Outdoor activiteiten op Gran Canaria

Corona proof outdoor activiteiten op Gran Canaria

Na de uitbraak van het virus zoeken we allemaal een manier om te genieten van onze vakantie op Gran Canaria, terwijl we onszelf en anderen blijven beschermen. Met 365 dagen zon, fijne stranden en prachtige natuurgebieden heeft Gran Canaria genoeg te bieden voor iedere liefhebber van buitenactiviteiten. In dit artikel geef ik je inspiratie voor de leukste outdoor activiteiten op Gran Canaria die ook nog eens Corona proof zijn!

Outdoor activiteiten op Gran Canaria

Dit artikel met buitenactiviteiten op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Wandelaars op de route naar Roque nublo op gran canaria de leukste buitenactiviteiten op gran canaria

Toen ik zelf nog op Gran Canaria woonde bracht ik het grootste deel van mijn tijd buiten door: tijdens mijn werk, maar ook zeker in mijn vrije tijd. Hoewel ik nog lang niet alles gezien en gedaan heb op het eiland, zijn er zeker een aantal leuke buitenactiviteiten op Gran Canaria die ik iedereen zou willen aanbevelen. Dus heb je binnenkort zelf een reis gepland en ben je op zoek naar inspiratie voor Corona proof activiteiten op Gran Canaria? Dan komen deze tips vast van pas!

1. Eilandtour

bergweg op gran canaria met de duinen van maspalomas op de achtergrond de leukste outdoor activiteiten op Gran Canaria

Wanneer je één tot twee weken op Gran Canaria verblijft zou je minstens een aantal dagen moeten uittrekken om het eiland te verkennen. Dit kun je doen via een excursie of gewoon op eigen houtje. Ook is het een van de fijnste outdoor activiteiten op Gran Canaria voor mensen die de drukte proberen te vermijden, vooral wanneer je zelfstandig en met eigen vervoer op ontdekking gaat.

De wegen in de bergen en in het binnenland van Gran Canaria zijn goed begaanbaar en voeren je langs groene bergtoppen, hoge kliffen en diepe ravijnen. In dit artikel deel ik de vier leukste routes voor een eilandtour op Gran Canaria.

Eilandtour doen op Gran Canaria? Reserveer je huurauto vooraf via Sunny Cars zodat je je auto direct na aankomst op de luchthaven kunt ophalen!

2. Watervallen

Waterval in de bergen van gran canaria

Het binnenland en de bergen van Gran Canaria zijn een wereld van verschil in vergelijking met de toeristische kustdorpjes. Dit gebied kenmerkt zich door een bergachtige omgeving die een stuk groener is dan de rest van het droge vulkanische eiland. In de bergen zijn ook een aantal bijzondere watervallen te ontdekken, afhankelijk van het seizoen en de regenval.

De watervallen op Gran Canaria bevinden zich vaak op idyllische plekjes middenin de bergen: een geliefde omgeving onder de vele wandel- en natuurliefhebbers die het eiland bezoeken. Kortom, dit is een van de leukste outdoor activiteiten op Gran Canaria voor actievelingen! Bovendien worden de watervallen vaak overgeslagen door de toeristen, dus is het een van de fijnste buitenactiviteiten voor vakantiegangers die de massa willen ontwijken. In dit artikel deel ik de drie mooiste watervallen op Gran Canaria.

3. Bergdorpjes

Fontein voor de kerk van Galdar op Gran Canaria de leukste outdoor activiteiten op gran canaria

Omstreeks 500 v. Chr., zo’n duizend jaar voordat de Spanjaarden Gran Canaria veroverden, was het eiland vermoedelijk al gekoloniseerd. Die lange historie maakt dat er onwijs veel mooie plekken op Gran Canaria te vinden zijn. Deze sporen zijn terug te vinden in talloze bouwwerken en grotwoningen van honderden jaren geleden, historische gebouwen en prachtige bergdorpjes met bijzondere bezienswaardigheden.

