Spaanse kersttradities op Gran Canaria

Grote versierde kerstboom op Gran Canaria

De kerstperiode doorbrengen op het altijd zonnige Gran Canaria? Wie wil dat nou niet! De aangename temperatuur, de zon en de ontspannen sfeer zijn een welkome afwisseling tijdens de koude wintermaanden. En wat betreft het kerstgevoel? Dat hoef je op Gran Canaria ook absoluut niet te missen! Tijdens de kerstperiode kun je volop genieten van alle Spaanse kersttradities en evenementen. Kortom, wil jij dit jaar kerst vieren op Gran Canaria? Dit zijn de leukste tradities en evenementen. Feliz Navidad!

Spaanse kersttradities en evenementen op Gran Canaria

Dit artikel over Spaanse kersttradities en evenementen op Gran Canaria bevat affiliate linkjes. Mocht je iets boeken via deze reispartners, dan steun je emigrerengrancanaria.com zonder dat het jou iets extra kost!

Op Gran Canaria is het gros van de eilandbewoners Katholiek. De Spaanse kersttradities zijn dus afgeleid van het Katholieke geloof en de Katholieke kersttradities. En hoewel Papá Noel een symbool voor de moderne kerst is geworden, wordt kerst nog steeds op een traditionele manier gevierd. In de aanloop naar de feestdagen worden er tal van leuke activiteiten en evenementen georganiseerd op Gran Canaria. Eind november worden de straten, boulevards en winkels weer helemaal in kerstsfeer gebracht met magische lichtjes en gezellige versieringen. In de weken daarna worden er op verschillende plaatsen kerstmarkten gehouden en kun je traditionele kerststalletjes bewonderen. 

1. Christmas Lights in Las Palmas

Vegueta, luces de Navidad

Traditiegetrouw wordt de kerstperiode op Gran Canaria in Las Palmas ingeluid met de ontsteking van de magische Christmas Lights. Het ontsteken van de kerstverlichting gebeurt op donderdag 28 november om 20.00 uur op het Santa Ana plein in Vegueta én aan het Las Canteras strand.

2. Belén de Arena (Las Canteras)

9 Edición Belén de Arena Playa de Las Canteras Las Palmas de Gran Canaria

Één van de leukste Spaanse kersttradities op Gran Canaria is de opening van de Belén de Arena aan het Las Canteras strand in Las Palmas. De sprookjesachtige zandsculpturen in kerstsfeer zijn gratis toegankelijk voor het publiek in de periode van 1 december tot 7 januari. De zandkunstwerken zijn het meesterwerk van verschillende internationale kunstenaars die hiervoor maar liefst 2 miljoen ton aan zand hebben gebruikt.

3. Kerstmarkten op Gran Canaria

Bij hotel Maritim Playa in Playa del Inglés wordt er vanaf 30 november tot aan kerst ieder weekend een gezellige kerstmarkt gehouden die je (ook als niet hotelgast) kunt bezoeken. Denk aan gezellige kerststalletjes, live optredens, Spaanse lekkernijen en Duitse glühwein. De kerstmarkt vindt op iedere vrijdag, zaterdag en zondag plaats vanaf 16.00 uur ‘s middags (tot zondag 22 december.

4. El Gordo

El Gordo betekent vrij vertaald de dikke. Het is één van de grootste en meest populaire loterijen in Spanje. En de trekking is nogál een big happening en een van de leukste Spaanse kersttradities. De kerstloterij wordt traditiegetrouw op 22 december uitgezonden via TVE. Vanaf 8.00 uur ‘s ochtends zit vrijwel heel Spanje in spanning aan de TV gekluisterd, in de hoop dat de zingende kinderen hun lotnummer omroepen. 

6. Nochebuena

Kerst in Spanje wordt alleen gevierd op 24 en 25 december, waarvan Nochebuena een van de belangrijkste Spaanse kersttradities is. Het kerstdiner, of Cena de Navidad, staat in het teken van samen zijn en uitgebreid eten met familie, waarna het bijwonen van een nachtmis volgt. Op Gran Canaria eet men vaak (verse) vis en kalkoen tijdens het kerstdiner met als toetje verschillende zoete lekkernijen.

