Alles over Autorijden in Gran Canaria

Emigreren Gran Canaria - Autorijden in Gran Canaria. Hoe zit dat? - Flitsers

Ga je binnenkort op vakantie naar Gran Canaria? En ben je van plan om het eiland te verkennen met een eigen auto? In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over autorijden in Gran Canaria. Van handige tips en de belangrijkste verkeersregels voor autorijden op Gran Canaria!

Autorijden in Gran Canaria

Autorijden in Gran Canaria is natuurlijk een heel stuk relaxter dan in Nederland. De mensen rijden een stuk rustiger en daarbij is het véél minder druk op de weg. En grappig genoeg houdt iedereen zich over het algemeen ook netjes aan de snelheid. Oh, en files? Pff, die zijn er niet! Op Gran Canaria rijd je overigens ook gewoon RECHTS, maar rechts heeft niet automatisch voorrang! Rotondes zijn vaak tweebaans (gewoon uiterste baan pakken totdat je het systeem begrijpt) en de in-en uitvoegstroken iets korter. De maximale snelheden staan ook keurig netjes aangegeven op borden langs of aangeduid óp de weg. Canario’s zijn trouwens wel iets minder goed in het gebruiken van hun richtingaanwijzers, ​dus let daar goed op!

Snelwegen en flitsers

Autorijden op Gran Canaria is eigenlijk vrij simpel, want het eiland heeft maar één snelweg. Deze snelweg loopt bijna het hele eiland rond. De snelweg heeft maar 2 of 3 banen en weggebruikers blijven vaak lekker met 80 km / uur op dezelfde baan tuffen. Flitsers staan trouwens overal netjes aangegeven, dus ook daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ook de snelheidslimiet wordt overal op borden aangeduid, dus makkelijker kan het haast niet!

Parkeren op Gran Canaria

Parkeerautomaat in Puerto Rico op Gran Canaria

Tja, helaas betaal je op Gran Canaria ook gewoon parkeergeld op de meeste plekken binnen de toeristische zones. Maar hoe weet je nou of je ergens parkeergeld moet betalen? Simpel! De straten zijn namelijk voorzien van kleuren. Een blauwe streep betekent betalen. De parkeerautomaat staat vaak een paar meter verderop. Helaas moet je nog ouderwets met cash en kun je nog niet met de pin of met een parkeerapp betalen.

Een gele streep betekent niet parkeren. Ben je vergeten te betalen? Als je een bonnetje onder je autoruit vindt, kun je vaak alsnog betalen (binnen x aantal uur). Je stopt het verschuldigde bedrag mét bonnetje in een klein envelopje en die doe je in de parkeerautomaat. Toch een parkeerboete te pakken? Niet getreurd, vaak krijg je een vette korting (50%!) als je de bekeuring binnen x aantal dagen voldoet. Canario’s zijn overigens niet heel zuinig op hun auto. Ze geven vaak ‘een kusje’ met inparkeren. Je moet er dus niet raar van opkijken dat je auto al snel onder de krassen of deuken zit. 

Fietsers

De prachtige kustroutes en vele slinger-de-slang weggetjes in de bergen maken Gran Canaria een populaire bestemming om er met de fiets op uit te gaan. Lekker met z’n tweeën op de wielerfiets, of met het gezin een stukje door langs de boulevard. Superleuk natuurlijk, maar helaas is dit niet zonder gevaar. Wij Nederlanders zijn natuurlijk een KEI in fietsen, maar dat geldt niet voor onze Europese buren. Je bent gewaarschuwd! Hand uitsteken, achter elkaar fietsen en zelfs verlichting in het donker lijken totaal onbekend op Gran Canaria. En sta er ook zeker niet van versteld dat je een verdwaalde fietser de snelweg op ziet gaan.

Kleding, schoeisel, eten en drinken

Autorijden met hakken, slippers óf blote voeten is niet verboden, maar handig is het zeker niet. En topless rijden (voor zowel mannen als vrouwen) is ook not done. Bovendien hoef je natuurlijk niet te vertellen dat telefoneren in de auto hartstikke verboden is. Maar eten en drinken in de auto zijn, zolang dit geen gevaar oplevert tijdens het rijden, wel gewoon toegestaan. 

Guardia Civil

Krijg je onverwachts te maken met de Guardia Civil? Stel je dan in ieder geval beleefd en nederig op. Ze zijn een eenheid met andere bevoegdheden dan de ‘normale’ politie op Gran Canaria en met dit soort gasten wil je echt geen problemen krijgen!

Tips voor autorijden in Gran Canaria

 • neem altijd een paar flesjes water mee in de auto (vóóral wanneer het warm is)
 • water kan een als tijdelijke noodoplossing dienen bij een gebrek aan ruiten- of koelvloeistof
 • neem altijd een first aid kit, gevarendriehoek en reflecterend vest mee (die laatste 2 zijn zelfs verplicht)
 • ga je een auto huren of kopen? Dan is een airco ook geen overbodige luxe

Ook interessant:
alle tips voor je eerste keer Gran Canaria
gratis activiteiten op Gran Canaria
mooiste watervallen in de bergen van Gran Canaria

Pin voor later

4 reacties op “Alles over Autorijden in Gran Canaria

 1. Avatar
  Erik zegt:

  Sinds kort zijn de regels aangepast en krijg je wel boets voor het rijden met bv slippers, zonder bovenkleding en het uit de auto werpen van een peuk

 2. Melissa
  Melissa zegt:

  Hi Erik, ja daar was ik ook even door verward. Maar na even een check gedaan te hebben blijkt dat tóch niet zo te zijn. Zie hier het bericht van SpanjeVandaag ter info.

 3. Avatar
  Steve zegt:

  Hoi hoi. Er zijn trouwens meer flitsers op de snelweg: bij Arguineguin als je van Puerto Rico komt. Bij playa inderdaad, dan bij het vliegveld en in telde achter de verkeersborden. In Las Palmas stikt het trouwens van de flitsers dus opletten dus. En helaas is het niet zo roze kleurig.
  Dan kunnen die kanaries er ook wat van om in het midden te rijden. Mega irritant en zorgt voor langzamer verkeer

 4. Melissa
  Melissa zegt:

  Hi Steve, mooie toevoeging. Ik had ze inderdaad alleen vermeld tot aan Playa del Inglés. Ik zal nog eens een aparte post wijden aan flitsers in Gran Canaria zodat iedereen hier goed van op te hoogte is 🙂 En snel zijn ze zeker niet. Maar goed, dat is weer eens wat anders dan dat gehaaste in Nederland 😉 Leuk dat je dit met ons wilde delen! Groetjes Melissa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.