Persoonlijk vind ik dit een van de leukste buitenactiviteiten op Gran Canaria: lekker op verkenning gaan langs al die mooie bergdorpjes! Maak kennis met dorpjes zoals Arucas, Moya en Puerto de Mogán, die allemaal hun eigen unieke charme en betovering hebben. In dit artikel vind je de mooiste (berg)dorpjes van Gran Canaria.

4. Las Palmas

Santa Ana Kathedraal in las palmas de leukste buitenactiviteiten op gran canaria

Las Palmas is zo’n stad waar ik niet op uitgekeken raak. Zelfs na een aantal jaar op het eiland gewoond de hebben vind ik Las Palmas bezoeken nog steeds een van de leukste buitenactiviteiten op Gran Canaria. Las Palmas is een bruisende stad vol toffe bezienswaardigheden, bijzondere gebouwen, fijne eettentjes, musea en leuke plekjes die zeker een bezoekje waard zijn.

Het leukste deel van Las Palmas is wat mij betreft de historische wijk Vegueta. Deze wijk ademt één en al geschiedenis: van de prachtige Santa Ana kathedraal tot de smalle straatjes en vele kleurrijke huizen in Koloniale bouwstijl. En zelfs als je geen liefhebber bent van oude gebouwen is er genoeg te zien en te beleven in Vegueta. Zo is er de overdekte Mercado de Vegueta, met lokale lekkernijen en verse groente- en fruitsoorten én zijn er tal van gezellige terrasjes en tapas zaakjes. In dit artikel lees je mijn top tips voor Las Palmas.

5. Roque Nublo

Uitzicht op Roque Nublo en het buureiland Tenerife de leukste outdoor activiteiten op Gran Canaria

Roque Nublo bezoeken is niet alleen één van de leukste buitenactiviteiten op Gran Canaria, maar ook iets dat je sowieso eens gedaan moet hebben. Sterker nog, een vakantie naar Gran Canaria is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan dit indrukwekkende natuurmonument. Het is een van de mooiste plekjes van Gran Canaria met spectaculaire uitzichten op de natuur, schilderachtige dorpjes en de omliggende bergen. Dit zijn slechts enkele redenen waarom je Roque Nublo zeker zou moeten bezoeken. Kortom, dit is een magische plek die je niet snel zult vergeten!

Op maar liefst 1813 meter boven de zeespiegel, in het berggebied rondom Tejeda, vind je het bijzondere natuurfenomeen dat Roque Nublo heet. Deze wolkenrots is een 67 meter hoge monoliet en tevens het symbool van Gran Canaria. Ze noemen dit de wolkenrots omdat deze bij bewolking net boven de wolkendeken uitsteekt.

Roque Nublo is trouwens zeker niet het hoogste punt van Gran Canaria, want die eer gaat naar een bijzonder mooi uitkijkpunt: Pico de las Nieves, op maar liefst 1949 meter hoogte. In dit artikel lees je al mijn tips + de route voor een bezoek aan de magische wolkenrots Roque Nublo.

6. Bufadero La Garita

Spuitgat bufadero de la garita op Gran Canaria de leukste buitenactiviteiten op gran canaria

La Garita is zo’n verborgen plekje dat je niet snel terug zult vinden in de reisgidsen. Doordat maar weinig toeristen dit plekje kennen is het ook nog eens een van de leukste Corona proof outdoor activiteiten op Gran Canaria. Waar rotsen abrupt eindigen in zee en golven woest op de kust slaan ontdek je het watergeweld dat Bufadero de la Garita heet. Hier maak je kennis met de natuurkracht van de zee dat het beste te omschrijven is als een spuitgat met metershoge, spectaculaire waterfonteinen.

Het zeewater wordt door iedere golfslag met een enorme kracht omhoog geduwd, waardoor een deel van La Garita volloopt en het water weer razendsnel terugtrekt, met een grote blazende waterwolk tot gevolg. Vaak gebeurt dit spektakel bij La Garita met intervallen van enkele seconden, afhankelijk van de zeecondities. Ofwel, hoe woester de golven, hoe groter de waterwolk. In dit artikel vertel ik je hoe je bij La Garita komt en geef ik je tips voor je bezoek.

