Emigreren en afscheid nemen: hoe ga je daarmee om?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om?

Wie een simpele zoekopdracht over emigreren intypt in Google, komt al gauw uit op informatie over de ‘praktische kant’ van emigreren. Stappenplannen, tips, tricks, ervaringen en (ongewilde?) adviezen. Maar hoe zit het dan met de ándere kant van emigreren? De emotionele kant van emigreren. Die over emotie en gevoelens? Grappig genoeg, wordt daar maar zelden over gesproken en geschreven. En eerlijk is eerlijk: daar ben ik zelf ook schuldig aan… Dus kwam ik ineens op het idee om juist déze kant te belichten. Laten we het eens gaan hebben over emigreren en afscheid nemen! En natuurlijk: hoe je daarmee omgaat  😉

Emigreren en afscheid nemen van …

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Emigreren en afscheid nemen van

Misschien vraag je je nu wel af: emigreren en afscheid nemen, hoezo dan? Ik heb niks met gevoelens en ben al helemáál niet emotioneel. Dat kan! Maar heb je je weleens afgevraagd wat voor gevolgen jouw emigratie kan hebben voor de ‘achterblijvers’? Je voetbalmaten of je vriendinnen waar je al sinds je jeugd bevriend mee bent. Je opa of oma, die toch ook al behoorlijk op leeftijd zijn. Of je neefje en nichtje, die je na jouw emigratie niet meer ziet opgroeien?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Emigreren en afscheid nemen van familie

Hate to break it to you: maar al deze mensen zullen na jouw vertrek met een leeg gevoel achterblijven. En wanneer je dát beseft, zul je je wel degelijk af gaan vragen: hoe zit het dan met emigreren en afscheid nemen 😉 Snap je ‘m? Goed, daar gaan we! Om je alvast een handje op weg te helpen maakte ik een ‘trip down memory lane’ en schakelde ik de hulp in van mede-emigranten én de toenmalige achterblijvers uit mijn eigen kring.

Tip 1: licht je omgeving in over je plannen

Veel emigranten lichten hun omgeving pas in over hun emigratieplannen wanneer ze alles al zo goed als rond hebben. Op zich is dat niet heel gek, als jij van mening bent dat het joúw keuze is en een ander daar in principe niets mee te maken heeft.

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Omgeving inlichten

Maar toch kan ik je vertellen dat dit niet heel handig is. Je moet je voorstellen dat als jij ‘ineens’ met dit nieuws komt, dit een behoorlijke shock kan zijn. En eigenlijk geef je jouw omgeving dus ook geen kans om aan het idee te wennen. Ga dus voor jezelf na wie belangrijk is voor jou en licht deze mensen tijdig in over je plannen. Op deze manier kunnen jullie allebei al wennen aan het idee/gevoel dat jij er straks bijvoorbeeld niet meer bent om ‘even binnen te schieten voor een bak koffie’.

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Omgeving inlichten over plannen - Koffie

Tip 2: spreek je gevoel uit

En wanneer je dan toch bezig bent, kun je net zo goed vertellen wáárom je zo graag wilt emigreren. Het merendeel van je omgeving zal in eerste instantie niet begrijpen waarom jij zo nodig weg wilt. Je hebt het immers toch goed hier? Je hebt een mooi huis, prima salaris, dikke auto voor de deur, wat wil je dan nog méér?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Omgeving inlichten over plannen - Amsterdam

Begrip vanuit je omgeving komt eigenlijk pas zodra je ze uitlegt wat de achterliggende gedachte is van jouw emigratieplannen. Misschien wilde je altijd al eens een periode in het buitenland wonen (en kan dat nu nog omdat je geen kinderen hebt). Wellicht is een warm klimaat wel beter voor je gezondheid? Begrijp me trouwens niet verkeerd: je hoeft je keuze niet te gaan verdedigen, maar spreek op z’n minst je gevoel uit. Hierdoor zal je omgeving je niet alleen beter begrijpen, maar ook supporten in besluit.

