Waarom zoveel Nederlanders emigreren

Boulevard van Playa Meloneras waarom zoveel Nederlanders emigreren naar Gran Canaria

Het is een droom van veel Nederlanders en Belgen: voorgoed verhuizen naar het buitenland. Sterker nog, het liefste zouden ze nú hun koffers pakken om te emigreren naar Gran Canaria of een andere zonnige bestemming. En met hen zijn er nog ontzettend veel anderen die ieder jaar weer vertrekken uit Nederland. Waarom zoveel Nederlanders emigreren? In dit artikel geef ik je er uitbreid antwoord op!

5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 x waarom zoveel Nederlanders emigreren

Het gros van de lezers hier kan zich ongetwijfeld herinneren hoe hun ouders of grootouders vroeger verhalen vertelden over de oorlog en wat voor barre tijden dat waren. Zo herinner ik me dat mijn vader in de jaren ’90 weleens contact had met zijn tante uit Australië.

Soms kregen we zelfs een kaartje van haar. En dat was dan supertof, want ja wie heeft er nou een (oud)tante uit Australië? Ik wist toen ook niet beter. Pas toen ik wat ouder was kwam ik erachter dat zij en haar man na de oorlog vertrokken waren vanwege de slechte economie en omstandigheden in Nederland. Want zo ging dat toen: men ging weg uit Nederland in de hoop ergens anders een beter bestaan op te bouwen.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Boulevard Meloneras Gran Canaria

Tegenwoordig is de situatie in Nederland natuurlijk een stuk beter dan vroeger. In veel opzichten zijn de levensomstandigheden verbeterd ten opzichte van toen. Er wordt weer volop gebouwd in Nederland en de huizenprijzen stijgen tot recordhoogte. Kortom, als we de media moeten geloven, dan gaat het eigenlijk best goed met ons kleine Kikkerlandje. Maar ondanks de verbeterde omstandigheden in Nederland, blijft het Nederlandse volk massaal emigreren.

Volgens de Emigratiebeurs praten we over ruim 150.000 Nederlanders per jaar, met een verwachting dat dit aantal de aankomende jaren alleen maar verder zal stijgen. En ook parttime wonen in het buitenland wordt steeds populairder. Bovendien kiezen meer jongeren tegenwoordig voor een studie of stage in het buitenland, terwijl de ouderen juist besluiten om te overwinteren op een warme plek.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Overwinteren op Gran Canaria

Met al deze ontwikkelingen kun je jezelf dus afvragen waarom zoveel Nederlanders emigreren? De emigratiebeurs deed er uitgebreid onderzoek naar en kwam met 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren. Hieruit kwam naar voren dat dit de belangrijkste redenen zijn om uit Nederland te vertrekken: Nederlanders zijn op zoek naar een betere levenskwaliteit, naar rust, meer ruimte, een natuurlijke leefomgeving en minder stress en hectiek.

1. Betere levenskwaliteit

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Betere kwaliteit van leven op Gran Canaria

Éèn van de belangrijkste redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren is om een betere levenskwaliteit te realiseren. Nu is het natuurlijk heel lastig om te definiëren wat een betere kwaliteit van leven nou precies is en hoe je dit kunt meten. Voor de éé is dat misschien een leven zonder zorgen en voor de ander met name gelukkig zijn.

En zo kun je oneindig veel manieren bedenken en vinden om levenskwaliteit te meten. Maar één ding is zeker: het feit dat zoveel Nederlanders emigreren betekent dat zij nog steeds op zoek zijn naar een betere kwaliteit van leven. Of je dat gaat vinden in een ander land is natuurlijk de vraag, maar ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit van het leven op Gran Canaria sowieso een stuk beter is dan in Nederland!

2. Minder stress en hectiek

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Minder stress op Gran Canaria

Wie zijn mede-emigranten de vraag stelt waarom men weggaat uit Nederland zal 9 van de 10 keer horen: “ik was de stress en de hectiek beu”. En daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Als je kijkt in wat voor maatschappij we tegenwoordig leven, dan kun je er ook niet omheen. Alles moet zo snél en efficiënt mogelijk. De dingen doen op je eigen tempo is er simpelweg niet meer bij. Wie niet meegaat of mee kán in die absurde hectiek valt er al snel buiten.

Logisch dat mensen dit een keer beu raken! Hoe vaak hoor je niet in je omgeving dat er iemand overspannen thuis zit omdat de combinatie van werk, kinderen, de sportschool en sociale verplichtingen gewoon te veel werd? Dus wanneer je dan ein-de-lijk kan genieten van een weekje welverdiende vakantie op zo’n tranquillo eiland als Gran Canaria, dan ga je jezelf toch echt even achter je oren krabben.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Minder hectiek op Gran Canaria

Op Gran Canaria is het leven juist relaxed. Er is geen stress, in ieder geval niet zoals wij in Nederland kennen 😉 Nee, op Gran Canaria neemt men lekker de tijd voor een goede bak koffie, een terrasje of van A naar B reizen. Is emigreren dan de oplossing tegen een leven zonder stress en hectiek? Niet helemaal. Als je het mij vraagt hangt het ook een beetje van jezelf af. Je kunt wel naar een ander land verhuizen, maar het vraagt ook de nodige aanpassing vanuit jezelf. En pas als je die knop om hebt gezet, kun je genieten van een maatschappij die draait op een rustig tempo.