7. Aloe Vera plantage


Wie al een paar keer op Gran Canaria geweest is weet dat je wordt doodgegooid met Aloë Vera producten. Helaas zijn deze producten lang niet allemaal afkomstig van Gran Canaria en in veel gevallen zelfs niet van de Canarische Eilanden! Dat gezegd hebbende zijn er wel degelijk Aloë Vera plantages te vinden op Gran Canaria. Voordat ik startte met mijn webshop in Aloë Producten uit Gran Canaria ging ik zelf op pad om de plantages van het familiebedrijf Finca Canarias in Fataga te bezoeken. De plantages beslaan zo’n 40.000m² en zijn op z’n zachtst gezegd gigantisch! Ik vind het een van de leukste outdoor activiteiten op Gran Canaria die bovendien erg leerzaam is.

Op de plantage zijn ruim 20.000 Aloë Vera planten te bewonderen: van de allerkleinste Aloë plantjes tot planten van meer dan 10 jaar oud! Tijdens een rondleiding met een Nederlandstalige gids leer je hier alles over de duurzame teelt van Aloë Vera. Zo zie je hoe de planten uitgroeien tot volwassen planten en uiteindelijk verwerkt worden tot pure Aloe Vera Gel en andere Aloe producten. Een rondleiding (met Nederlandstalige gids) is gratis, maar reserveren is wel noodzakelijk. In dit artikel geef ik je tips voor je bezoek.

8. Koffieplantage

Koffieplanten op de koffieplantage in agaete op gran canaria de leukste buitenactiviteiten op gran canaria

En over leuke buitenactiviteiten op Gran Canaria gesproken: in de vruchtbare vallei bij het dorpje Agaete vind je de enige plek in Europa met koffieplantages! Bij Finca Los Castaños kun je meer dan 700 koffieplanten. De koffieplanten op deze plantage zijn van het type Arabica. Deze planten komen oorspronkelijk uit Ethiopië en de bonen van deze plant worden gezien als de heilige graal onder koffieliefhebbers.

Tijdens je bezoek leer je alles over de plantage, koffiebonen en kun je natuurlijk ook genieten van een heerlijk bakkie Canarische koffie! Voor de echte koffiefanaten zijn er zelfs koffieworkshops te volgen. Wil je zelf een bezoek brengen aan de koffieplantage? Kijk dan even op de site van Finca Los Castaños.

9. Bananenplantage

De bananen die op Gran Canaria groeien zijn niet zomaar bananen. Deze bananen heten Plátano Canario en komen alleen voor op de Canarische Eilanden. Ze zijn kleiner en een stuk zoeter dan de hun Zuid-Amerikaanse neefjes die je bij ons in de supermarkt kunt vinden. Dit komt omdat ze meer zon en langer de kans krijgen om te rijpen. Omdat de export naar Europa minder lang duurt dan laten we zeggen Zuid-Amerika naar Europa kunnen de bananen langer blijven hangen.

Het gros van de bananen op Gran Canaria wordt geëxporteerd, ruim 90%! Daarmee is het een van de belangrijkste exportproducten van Gran Canaria. Wil je zelf een keer zo’n heerlijke Plátano Canario proberen? Dan is een bezoek aan een van de bananenplantages zeker aan te raden! Het is een van de meest smakelijke outdoor activiteiten op Gran Canaria. Bij Hacienda La del Buen Suceso kun je zelfs overnachten midden tussen de bananen!

10. Paardrijden

Paardrijden in de bergen van Gran canaria met el salobre horse riding de leukste outdoor activiteiten op gran canaria

Een van mijn favoriete buitenactiviteiten op Gran Canaria is paardrijden in de bergen. Ik ga zelf al jaren rijden met El Salobre Horse Riding, gevestigd in El Salobre, een klein plaatsje op een kwartiertje rijden van Maspalomas. Deze kleinschalige manege biedt buitenritten aan die je door de bergen en het binnenland van Gran Canaria voeren, met als hoogtepunt een rengalop over de zandvlakte met de bergen en de zee op de achtergrond.