Tip 3: stel ze gerust

Emigreren en afscheid nemen is voor zowel jou als de mensen om je heen geen makkelijke opgave. Wat hierbij goed kan helpen is om je omgeving gerust te stellen. Tenslotte is dit geen definitief afscheid. 

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Contact onderhouden via Facetime

Dat jij gaat emigreren, betekent nog niet dat jullie elkaar nooit meer zullen zien en/of spreken. En gelukkig zijn er anno 2018 ook genoeg manieren om contact te houden 😉 Zo kun je afspreken om elkaar in ieder geval wekelijks te (Whatsapp) bellen, of Facetimen.

Tip 4: grote schoonmaak

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Afscheid nemen van spullen

Als je je hele leven in Nederland of België gewoond hebt, is de kans groot dat je door de jaren heen, een hele bulk aan spullen verzameld hebt. Dus wanneer we het hebben over emigreren en afscheid nemen, betekent dit ook: afscheid nemen van spullen. Toegegeven, de één heeft daar wat meer moeite mee dan de ander. Die verzameling familiefoto’s en poëziealbums uit je jeugd kun je toch niet zomaar wegdoen? En dat krantenknipsel van die keer dat jullie voetbalteam kampioen werd? Of dat doosje melktandjes van je kinderen? Nee, dat is inderdaad lastig. Daar zit namelijk een emotionele waarde aan 🙂

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Emigreren en afscheid nemen van spullen

Maar waar je wel afstand van kunt doen is al die overige meuk. Je kan immers niet allés meenemen! Mijn tip: wees heel kritisch in wat je écht wilt bewaren en wat in principe overbodig is. Wat zou je bijvoorbeeld nú meenemen als er brand uitbrak? Dat soort dingen kun je eventueel meenemen, opslaan bij familie, vrienden of een gehuurde opslagplaats.

Tip 5: emigreren en afscheid nemen van je oude leven

Last but not least wil ik je nog één tip meegeven: neem ook zeker afscheid van je oude leven, in de breedste zin van het woord. En neem hier ook echt de tijd voor. Al die jaren heb je op een plek gewoond die heel vertrouwd was. Een onderdeel vormde van je leven. En wanneer je je straks op een totaal andere plaats gaat settelen, zullen die dingen er niet meer zijn.

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Emigreren en afscheid nemen van je oude leven

Je gaat immers emigreren, een compleet nieuw leven tegemoet. Naar een andere maatschappij, integreren in een vreemde cultuur met een onbekende taal. Alles wat zo gewoon en vanzelfsprekend was, is dan niet meer. Maar als je het mij vraagt, is dat eerder een kans om een nieuw avontuur aan te gaan. En dus: goodbye old life, hello new adventures!

Emigreren Gran Canaria - Emigreren en afscheid nemen - Hoe ga je daarmee om? - Emigreren en afscheid nemen van je oude leven - Hello Gran Canaria

Lees ook: voorbereiden op emigratie

 

Hoe zijn jouw ervaringen met emigreren en afscheid nemen? Vond je het lastig? En de lezers die nog gáán emigreren: waar ie je het meeste tegenop? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

avatar

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Willem Bloemendal
Gast
Willem Bloemendal

Hallo, we wonen sinds 16 november op Gran Canaria. de eerst maand in Telde, Las Goteras, en nu in Teror. Daarvoor woonde ik 12 jaar in Duitsland, trouwde met een Chileense, Adriana, en na 7 jaar zijn we dus naar Gran Canaria verhuisd. Adriana had het niet echt naar haar zin in Duitsland, koud en de mensen zijn niet zo als de latina´s uiteraard. Ze deed wel een inburgeringscursus. Echter mijn moeder werd ziek en had hulp nodig, we gingen minstens drie keer per week naar haar toe. Dus de cursus van Adriana was geen groot succes. Twee jaar geleden… Lees verder »