijn er een aantal maatregelen aangekondigd die van toepassing zijn vóór je vertrekt en zodra je aankomt op de luchthaven van Gran Canaria. Je moet momenteel rekening houden met de volgende maatregelen en controles bij aankomst:

  • Passenger Location Card (PLC): een formulier met informatie over jou als passagier, waar je verblijft etc. Het formulier is digitaal in te vullen en te ondertekenen. Daarna wordt er een QR code gegenereerd die bij aankomst wordt gescand.
  • Temperatuurmetingen: zodra je aankomt in Spanje zal je temperatuur gemeten worden (de temperatuur mag niet hoger zijn dan 37,5°)
  • Visuele controle: hierbij wordt gekeken naar je algemene gesteldheid. Wanneer je ziek oogt zal je worden getest.

Mocht een passagier deze controles niet doorstaan, dan zal deze door een arts de onderzocht worden. Check altijd bij je vliegmaatschappij of er aanvullende maatregelen gelden!

Corona stoplicht systeem

Sinds kort wordt er op de Canarische Eilanden gebruik gemaakt van een corona stoplicht systeem. Het systeem kent twee kleuren (groen en rood) en geeft de regering van de Canarische Eilanden de mogelijkheid om maatregelen aan te scherpen of juist te versoepelen. Het rode stoplicht treedt in werking zodra het aantal besmettingen per eiland oploopt naar > 100 per 100.000 inwoners. Het actuele stoplicht per eiland vind je hier.

Coronatest verplicht

Aanvullend op de eerder ingegane maatregelen is het nu tevens verplicht om je te laten testen op Corona voordat je naar Gran Canaria gaat. Deze wetswijziging is ingegaan op 29 oktober en zal officieel van kracht worden op 14 november.

Toeristen die het eiland bezoeken moeten kunnen bewijzen dat ze 72 uur voor aankomst negatief getest zijn op Corona. Vakantiegangers die geen bewijs kunnen overleggen kunnen toegang tot hun accommodatie ontzegt worden. Deze regel is geldig voor alle toeristen die Gran Canaria bezoeken (residenten en eilandbewoners zijn uitgezonderd van deze regel).

De negatieve uitslag moet aangetoond worden via een fysiek of digitaal bewijs waarop de identiteit van de geteste, datum, tijd, laboratorium en uitslag terug te vinden zijn. Vakantiegangers die zich niet hebben laten testen kunnen de test alsnog laten doen na aankomst, maar zullen de kosten daarvoor zelf op zich moeten nemen. Dergelijke tests worden afgenomen bij ziekenhuizen en medische centra op Gran Canaria.

In dit artikel vertel ik je alles over de verplichte Corona test voor Gran Canaria.

Verplichte Radar app

Een andere nieuwe regel is het installeren van de Radar app. De app dient door iedereen geïnstalleerd te worden en zowel tijdens het verblijf als 15 dagen daarna op je telefoon te staan. De app houdt bij of je in contact bent geweest met iemand die Corona heeft (gehad) en doet dit door gebruik te maken van Bluetooth technologie.

Wat mag wel en niet op Gran Canaria?

Binnenkort naar Gran Canaria reizen? Dan zijn er nog een aantal andere belangrijke dingen om rekening mee te houden. Spanje werkte met een de-escalatieplan. Inmiddels is de alarmtoestand voorbij en wordt er in heel Spanje, inclusief de Canarische Eilanden gewerkt aan ‘het nieuwe normaal’. De belangrijkste regel om in acht te nemen is de 1,5 meter afstand en de mondkapjes plicht.

Momenteel zijn alle nachtclubs en discotheken op Gran Canaria gesloten. Dit geldt ook voor bars die geen voedsel serveren. Bars die wél voedsel serveren zijn wel geopend. Deze bars mogen tot 01.00 ’s nachts open zijn, maar na 00.00 uur worden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. Restaurants op Gran Canaria zijn wel gewoon geopend.

Wil je naar Gran Canaria reizen en een excursie doen op het eiland? Houd er dan rekening mee dat sommige excursies en activiteiten lastiger worden vanwege het maximale aantal bezoekers. Op dit moment zijn bijeenkomsten van meer dan 10 personen verboden. Dit houdt in dat alle excursies en begeleide activiteiten sneller volzitten dan normaal. Musea, pretparken en waterparken hebben ook te maken met een maximum aantal bezoekers, dus zorg dat je tijdig reserveert voor deze activiteiten!

Binnenkort op reis naar Gran Canaria? Ga dan goed voorbereid op reis met een uniek Gran Canaria mondkapje! Deze mondkapjes zijn herbruikbaar en wasbaar, dus goed voor mens en milieu. Deze mondkapjes zijn nu verkrijgbaar in mijn webshop en worden gratis verzonden binnen Nederland én naar België!

Ook interessant:
reisadvies voor Gran Canaria uitgelegd
alles over de verplichte Corona test voor Gran Canaria
waar verblijven op Gran Canaria

Pin voor later

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.