Emigreren naar Gran Canaria: hoe verloopt je eerste jaar?

Emigreren Gran Canaria - Emigreren naar Gran Canaria - Hoe verloopt je eerste jaar?

Toen ik vanmiddag tijdens de pauze met mijn collega’s stond te kletsen, kregen we het heel toevallig over emigreren naar Gran Canaria. Toevallig, omdat ik de laatste 2 maanden continue met mijn blog bezig ben en constant nieuwe inspiratie op doe om interessante blog posts voor jullie schrijven. Al gauw stelden ze mij de vraag: maar was het niet ontzettend wennen? En dat gaf mij natuurlijk gelijk reden om daar weer eens even bij stil te staan. Want je kunt je uitstekend voorbereiden op het emigreren naar Gran Canaria, maar hoe zit dat dan met hetgeen daarná? En dus lieve lezers, staan we vandaag even stil  bij: hoe verloopt je eerste jaar na emigratie? En geef ik je een korte beschrijving van mijn ervaringen in het eerste jaar.

Emigreren naar Gran Canaria: eeuwige vakantie?

Als ik even terugdenk aan mijn eerste 6 maanden in Gran Canaria voelde het voor mij toch echt als een eeuwige vakantie. En wat blijkt: met mij zijn er nog vele anderen die dat zo hebben ervaren! Hè, hè, dan lag het dus niet aan mij 😉 Kijk, laten we eerlijk wezen: een van de redenen om te emigreren naar Gran Canaria is toch wel het lekkere weer. Logisch dat je daar in het begin ook optimaal gebruik van wilt maken en dus praktisch ieder weekend ligt te chillen aan het strand of het zwembad. Maar ook het ritme en het leven tussen toeristen draagt enorm bij aan het gevoel van vakantie. Niks mis mee als het mij vraagt 🙂

Emigreren Gran Canaria - Emigreren naar Gran Canaria - Hoe verloopt je eerste jaar? - Emigreren naar Gran Canaria - Eeuwige vakantie

Ritme

Buiten het gevoel van vakantie had ik ook echt moeite met het Nederlandse leven los te laten. Wanneer je nét bent geëmigreerd zul je al snel merken dat de mensen in een heel ander ritme leven dan dat jij doet of deed. Nu is het echt niet zo dat ik zo’n typische Nederlander was of ben met vaste gewoonten en dat bij mij altijd stipt om 6 uur de pot op tafel stond, nee allesbehálve zelfs! Maar toch, je gaat anders leven. Minder gehaast en toch ook minder op de tijd. Ontzettend cliché, ik weet het. Na een maand of 9 merkte ik aan mezelf dat ook ik het niet meer zo nauw nam met de tijd. En eten voor 10 uur ’s avonds in de zomer? Echt niet!

Vrienden, familie en kennissen

In mijn eerste jaar heb ik zo’n beetje alles en iedereen over de vloer gehad en voelde mijn kleine bungalowtje meer een hotel dan een basis voor een nieuw leven in Gran Canaria. Begrijp me niet verkeerd: hartstikke leuk dat mensen de moeite nemen om over te komen! Maar vaak staan ze er niet bij stil dat jij ook gewoon een leven hebt daar. En het leven gaat door. Vooral wanneer je op commissiebasis werkt, kun je het jezelf niet permitteren een hele week vrij te nemen omdat je toevallig vrienden, familie en kennissen over de vloer hebt. En uiteindelijk zul je er ook achter komen dat de jus ervan afgaat. Tuurlijk, in het begin is het allemaal leuk en spannend. Maar naar verloop van tijd zullen ze steeds minder vaak komen. Niet iedereen is zo dol op Gran Canaria als wij 😉

Emigreren Gran Canaria - Emigreren naar Gran Canaria - Hoe verloopt je eerste jaar? - Familie, vrienden en kennissen

Emigreren naar Gran Canaria: een leven opbouwen

Dus dan heb je al die stappen ondernomen en ben je éindelijk geëmigreerd, tja en nu dan? Dan begint het eigenlijk pas. Wat voor mij ontzettend heeft geholpen was om zo snél mogelijk aan het werk te gaan. Ik geloof dat ik goed en wel een week of 2 de tijd heb genomen om te acclimatiseren en toen meteen ben gestart. Het voordeel hiervan was dat ik automatisch in contact kwam met een hoop mensen die er al een tijdje zaten. Dat was eigenlijk wel fijn. Dan heb je ook niet zo het gevoel dat je alles alleen moet doen. Ga jij niet aan het werk in Gran Canaria óf vind je het een beetje lastig om in contact te komen met andere Nederlanders? Neem dan eens een kijkje op de website van de Nederlandse Vereniging Gran Canaria. Deze club bestaat al zo’n 25 jaar en organiseert regelmatig leuke evenementen voor Nederlanders in Gran Canaria!

Reality check

Als je na een klein jaartje je weg eenmaal gevonden hebt besef je ineens dat je toch écht in Gran Canaria woont. Ik kan ook niet precies omschrijven hoe dit voelt. Het is gewoon een raar besef, noem het een reality check van: oké, dus dit is nu mijn leven. Het leven dat je had in Nederland voelt dan opeens zo ver weg. Je kunt je dan ook niet meer voorstellen dat je daar ooit een leven had. De gewoonten, gebruiken en omgang met mensen plaats je ineens in een ander perspectief. En als je dan gaat vergelijken met je nieuwe bestaan in Gran Canaria, dan klinkt Nederland toch als een ver-van-m’n-bed-show.

Trots

Toen ik mijn eerste jaar in na het emigreren naar Gran Canaria eenmaal doorstaan had kwam er ineens een gevoel van trots opzetten. Want ik weet niet hoe jullie het ervaren hebben, maar bij mij waren er toch een hoop mensen die niet heel positief tegen mijn emigreren naar Gran Canaria-plannen aankeken. En dat had echt niets te maken met misgunnen, maar de Nederlander is van nature heel sceptisch. En ja, sommige mensen zijn gewoon een tikkeltje jaloers dat jij iets doet wat zij gráág zouden willen maar niet durven. No hard feelings, niet iedereen kan hetzelfde zijn. Hoe dan ook, toen ik alles eenmaal op orde had en ik me oprecht happy voelde was ik toch wel een beetje trots op mezelf. En bij deze wil ik jou als mede-emigrant of toekomstig mede-emigrant toch even een kleine hoera geven. Een applaus voor jezelf, want dat heb je zeker wel verdiend!

Emigreren Gran Canaria - Emigreren naar Gran Canaria - Hoe verloopt je eerste jaar? - Trots

Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd naar jouw ervaringen in het eerste jaar na het emigreren naar Gran Canaria! Hoe was het voor jou? Laat het mij weten in de blog comments hieronder!

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.