5 Spaanse tips om je huis koel te houden

5 Spaanse tips om je huis koel te houden

Ze noemen Gran Canaria ook wel het eiland van de eeuwige lente met aangename temperaturen een heel jaar door. Maar als ik één ding geleerd heb tijdens de jaren dat ik zelf op Gran Canaria woonde, is dat het kwik in de zomer ook zomaar flink kan oplopen. In Noord-Europa zijn wij natuurlijk allesbehalve ingesteld op snikhete zomers en hittegolven met temperaturen boven de 30 graden. Op Gran Canaria weten ze er alles van en zijn ze meester om hun huis koel te houden. Zelfs tijdens een snikhete zomer. In dit artikel deel ik 5 Spaanse tips om je huis koel te houden deze zomer. Que calor!

Tips om je huis koel te houden

Dit artikel met tips om je huis koel te houden is geschreven in samenwerking met gordijnen.nl

1. Houd ramen en deuren dicht

Is het buiten warmer dan binnen? Houd dan alle ramen en deuren dicht! Het is heel verleidelijk om je ramen en deuren open te zetten om zo nog enige vorm van luchtstroom te creëren, maar dit werkt juist averechts. Tijdens snikhete zomerdagen op Gran Canaria zie je geen enkele Canario die z’n ramen en deuren heeft openstaan. Ze weten immers wel beter. De reden? De kans is groot dat het buiten warmer is dan binnen, waardoor je die warme lucht juist binnenlaat. Hierdoor wordt de lucht binnenshuis ook alleen maar warmer. Kortom, een van de eerste tips om je huis koel te houden is om alles lekker dicht te laten totdat het buiten koeler is dan binnen. Mocht je toch wat verkoeling willen? Maak dan gebruik van een ventilator. Deze geeft gevoelsmatig een verkoelend effect.

2. Investeer in duo rolgordijnen

Een van mijn andere handige tips om je huis koel te houden is om te investeren in duo rolgordijnen. Nu de zomers in Nederland en België steeds warmer worden, kun je je beter voorbereiden met een slimmer alternatief dan bijvoorbeeld gordijnen. Een duo rolgordijn biedt dan ook een uitkomst. Het houdt zonlicht tegen, zonder je kamer volledig te verduisteren. Bovendien zijn duo rolgordijnen ook erg praktisch en brengen ze sfeer aan iedere woonruimte, zonder dat je een opgesloten gevoel krijgt. Doordat ze bestaan uit twee stofbanen kun je ze tijdens hete zomerdagen perfect afstellen met minder of juist meer lichtinval. Check deze link voor meer informatie over duo rolgordijnen.

3. Buiten koken en eten

Eten is een groot onderdeel van de Spaanse cultuur. Spanjaarden en Canario’s eten het liefst samen én buiten. En vooral in de warme zomermaanden wordt er niet alleen veel buiten gegeten, maar ook gekookt. Binnen koken zorgt namelijk voor extra en onnodige warmte in je huis. Mede daardoor zie je veel Spanjaarden en Canario’s buiten koken en eten op warme zomerdagen. Dus steek die barbecue aan of ga lekker een hapje buiten de deur eten!

4. Zet ramen en deuren ‘s avonds open

Een van de beste Spaanse tips om je huis koel te houden is om ‘s avonds je ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Het is een oud trucje en veelgebruikte methode tijdens de zomers op Gran Canaria. Wanneer de temperatuur daalt en de buitenlucht koeler is dan binnen zet je alle ramen en deuren tegen elkaar open. Zo creëer je een koele luchtstroom waardoor de temperatuur binnenshuis ook daalt. Doe dit minimaal een uur zodat alles lekker kan doorluchten. Vergeet je ramen en deuren niet te sluiten zodra de temperatuur weer stijgt!

5. Hang je was binnen op

Tot slot nog een van de meest verrassende tips om je huis koel te houden en dat is om je schone was niet buiten maar juist binnen op een rekje op te hangen. Nat wasgoed maakt de lucht weliswaar vochtiger, maar automatisch ook koeler. Bijkomend voordeel: je huis gaat heerlijk ruiken en je was is binnen no time weer droog!

Ook interessant:
♥ mooiste dorpjes van Gran Canaria
♥ waar verblijven op Gran Canaria
♥ reizen naar Gran Canaria tips + regels na Corona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.