3. Rust

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Rust op Gran Canaria

Nog zo’n mooie reden waarom zoveel Nederlanders emigreren: rust. Nederlanders zijn vóóral op zoek naar rust. Maar ook hierbij kun je je afvragen wat de definitie is van rust? Voor de één is dat misschien een minder hectisch leven en voor de ander met name het kunnen genieten van rust. Even helemaal niks doen, een momentje voor jezelf. Wat jouw definitie van rust ook mag zijn, op Gran Canaria kun je er in ieder geval vólop van genieten.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Genieten van rust op Gran Canaria

Waar in Nederland zo’n beetje iedere vierkante meter is volgebouwd, heb je op Gran Canaria nog oneindig veel plekjes waar je geen levende ziel tegen het lijft loopt. Waar je kunt genieten van de rust, ruimte en natuur. Oké, eerlijk is eerlijk: je moet niet natuurlijk zijn op populaire toeristische trekpleisters. Maar hoe je het ook draait of keert, vraag het aan de mensen die er wonen: op Gran Canaria kun je nog ongestoord genieten van je rust.

4. Ruimte

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Ruimte bergen van Gran Canaria

Nederland is vol: vol met gebouwen, met auto’s, met herrie en met mensen. En het gebrek aan ruimte neemt alleen maar toe. Een aantal jaar geleden kon je nog lekker met je hond naar het bos en uren wandelen zonder iemand tegen het lijf te lopen. Dat hoef je vandaag de dag niet eens meer te proberen. Terwijl ik dit schrijf staat de CBS bevolkingsteller op: 17,270656 Nederlandse inwoners.

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Ruimte binnenland van Gran Canaria

Dat in vergelijking met Gran Canaria, waar men slechts 845.195 inwoners telt. Goed, je kunt je vast voorstellen dat al deze mensen bij elkaar een stuk minder ruimte nodig hebben dan de Nederlandse bevolking. Wat betekent dat er veel meer ruimte overblijft zodat je niet noodgedwongen hutje op mutje hoeft te leven.

5. Natuurlijke leefomgeving

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Natuurlijke leefomgeving op Gran Canaria

Een logisch gevolg van het gebrek aan ruimte, is het in stand houden van een natuurlijke leefomgeving. Of juist NIET in stand kunnen houden van zo’n omgeving. Hoe sneu is dat? En al die troep in de lucht kan gewoon niet goed zijn. Wanneer heb jij bijvoorbeeld voor het laatst een bij of een hommel gezien?

Emigreren Gran Canaria - Emigratie tips - 5 redenen waarom zoveel Nederlanders emigreren - Berggebieden op Gran Canaria

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat de leefomgeving waarin mensen wonen, werken en recreëren een positief effect heeft op de gezondheid. Nu is dat op zich geen verrassende uitspraak, maar hieruit kun je dus ook concluderen dat een prettige leefomgeving wel degelijk van belang is. En als je dan kijkt naar de natuur, zee en uitgestrekte berggebieden op Gran Canaria, sluit dat helemaal aan op het leven in een natuurlijke leefomgeving.

Lees ook:
emigreren in 4 stappen
10 dingen die veranderen als je op Gran Canaria woont
5 grote misverstanden over emigranten op Gran Canaria

Pin voor later

4 reacties op “Waarom zoveel Nederlanders emigreren

 1. Melissa zegt:

  Hi Thea! Als je het mij vraagt is dat ook een van de beste redenen 😉 Hoe bevalt het nu? Groetjes Melissa.

 2. Thea zegt:

  Melissa,Het waren de fijnste tijden TOEN,helaas liep het anders dan ik wilde (ivm familie aangelegenheid)Ik had er dolgraag willen blijven tot…….Nu is het dit laatste jaar eigenlijk best onbetaalbaar geworden om zelfs iets simpels te huren en dat is heel jammer!!!!! Men begint al met de vele ‘makelaarskantoren’die als paddestoelen uit de grond schieten…..1 maand voor het makelaarskantoor ,1 maand huur vooruit,+ nog eens ‘n maand huur………Men moet dus ‘n DIKKE portemonnee hebben!
  Helaas is dit niet voor iedereen haalbaar.Zo gemakkelijk om dus te emigreren is dit voor velen niet weggelegd. JAMMER

 3. Melissa zegt:

  Hi Thea,

  Wederom dank voor je reactie 🙂 Ik snap je punt. Zoals ik in mijn eerdere blog posts over ‘huren in Gran Canaria’ al aangaf, zijn de huurprijzen de laatste jaren ontzettend gestegen door o.a. de populariteit en het toerisme. Hier kunnen we helaas niets aan veranderen 🙁 Wat betreft de makelaars – hoewel ik zelf alleen positieve ervaringen heb – begrijp ik je frustratie. De enige oplossing is op eigen houtje een huis zoeken en huren 😉

  Groetjes Melissa – Emigreren Gran Canaria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.