Emigreren en afscheid nemen: hoe doe je dat?

Emigreren en afscheid nemen

Wie op zoek is naar informatie over emigreren, komt al gauw bij de praktische kant van emigreren uit. Van concrete stappenplannen, tips en tricks, tot persoonlijke ervaringen en tal van adviezen. Maar hoe zit het dan met de ándere kant van emigreren? De emotionele kant, laten we maar zeggen. Want daar lees je amper wat over. Hoe ga je bijvoorbeeld om met emigreren en afscheid nemen? In dit artikel geef ik je 5 tips om emigreren en afscheid nemen makkelijker te maken.

Emigreren en afscheid nemen

Misschien vraag je je nu wel af: emigreren en afscheid nemen, hoezo dan? Heb je je weleens afgevraagd wat voor gevolgen jouw emigratie kan hebben voor de achterblijvers? Je voetbalmaten of je vriendinnen waar je al sinds je jeugd bevriend mee bent. Je opa of oma, die toch ook al behoorlijk op leeftijd zijn. Of je neefje en nichtje, die je na jouw emigratie niet meer zo vaak zal zien voor een tosti middag?

Hate to break it to you: maar al deze mensen zullen na jouw vertrek met een leeg gevoel achterblijven. En wanneer je dát beseft, zul je je wel degelijk af gaan vragen: hoe zit het dan met emigreren en afscheid nemen. Snap je ‘m? Het is eigenlijk ook geen hogere wiskunde. Goed, daar gaan we! Om je alvast een handje op weg te helpen maakte ik een ‘trip down memory lane’ en schakelde ik de hulp in van een aantal mede-emigranten én de toenmalige achterblijvers uit mijn eigen kring.

1. Licht je omgeving in over je plannen

Veel emigranten lichten hun omgeving pas in over hun emigratieplannen wanneer ze alles al zo goed als rond hebben. Op zich is dat niet heel gek, als jij van mening bent dat het joúw keuze is en een ander daar in principe niets mee te maken heeft. Of misschien probeer je het onvermijdelijke uit te stellen en ben je enigszins angstig voor de reacties uit je omgeving.

Toch kan ik je vertellen dat dit niet heel handig is. Je moet je voorstellen dat als jij ‘ineens’ met dit nieuws komt, dit een behoorlijke shock kan zijn. En eigenlijk geef je jouw omgeving dus ook geen kans om aan het idee te wennen aan het feit dat jij gaat emigreren en zij dus ook afscheid moeten nemen. Ga dus voor jezelf na wie er écht belangrijk is voor jou en licht deze mensen tijdig in over je plannen. Op deze manier kunnen jullie allebei al wennen aan het idee/gevoel dat jij er straks bijvoorbeeld niet meer bent om ‘even binnen te schieten voor een bak koffie’. Zo maak je het emigreren en afscheid nemen een stuk makkelijker voor jezelf én voor een ander.

2. Spreek je gevoel uit

En wanneer je dan toch bezig bent, kun je net zo goed vertellen wáárom je zo graag wilt emigreren. Het merendeel van je omgeving zal in eerste instantie niet helemaal begrijpen waarom jij zo nodig weg wilt. Je hebt het immers toch goed hier? Je hebt een mooi huis, prima salaris, dikke auto voor de deur, wat wil je dan nog méér? Jeetje, ben je dan nooit tevreden?

Begrip vanuit je omgeving komt eigenlijk pas zodra je ze uitlegt wat de achterliggende gedachte is van jouw emigratieplannen. Misschien wilde je altijd al eens een periode in het buitenland wonen (en kan dat nu nog omdat je een twintiger bent en geen kinderen hebt). Wellicht is een warm klimaat wel beter voor je gezondheid? Begrijp me trouwens niet verkeerd: je hoeft je keuze niet te gaan verdedigen, maar spreek op z’n minst je gevoel uit. Hierdoor zal je omgeving je niet alleen beter begrijpen, maar ook supporten in besluit.

