Amandelbloesem op Gran Canaria: dit mag je niet missen!

Roze bloemetjes Amandelbloesem op Gran Canaria

Als je denkt aan Gran Canaria, dan denk je ongetwijfeld aan de goudgele zandduinen, wuivende palmbomen en een azuurblauwe zee. Veel mensen die het eiland bezoeken reizen dan ook direct door naar het Zuiden van Gran Canaria, met haar gezellige kustdorpjes en bruisende toeristische badplaatsen. Jammer, want dat gedeelte is nou juist allesbehálve Gran Canaria! Zeker wanneer je in januari of februari naar het eiland reist kun je van een bijzonder spektakel genieten, want dan is het tijd om de amandelbloesem op Gran Canaria te bewonderen. Zet deze uitstap maar snel op je verlanglijstje, want dit mag je niet missen!

Amandelbloesem op Gran Canaria

Dit artikel over de amandelbloesem op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Het begin van de lente

Wanneer de eerste amandelbomen op Gran Canaria in bloei komen, breekt een belangrijk moment aan. De amandelbloesem op Gran Canaria markeert namelijk het begin van de lente. En hoewel het weer op Gran Canaria een heel jaar door aangenaam is, wordt de komst van de lente alsnog uitbundig gevierd.

In veel bergdorpjes vinden er vanaf begin februari de zogenaamde ‘Fiesta del Almendro en Flor’, of amandelbloesem festivals plaats. Tijdens deze festivals worden gezellige marktjes georganiseerd met lokale lekkernijen, muziek, klederdracht, typische spelletjes en sport. De feesten worden al vanaf 1970 gehouden en vinden hun oorsprong in het bergdorpje Tejeda.

Historie van de amandelbomen op Gran Canaria

Amandelbomen komen niet van nature voor op het eiland. De eerste amandelen werden meegenomen door de Spaanse veroveraars en zo over het eiland verspreid. Naar verloop van tijd werden de amandelen ook in de grond geplant om zo te kunnen blijven genieten van deze lekkernij. Dit gebeurde vooral in vruchtbare regio’s zoals San Bartolomé de Tirajana, Tejeda en Valsequillo.

Aan de kust zul je dus niet zo snel amandelbomen tegenkomen. Na honderden jaren resulteerde dit in zo’n half miljoen amandelbomen, waarvan een groot deel gewoon in het wild groeit. Tot op de dag van vandaag worden deze amandelbomen, waarvan sommigen al net zo oud zijn als de Spaanse verovering, ieder jaar geoogst en verkocht op boerenmarkten in pittoreske bergdorpjes.

Route amandelbloesem op Gran Canaria

Waar groene bergtoppen fel afsteken tegen een strakblauwe lucht is waar je de amandelbomen in bloei kunt bewonderen. Er is eigenlijk geen vaste route die je hoeft te rijden, want de amandelbloesem is amper te missen als je de bergen in rijdt. Dat gezegd hebbende, zijn er wel degelijk een aantal plekken op Gran Canaria waar je de amandelbloesem kunt bewonderen.

Omdat de bomen van oudsher op vruchtbare grond groeien, vind je ze hoofdzakelijk in diverse natuurgebieden op Gran Canaria. Kortom, als je de amandelbloesem wilt bewonderen hoef je alleen maar de auto in te stappen en de bergen in te rijden. Als je op eigen houtje de bergen in wilt gaan, dan is het wel zo handig om een huurauto tot je beschikking te hebben. Op die manier heb je alle vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer je wilt en kun je relaxen aan het strand moeiteloos afwisselen met avontuur. Reserveer je auto vooraf via Avis of Sunny Cars zodat je je huurauto direct na aankomst op de luchthaven kunt ophalen.

Waar vind je de amandelbloesem op Gran Canaria?

Hieronder een aantal plekjes waar je de grootste kans maakt om van het amandelbloesem spektakel te genieten:

  • Tejeda: misschien wel de meest bekende plek om van de amandelbloesem op Gran Canaria te genieten. Dit slaperige bergdorpje ligt hoog in de bergen, met Roque Nublo op een steenworp afstand. In en rondom het natuurgebied zijn honderden bomen te spotten. Je vindt ze langs de weg en op de pieken van de bergen.
  • Valsequillo: deze gemeente staat bekend om haar vruchtbare grond. Niet gek dus, dat het hier stikt van de fruitgaarden én amandelbomen.
  • Guayadeque: de barranco van Guayadeque vond ik zelf het meest magisch als het om de amandelbloesem op Gran Canaria gaat. Vlak nadat ik naar Gran Canaria emigreerde bezocht ik deze plek en dat is me altijd bij gebleven. Hier vind je honderden amandelbomen die de heuvels versieren met prachtige witte en roze bloemetjes.

Verblijven op Gran Canaria

  • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
  • Zoek je goedkope vliegtickets naar Gran Canaria? Kijk en vergelijk via vliegtickets.nl
  • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan eens op TUI voor de beste aanbiedingen
  • Losse accommodaties kun je het beste boeken via Booking.com
  • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:
verlaten kuuroord Balneario de Azuaje
mooiste bezienswaardigheden op Gran Canaria
outdoor activiteiten op Gran Canaria

Pin voor later

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.