El Salobre Horse Riding heeft paarden voor iedere ruiter: van beginner tot gevorderde en zelfs voor mensen die nog nooit hebben gereden. Liefhebbers van galopperen kunnen hun hartje ophalen, maar dit is zeker geen verplichting. De buitenritten variëren van 1 tot 2 uur en er zijn zelfs ritten van 4 uur. De ritten worden gedaan in kleine groepen met maximaal 6 ruiters. Het vervoer van en naar je hotel zit bij de prijs inbegrepen. Reserveren is noodzakelijk. Buitenritten vanaf €39.

11. Golf

Grote golfbaan van Anfi Tauro in de Tauro Vallei aan de Westkust van Gran Canaria de leukste buitenactiviteiten op Gran Canaria

Het is misschien wel een van de meest Corona proof buitenactiviteiten op Gran Canaria: een balletje slaan op de golfbaan! En wist je dat Gran Canaria een waar paradijs is voor golfers? Door het geweldige weer een heel jaar door hoef je je hier nooit druk te maken over wind, regen en kou. Het eiland telt momenteel 8 prachtige golfbanen en ook worden er regelmatig toernooien georganiseerd.

Mijn persoonlijke favoriet is de golfbaan van Anfi Tauro. Hier heb je een prachtige 9 holes golfbaan en een indrukwekkende 18 holes championship baan van zo’n 650.000m² met de zee op de achtergrond. Ook zijn er een driving range, club en bestaat er de mogelijkheid om lessen te nemen.

12. Fietsen

Dat Gran Canaria een geliefde bestemming is voor outdoor enthousiasts zal je vast niet meer verbazen. Ieder jaar komen er duizenden fietsliefhebbers naar het eiland om fietsen, wielrennen en mountainbiken in de prachtige bergen en het binnenland van Gran Canaria. De Tour de France is er niets bij! De echte pro’s nemen natuurlijk zelf een fiets mee, maar voor de hobbyisten zijn er talloze verhuurbedrijven waar je een fiets kunt huren en er zelf op uit kunt trekken. Liever een begeleide excursie? Dat kan natuurlijk ook! Neem ook even een kijkje op de website van Free Motion.

13. Dagje strand

Dagje aan het amadores strand op gran canaria leukste buitenactiviteiten op gran canaria

We sluiten deze lijst met een van mijn meest geliefde outdoor activiteiten op Gran Canaria, namelijk lekker relaxen aan het strand. Een dagje strand doet wonderen, zeker na alle buitenactiviteiten die ik hierboven beschreven heb! En laten we eerlijk wezen: dat is waar je uiteindelijk voor komt: zon, zee én strand! Lees dit artikel voor de mooiste stranden van Gran Canaria.

Verblijven op Gran Canaria

  • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
  • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan eens op TUI voor de beste aanbiedingen
  • Losse hotels kun je boeken via Booking.com
  • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:
reizen naar Gran Canaria tijdens Corona
10 tips voor 8 dagen Gran Canaria
tips voor je eerste keer Gran Canaria

Pin voor later

2 reacties op “Outdoor activiteiten op Gran Canaria

  1. Frans zegt:

    Ik vind het allemaal indrukwekkend, maar sinds men 27 jaar belande ik in een rolstoel en zou het nu eens fijn vinden als er nu eens iets kwam over een hotel aangepaste huurauto toegankelijke wandel trekwegen en toegankelijke musea en kerken WARMTE fonteinen overnachting waar ik en men rolstoel onder de douche kan komen eens een andere kijk naar een leuk en mooi eiland maar u eens ook of inclusief echt voor iedereen wat wils ik en toch wel VELEN met mij zouden er heel blij mee zijn liefs van ons allemaal

  2. reiskoe.nl zegt:

    Wow wat heeft Gran Canaria mooie plekken. Wij moeten eerlijk bekennen dat we het eiland vooral kennen van de strandvakanties die je altijd voorbij ziet komen. Wat een gave natuur! Volgens mij is dit een van de weinige plekken die in Nederland nog code geel heeft, maar de vraag is een beetje hoe lang dit nog gaat zijn. Leuk verslag van een schitterend eiland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.