3. Stel ze gerust

Emigreren en afscheid nemen is voor zowel jou als de mensen om je heen geen makkelijke opgave. Wat hierbij goed kan helpen is om je omgeving gerust te stellen. Tenslotte is dit geen definitief afscheid en het hoeft ook allemaal weer niet zo dramatisch te zijn.

Dat jij gaat emigreren, betekent nog niet dat jullie elkaar nooit meer zullen zien en/of spreken. En gelukkig zijn er in dit tijdperk ook genoeg manieren om contact te houden. Zo kun je afspreken om in ieder geval wekelijks met elkaar te videobellen. Enneh, geloof me: je familie en vrienden vinden het dus echt niet erg om een weekje over te komen om jou op Gran Canaria op te zoeken!

4. Grote schoonmaak

Als je je hele leven in Nederland of België gewoond hebt, is de kans groot dat je door de jaren heen, een hele bulk aan spullen verzameld hebt. Dus wanneer we het hebben over emigreren en afscheid nemen, betekent dit ook: afscheid nemen van spullen. Toegegeven, de één heeft daar wat meer moeite mee dan de ander. Die verzameling familiefoto’s en poëziealbums uit je jeugd kun je toch niet zomaar wegdoen? En dat krantenknipsel van die keer dat jullie voetbalteam kampioen werd? Of dat doosje melktandjes van je kinderen? Nee, dat is inderdaad lastig. Daar zit namelijk een emotionele waarde aan.

Maar waar je wel afstand van kunt doen is al die overige meuk die je straks niet meer nodig hebt. Je kan immers niet allés meenemen! Mijn tip: wees heel kritisch in wat je écht wilt bewaren en wat in principe overbodig is. Wat zou je bijvoorbeeld nú meenemen als er brand uitbrak? Dat soort dingen kun je eventueel meenemen, opslaan bij familie, vrienden of een gehuurde opslagplaats.

5. Emigreren en afscheid nemen van je oude leven

Last but not least wil ik je nog één tip meegeven: neem ook zeker afscheid van je oude leven, in de breedste zin van het woord. En neem hier ook echt de tijd voor. Al die jaren heb je op een plek gewoond die heel vertrouwd voor je was. Een plek die lange tijd onderdeel vormde van je leven. En wanneer je je straks op een totaal andere plaats gaat settelen, zullen die dingen er simpelweg niet meer zijn.

Je gaat immers emigreren, een compleet nieuw leven tegemoet. Naar een andere maatschappij, integreren in een vreemde cultuur met een onbekende taal. Alles wat zo gewoon en vanzelfsprekend was, is dan niet meer. Maar als je het mij vraagt, is dat eerder een kans om een nieuw avontuur aan te gaan. En dus: goodbye old life, hello new adventures!

Hulp nodig bij emigreren en afscheid nemen of op zoek naar praktische tips en informatie? Boek nu een online consult met mij voor persoonlijke emigratiebegeleiding.

Ook interessant:
alles over voorbereiden op emigratie
♥ 10 dingen die veranderen als je op Gran Canaria woont
♥ 15 dingen die je echt moet weten over Gran Canaria

Een reactie op “Emigreren en afscheid nemen: hoe doe je dat?

 1. Willem Bloemendal zegt:

  Hallo, we wonen sinds 16 november op Gran Canaria. de eerst maand in Telde, Las Goteras,
  en nu in Teror.

  Daarvoor woonde ik 12 jaar in Duitsland, trouwde met een Chileense, Adriana, en na 7 jaar zijn we dus naar Gran Canaria verhuisd. Adriana had het niet echt naar haar zin in Duitsland, koud en de mensen zijn niet zo als de latina´s uiteraard.
  Ze deed wel een inburgeringscursus.
  Echter mijn moeder werd ziek en had hulp nodig, we gingen minstens drie keer per week naar haar toe.
  Dus de cursus van Adriana was geen groot succes.
  Twee jaar geleden op vakantie geweest naar Masplomas en Adriana was om:
  “Hier wil ik wonen zei ze”.
  Ons huis stond toen al te koop en we zouden naar Chile gaan.
  Adriana is 53 en ik ben 69, gepensioneerd.