7. Navidad

Op 25 december vieren de locals kerst en zijn de meeste winkels en supermarkten op Gran Canaria gesloten. Kerstochtend staat vaak in het teken van het openen van kerstcadeaus en een kerstontbijt of lunch. Later op de dag volgt dan het kerstmaal, ofwel Comida de Navidad. 

Let op: op kerstavond gaan alle winkels en supermarkten op Gran Canaria eerder dicht. In het Noorden en binnenland van Gran Canaria is vrijwel alles gesloten tijdens Nochebuena en Navidad. Op kerstavond en kerstdag organiseren verschillende hotels en restaurants op Gran Canaria in toeristische plaatsen als Playa del Inglés en Meloneras een kerstdiner. Het is wel aan te raden om ruim vooraf te reserveren.

8. Fin de Año

Op 31 december viert men Nochevieja, ofwel Oudejaarsavond. Op Gran Canaria worden verschillende feesten en gigantische vuurwerkshows georganiseerd, in zowel het Noorden als het Zuiden. Ook zijn er verschillende restaurants met live muziek waar je een speciaal meergangen diner kunt reserveren, om vervolgens samen het nieuwe jaar in te luiden. Breng je de jaarwisseling op Gran Canaria door? Dan zijn de boulevard van Meloneras, Playa del Inglés en bij Anfi del Mar in Arguineguin leuke plekken om vuurwerk te bekijken en de jaarwisseling te vieren. Feliz año nuevo!

Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingeluid met het eten van 12 druiven op klokslag middernacht. Bij iedere klokslag wordt een druif gegeten en vervolgens weggespoeld met champagne. De 12 druiven staan symbool voor de 12 nieuwe maanden die zullen komen. Wie erin slaagt om alle 12 druiven te eten binnen 12 seconden zal dan, zo zegt men, veel geluk krijgen in het nieuwe jaar.

In dit artikel vertel ik je alles over Oud en Nieuw vieren op Gran Canaria

9. Tres Reyes

Op 6 januari vindt een van de belangrijkste Spaanse kersttradities voor kinderen plaats. De Tres Reyes, ofwel Driekoningen zijn vergelijkbaar met onze Sint en worden veel grootser gevierd dan de kerstman. Gaspar, Melchor en Baltazar nemen cadeautjes en snoep mee voor alle Spaanse kinderen die lief geweest zijn. Traditiegetrouw is er vooraf een feestelijke optocht in Las Palmas waarbij de Driekoningen onthaald worden, waarna ze ‘s nachts de huizen binnengaan om cadeautjes achter te laten. En met de komst van Driekoningen komt er tevens officieel weer een eind aan de kersttijd en de Spaanse kersttradities en evenementen op Gran Canaria!

Ik wens jullie een ontzettend mooie kerst en gezond en gelukkig nieuwjaar op Gran Canaria, of waar je deze bijzondere tijd dan ook gaat doorbrengen!

Verblijven op Gran Canaria

  • Het is ongeveer 4,5 uur vliegen naar Gran Canaria. Dit kan rechtstreeks met Transavia
  • Zoek je goedkope vliegtickets naar Gran Canaria? Kijk en vergelijk via vliegtickets.nl
  • Liever een compleet verzorgde reis met vlucht + hotel? Kijk dan eens op TUI voor de beste aanbiedingen
  • Losse hotels kun je boeken via Booking.com
  • Een auto huur je eenvoudig en vertrouwd via Sunnycars

Ook interessant:

alles over de wintermaanden op Gran Canaria
oud & nieuw vieren op Gran Canaria
tips voor je eerste keer Gran Canaria

2 reacties op “Spaanse kersttradities op Gran Canaria

  1. Natasja zegt:

    Hai Melissa,

    Wat een leuk blog! Wij willen graag tussen kerst en oud en nieuw naar gran canaria. Weet jij wat de temperatuur was in de afgelopen jaren rond deze tijd? Internet zegt “maar 21 graden” klopt dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.