Hoe verloopt je eerste jaar na emigreren?

Hoe verloopt je eerste jaar na emigreren

Je kunt je uitstekend voorbereiden op het emigreren naar Gran Canaria, maar hoe zit dat dan met hetgeen daarná? Hoe verloopt je eerste jaar na emigreren. Met welke gebeurtenissen en gevoelens kun je rekening houden als je eenmaal bent geëmigreerd? Een mooi moment om hier even stil te staan. In dit artikel een uitgebreide uitleg van mijn ervaringen in het eerste jaar na mijn emigratie.

Je eerste jaar na emigreren

Als ik even terugdenk aan de eerste 6 maanden op Gran Canaria voelde het voor mij toch echt als een eeuwige vakantie. En wat blijkt: met mij zijn er nog vele anderen die dat zo hebben ervaren! Hè, hè, dan lag het dus toch niet alleen aan mij. Kijk, laten we eerlijk wezen: een van de redenen om naar Gran Canaria te emigreren is toch wel het lekkere weer. Logisch dat je daar in het begin ook optimaal gebruik van wilt maken en dus praktisch ieder weekend ligt te chillen aan het strand of het zwembad. Maar ook het ritme en het leven tussen toeristen draagt enorm bij aan het gevoel van vakantie. Niks mis mee als het mij vraagt. Kortom, je eerste jaar na emigreren is vooral lekker relaxt en veel genieten!

Ritme vinden

DSC_4352

Buiten het gevoel van vakantie had ik ook echt moeite met het Nederlandse leven los te laten. Wanneer je nét bent geëmigreerd zul je al snel merken dat de mensen in een heel ander ritme leven dan dat jij doet of deed. Nu is het echt niet zo dat ik zo’n typische Nederlander was of ben met vaste gewoonten en dat bij mij altijd stipt om 6 uur de pot op tafel stond, nee allesbehálve zelfs! Maar toch, je gaat anders leven. Minder gehaast en toch ook minder op de tijd. Ontzettend cliché, ik weet het. Na een maand of 9 merkte ik aan mezelf dat ook ik het niet meer zo nauw nam met de tijd. En eten voor 10 uur ‘s avonds in de zomer? Echt niet!

Vrienden, familie en kennissen

In mijn eerste jaar heb ik zo’n beetje alles en iedereen over de vloer gehad en voelde mijn kleine bungalowtje meer een hotel dan een basis voor een nieuw leven in Gran Canaria. Begrijp me niet verkeerd: hartstikke leuk dat mensen de moeite nemen om over te komen! Maar vaak staan ze er niet bij stil dat jij ook gewoon een leven hebt daar. En het leven gaat door. Vooral wanneer je op commissiebasis werkt, kun je het jezelf niet permitteren een hele week vrij te nemen omdat je toevallig vrienden, familie en kennissen over de vloer hebt. En uiteindelijk zul je er ook achter komen dat de jus ervan afgaat. Tuurlijk, in het begin is het allemaal leuk en spannend. Maar naar verloop van tijd zullen ze steeds minder vaak komen. Niet iedereen is zo dol op Gran Canaria als wij 😉

Een leven opbouwen in je eerste jaar na emigreren

Driving range van Anfi Tauro Golf in Tauro op Gran Canaria

Dus dan heb je al die stappen ondernomen en ben je éindelijk geëmigreerd, tja en nu dan? Dan begint het eigenlijk pas. Wat voor mij ontzettend heeft geholpen was om zo snél mogelijk aan het werk te gaan. Ik geloof dat ik goed en wel een week of 2 de tijd heb genomen om te acclimatiseren en toen meteen ben gestart. Het voordeel hiervan was dat ik automatisch in contact kwam met een hoop mensen die er al een tijdje zaten.

Dat was eigenlijk wel fijn. Dan heb je ook niet zo het gevoel dat je alles alleen moet doen. Ga jij niet aan het werk in Gran Canaria óf vind je het een beetje lastig om in contact te komen met andere Nederlanders? Neem dan eens een kijkje op de website van de Nederlandse Vereniging Gran Canaria. Deze club bestaat al zo’n 25 jaar en organiseert regelmatig leuke evenementen voor Nederlanders in Gran Canaria!

Reality check

Als je na een klein jaartje je weg eenmaal gevonden hebt besef je ineens dat je toch écht in Gran Canaria woont. Ik kan ook niet precies omschrijven hoe dit voelt. Het is gewoon een raar besef, noem het een reality check van: oké, dus dit is nu mijn leven. Het leven dat je had in Nederland voelt dan opeens zo ver weg. Je kunt je dan ook niet meer voorstellen dat je daar ooit een leven had. De gewoonten, gebruiken en omgang met mensen plaats je ineens in een ander perspectief. En als je dan gaat vergelijken met je nieuwe bestaan in Gran Canaria, dan klinkt Nederland toch als een ver-van-m’n-bed-show.

Trots

Toen ik mijn eerste jaar in na het emigreren naar Gran Canaria eenmaal doorstaan had kwam er ineens een gevoel van trots opzetten. Want ik weet niet hoe jullie het ervaren hebben, maar bij mij waren er toch een hoop mensen die niet heel positief tegen mijn emigreren naar Gran Canaria-plannen aankeken. En dat had echt niets te maken met misgunnen, maar de Nederlander is van nature heel sceptisch.

En ja, sommige mensen zijn gewoon een tikkeltje jaloers dat jij iets doet wat zij gráág zouden willen maar niet durven. No hard feelings, niet iedereen kan hetzelfde zijn. Hoe dan ook, toen ik alles eenmaal op orde had en ik me oprecht happy voelde was ik toch wel een beetje trots op mezelf. En bij deze wil ik jou als mede-emigrant of toekomstig mede-emigrant toch even een kleine hoera geven. Een applaus voor jezelf, want dat heb je zeker wel verdiend!

Meer weten over wonen op Gran Canaria? In deze video’s deel ik mijn ervaringen met emigreren en wonen op Gran Canaria!

Hulp nodig?

Pssst, wist je dat je een één op één video call met mij kunt boeken voor persoonlijke emigratiebegeleiding? Tijdens ons gesprek kun je mij al je vragen stellen over wonen en werken op Gran Canaria. Meer weten? Klik hier.

Ook interessant:
♥ alles over wonen op Gran Canaria
30 redenen om naar Gran Canaria te emigreren
♥ alles over het dagelijkse leven op Gran Canaria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.