  Öktober 2017 het huis verkocht, veel spullen verkocht/achtergelaten en de rest in een container naar Gran Canaria.
  Het eerste huis hier in Telde via internet gehuurd, nooit meer…
  Veel onwaarheden en beloftes die niet waargemaakt werden, geen contract getekend dus…

  Via Idealista ons huis in Teror gevonden, direct er heen gegaan en een afspraak gemaakt.

  We hebben veel bergruimte moeten creëren, maar dat is niet erg.
  (ons huis in Duitsland had een opp. Van 235m², nu hebben we minder dan 100m², het huis in Telde was nog kleiner)

  Pas op19 december werd de container gelost, er waren o.a. 158 verhuisdozen die we deels op het dak hebben gezet, omdat er gewoon geen ruimte was.
  De kerst viel daardoor in duigen.
  Achteraf gelukkig. De container kwam op 23 november aan.
  Het verhuisbedrijf wilde alleen in Telde lossen als we € 490,00 extra zouden betalen, dit vanwege de moeilijk begaanbare toegang tot het huis. Er was veel breuk, alles was uit de container gelost en opgeslagen, later in drie kleine verhuiswagens naar Teror. We zijn verzekerd ik moet de balans nog opmaken, alles is nog steeds niet uitgepakt…

  Nu ziet het er goed uit en komen we tot rust,
  Ondanks de drukte gingen we toch minstens twee keer per week naar het strand, m.u.v. de laatste drie weekenden.

  We genieten ondanks dat het weer niet echt mooi is, hier is het ook altijd een paar graden minder. De mensen hier klagen ook over de koude.

  Het kan aan mij liggen, maar ik vind veel producten hier erg zoet, bijna niets is zonder toegevoegde suiker.
  Dus we zijn de diverse supermarkten aan het bezoeken.

  Mijn auto had ik verkocht. We hebben een maand een huurauto gehad, Adriana laten onderhandelen…
  Twee jaar geleden een Fiat Punto gehuurd, ik betaalde € 29,00 de eerste week incl. verzekering.
  De tweede week Adriana laten bellen, voor verlenging, het werd € 23,00 :-))
  Nu bij hetzelfde bedrijf opnieuw € 23,00 de eerste twee weken dankzij Adriana.
  Deze huurauto werd verkocht en we kregen toen een vrijwel nieuwe Panda, € 20,00 per week, ook weer na onderhandeling van Adriana. Ik kan je Lund in San Augustin aanbevelen http://lundrent.com/es/. :-))

  Adriana had na vijf jaar in Duitsland een visum gekregen voor onbepaalde tijd.
  Op Gran Canaria kreeg ze opnieuw de driemaandelijkse toeristen status.
  Inmiddels is dat ook geregeld, beetje aandringen en geduld hebben.
  De instanties helpen je goed, waarbij het een voordeel is dat Adriana Spaans spreekt.

  Internet hebben we via Vodafone, met een router die met een simkaart werkt.
  We hebben 50 GB genomen en 50 GB extra, een zog. Vakantie kaart, die kun je dan verlengen met 50 GB.
  Dat werkt goed. Adriana skyped elke dag naar Chile naar haar studerende zoon van bijna 22 jaar en met vriendinnen in Nederland en Duitsland.

  We kijken weinig tv, de laatste twee maanden helemaal niet.
  Ik heb een ontvanger van Canal Digitaal en ook een schotel.

  Dat moet ik nog uitvinden, want ik kom maar aan een ontvangst van 37% en dat werkt dus (nog) niet.
  De Nederlandse zenders hoef ik niet, alleen vrije zenders, daar zijn diverse Spaanse bij, daar keken we in Duitsland ook naar.

  Ik heb diverse blogs van je gelezen (erg leuk) dus ik dacht ik schrijf ook maar eens….
  Heimwee, nee

  Groeten uit Teror
  Adriana en Willem Bloemendal

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.